e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Φυτοφάρμακα = Θάνατος

   Φωτογραφίζει και σχολιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας   


Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, οπότε πανεύοσμη η Άνοιξη βρίσκεται "στην πιο γλυκιά της ώρα", κατά τον ποιητικό οίστρο του Σολωμού, κάποιοι ξανά και ξανά διοχετεύουν θάνατο στο φυσικό περιβάλλον μας, δια των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, τα οποία μεταχειρίζονται, για να καταπολεμήσουν τ' αγριόχορτα, τα οποία, μπορεί να είναι ένας "μπελάς" για τους αγρότες, αλλά συνιστούν την έσχατη ομορφιά της ζωής μας, καθόσον δεν την έχει αλλοτριώσει ολότελα το τσιμέντο των πόλεων και το άγχος που εκπέμπει σε όσους αυτό περισφίγγει.

Στον μικρό τόπο μας, αυτό τον καιρό, ο θάνατος ξαναβγήκε παγανιά και ήδη δηλητηριάζει το φυσικό περιβάλλον μας... Κάποιοι -όχι λίγοι, δυστυχώς- απερίσκεπτοι συντοπίτες μας ραντίζουν τα αθώα χόρτα των αγρών, των λιοστασιών και των αυλών τους με την... εύκολη λύση τής καταπολέμησής τους, δηλαδή με τα επικίνδυνα για το περιβάλλον χορτοκτόνα, όπως διαπιστώνετε στην 1η φωτό. Μα δεν ευαισθητοποιούνται να διαβάσουν την σαφέστατη επισήμανση: "Ερεθιστικό" και "Επικίνδυνο για το περιβάλλον"!!! Βέβαια, αυτές οι προειδοποιητικές φράσεις (τις οποίες μάλλον είναι υποχρεωμένοι να θέτουν στο δοχείο οι παρασκευαστές του αργού αυτού θανάσιμου υγρού), αποτελούν ξεκάθαρη υποκρισία, εάν δούμε λίγο πιο πάνω ότι έχουν ήδη λάβει την σχετική έγκριση από την αρμόδια αρχή για την ευρεία και απρόσκοπτη κυκλοφορία του, μεταθέτοντας την απόλυτη ευθύνη στον χρήστη, ο οποίος -ούτως ή άλλως- δεν διακρίνεται για την ευαισθησία του!!! Οποία πλάνη!!!... [δείτε την 2η φωτό].




Έτσι, σε ελάχιστες μέρες μετά, ο ραντισμένος με θάνατο χώρος έχει αποκτήσει την αίσθηση πένθους και... πτωμαΐνης, όπως στις φωτογραφίες 3 και 4, που έχουμε αποτυπώσει ανωτέρω. Από τη μια πλευρά, είναι εμφανής η χαριέστατη δόξα της νέας πρασινάδας και της ωραιότητας μιας αναγεννώμενης φύσης, ενώ από την άλλη πλευρά προξενεί θλίψη η τεχνητή ξεραΐλα και η απόλυτη αποκαρδίωση... 

Εννοείται, ουδείς είναι ασφαλής με την τακτική των συντοπιτών μας. Επηρεάζονται τα πάντα, μέσω του αέρα, του ελαιοστασίου, των ζώων που βόσκουν, της διατροφικής αλυσίδας εν γένει. Είναι πανθομολούμενο πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αυξημένα ποσοστά καρκίνου παρατηρούνται μεταξύ των αγροτών, εξαιτίας της χρήσης των φυτοφαρμάκων (εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, οργανοφωσφορικών και οργανοχλωριωμένων). 

Είναι ανάγκη να σκεφτούμε την θέση των παιδιών μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο, που διεκτραγωδούμε. Άλλωστε, σύμφωνα την Δρ Θεοδώτα Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, "* Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στα φυτοφάρμακα επειδή βρίσκονται σε ένα στάδιο ανάπτυξης με κρίσιμες περιόδους, μη καλά αναπτυγμένους μηχανισμούς άμυνας και υπόκεινται σε αυξημένη έκθεση. * Έκθεση σε χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων κάτω από τα MRL μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε βρέφη και παιδιά. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν περιοδικά αναθεώρηση των επιπέδων. * Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επίδραση μεταβολιτών των φυτοφαρμάκων στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των παιδιών, στη συνδυασμένη δράση τους και στα αθροιστικά αποτελέσματά τους. * Τα αγροτικά προϊόντα με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής τους είναι επιβαρυμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπάρχουν δεδομένα και ενδείξεις ότι είναι επιζήμια στην υγεία του ανθρώπου. Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών είναι μεγαλύτερες από αυτή των ενηλίκων. Η εφαρμογή σύγχρονης κοινοτικής νομοθεσίας για τα υπολείμματα, η προώθηση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου των προϊόντων για την ύπαρξη υπολειμμάτων και η προώθηση πιστοποιημένων συστημάτων ολοκληρωμένης παραγωγής και βιολογικής γεωργίας θα συμβάλουν στην παραγωγή ποιοτικών και περισσότερο ασφαλών γεωργικών προϊόντων". [Ολοκληρωμένες τις σκέψεις τής Δρ Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, "Φυτοφάρμακα και παιδική υγεία", διαβάστε στον ιστότοπο ιατροnet, εδώ]. 

Ποιος τα σκέπτεται όλα τα ανωτέρω; Ποιος ευαισθητοποιείται στις σύγχρονες κοινωνίες; Δυστυχώς, ελάχιστοι... Εμείς, από την θέση αυτήν, αλλά και από τον άμβωνα, εφιστούμε την προσοχή έναντι του κινδύνου. Ας προσέξουμε πολύ περισσότερο, καταγγέλλοντας όπου δει την αποκρουστική αυτή τακτική! Επειδή ο Θάνατος δεν είναι άμεσος, αλλά δρα είτε μεσοπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, μάς ξεγελά και τού ενδίδουμε αβασάνιστα... Όμως ΔΡΑ και μάς επηρεάζει όλους, όχι μονάχα τους αυτόχειρες...