e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Θεία Λειτουργία μετά από 40 χρόνια στο Κέρεν της Ερυθραίας

Θεία Λειτουργία τελέστηκε, μετά από περίπου 40 χρόνια, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κράτους της Ερυθραίας, στο Κέρεν.

Εορτάσθηκε, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί η χώρα της Ερυθραίας, η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κληρικοί του Πατριαρχείου της Ερυθραίας, της Επισκοπής Κέρεν και πιστοί από την περιοχή.

Συγκινημένοι οι κάτοικοι της πόλεως, άκουσαν μετά από μισό και πλέον αιώνα, να ξαναχτυπά η καμπάνα της «Εκκλησίας των Ελλήνων», την οποία αγαπούν και διαφυλάττουν για δεκαετίες, περιμένοντας ιερέα να λειτουργήσει. Η προσευχή και προσμονή τους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα η οποία θα χαραχθεί στην ιστορία.

Η Ελληνική Κοινότητα Κέρεν ιδρύθηκε το 1896 και έκτοτε η παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, δια της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, υπάρχει έως σήμερα. Ο αείμνηστος Βλάσης Φραγκούλης ίδρυσε μια μικρή παροικία, τον Ιερό Ναό και το δημοτικό σχολείο, τα οποία διατηρούνται. Άλλος φημισμένος Έλληνας υπήρξε και ο Πραξιτέλης Κυριακάκης, από το χωριό Μελιτινή της Σπάρτης, ο οποίος έζησε και εργάσθηκε σκληρά εκεί, καθώς και πολλοί άλλοι Πρόεδροι της Κοινότητας και μέλη της Παροικίας, από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Η Ελληνική Κοινότητα Ερυθραίας, στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες έφτασε να απαριθμεί 400 περίπου μέλη. Ωστόσο, κατά την δεκαετία του 1970, λόγω των μεγάλων αλλαγών, πολιτικών και οικονομικών, δέχθηκε καίρια πλήγματα. Σήμερα αποτελείται από ελάχιστους Έλληνες, οι οποίοι φυλάσσουν τα «ιερά και τα όσια» του Γένους.

Μετά την πρώτη επίσκεψη στην Ερυθραία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ τον Οκτώβριο του 2022, άνοιξε η οδός για να πραγματοποιηθεί αυτές τις ημέρες η δεύτερη, με συνοδεία αποτελούμενη από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Στέφανο Κατηφόρη, τον Αναπλ. Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δρ. Χρήστο Καρύδη, τον ομογενή εκ της Ερυθραίας κ. Λάμπρο Κυριακάκο και τον κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο.

Καθημερινή Λατρεία στις ορθόδοξες εκκλησίες, συναντήσεις και συσκέψεις με την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου της Ερυθραίας για την έναρξη συνεργασίας σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης, διαφύλαξης, καταγραφής και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, επισκέψεις και ενίσχυση Ιερών Μονών, εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Θεολογική Σχολή, συναντήσεις με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, επανένωση και ενίσχυση με νέα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, παροχή υποτροφιών για σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, ίδρυση Εργαστηρίου Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πατριαρχείο της Ερυθραίας υπό την επίβλεψη και αιγίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι λίγες από τις δράσεις προσφοράς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης προς τον ευσεβή λαό της Ερυθραίας.

Οι αντιπροσωπεία είναι επίσημα προσκεκλημένη του Πατριαρχείου Τewahdo της Ερυθραίας, συμμετείχαν στη μεγαλειώδη Εορτή του Τιμίου Σταυρού (Meskel) στο κέντρο της Ασμάρας, με την παρουσία όλων των Μελών της Ιεράς Συνόδου υπό τον Τοποτηρητή Αρχιεπίσκοπο κ. Λουκά, και ακολούθως έγινε δεκτή με επίσημη τελετή στο Πατριαρχικό Μέγαρο, όπου προσφέρθηκαν δώρα και συζητήθηκαν λεπτομερώς θέματα περαιτέρω συνεργασίας.

Η δεκαήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τους ιστορικούς θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο Πατριαρχείων (Αλεξανδρείας και Ερυθραίας) και θα συμβάλει στη συνεργασία των δύο λαών, Ελλάδος και Ερυθραίας, οι οποίοι υφίστανται από τον 4ο αιώνα, από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που χειροτόνησε πρώτο Επίσκοπο Αξώμης τον Ιεραπόστολο φωτιστή της Αβησσυνίας Άγιο Φρουμέντιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: