e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

70ή μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

4 Μαΐου 2022, δηλαδή 70ή μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Πάπας εξευτελίζει τον Πατριάρχη Μόσχας: "Μη γίνεσαι παπαδάκι του Πούτιν!!!"

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συζήτηση που είχαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε ένα τέτοιο ύφος

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

Έρως ο Αναστημένος

[Έργο: Danylo Movchan]

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Πόσο μπορεί ν’ αγαπήσει ο άνθρωπος τον συνάνθρωπο ή ο εραστής την ερωμένη ψυχή; Μέχρι ποίου σημείου δύναται να δοθεί ο ένας στον άλλον, δίχως μάλιστα να υφίσταται ανάμεσά τους η ασφαλιστική δικλείδα της αμοιβαιότητας; Φίλοι, εραστές ήρθαν, εβίωσαν τα ζέοντα της σχέσης τους, αλληλοπροδόθηκαν άλλοι, ενίοτε αλληλοσπαράχτηκαν…

Οι Βρυξέλλες προτείνουν κυρώσεις εις βάρος του Ρώσου Πατριάρχη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας πατριάρχη Κύριλλου στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο στο οποίο είχε σήμερα πρόσβαση το AFP.

Τιμώντας τους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα στο Σκουροχώρι Πύργου Ηλείας

Ύστερα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάστηκε με σεμνότητα και ιεροπρέπεια, το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η σεβάσμια μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Χριστό, αφού και αυτοί «ετανύθησαν εν Σταυρώ», πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως!

Στον καθρέφτη της απιστίας του Θωμά. Αντίπασχα (Κυριακή τoυ Θωμά)

Γράφει ο π. Βασίλειος Αργυριάδης 

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μάς αφηγείται δύο εμφανίσεις του Κυρίου στους μαθητές του. Η δεύτερη καταλήγει με τη φράση «μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες». Απευθύνεται στον Θωμά, ο οποίος είχε ζητήσει επιτακτικά να δει τα χέρια και την πλευρά του αναστημένου Ιησού, προκειμένου να πιστέψει όντως στην Ανάστασή Του. Άρα εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η φράση μακαρίζει εκείνους που θα πιστέψουν στον Χριστό, χωρίς να δουν κάτι θαυμαστό. Όμως, ένας προσεκτικός αναγνώστης της σημερινής ευαγγελικής περικοπής θα διαπιστώσει πως στην πρώτη εμφάνιση Του στους μαθητές, ο Χριστός επιδεικνύει τα χέρια και την πλευρά Του από μόνος Του, χωρίς να του το έχει ζητήσει κανείς. Άρα αποδοκιμάζει «μεθ’ ἡμέρας ὀκτώ» τον Θωμά για ποιο λόγο; Για κάτι που κι ο Ίδιος είχε κάνει νωρίτερα; Με άλλα λόγια: Αφού είχε δείξει στους δέκα μαθητές τις πληγές Του, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ήταν πράγματι ο Ίδιος, ο δάσκαλός τους, γιατί διατυπώνει τα λόγια, «μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες»; Κάτι άλλο πρέπει να σημαίνει η φράση. Ίσως το αντιληφθούμε αν δούμε προσεκτικά την πρώτη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές.

Μια αλλιώτικη οικοδομή

«Σε κάθε ευκαιρία που συναντά ο άνθρωπος για να ασκήσει μια αρετή, πρέπει να βάζει ένα λιθάρι στην οικοδομή και έτσι ολόγυρα να την υψώνει με ένα λιθάρι συμπάθειας, ένα λιθάρι εκκοπής θελήματος, ένα λιθάρι πραότητας» (Αββάς Δωρόθεος)

Μια "χριστιανική" ζωή που μυρίζει θανατίλα

The Risen Christ, Michel Ciry, Paris 1957

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο μεγάλος ρώσος θεολόγος της Διασποράς π. Αλέξανδρος Σμέμαν, σ’ ένα αναστάσιμο κείμενό του γράφει: «εμείς, ως πιστοί, ως αυτοί που χαρήκαμε και γιορτάσαμε, έχουμε την ευθύνη να γνωρίσουν και να πιστέψουν και άλλοι, να δουν, να ακούσουν και να εισέλθουν σ' αυτή τη νίκη και σ' αυτή τη χαρά.» 
Η παραπάνω ρήση του π. Αλεξάνδρου μοιάζει μάλλον ανέφικτη στους καιρούς μας. 
Ποιοι πιστοί ακτινοβολούν την χαρά της Ανάστασης; 

10 εκατ. δολάρια για μεγαλόπνοο έργο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, εξήγγειλε το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας

Την Τετάρτη, 4 Μαΐου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, υποδέχθηκε στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας, κλιμάκιο βουλευτών του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, αποτελούμενο από τον κ. Andrew Giles, βουλευτή με έδρα το Scullin της Αυστραλιανής Πρωτευούσης και σκιώδη Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Πόλεων και Αστικών Υποδομών, και Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, την κ. Ged Kearney, βουλευτή με έδρα το Cooper της Βικτώριας, και την κ. Μαρία Βαμβακινού, ομογενή βουλευτή με έδρα το Calwell της Βικτώριας.