e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το δεύτερο ψηφιακό e-book στη Ζάκυνθο κυκλοφορεί!!!

Άρθρο της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΔΕΜΕΤΗ
Αρχαιολόγου - Διευθύντριας Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων


Την περσινή χρονιά είχαμε διατυπώσει σε σχετικό δημοσίευμα ότι, όταν η οικονομική δυσχέρεια οδηγεί στην πρωτοπορία, οφείλουμε να το επισημαίνουμε, αναφορικά με την πρωτοβουλία του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, δημιουργού και ψυχής του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ»,  να συνθέσει το πρώτο ψηφιακό βιβλίο που κυκλοφόρησε στο νησί μας. 

Φέτος, που τα πράγματα στον οικονομικό τομέα ούτε έχουν καλυτερέψει, αλλά ούτε και διαφαίνεται  άμεσα να δούμε φως, και κοιτάμε το link του δεύτερου ψηφιακού βιβλίου, που είναι καρπός της δεύτερης ετήσιας δράσης του «ΑΛΗΘΩΣ» (http://www.nyxthimeron.com/2013/05/2-2012-13-on-line.html), πήραμε απόφαση να αλλάξουμε φακό εστίασης. 

Δεν θα μιλήσουμε λοιπόν για ένδεια οικονομικών πόρων, αφού το ψηφιακό προϊόν είναι πανεύκολο για όποιον θέλει να προχωρήσει στην εκτύπωσή του, αλλά θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα των 122 σελίδων του περιεχομένου του. 

Κατ’ αρχήν, κρίνοντας από τους 1000 και πλέον αναγνώστες του  πρώτου, θα μιλήσουμε για την άμεση πρόσβαση, από όπου υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο, στην ποικίλη ύλη του, που προέρχεται από το χώρο της Θεολογίας, της Λαογραφίας, της Τέχνης, της Δημοσιογραφίας, της Λογοτεχνίας, της Οικολογίας, της Μουσικής-Μουσικολογίας, της Ιεραποστολής κ.λπ., και στην ευκολία της πρόσβασης σε αυτήν, χωρίς να χρειάζεται να φορτωνόμαστε με περιττό βάρος προκειμένου να την προσπελάσουμε. 

Κατά δεύτερον και αυτό είναι το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μας, είναι η μεταστροφή της δημιουργικής έκφρασης σε άλλο μονοπάτι, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς χορηγούς, μόνο με την αγάπη και το πάθος για την προαγωγή πολιτισμού. 

Άλλωστε, το να ζούμε στην ψηφιακή εποχή δεν σημαίνει μόνο το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των προσωπικών μας δεδομένων, σημαίνει ότι μπορούμε να υψώσουμε ψηφιακά τείχη, στην κάθε λογής παγκοσμιοποιημένη ισοπέδωση που μας προετοιμάζουν. 

Το φετινό e-book του π. Παναγιώτη, σε συνέχεια του περσινού πρώτου, είναι ένα είδος πολιορκητικού κριού, η απάντηση σε όλες τις αρνήσεις για οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών φορέων, μουσείων, συλλόγων, που υπάρχουν και παράγουν πολιτισμό και που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. 

Γιατί ο πολιτισμός και η τέχνη δεν χρειάζονται αίθουσες δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μπορούν σαν το κρυφό σχολειό να σπάσουν τα τείχη και μέσα από την ταπεινή εκκλησία της Παναγούλας του Μπανάτου να φτάσουν στα πέρατα του κόσμου. 

Απόδειξη το δεύτερο ψηφιακό e-book στη Ζάκυνθο που μόλις κυκλοφόρησε! Καλοτάξιδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: