e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Βιοηθικοί προβληματισμοί ἀσθενῶν μέ καρκίνο»

Τήν 11η Ὀκτωβρίου 2024, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος, ὁμίλησε διαδικτυακά στό Συνέδριο: «Ἡ ὀγκολογία τό 2024» στό Ξενοδοχεῖο Crowne Plaza στήν Ἀθήνα, μέ τίτλο «Βιοηθικοί προβληματισμοί ἀσθενῶν μέ καρκίνο».

Τό Συνέδριο διοργάνωσε ἡ «Ἑλληνική Ὀργάνωση Πρόληψης καί Ἐκπαίδευσης γιά τόν Καρκίνο» σέ συνεργασία μέ τήν Ε΄ Παθολογική Ὀγκολογική κλινική τοῦ Νοσοκομείου «Ὑγεία» καί τήν Ὀγκολογική Μονάδα τοῦ Βοστάνειου Γενικοῦ Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Λαμία: Αρχιερατικό Συλλείτουργο ονομαστηρίων Μητροπολίτου Φθιώτιδος [video-photos]

Λαμπροφορούσα και εορτάζουσα η τοπική εν Φθιώτιδι Εκκλησία τίμησε τον Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, ημέρα όπου εορτάζει ο Επίσκοπος, Μητροπολίτης και Πνευματικός Πατέρας της Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

Επισκέψεις προσκυνητών στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκαν το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, διαδοχικώς όμιλοι προσκυνητών από τον Σύλλογο αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, και στη συνέχεια προσκύνησαν στο ναΰδριο της Αγίας Τριάδος και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες της κλειστής από το 1971 Θεολογικής Σχολής καθώς και στην πλούσια Βιβλιοθήκη της.

Μελβούρνη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ενορία – Κοινότητα Αγίων Αρχαγγέλων

Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ολοκληρώνοντας το πρώτο στάδιο της Αποστολικής επισκέψεώς του στην Αυστραλία, ανέχωρησε από το Σύδνεϋ και μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της Βικτώριας, τη Μελβούρνη. 

3μηνο Μνημόσυνο της αδελφής του Μητροπολίτου Ζακύνθου


Σήμερα Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, λειτούργησε ως ιερέας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, τελώντας εν τω τέλει της Θείας Λειτουργίας το Μνημόσυνο της κατά σάρκα πολυαγαπημένης αδελφής του Φωτεινής, τρεις μήνες μετά την εκδημία της προς Κύριον!

Ο Δημήτριος Αρχοντώνης και οι γονείς του. Δώρο π. Σάββα Πιζάνια στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου 2024, επισκέφθηκε την Ενορία της Αγίας Ευφημίας Σύδνεϋ, όπου τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό μαθήτριες και μαθητές του Κοινοτικού σχολείου, και πλήθος ενοριτών, μεταξύ των οποίων συμπατριώτες του Ίμβριοι, αλλά και άλλοι ομογενείς καταγόμενοι από την Πόλη και διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Άγγελμα εορτής Ανακομιδής Αγ. Καλλινίκου Εδέσσης στην Παναγούλα Βανάτου, 13.10.24

Την ερχόμενη Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, θα προ-εορτασθεί η προ 4ετίας γενομένη Ανακομιδή των λειψάνων του νεοδιακηρυχθέντος Αγίου της κατ' Ανατολάς Εκκλησίας μας, ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στην Μελβούρνη

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με την συνοδεία του, ταξίδεψε αεροπορικώς από το Σύδνεϋ προς την Μελβούρνη, στην οποία έφτασε λίγο μετά τις 13:00 τ.ω..
Στιγμιότυπα από την επιβίβαση του Πατριάρχου στο αεροσκάφος, το οποίο διέθεσε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος: Ο μεγάλος Μυστικός της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου Καθηγητού

Η ορθόδοξη θεολογία μας δεν είναι θεωρητικό σχήμα και δεν υπάρχει για να ικανοποιεί τη διάνοιά μας, αλλά είναι βίωμα, τρόπος ζωής, μέθεξη της Θεότητας και κατά χάριν θέωση. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της με τη δυτική και γενικά τη θεολογία των αιρετικών, η οποία ικανοποιεί διανοητικά σχήματα, δίνει την ψευδαίσθηση της δήθεν πληρότητας της αλήθειας και γι’ αυτό οδηγεί από κακοδοξία σε κακοδοξία και από αίρεση σε αίρεση. Αντίθετα η προσέγγιση της θεολογίας της Εκκλησίας μας ως εκκλησιαστικό βίωμα, ως κατά φύσιν τρόπο υπάρξεως, δε διδάσκει απλά την αλήθεια, αλλά την μεταποιεί σε μεταμόρφωση των πιστών, μέχρι του σημείου να έχουν θεοπτία,  ζωντανή αίσθηση των ακτίστων ενεργειών του Θεού στην καθημερινή τους ζωή. Το γεγονός αυτό το βίωσαν οι άγιοι της Εκκλησίας μας.