e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

...ήταν κι άλλα (μια εύθυμη θύμηση)

Γράφει η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά

Τελευταίοι Χαιρετισμοί στην προσεισμική Ζάκυνθο, μοσχοβολάει η φύση Άνοιξη, γλυκαίνουν οι καρδιές των ανθρώπων, αγνοώντας ότι ο εγκέλαδος παραμονεύει.

Από νωρίς, έχουν αρχίσει να μαζεύονται οι πιστοί στη Χρυσοπηγή, από τις Βαρρές, το Κυδώνι, το Ακρωτήρι, Τσιλιβή, οπωσδήποτε οι κοντινοί Μποχαλιώτες και πολλοί, πάρα πολλοί χωραΐτες που έχουν πάρει τον ανήφορο να ακούσουν το «Άγγελος Πρωτοστάτης» και το «Ω Πανύμνητε Μήτερ» από την μελωδική φωνή του παπά Μούσουρα. Η τεράστια, για τα παιδικά μου μάτια εκκλησία, κατάμεστη.

Μένουμε στο Κελί του παπά, δίπλα, μάλλον προέκταση της εκκλησίας. Ήταν ένα όμορφο, ευρύχωρο σπίτι, με τρεις κάμερες, το μαγερείο, την τραπεζαρία και το μεγάλο πόρτεγο, που είχε όλα του τα παράθυρα, πράσινα παντζούρια, κατά την Ανατολή. Πόσο λίγο μπορούσα τότε να εκτιμήσω ότι ανοίγοντας τα παντζούρια είχα στα πόδια μου τη Χώρα και μπροστά μου το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου...

Η παπαδιά, πολυάσχολη όπως πάντα πριν μπει στην εκκλησία, έριχνε μια τελευταία ματιά να βεβαιωθεί πως τα έπιπλα ήταν γυαλισμένα (με ίσα μέρη λαδιού και πετρελαίου, αυτό ήταν εμάς των κοριτσιών ευθύνη), πως δεν υπήρχε ίχνος σκόνης πουθενά, όλα στη θέση τους νοικοκυρεμένα και σωστά, ότι οι ανθοστήλες ήταν φορτωμένες με λουλούδια της εποχής, συνήθως αγριολούλουδα, ο καφές, η ζάχαρη, το μπρίκι, το νερό η γκαζιέρα όλα έτοιμα, τα φλυτζανάκια αραδιασμένα στους δίσκους και η βαντιέρα με τα νηστίσιμα παξιμάδια γεμάτη και σκεπασμένη με το χειροποίητο πετσετάκι από κοπανέλια. Το μποτσόνι με το πιοτό και τα γυαλόρακα έτοιμα κι αυτά στο δίσκο.

Μα, το πιο σημαντικό από όλα, ότι στη μικρή τουαλέτα στο πίσω μέρος της αυλής, υπήρχαν τουλάχιστον 3 σίγλοι γεμάτοι νερό από τη στέρνα έτοιμοι για χρήση. Εκείνα τα χρόνια τα περισσότερα σπίτια ούτε που είχαν κανονικές τουαλέτες με λεκάνη, κι εκείνοι που διέθεταν τέτοια πολυτέλεια, φρόντιζαν να υπάρχει και νερό, μια και δεν υπήρχε το σημερινό καζανάκι, όπου με ένα πάτημα κουμπιού... εξαφανίζεται κάθε ίχνος...

Ήταν απαράβατος κανόνας, μετά το πέρας κάθε ακολουθίας, να περνούν οι περισσότεροι πιστοί, ιδιαίτερα οι χωραΐτες κι αυτοί από τα πιο μακρινά μέρη, να χαιρετίσουν τον παπά, να πιουν το καφεδάκι και το λικέρ και να γευτούν, ανάλογα με την εποχή, τα εδέσματα που ετοίμαζε η παπαδιά με τόση τέχνη και μαεστρία. Το σπίτι του παπά, ανοιχτό και φιλόξενο πάντα.

Εκείνη την Παρασκευή, πέρασαν οι περισσότεροι για το καθιερωμένο καφεδάκι. Σαν την μέλισσα η παπαδιά έτρεχε από τον ένα στον άλλο να τους περιποιηθεί όλους, να μιλήσει με όλους σαν τέλεια οικοδέσποινα.

Κάποια στιγμή, μια ευτραφής κυρία, ευγενικής καταγωγής, μάλλον από τις Βαρρές, αν δεν με απατά η μνήμη, έψαχνε γεμάτη αγωνία να βρει την παπαδιά... Κάποτε κατάφερε να την ξεμοναχιάσει μέσα στον κόσμο, για να της εξηγήσει ζωηρά και με όρκους, ώστε να γίνει πιστευτή, ότι δεν είχε μείνει νερό στους σίγλους για να ρίξει, αλλά, δεν τάκαμε όλα εκείνη, ήταν κι άλλα...

