e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Ο Χριστός έναντι της παραλυσίας του ανθρώπου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Β΄ Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023

(Μαρκ. β΄ 1-12)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Ηχηρό ράπισμα για την αδιαφορία της σημερινής κοινωνίας στον πόνο του συνανθρώπου, αποτελεί το περιστατικό που αναφέρει ο ιερός Ευαγγελιστής. Μιλάει για έναν, επί πολλά και οδυνηρά έτη, ανήμπορο και παραλυτικό άνθρωπο. Κάποιον που ζούσε σε μια περιοχή, ανάμεσα σε ανθρώπους, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αδιαφορούσαν γι’ αυτόν. Γιατί και τότε, όπως άλλωστε και τώρα, οι άνθρωποι βυθισμένοι στα βάσανα και τις καθημερινές τους βιοτικές μέριμνες, ζούσαν στον δικό τους κόσμο και βίωναν την δική τους ατομικότητα. Ποτέ δεν αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι, έστω και το ελάχιστο, για τον πάσχοντα αδελφό τους. Είτε θεωρούσαν αυθαίρετα, χωρίς να το ερευνήσουν και πολύ, ότι δεν μπορούσαν τίποτα να κάνουν, είτε εσκεμμένα δεν το θέλησαν.

Όμως, εκεί που ο άνθρωπος γυρίζει την πλάτη στον συνάνθρωπο, πολλές φορές ο Θεός κρίνει και αποφασίζει πως πρέπει να επέμβει. Ανάμεσα στο πλήθος το αδιάφορο και ετερόκλητο, που έτρεχε ενθουσιωδώς να ακούσει το κήρυγμα του Θεανθρώπου, έχοντας έναν ζήλο όχι πραγματικό, αλλά εν πολλοίς υποκριτικό και επιδερμικό, βρέθηκαν τέσσερις ευσεβείς και φιλεύσπλαχνοι άνθρωποι. Η αγάπη τους για τον πλησίον, όχι μόνο δεν ήταν θεωρητική και στατική, αλλά υπήρξε και ιδιαίτερα εφευρετική.

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της προσέγγισης του παραλυτικού στον Θεάνθρωπο, ώστε να λάβει την χάρη και την θεραπεία, σκέφτηκαν να χαλάσουν την στέγη του σπιτιού, μέσα στο οποίο, πλαισιωμένος ασφυκτικά από το πλήθος, δίδασκε ο Ιησούς. Με τέσσερα σκοινιά, λοιπόν, κατέβασαν το κρεβάτι με τον ανάπηρο άνθρωπο και τον εναπόθεσαν στα πόδια του Ιησού. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε τους πάντες και ο παντογνώστης Κύριος, δια του λόγου Του και μόνο, γιάτρεψε ψυχικά και σωματικά τον δυστυχή παραλυτικό. Διότι κάθε σωματική νόσος έχει την ρίζα και την πηγή της στην άρρωστη ανθρώπινη ψυχή.

Όμως, η μοχθηρία και η κακία των υποκριτών και ασεβών Φαρισαίων και Γραμματέων, ήταν και εκεί ισχυρά παρούσα. Σκοτεινές σκέψεις κυρίεψαν τον νου τους και μοχθηρία πλημμύρισε τις ψυχές τους, καθώς συναισθάνθηκαν την κενότητα και την υποκρισία της δικής τους τυπικής λατρείας. Ο παντογνώστης Κύριος, όμως, θα τους ντροπιάσει, δίνοντάς τους το τελικό κτύπημα, προστάζοντας τον πρώην παραλυτικό να φύγει φορτωμένος στην πλάτη με το κρεβάτι του, για να δείξει και να αποδείξει την δύναμη και πλήρη ίασή του. Ας μην μιμηθούμε, λοιπόν, τους ασεβείς αυτούς, αλλά, αντίθετα, ας μάς εμπνεύσει το παράδειγμα των τεσσάρων ανθρώπων και του ίδιου του παραλυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: