e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα εν τη Πόλει της Μελβούρνης

Γράφει η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά


Κάπως νωρίς μάς ήλθε εφέτος το Πάσχα, καλά-καλά δεν προφτάσαμε να χωνέψουμε ότι φτάσαμε στο σωτήριο έτος 2010, ανταλλάσσοντας σχεδόν μέχρι χθες πρωτοχρονιάτικες ευχές και ξαφνικά βρεθήκαμε στο Μεγαλοβδόμαδο να ευχόμαστε «Καλή μας Λαμπρή».

Το φετινό Πάσχα για εμάς, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που ζούμε εκτός Ελλάδας, όπου το επίσημο θρήσκευμα της Χώρας είναι μεν ο Χριστιανισμός, αλλά όχι απαραίτητα ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός αλλά ο Καθολικός, έχει ξεχωριστή σημασία, αφού, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε αυτές τις γιορτινές από κάθε άποψη μέρες με άνεση και κατάνυξη, με την ικανότητα να παρακολουθήσουμε, ως ένα σημείο, τις Ιερές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας, χωρίς πολλά εμπόδια. Επί πλέον, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι, όσοι εργαζόμαστε, να πάμε στην δουλειά το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις κατανυκτικές ακολουθίες, όπως, τις Ώρες το πρωί και αργότερα την Αποκαθήλωση. Δεν μιλάω, βέβαια, για τη μοναδική τελετή Περιφοράς του Εσταυρωμένου, το απόγευμα της Μ. Παρασκευής κι εκείνον τον Ύμνο, το «Ίνα τι εφρύαξαν» που με διατρέχουν ρίγη συγκίνησης και μόνο στη σκέψη, μια κι είναι κάτι που δεν νομίζω να συμβαίνει αλλού, παρά μόνο στο αγαπημένο Νησί.

Ακόμα, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε τη Δευτέρα του Πάσχα με αργία ώστε να... συνέλθουμε από το φαγοπότι και τους γιορτασμούς, να συμμαζέψουμε το σπίτι μας εμείς οι νοικοκυρές με την ησυχία μας κι από Τρίτη, πίσω πάλι στη ρουτίνα. Όλα αυτά, βέβαια, γιατί το τετραήμερο αργίας ισχύει μόνο όταν γιορτάζεται το Καθολικό Πάσχα. Όταν έρχεται η ώρα για το Ορθόδοξο Πάσχα, συνήθως μια βδομάδα αργότερα, κάποιες φορές τρεις, δεν υπάρχει αργία, υποχρεούμεθα απαξάπαντες να παρευρεθούμε στην υπηρεσία μας, ναι, και τη Μεγάλη Παρασκευή. Πολύ οδυνηρό, ιδιαίτερα για εμάς την πρώτη γενιά. Θυμάμαι, κείνα τα χρόνια τα παλιά πίσω στο Τζάντε μας «ούτε μεσάλα δεν στρώναμε» για να φάμε το νηστίσιμο και άκρως λιτό μας φαγητό... συνοδευόμενο από λίγο ξίδι εις ενθύμηση του «όξους» που πότισαν τον Ναζωραίο.

Στο Μπανάτο μας, κείνα τα χρόνια, αυτό το γεύμα ήταν συνήθως ξερά κουκιά νερόβραστα ή ψωμί βρεγμένο με νερό κι ελιές ξιδάτες. Κάποτε, υπήρχε και λίγος ταραμάς, αλλά όχι πάντα. Δύσκολοι καιροί τότε για τέτοιες λιχουδιές.

Μετά από 50 και βάλε χρόνια ζωής μας εδώ (για την Αυστραλία μιλάω βέβαια) οι ντόπιοι μάς έχουν πλέον αποδεχτεί. Μεγάλο ρόλο έπαιξε σε αυτό ο Νόμος που θέσπισε ο τότε Πρωθυπουργός της Χώρας, κατά τη δεκαετία του '70, ο μεγάλος πολιτικός ηγέτης Γκοφ Γουίτλαμ, κατά του ρατσισμού. Σε αυτή τη Χώρα, βλέπετε, οι Νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και εφαρμόζονται κατά γράμμα από απαξάπαντες όσο υψηλά και αν στέκονται, αρκεί να σας πω ότι πριν από κάποια χρόνια, πιάστηκε ο Πρωθυπουργός συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο χωρίς να φοράει ζώνη και ο τροχονόμος που τον αντελήφθη, δεν δίστασε να του κόψει κλήση, την οποία πλήρωσε σαν νόμιμος πολίτης χωρίς «συνέπειες» για τον τροχονόμο.

