e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Φιλοσοφικός «πολυχώρος» ή μεταφυσικός αχταρμάς;

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης
Ιεροκήρυκας και Υπεύθυνος Γραφείου επί των Αιρέσεων και της Παραθρησκείας Ι. Μ. Ζακύνθου

Ακεραιότητα και φρονιμάδα. Δυο αρετές, οι οποίες αλληλοεξαρτώμενες αποτελούν μια βασική οδό προς την ωρίμανση του ανθρώπου. Διότι η μεν ακεραιότητα κρατάει τον άνθρωπο ολοκληρωμένο, αμόλυντο, αψεγάδιαστο, η δε φρονιμάδα βάζει τον άνθρωπο σε μια έρευνα και στην φιλοσοφία των όντων.

Στην σημερινή πλουραλιστική κοινωνία, της οποίας τα νερά είναι πιο θολά από ποτέ, η φρονιμάδα αντικαταστάθηκε από το ένα μέρος με την άγνοια και από το άλλο την πολυπραγμοσύνη και την περιέργεια. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, δεν αντιλαμβάνονται τίποτα περισσότερο από αυτό που θέλουν να καταλάβουν. Ο μηδενισμός κατέστρεψε κάθε φιλόσοφο νου, ακόμα και αυτή την λογική. Που να συναντήσει κανείς πεπαιδευμένο άνθρωπο;

Από το άλλο μέρος η ακεραιότητα, αν δε χάθηκε τελείως από τους περισσότερους, ίσως αρκέστηκε σε εξωτερικούς ηθικούς ΤΥΠΟΥΣ. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν το βόλεμα και την καλοπέραση και, όπως κάποιος άγιος γράφει, ο άνθρωπος που απομακρύνεται από την χάρη του Θεού και της Εκκλησίας Του ή αποκτηνώνεται ή «δαιμονίζεται».

Ο πολυταλαιπωρημένος «άνθρωπος» λοιπόν, έχασε κάθε ενδιαφέρον για την μόνη Αυτοαλήθεια, τον Ιησού Χριστό, και είναι δεκτικός σε κάθε νέο ρεύμα, επειδή ο ίδιος δεν διαθέτει τέτοια θεμέλια. Ο «άνθρωπος» της στιγμής, χωρίς συνείδηση ή αξίες, είναι το όνειρο κάθε δημαγωγού.

Τον τελευταίο καιρό έχει υποπέσει στην αντίληψή όλων μας σχετικός «πολυχώρος», ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί μας σε «πολιτιστικά» δρώμενα. Τοιχοκολλούν αφίσες, κυρίως σε σχολές και σχολεία, κολώνες και κεντρικά καταστήματα, στα οποία συχνάζουν νέοι διαφημίζοντας τα σεμινάρια τους. Εκ πρώτης όψεως, αν και οι αφίσες τους δεν φαίνονται ενδιαφέρουσες, τουλάχιστον κινούν την περιέργεια του μέσου περαστικού. Διαφημίζουν σεμινάρια για την μελέτη της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, της λαογραφίας και γενικότερα σκοπός τους είναι «η εκλαΐκευση φιλοσοφικών θεμάτων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος». Όμως, τι σχέση έχουν οι παραπάνω επιστήμες με σεμινάρια από ένα μεταφυσικό αχταρμά για «παραμύθια», «αλχημεία», «ιερούς τόπους», «Θιβέτ», «αστρολογία», «διαίσθηση», «μυστήρια ζωής και θανάτου», «ονειρομαντεία», «εξωγήινους»; Πρόκειται για «πολιτιστικό πολυχώρο» ή για παραθρησκευτική και πνευματιστική οργάνωση; Πρόκειται για παράρτημα του αποκρυφιστικού (οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις αποκρυφιστικές ομάδες αποβλέπουν στην ανακάλυψη «κρυφών δυνάμεων» μέσα στον άνθρωπο ή έξω από αυτόν και στη χρησιμοποίησή των για τους σκοπούς τού άνθρωπου) «Φιλοσοφικού Κέντρου Νέας Ακρόπολης» ή, απλώς, για μια Νεοεποχίτικη εκδοχή;

Τα νερά είναι θολά. Όνομα ομιλητή στα ελευθέρας εισόδου «σεμινάρια» δεν εμφανίζεται πουθενά… Επώνυμος διοργανωτής πουθενά… Στις αφίσες μόνο τηλέφωνο… Στο Μυστήριο της Εξομολόγησης έρχονται ήδη άνθρωποι που παρακολούθησαν αρκετά τέτοια «σεμινάρια», εκφράζοντας ανησυχία… Δεν χρειάζονται κινδυνολογίες και μισαλλοδοξίες, αλλά έρευνα και φρονιμάδα. Δεν βλέπουμε ποτέ αόρατους εχθρούς, αλλά οι ίδιοι αποκαλύπτονται (ιντερνετικώς) .

