e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στην Αγία Ματρώνα Νέας Ερυθραίας

























Ο Εφημέριός μας, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, έλαβε μέρος στην Ευχαριστιακή Σύναξη του Ναού της Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος, στη Νέα Ερυθραία, όπου εφημερεύει ο εκ Ζακύνθου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής. Τόσον ο π. Γεώργιος, όσον και ο λόγιος Αρχιμανδρίτης Σίλας Κουκιάρης, υποδέχθηκαν με περισσή ευγένεια τον π. Παναγιώτη. 

Εκείνος, στην ομιλία του, ευχαρίστησε από καρδιάς τους Πατέρες για την καλοσυνάτη δοχή τους, αλλά κυρίως τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, ότι με πολύ ευχαρίστηση ενέκρινε την παρουσία του στον εν λόγω ναό τής δικαιοδοσίας του. Στη συνέχεια, έχοντας ως πρότυπο το κήρυγμα του σήμερα εορταζόμενου Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αναφέρθηκε στην αγνοημένη αρετή της Μετάνοιας, ως επανάκτησης του αμαυρωμένου Προσώπου ενός εκάστου. "Εάν ο καθείς μας", είπε, "προσπαθώντας να ομοιωθεί στην εκ-στατική κοινωνικότητα των προσώπων της Αγίας Τριάδος, αγωνιζόταν να (ξανα)βρεθεί σε κοινωνία ζωής και αγάπης με τον κάθε Άλλον και όλοι μαζί με τον Χριστό, τότε οι κάθε λογής Κρίσεις του καιρού και του τόπου μας θ' αποδεικνύονταν παρωνυχίδες και συννεφάκια παροδικά. Έτσι θα εφαρμοζόταν ουσιαστική Μετά-νοια στον λαό μας και όλα θα όδευαν προς το καλύτερο και το ανώτερο. Το γεγονός των γεγονότων, δηλαδή η Θεία Ευχαριστία, είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος τόπος, όπου τούτο το καλύτερο και ανώτερο, που όλοι ευχόμαστε κι εκζητάμε, αποκτά διάσταση εσχατολογική, εντέλει σωτήρια για τον σύγχρονο αποπροσανατόλιστο κόσμο μας"!

Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στο αρχονταρίκι του ναού, όπου οι Εφημέριοι της Αγίας Ματρώνης και οι συνεργάτες τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον φιλοξενούμενό τους, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας αγάπης, η οποία, μόνον εντός του Εκκλησιαστικού Γεγονότος οικοδομείται τόσο στέρεα!




1 σχόλιο:

Βυτιναιος είπε...

Η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτις είναι για τους Χιώτες και τους Μικραστιατικής καταγωγής μητέρα και φίλη. Η δε εκκλησία της με το πανηγύρι του Οκτωβρίου είναι πραγματική μικρασιατική σύναξη.