Η... παρένθεση δεν έγινε άσκοπα, αλλά για να κατανοήσετε καλύτερα κάποια «άσχημα» ρατσιστικά γεγονότα των πρώτων μας εδώ χρόνων, όπως, π.χ., το «κατάβρεγμα» με δυνατή μάνικα των πιστών και του Επιταφίου κάποια Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά, καθώς και τις έντονες διαμαρτυρίες και φραστικές επιθέσεις αυτών που έμεναν δίπλα και γύρω σε Ελληνικές εκκλησίες, ιδιαίτερα τη νύχτα της Ανάστασης όπου τους ενοχλούσαμε με τις ψαλμωδίες μας και το θόρυβο που κάναμε τα μεσάνυχτα με το "Χριστός Ανέστη", αφού οι γύρω δρόμοι κατακλύζονταν από πιστούς που έρχονταν από μακρινές, πολλές φορές, αποστάσεις και αριθμούσαν πολλές εκατοντάδες, για να γιορτάσουν την Ανάσταση και να έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται στην πατρίδα... Σμίγοντας εκεί με γνωστούς, φίλους και πατριώτες, νιώθαμε λιγότερο αποκομμένοι, λιγότερο μόνοι, νιώθαμε και νιώθουμε πως κι εμείς «ανήκουμε» στη μεγάλη οικογένεια του Ελληνισμού, της φαμελιάς που στερηθήκαμε... Μα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και πλείστες όσες ειρωνείες, ιδιαίτερα για την περιφορά του Επιταφίου, όπως, "τρέλα που την έχετε εσείς οι Greeks, να παίρνετε το Χριστό σας και να γυρίσετε στους δρόμους νυχτιάτικα..." και άλλα τέτοια. Τώρα βέβαια, στόχος δεν είμαστε πλέον εμείς, αλλά οι καινούριοι μετανάστες...

Όμως, ξεστράτισε η σκέψη κατά πολύ... Άλλα ξεκίνησα να μοιραστώ μαζί σας, όπως, την αγιάτρευτη νοσταλγία μου για Πάσχα στο χωριό μας, εκεί στην πλατεία της Παναγούλας ή της Φανερωμένης... Το «Αι Γενεαί Πάσαι» και το «Διαγενομένου του Σαββάτου», το «Χριστός Ανέστη», στο δικό μας, «κανταδόρικο» -όπως το λένε πολλοί- Ζακυνθινό ιδίωμα...Ξεκίνησα να κάνω μια... σύγκριση: Πάσχα στο Φιόρε και Πάσχα εν τη Πόλει της Μελβούρνης...

Αλλά, το θέμα του νόστου είναι ανεξάντλητο, είναι σαράκι που αργά αλλά σταθερά ροκανίζει την ψυχή... Γι' αυτό, από καρδιάς εύχομαι ολόψυχα σε όλους και στον καθένα χωριστά, Καλή μας Λαμπρή, το ανέσπερο φως της Ανάστασης να κρατάει άσβεστη την ελπίδα στις καρδιές σας,

Με πολλή αγάπη,
δ.μ.τ.

15 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Τὸ σαράκι τοῦ νόστου ροκανίζει μόνο ὅ,τι δὲν εἶναι ζωντανὸ καὶ τὸ μετατρέπει σὲ λίπασμα, ἢ ὅπως στὴ δική σας περίπτωση σὲ ἡλεκτρονικὸ "μελάνι" καὶ ἔμπνευση γιὰ ψυχογραφήματα γλυκύτατα.

Καλὴ Ἀνάσταση καὶ καλὴ Παλιννόστηση στὴν Ἄνῳ Ἰερουσαλήμ σᾶς εὐχόμαστε ἀπὸ τὴν ἀκόμη ἐλεύθερη Πατρίδα μας.

