e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Συναγμένοι για την μνημόνευση των Ψυχών


Δύο Συνάξεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Μπανάτο, ενθυμούμενοι ως Ενορία τις Ψυχές των Κεκοιμημένων μας! Νωρίς το απόγευμα στον ναό της Φανερωμένης και ύστερα στον ναό της Παναγούλας. 

Ευάριθμοι συνενορίτες αψήφισαν το δριμύ ψύχος και έφθασαν με τα κανίστρια των Κολλύβων και τα Πρόσφορα για την καθιερωμένη μνημόνευση. Ο π. Παναγιώτης και στις δύο περιπτώσεις υπερτόνισε την ανάγκη ενθύμησης των Κεκοιμημένων, όχι μόνον για την δική τους αναψυχή, αλλά και για την άρδευση των ριζών τού δικού μας δέντρου της ζωής, εάν και εφόσον επιθυμούμε να αποκτήσουμε παράταση και διάρκεια στην Αιωνιότητα.

Το κλίμα ήταν εξόχως συγκινητικό και κατανυκτικό, όλοι μάλιστα εξέφραζαν την ανακούφισή τους για την επιστροφή του Εφημερίου τους από το μακρινό ταξίδι του στην Εκκλησία που παροικεί στην Μοζαμβίκη! 


Η Σύναξη της Φανερωμένης









Η Σύναξη της Παναγούλας










Εικονοθήκη έργων τής Helen Lieros στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Maputo

 Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Σε παλαιότερη δημοσίευσή μας, αναφερθήκαμε στην νεωτερική εικονογράφηση του Καθεδρικού Ναού των Ταξιαρχών του Maputo, δια χειρός της αξιολογότατης ζωγράφου-αγιογράφου Helen Lieros, ελληνικής καταγωγής. Μπορείτε να ξαναδιαβάσετε την παρουσίαση εκείνη, μ' ένα κλικ εδώ

Σήμερα, στο πλαίσιο της πρόσφατης αποστολής τού γράφοντος στην φτωχή αυτή χώρα του αφρικανικού νότου, έγινε φωτογράφηση περισσότερων σκηνών από αυτή την δουλειά τής Lieros, απ' όπου προκύπτουν -θεωρούμε- όσα ισχυρισθήκαμε στο προγενέστερο σημείωμά μας. 

Εκθέτουμε λοιπόν εδώ -διαδικτυακώς- τις τοιχογραφίες της έγκριτης Καλλιτέχνιδος και απλώς σημειώνουμε ότι η Τέχνη της αναπαύει το βλέμμα του θεατή, τις αισθήσεις του εκκλησιαζόμενου, με το να επιτρέπει στον περιρρέοντα Ωκεανό και στο αφρικανικό φυσικό περιβάλλον να εισρεύσουν στον ναό και να μεταλάβουν τής μυστηριακότητας, η οποία αναπτύσσεται κατά την διάρκεια των ορθόδοξων δρώμενων και της λατρευτικής ζωής στον περικαλλή Ελληνορθόδοξο Ναό της μοζαμβικανής πρωτεύουσας.