e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν θα ξεχάσουμε την Ίμβρο ποτέ

H A. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2023, στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Μάρμαρο της Ίμβρου.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Εντιμ. Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Ίμβρου, καθώς και πλήθος πιστών από τα Αγρίδια, το Σχοινούδι και άλλα χωριά του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. 

Ο Ποιμενάρχης της νήσου προσέφερε στον Παναγιώτατο ένα αναμνηστικό έντυπο που ετοίμασε η Μητρόπολη από το πρώτο Πάσχα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης εόρτασε στην Ίμβρο, το 2013, ενώ αμέσως μετά, στο καταπράσινο προαύλιο χώρο του εξωκκλησιού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων, σε σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ναού και της ευρύτερης περιοχής του Μαρμάρου.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος επεσήμανε την κατανυκτική ατμόσφαιρα που κυριάρχησε κατά την Θεία Λειτουργία σε αυτό το μικρό και απομακρυσμένο εξωκκλήσι, και τόνισε τη σημασία της πίστης στον Χριστό και στην Εκκλησία του, αλλά και της διαφύλαξης της ιστορίας και των παραδόσεων της Ίμβρου. Και πρόσθεσε: 

“Αυτά που οργάνωσε σήμερα ο άγιος Μύρων και ο άγιος Ίμβρος και Τενέδου είναι απόδειξις μεγάλης αγάπης προς την Ίμβρο και προς τα ήθη και τα έθιμά της. Αναφέρθηκε ο άγιος Μύρων σε ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας, τους προγόνους μας να τους τιμούμε, να ενθυμούμεθα και τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, να προσπαθούμε να επαναλαμβάνουμε και να διαιωνίζουμε τα ευχάριστα, και να αποφεύγουμε τα δυσάρεστα τα οποία ζήσαμε εις το παρελθόν. Φυσικά, όσο αυτό εξαρτάται από εμάς. Η ουσία είναι ότι οφείλουμε να είμαστε συνδεδεμένοι με την Ίμβρο και τα Ιμβριακά ήθη και έθιμα, είτε ζούμε μονίμως εδώ στην Ίμβρο, είτε ζούμε στην Κωνσταντινούπολη, ή πιο μακρυά, στο εξωτερικό, όπως δυστυχώς αναγκαστήκαμε να ξενιτευτούμε παρά πολλοί από εμάς τα πέτρινα χρόνια της Ίμβρου, μετά το ’64, που φύγανε οι Ίμβριοι προτροπάδην, μέσα σε λίγες ήμερες, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η νοσταλγία, όπως το είπα πολλές φορές αυτές τις ημέρες στις ομιλίες μου, η νοσταλγία και η λαχτάρα των Ιμβρίων να βρεθούν και πάλι στον τόπο τους, έστω και για λίγο, δεν έλειψε ποτέ. Σήμερα ας δώσουμε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μας, εις αλλήλους και εις τον τόπο μας στην Ίμβρο ότι δεν θα την ξεχάσουμε.”

Ακολούθως, ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι κληρικοί και οι πιστοί κάθισαν στην αυλή του Ναού και υπό τους ήχους της παραδοσιακής Ιμβριώτικης μουσικής γεύτηκαν τα τοπικά κεράσματα και την πατροπαράδοτη κουρκούτα. 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο











Δεν υπάρχουν σχόλια: