e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εφημερίδες της Ζακύνθου για το Β1 "Αληθώς"


Από τη θέση αυτήν, ευχαριστούμε θερμά την καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου ΕΡΜΗΣ, διότι στο φύλλο τής 3ης Σεπτεμβρίου 2012 (αρ. 3954, σ. 10), αφιέρωσε μισή σελίδα σχεδόν, για να παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ από την 1η φετινή Σύναξη του β΄ κύκλου τού ΑΛΗΘΩΣ, τού Μορφωτικού Κέντρου Λόγου τής Ενορίας μας, η οποία -ως γνωστόν- πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, ως Περιβαλλοντική Γιορτή! 

Το αυτό έπραξε και η επίσης καθημερινή Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, στο φύλλο τής 11ης Σεπτεμβρίου 2012 (αρ. 4339, σ. 13). Ευχαριστούμε ωσαύτως από βάθους καρδίας για την ολόθυμη προβολή των προσπαθειών μας!!!Λόγος για τα "Ψήγματα" του Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 


Υπέροχος άρχοντας του λόγου και, συνάμα, αφιερωμένος θεράποντας του Λόγου ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο και Καθρεπτίδης. Μερικές από τις σπουδαιότερες ομιλίες του στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών βρίσκονται τώρα εναποτυπωμένες στο βιβλίο του, με τίτλο "Ψήγματα", το οποίο κυκλοφορήθηκε το 2011, από τις εκδόσεις Αρμός, με 248 σελίδες. Ο Πανιερώτατος συγγραφέας είχε την καλότητα να μάς το αποστείλει με θερμή αφιέρωση και γι' αυτό τον ευχαριστούμε de profundis.

Το παρόν κείμενό μας γράφεται όχι ως επέχον την θέση κριτικής, αλλά απλής παρουσίασης ενός καλαίσθητου πονήματος, το οποίο έχει -θεωρούμε- τα προσόντα να συμβάλει θετικότατα στην πνευματική ολοκληρία του κάθε ενδιαφερόμενου αναγνώστη. Και τούτο, επειδή τα περιεχόμενα κείμενα προέρχονται από την οξυδερκή σκέψη ενός από τους σπουδαιότερους εκκλησιαστικούς ρήτορες του καιρού μας, ο οποίος έχει αφομοιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο την Αγία Γραφή, όσο και την Ιερά Παράδοση, προσφέροντας τώρα την πολύχρονη πείρα του στους νεότερους ως άρτο αληθινής ζωής. Σε καιρό και τόπο μάλιστα πολυειδών προβλημάτων ψυχικών - κοινωνικών - εθνικών, η στροφή στον έσω άνθρωπο και η προσπάθεια κάθαρσής του από τους ρύπους της Αστοχίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην περιρρέουσα δυσοσμία. 

Αλιεύουμε και αντιγράφουμε ένα μικρό / τυχαίο απόσπασμα, ώστε να κατανοήσουν οι αναγνώστες μας περί τίνος πρόκειται: 

«[...] Όταν ο άνθρωπος είναι μολυσμένος στην ψυχή από τον ρύπο της συνειδήσεως, τότε είναι τυφλός για την ομορφιά της δημιουργίας, για το φως της αλήθειας, για τη λάμψη του αγαθού, για τη θέρμη της αγάπης, για την ακτινοβολία του αγίου. Δηλαδή τυφλός για τον Θεό. 
Γι' αυτό ας διερωτηθούμε: εμείς με το βλέμμα μας τοποθετούμεθα σωστά μέσα στον κόσμο; Είναι το βλέμμα μας ένα βλέμμα αγάπης; Μάς ανάγει στον Θεό; 
Ξέρω, βέβαια, ότι και το βλέμμα του πιστού κουράζεται όταν διαρκώς πέφτει σ' αυτόν τον κόσμο με όλη την αταξία, το μίσος, την αδικία, την παραγνώριση, την αποξένωση, τον πόνο, την πικρία, την δαιμονική διάσπαση. Και τότε διερωτώμεθα: Πού είναι ο Θεός;  Και γίνεται το βλέμμα μας ανίκανο να ατενίσει το εκτυφλωτικό φως του Θεού. Σε τέτοιες στιγμές ας κλείνουμε τα μάτια του σώματος. Και μπορεί να συμβεί και σε μάς να σταθεί μπροστά μας η εικόνα εκείνου, που μάς κοιτάζει μ' ένα βλέμμα γεμάτο βάθος, θεϊκή δύναμη και αγάπη. Σε μια τέτοια στιγμή αναφωνεί ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος: "Τη του προσώπου σου αχράντω αίγλη τα ασθενή μου περιήστραψας όμματα" (Sources Chrétiennes, 113, 340). [...]» (σελ. 54 εξ.).

Έκκληση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης συμπλήρωσε σήμερα 9 μήνες προφυλακισμένος

Σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2012, ολοκληρώθηκαν εννέα μήνες που ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης είναι στη προφυλάκιση!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης βρίσκεται σε συνθήκες σκληρής προφυλάκισης - είκοσι τρεις ώρες σε ένα κλειστό κελί μαζί με άλλους πέντε φυλακισμένους, με τη δυνατότητα μόνο μια ώρα περπάτημα. Τέσσερις μήνες κανείς δεν τον έχει επισκεφθεί. Τα μοναδικά πρόσωπα, που είχαν το δικαίωμα να τον επισκεφθούν, ήταν η μητέρα του και η αδελφή του, αλλά το δικαστήριο τους απαγόρευσε τις επισκέψεις!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έχει διαβήτη και σοβαρά προβλήματα με την σπονδυλική στήλη!
Παρόλο που είναι φυλακισμένος σε δύσκολες συνθήκες, η διοίκηση της φυλακής δεν του δίνει ούτε το δικαίωμα να διαβάζει. Έχει λάβει κάποια βιβλία και περιοδικά στα ελληνικά, αλλά επειδή είναι στα ελληνικά, οι αρχές της φυλακής τα έστειλαν στο δικαστήριο, για να αποφασίσει ο δικαστής, αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έχει δικαίωμα να διαβάζει τα βιβλία αυτά ή όχι, αλλά από το δικαστήριο, περισσότερο από ένα μήνα, καμία απάντηση!
Με αυτό το είδος των βασανιστηρίων εναντίον του και με τις νέες πολιτικές δίκες κατά των κανονικών Επισκόπων, του Μπρεγαλνήτσης Μάρκου και του Στοβίων Δαβίδ, κατά των μοναχών και πιστών της Αρχιεπισκοπής, υπάρχει εντύπωση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει λάβει μια πολιτική απόφαση να εξοντώσει την κανονική Εκκλησία της ΠΓΔΜ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Η κυβέρνηση θέλει με τις δικαστικές διαδικασίες να δώσει στους διωγμούς μια νόμιμη μορφή, αλλά όλες οι αναφορές των αρμοδίων διεθνών οργανώσεων ξεκάθαρα δείχνουν ότι οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ είναι υπό την άμεση κυβερνητική επιρροή και ότι τα δικαστήρια έχουν μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς!
Και αυτοί που δικάστηκαν και σκότωσαν τον Χριστό πίστευαν ότι με την σταύρωσή Του θα καταστρέψουν την Εκκλησία! Αλλά, ήταν έτσι ακριβώς;
Απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρη την δημοκρατική δημοσιότητα, να παρέμβει για να σταματήσει η θρησκευτική αυτή δίωξη εναντίον των ανθρώπων που είναι αθώοι, να σταματήσει η δίωξη αυτή που δείχνει ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν σέβονται τις βασικές θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της.