Εξερευνώντας τις αναρίθμητες ομάδες της Νέας Εποχής, μάς δημιουργείται συχνά η απορία περί του λόγου ύπαρξής τους. Η διδασκαλία των ομάδων αυτών είναι σχεδόν ίδια και βασίζεται στα 3 «ιερά» δόγματα της νεοεποχίτικης κουλτούρας:
α. Ο Θεός δεν είναι πρόσωπο, αλλά μια απρόσωπη δύναμη ή «Συμπαντική ενέργεια» ή «Συνειδητότητα», ένα «Παγκόσμιο Συμπαντικό Πνεύμα», που ταυτίζεται κατ’ ουσίαν με τον κόσμο και τον άνθρωπο ως «Έν Όλον» (ολιστική θεώρηση του κόσμου, απόλυτος μονισμός).
β. Η πορεία του ανθρώπου μέσα σε αυτό το «Όλον» είναι κυκλική και η αυτοπραγμάτωσή του επιτυγχάνεται μέσω ατέρμονης σειράς μετενσαρκώσεων.
γ. Τέλος, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ καλού και κακού. «Όλα είναι «θεϊκά»˙ το κακό είναι «η άλλη όψη του ίδιου πράγματος».

Ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος διαπίστωσε ότι οι διάφορες ομάδες της λεγόμενης «Νέας Εποχής», που υπόσχονται ν’ «αναπτύξουν» ολόκληρο το «δυναμικό» τού «έσω ανθρώπου», την διεύρυνση της συνείδησης πέρα από τα όρια τού συγκεκριμένου προσώπου και το «συντονισμό» της με την «Υπέρτατη Συνείδηση» ή «Υπερσυνειδητότητα», με στόχο τον «υπεράνθρωπο», χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους και τεχνικές. Στη «Νέα Εποχή» μπορεί κανείς να βρει όλες τις ανατολικές τεχνικές, που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση τού «φωτισμού»: Το ζεν, τη γιόγκα, κινήσεις αναπνοής, χορού, μορφές θεραπευτικής της λεγόμενης «ανθρωπιστικής ψυχολογίας» και της «υπερπροσωπικής ψυχολογίας». Ακόμη χρησιμοποιούνται τεχνικές από το χώρο του αποκρυφισμού, που υπόσχονται ν’ ανακαλύψουν τα μυστήρια της ύπαρξης του άνθρωπου και τις «απόκρυφες δυνάμεις». Έτσι χρησιμοποιούνται μέθοδοι που είναι σε χρήση στους ροδόσταυρους, στη θεοσοφία, στην ανθρωποσοφία, την τάση ενοποίησης της ανατολικής και δυτικής σκέψης, δηλαδή της κοσμοθεωρίας των ασιατικών θρησκειών (ολική θεώρηση τού κόσμου) με τις φυσικές επιστήμες. Επίσης, χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως ανθρωπιστική ψυχολογία, ψυχολογία τού βάθους, μασάζ, μουσική, χορός, ζωγραφική, κ.ο.κ.

Τις περισσότερες φορές οι τεχνικές αυτές παρουσιάζονται με τον μανδύα της επιστήμης και πάντως χωρίς να γίνονται αντιληπτές οι αποκρυφιστικές διασυνδέσεις των ομάδων και η εξωχριστιανική διδαχή τους. Η αποξένωση από την προηγούμενη πίστη έρχεται βαθμιαία. Οι κινήσεις αυτές δεν αποβλέπουν σε απότομη ρήξη με την Εκκλησία, αλλά στην αλλαγή τού θρησκευτικού φρονήματος των οπαδών.

Εμείς από την πλευρά μας, θα σημειώσουμε ότι «η Νέα Εποχή δεν θέλει να αδειάσουν οι Εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους που θα έχουν αλλοιωμένο φρόνημα, την ορθόδοξη πίστη» (π. Αντ. Αλεβιζόπουλος). Αυτά ας τα έχουν υπόψη τους όσοι επιθυμούν να κρατούν ως ιερή παρακαταθήκη την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη των Πατέρων μας!

Μητροπολίτης Δωδώνης ξανά ο πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος

Πριν λίγα λεπτά, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνελθούσα σήμερα σε τακτική Συνεδρία της, ανάμεσα στα άλλα που συζήτησε και αποφάσισε, απέδωσε τον τίτλο τού Δωδώνης στον Μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, τον Συνετό.

Το σημερινό ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ. αναφέρει συγκεκριμένα, σχετικά με το θέμα: «Κατόπιν αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απενεμήθη στον σχολάζοντα Μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Νόμου 590/1977 "Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος", ο ψιλός τίτλος τής πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Δωδώνης».

Θυμίζουμε ότι τον τίτλο αυτόν κατείχε ο κ. Χρυσόστομος στο παρελθόν, άμα τη χειροτονία του σε Επίσκοπο, το 1976 και έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη Ζακύνθου, το 1994. 

Από τούδε και στο εξής λοιπόν ο οικειοθελώς παραιτηθείς Μητροπολίτης μας τιτλοφορείται και ονομάζεται "Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος". Πολλά τα έτη του!!!