6 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Ευχαριστούμε την Διονυσία για την εύθυμη σημερινή της ιστορία από τα μικράτα της χρόνια στο κελί του Παπά τση Μπόχαλης, μπαλκόνι κυριολεκτικά του Τζάντε μας προς την απεραντοσύνη του Ιονίου.
Προσωπικά, γέλασα με την καρδιά μου.
Το άλλο σημαντικό ήταν, που κατάφερε να με κάμει να ζήσω σχεδόν πραγματικά στο σπίτι εκείνο, κυκλοφορώντας οικεία από δωμάτιο σε δωμάτιο, μυρίζοντας λουλούδια, δοκιμάζοντας λιχουδιές.
Όσο για τουαλέτα, ελλείψει νερού, το ανέβαλα!!!... Χε, χε!!!

Ανώνυμος είπε...

Με ζωηρή περιέργεια άρχισα να διαβάζω το νέο κείμενο της αγαπητής φίλης Διονυσίας. Και διαβάζοντάς το, όλο και περισσότερο άνοιγε η καρδιά τα απόκρυφα της και αναζητούσε να βρει εικόνες αντίστοιχων αναμνήσεων από το παρελθόν. Για μένα σε άλλο τόπο, σε άλλο περιβάλλον, σε άλλη εποχή. Όμως η περιγραφή του σπιτιού, η καθοδήγηση της μάνας, η λουλουδόφορτη φύση, όλα αυτά βρήκαν θέση και στην δική μου ψυχή. Ακόμα, οι λέξεις, αρκετές από τις οποίες βρήκα ότι μοιάζουν με τις γνώριμες μου Κυπριακές, όπως «οι σίγλοι», κατ’ εμάς τους Κύπριους «οι σίκλες», με εντυπωσίασαν. Η «Εύθυμη θύμηση» έφερε όρεξη στο πνεύμα που διψούσε να διαβάσει κι άλλο, κι άλλο, ενώ ήδη είχα φτάσει στην τελευταία γραμμή... Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες θύμησες Διονυσία.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι το γλαφυρό στυλ της γραφής της Διονυσίας ταξιδεύει τον καθένα από μας στον δικό του τόπο, ενώ συγχρόνως προσφέρει στιγμές ανακούφισης, ηρεμίας και ευχαρίστησης.

Ανώνυμος είπε...

Αιδεσιμότατε Πάτερ Παναγιώτη,

Είναι μεγάλη χαρά να διαβάζω τα κείμενα όλα και τις φωτογραφίες του μπλογκ σας. Είναι εξαιρετικό.

Χαιρετισμούς.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρία Άντρια Γαριβάλδη,

ευχαριστούμε από μέσης καρδίας για την κριτική ματιά και τούς ευγενικούς λόγους αποδοχής, τους οποίους μάς επιφυλάσσετε!

Καλή σας ημέρα και κάθε ευλογία σε όσους αγαπάτε!

don basilio είπε...

Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί π.Π., Τατιάνια, Άντρια, Don Basilio, Κατερίνα, Βυτιναίος, Αχτίδα, φύρδην-μίγδην, none και όλοι της παρέας,

Εγώ σας ευχαριστώ που με τιμάτε διαβάζοντας με.

Σάββατο σήμερα, και ο καιρός της όμορφης Μελβούρνης, συννεφιασμένος και βροχερός, επί τέλους, γιατί πάσχουμε φοβερά από λειψυδρία . Εισέβαλε απότομα και ξαφνικά ο χειμώνας, 3 νύχτες πριν, δεν κλείσαμε μάτι από την πολλή τη ζέστη, την επόμενη ξεπαγιάσαμε γιατί δεν προνοήσαμε από τη μια στιγμή στην άλλη για κουβέρτες και παπλώματα. Όμως, έτσι είναι εδώ. Το τουριστικό σλόγκαν που κυκλοφορεί για τους πρωτοεπισκεπτόμενους την Μελβούρνη είναι : αν δεν σας αρέσει ο καιρός, μην ανησυχείτε, περιμένετε λίγες ώρες και θ΄ αλλάξει. Η Μελβούρνη είναι γνωστή ως η πόλη με τις τέσσερις εποχές του έτους σε μια μέρα.

Πολλή καλημέρα σε όλους σας,

Με αγάπη,

Δ.μ.τ.