e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Στο εορτάζον Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μπανάτου










Όλα είναι έτοιμα για την αυριανή Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Ασωμάτων Δυνάμεων, εδώ στην Ενορία μας, εν Βανάτω της Ζακύνθου. 

Πριν λίγο, με βαριά - ζεστή συννεφιά και ψιλόβροχο, εσπερίσαμε στο ενοριακό ναΰδριο των Αρχαγγέλων, το οποίο κείται πίσω από το Κοιμητήριό μας και -ως γνωστόν- ανήγειρε εκ βάθρων η αγάπη των Μεγάλων Ευεργετών μας Παναγιώτη και Αντωνίας Στραβοπόδη, εις μνήμην του γιού τους Μιχαήλ. 

Ανανεώνουμε την λειτουργική / λατρευτική συνάντησή μας για αύριο το πρωί, για την τέλεση τού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Θα γίνει και η καθιερωμένη Αρτοκλασία!

Θυρανοίξια Ναού στην πόλη Chingola της Ζάμπια














Το ανωτέρω φωτο-υλικό προέρχεται από τα Θυρανοίξια τού νεόδμητου Ναού τού Αγίου Νεκταρίου στην πόλη Chingola τής Ζάμπια, λίγα μόλις χιλιόμετρα απο τα σύνορα με το Κονγκό, τα οποία τέλεσε την προηγούμενη Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ. 

Από την θέση αυτήν τού ευχόμαστε να έχει μακρότητα ημερών, ώστε να χαίρεται την κάθε Ευχαριστιακή Σύναξη, που θα συντελείται εκεί!!!

Εορτάζοντας την επέτειο του "ΟΧΙ" με τους Έλληνες της Lusaka








Οι Έλληνες και οι Κύπριοι δεν ξεχνούν τις εθνικές επετείους της μητέρας πατρίαδας, όπου και αν διαβιούν, κυρίως στην αλλοδαπή. Χαρακτηριστική είναι η γιορτή που πραγματοποιήθηκε στη πρωτεύουσα της Ζάμπια, την Λουσάκα. Όλοι ενθουσιασμένοι και με τις σημαίες αναπεπταμένες και παρόντα πάντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ, την προπερασμένη Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012. Την ίδια στιγμή, κατά την οποία διάφοροι αδιάφοροι, εντός των ελλαδικών συνόρων, αποπειρώνται την καταβαράθρωση τής δύσμοιρης χώρας μας...  

Το πολύτιμο αρχείο του Περιοδικού «Θεολογία» ψηφιοποιείται


Η Θεολογία είναι επιστημονικό περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Θεολογία, όπως και το επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος Εκκλησία, ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος το 1923, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής.

Η συμβολή της Θεολογίας στην καλλιέργεια της ελληνικής ορθόδοξης θεολογίας στάθηκε... μοναδική και εξελίχθηκε ως το εγκυρότερο επιστημονικό περιοδικό της ελληνικής θεολογίας. Στις σελίδες της φιλοξένησε άρθρα και μελέτες όχι μόνο ακαδημαϊκών αλλά και νέων θεολόγων η επιστημόνων συναφών κλάδων και επιστημών. Η δυνατότητα μάλιστα έκδοσης του περιοδικού ανά τρίμηνο κράτησε όχι μόνο αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών του από τεύχος σε τεύχος, αλλά και τα δημοσιεύματά του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής επικαιρότητας. Στη Θεολογία δημοσιεύονται πρωτότυπες και ανέκδοτες επιστημονικές πραγματείες, άρθρα, δοκίμια και βιβλιοκρισίες, δηλαδή, κείμενα και μελέτες οι οποίες αναφέρονται στους διάφορους τομείς της θεολογικής, κυρίως, επιστήμης. Η Θεολογία, πέραν της ελληνικής, δημοσιεύει επιστημονικές πραγματείες και στην αγγλική, γαλλική η γερμανική γλώσσα. Ενώ κατά την προπολεμική περίοδό της η Θεολογία εξέδιδε τέσσερα τεύχη των εκατό σελίδων το καθένα, μεταπολεμικά τριπλασίασε την ύλη της και κατά τις τελευταίες δεκαετίες κάθε ετήσιος τόμος της υπερβαίνει τις χίλιες σελίδες.

Αγγίζοντας ήδη την ένατη δεκαετία παρουσίας του στα θεολογικά γράμματα, το περιοδικό Θεολογία αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη για την θεολογική έρευνα διεθνώς αλλά και ιστορική μαρτυρία για την ελληνική θεολογική επιστήμη. Για τον λόγο αυτό ο Κλάδος Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την ψηφιοποίηση και ανάρτηση όλων των τευχών της Θεολογίας, ώστε να καταστεί άμεση και ελεύθερη η πρόσβαση κάθε ενδιαφερομένου. Στο πεδίο «Άπαντα Θεολογίας, Ψηφιακό Αρχείο» της ιστοσελίδας του περιοδικού Θεολογία, ο αναγνώστης μπορεί να βρει τράπεζα δεδομένων ανά έτος και ανά τεύχος, ανά όνομα συγγραφέα και ανά τίτλο μελέτης το ψηφιοποιημένο υλικό της Θεολογίας σε αρχεία τύπου pdf. Εφ’ όσον ο θεολογικός και επιστημονικός πλούτος του περιοδικού Θεολογία καθίσταται πλέον ηλεκτρονικά θησαυρισμένος και διαδικτυακά προσβάσιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες και μελετητές, είναι βέβαιο ότι και με αυτόν τον τρόπο οι υπεύθυνοι συμβάλλον τα μέγιστα στη σύγχρονη θεολογική και ιστορική έρευνα.

Κάντε, λοιπόν, κλικ εδώ: http://www.ecclesia.gr/greek/press/theologia/index.asp