{"Ὑπομείνας" ἐπὶ εἰκοσαετίας τὸ σαράκι τοῦ Νόστου}

Daniel είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο, αγαπητέ κ. Ποταμίτη, έτσι ακριβώς είναι.
Ζω, ίσον θυμάμαι, ίσον νοσταλγώ...
Από το αγαπημένο Νησί, λείπω 50 συνολικά χρόνια, 8 Αθήνα, μετά το γάμο μου και 42 εν τη Πόλει της Μελβούρνης...
Την αγαπώ τη Μελβούρνη, περισσότερα τα εδώ χρόνια παρά τα εκεί, το εκεί, όμως, είναι το καταφύγιο μου...εκεί προστρέχει η σκέψη κι η ψυχή στις δύσκολες στιγμές...
Σας ευχαριστώ, ευχόμενη Καλή μας Λαμπρή.
{ιδιαίτερες ευχές για να "υπομείνετε" το σαράκι του Νόστου για πολλές ακόμα εικοσαετίες}.
Με αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Όμορφα τα "πιτσούνια" αγαπητέ μου πάτερ Παναγιώτη, σύμβολο ειρήνης και αγάπης, εν παντί καιρώ!
Καλή σου δύναμη, με το καλό και την του Κυρίου μας Ανάσταση,
με αγάπη,
δ.μ.τ.

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Καλή Ανάσταση,αγαπητή Διονυσία,όπου της Γης.
Ανάσταση μέσα και γύρω μας.
Με αγάπη και νοσταλγία για όσους λείπουν
Χαρά

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπητή μας Διονυσία,

Ο λόγος σου νοσταλγικός και αναστάσιμος ταυτόχρονα! Εμπεριέχει και πόνο και χιούμορ και ελπίδα. Δεν ουρανοβατεί, αλλά αρδεύεται από τον Ουρανό!

Πολλλά θα ημπορούσα να γράψω, αλλά οι ημέρες που διάγουμε δν είναι για πολλά λόγια. Απλά, υποκλίνομαι στη μεστή περιεχομένου γραφή σου!

Καλή Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα!

P. Kapodistrias είπε...

Διονύσιε Ποταμίτη,

Και εσύ μεν καλά! Μετά από μιαν εικοσαετία ξενιτείς στη Δανία, βιώνεις πλέον Πατρίδα.
Όλοι οι άλλοι όμως;

P. Kapodistrias είπε...

Χαρά Θ.,

Χαίρομαι για την επίσκεψή σου στην ιντερνετική μας Ενορία και δράττομαι της ευκαιρίας να σε χαιρετήσω προ-αναστάσιμα, ευχόμενος αδιάπτωτη Ανάσταση!

olga είπε...

Πολύ νοσταλγικό το κείμενό σου αγαπητή μου Διονυσία και με ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Να έχεις καλή Ανάσταση!Με πολλή αγάπη

Daniel είπε...

Φίλτατε π.Π. και το ότι βρήκες χρόνο να ανοίξεις και να ρίξεις μια ματιά, δεδομένων των ημερών, και πολύ!!!!
Σε ευχαριστώ και εύχομαο ο Θεός να σου δίνει υγεία και δύναμη,
Με αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Χαρά μου, σε καλοσωρίζω με πολλή χαρά! Κοιτάζοντας, (αχ τι κάνει αυτή η περιέργεια...), το προφίλ σου, διαπίστωσα, μετά χαράς, ότι ανήκουμε στο ίδιο Ζώδιο!!!συν κάποια άλλα, μάλλον πολλά, κοινά...

Καλή σου Ανάσταση, Καλή Λαμπρή!
Με αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Καλώς ορίζω σε Όλγα !!!!

Καλώς μάς κόπιασες στην όμορφη παρεούλα μας, να μας έρχεσαι συχνά-πυκνά τώρα που βρήκες το δρόμο!

Πολλή αγάπη και φιλιά Φιορικά κι από μένα,

δ.μ.τ.

None είπε...

Είσαι ωραία κ. Μούσουρα! Μάς τα διηγείσαι χάρμα! Και πολύ πρώτη!
Χρόνια πολλά για το Πάσχα!

Daniel είπε...

Χριστός Ανέστη αγαπητέ/ή ΝΟΝΕ,

Να έχεις υγεία και χαρά πάντα.

Και του χρόνου!!!!

Με Πασχαλινούς χαιρετισμούς,
δ.μ.τ.

Μπανατιώτης είπε...

Και αυτό το κείμενο μού άρεσε πολύ. Είμαι φαν της κυρίας Διονυσίας. Θα επιθυμούσα πιο συχνές συνεργασίες.

Χρόνια τσης πολλά με την οικογένειά τσης!

Daniel είπε...

Καλώς τον χωριανό μου Μπανατιώτη, καιρό είχαμε να σε δούμε στη...γειτονιά μας!
Ευχαριστώ που με διαβάζεις, είναι μεγάλη ικανοποίηση αυτή, σημαίνει πολλά.
Καλά να είσαι πάντα,
δ.μ.τ.