e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο π. Φιλάρετος Σπανόπουλος για τον ασκητισμό και τα ασκητήρια της Ηλείας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος είναι ένας νέος κληρικός, Ιεροκήρυκας τής Μητροπόλεως Ηλείας, φέρελπις και δια βίου δοσμένος στη μόρφωση. Εσχάτως είναι και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Πριν λίγες ημέρες είχα την τιμή να λάβω από την πανοσιολογιότητά του μιαν εργασία του, η οποία κυκλοφορήθηκε πρόσφατα (εντός τού νέου έτους 2013) ως ανάτυπο εκ τής Ηλειακής Πρωτοχρονιάς, Ηλειακό Πανόραμα 13 (σελ. 238-260). Πρόκειται για το ιστορικό μελέτημά του, υπό τον τίτλο "Ασκητισμός και ασκητήρια στην Ηλεία"

Κατά τον νέο αυτόν ιστοριοδίφη και ερευνητή, "στην Ηλεία, η οποία από πολύ νωρίς διείσδυσε στον  Χριστιανισμό και κυρίως μετά την άνθηση των πολυδύναμων Μοναστικών της Κέντρων, δηλ. μετά τον 10ο αιώνα, έχουμε ύπαρξη ασκητών, οι οποίοι είτε προέρχονται από άλλα μέρη τής Πελοποννήσου και περιοδεύουν ιεραποστολικά στην Ηλεία, είτε προέρχονται από την Ηλεία, αν και αυτό δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Η ύπαρξη όμως αρκετών ασκητηρίων στην Ηλεία έως και σήμερα, ισχυροποιεί τη θέση μας περί τής υπάρξεως ασκητισμού στην Ηλεία, αλλά και αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία περί αυτού."

Θεωρούμε ιδιαίτατα σημαντικό, οι κληρικοί ενός τόπου να πασχίζουν με την γραφίδα και τα παράγωγα τής σκέψης τους να απαθανατίζουν σκηνές και στιγμές τής τοπικής ιστορίας τους, τις οποίες ποτέ μάλλον δεν θα διασώσει η γενικότερη Ιστορία, διότι δεν θα είναι τόσο δυναμική και κραυγάζουσα, ώστε να την αποτυπώσει. Ποιος όμως είπε ότι κεντρικά και καθοριστικά για έναν τόπο γεγονότα αποτελούν εντέλει την Ιστορία; Οτιδήποτε μπορούμε να διασώσουμε απ' το Παρόν, που ολοένα γίνεται Παρελθόν, άξιόν εστί!!! Το παζλ τού Μέλλοντος, για να αρτιωθεί απαιτεί όλα τα κομμάτια τού Παρελθόντος, από τα μεγαλύτερα και νομιζόμενα σπουδαία έως τα πιο μικρά, ήσσονος σημασίας και -ως εκ τούτου- αμελητέα. Προς αυτή την αρτίωση μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά οι κατά τόπους ιερείς, που έχουν το τάλαντο τής έρευνας, τής συγγραφής, αλλά κι εν πολλοίς την πρόσβαση σε ιδιωτικά αρχεία ή αθέατες συλλογές ναών ή μοναστηρίων. Εάν μάλιστα διαθέτουν -εκτός απ' το μεράκι- και την επιστημονική αρματωσιά, όπως ο π. Φιλάρετος, τόσο το καλύτερο!!! Ας μη λησμονάμε, εξάλλου, ότι δια των κατά καιρούς και τόπους λογίων ιερέων έχει ήδη περισωθεί πλούτος πολύτιμος αρχειακής μνήμης τού μικρού / μεγάλου τόπου μας! 

Συγχαίρουμε λοιπόν από καρδιάς στον εκλεκτό συναδελφό π. Φιλάρετο Σπανόπουλο για τον πνευματικό μόχθο του και τού ευχόμαστε πάντοτε σε ανώτερα και αγιότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: