e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Εορτή Τιμίου Προδρόμου και κοπή Βασιλόπιττας στην Κοινότητα Ξηροκρήνης ΚΠόλεως

Με ιεροπρέπεια και σεμνότητα γιορτάστηκε και εφέτος η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου στην Ξηροκρήνη της Κωνσταντινούπολης, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ταϋλάνδης στην Άγκυρα

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, τον Πρέσβη του Βασιλείου της Ταϋλάνδης στην Άγκυρα κ. Apirat Sugondhabhirom, με συνεργάτες του.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα και αποφασίσθηκε να καλλιεργηθούν στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμών.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στην Πολωνία

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε τον Μak. Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Οι χριστιανοί μια μειοψηφία

Σήμερα, ίσως περισσότερο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια, οι χριστιανοί αισθανόμαστε μειοψηφία στην κοινωνία. Δεν είναι απαραίτητα σωστός αριθμητικά ο χαρακτηρισμός. Σίγουρα είναι όσον αφορά στον θόρυβο που προκαλείται εις βάρος της πίστης. Παρότι οι χριστιανοί ήμασταν πάντοτε «η μικρά ζύμη», εντούτοις στην ελλαδική πραγματικότητα δεν είχαμε την αίσθηση ότι η θέση μας ήταν χωρίς αξία για τους πολλούς. 

Ο νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Εξοχ. Πρέσβης ε.τ. κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, διορίστηκε πρόσφατα με απόφαση της Ελληνικής Κυβερνήσεως και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στο αμέσως προσεχές διάστημα

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στον νοσηλευόμενο μετά από δολοφονική απόπειρα Ιμάμη του Τζαμιού Fatih


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 10 Ιανουαρίου 2024, τον νοσηλευόμενο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bezmialem, Σοφολογιότατο Ιμάμη του Τζαμιού Fatih κ. Galip Usta, ο οποίος, την περασμένη Δευτέρα, δέχθηκε δολοφονική επίθεση μετά την ολοκλήρωση της βραδυνής προσευχής στο Τζαμί. 

Νέα προβληματικά "εικαστικά" τεχνουργήματα (Piercing, Tatoo)

Ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου


Γνωστόν ὅτι κατά τήν ἀποκαλυπτικήν καί ἀλλοπρόσαλλον ἐποχήν μας νεο-ἐνεφανίσθησαν, ὡς μή ὤφελεν, ὑπό «ἑτέραν, πάντως, μορφήν» ὡρισμέναι ὀνομασίαι «σεξουαλιζούσης» πως χροιᾶς, ταχύτατα -καθώς τά πάντα- διαδιδόμεναι ὡς σειρμοί ἀνά τόν κόσμον, μαϊμουδιστικῶς ἀπομιμούμεναι ὡς αἱ Petting (pizzicato, vivace, sustenuto, Ηand im Κorb), Piercing, Tatoo (Tatouage, δερματοστιξία), Lifting κ.ἄ., ἐπεμβατικαί ὑπό τοῦ Homo Sapiens καί Deus οὐχί μόνον εἰς τό περιβάλλον, ἀλλά καί εἰς αὐτήν ταύτην τήν κορωνίδα τῆς φύσεως, τόν ἄνθρωπον!

Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο μεγάλος Καππαδόκης Πατέρας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι Καππαδόκες Πατέρες είναι οι θεμελιωτές της Θεολογίας της Εκκλησίας μας, διότι κατόρθωσαν να διατυπώσουν με ακρίβεια το ορθόδοξο δόγμα, το οποίο είναι συνώνυμο με τη σωτηρία μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης, μια πραγματικά μεγάλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία του 4ου μ.Χ. αιώνος, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα στη διατύπωση των σωστικών αληθειών της χριστιανικής μας πίστεως.

Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος γεννήθηκε το 1815 στο χωριό Τσερνάφσκα της επαρχίας Ορλόφ της Ρωσίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Βασιλιέβιστς Γοβόρωφ. Ήταν γιός ευλαβούς ιερέα, από τον οποίο κληρονόμησε βαθιά πίστη στο Θεό και ευλάβεια. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε στην πατρίδα του. Κατόπιν, το 1831, εισήχθη στο Σεμινάριο του Ορλόφ. Ακολούθως, το 1837, συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου, ως το 1841. Εκεί είχε την ευκαιρία να επισκέπτεται συχνά την περίφημη Λαύρα του Κιέβου, την κοιτίδα του ρωσικού μοναχισμού, όπου βρίσκονται πλήθος άφθορων Ιερών Λειψάνων, τα οποία μοσχοβολούν και θαυματουργούν. Συνδέθηκε με ονομαστούς πνευματικούς, οι οποίοι του ενέπνευσαν τον πόθο της μοναχικής ζωής. Έτσι, λίγο πριν τελειώσει τις σπουδές του, το 1841, αποφάσισε να γίνει μοναχός.