e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Μια διδακτορική διατριβή του π. Σίλα Κουκιάρη, περί της Αγίας Παρασκευής στη Χριστιανική Τέχνη

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στην Ευχαριστιακή Σύναξη του ναού της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, ο λογιότατος Εφημέριος του ναού Αρχιμανδρίτης Σίλας Κουκιάρης*, πολύ ευγενικά μάς δώρισε αντίτυπο της δεύτερης (!!!) διδακτορικής διατριβής του, καθόλα ενδιαφέρουσας: από πλευράς (κυρίως) περιεχομένου και εξ απόψεως καλαισθησίας. Τιτλοφορείται «Ο κύκλος του βίου της Αγίας Παρασκευής της Ρωμαίας και της εξ Ικονίου στη Χριστιανική Τέχνη», εγκρίθηκε από τους Καθηγητές Γεώργιο Αντουράκη, Νικόλαο Γκιολέ και Δημήτριο Γόνη, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994, το δε ίδιο έτος κυκλοφορήθηκε εντύπως, με 254 σελίδες μεγάλου μεγέθους, στις οποίες περιλαμβάνεται πολυσέλιδο παράρτημα πινάκων.

Ο ίδιος ο π. Σίλας μας πληροφορεί για το κοπιώδες μελέτημά του: «Ο προβληματισμός γύρω από την προσωπικότητα της Αγίας παρασκευής της Ρωμαίας και της εξ Ικονίου, όπως και η εξάπλωση της τιμής της στον χριστιανικό κόσμο και το πλήθος των μνημείων, στα οποία εικονίζεται η ζωή της Αγίας, συνετέλεσαν ώστε να ασχοληθώ με το θέμα. Στη μελέτη αυτήν εκτίθεται ο βίος της Αγίας με βάση όλες τις προσιτές σε μένα πηγές. Εντοπίζονται οι λόγοι, στους οποίους αναμειγνύονται οι βίοι της Αγίας Παρασκευής της Ρωμαίας και της Επιβατηνής. Αντιμετωπίζεται η θεωρία, κατά την οποία η Αγία υπήρξε φανταστικό πρόσωπο. Αναπτύσσεται η άποψη ότι το κείμενο, που διέταξε να καταστραφεί δια πυράς ο Πατριάρχης Νικόλαος Δ΄ Μουζάλων (1147-1151), βρίσκονταν σε πολλούς βίους – λόγους και ήταν η προσευχή της Αγίας πριν τον αποκεφαλισμό της. Επίσης εκτίθενται οι λόγοι, που συνετέλεσαν στην εξάπλωση της τιμής της. Στη μελέτη αυτή καταλογογραφούνται τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία (45 τον αριθμό) για την Αγία Παρασκευή εξ Ικονίου. Τα περισσότερα ήταν αδημοσίευτα».

-------------------------------
* Ο π. Σίλας Κουκιάρης γεννήθηκε το 1944 στην Νέα Ιωνία Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1966 και πρεσβύτερος το 1969. Υπηρέτησε εφημέριος στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, ενώ παράλληλα δίδασκε σε ιδιωτικά γυμνάσια. Από το 1980 υπηρετεί στη Μητρόπολη Αττικής. Είναι κάτοχος πτυχίων Θεολογίας (1969) και Ιστορίας-Αρχαιολογίας (1977) του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών Ιστορίας της Τέχνης (1977-1979) της Φιλοσοφικής Σχολής Βελιγραδίου. Το 1987 εγκρίθηκε η πρώτη διδακτορική διατριβή του, με τίτλο «Τα θαύματα-εμφανίσεις των Αρχαγγέλων και Αγγέλων στην Βυζαντινή Τέχνη των Βαλκανίων» (Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών), και το 1993 η δεύτερη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Ο κύκλος του βίου της Αγίας Παρασκευής της Ρωμαίας και της εξ Ικονίου στην Χριστιανική Τέχνη» (Θεολογική Σχολή Αθηνών). Έχει δημοσιεύσει περίπου τριάντα άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Το 2006 εξέδωσε το βιβλίο του «Τα θαύματα-εμφανίσεις των Αγγέλων και Αρχαγγέλων στην Μεταβυζαντινή Τέχνη».