e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Θαυμάζοντας τον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Κιέβου | Saint Sophia's Cathedral, Kiev | Собор Святої Софії

Ταξίδεψε, λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Σήμερα βρισκόμαστε -εικονικά και μόνον- σ' ένα περιώνυμο μνημείο ναοδομίας, ψηφιδωτών και τοιχογραφιών: τον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας του Κιέβου (στα ουκρανικά Собор Святої Софії), ο οποίος βρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας και τον επισκέπτονται χιλιάδες χιλιάδων κάθε χρόνο, λόγω της σημαντικότητάς του. Ανήκει εκκλησιαστικώς στην επίσημη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αν και στην καθημερινότητά του είναι Μουσείο, προστατευόμενο από την Ουνέσκο. 

Ελάτε μαζί μας στην φωτοξενάγηση που ακολουθεί. Ξεκινάμε από το κέντρο της μεγάλης Πλατείας, διαβαίνουμε την καλλιτεχνημένη πύλη - κωδωνοστάσιο και περιτριγυρίζουμε τον περικαλλή Ναό και τους ευφρόσυνους χώρους, που τον περιβάλλουν:
























Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούμε από το διαδίκτυο, η Αγία Σοφία του Κίεβου σχεδιάστηκε για να συναγωνισθεί σε φήμη την Αγία Σοφία στην Πόλη του Κωνσταντίνου και να συμβολίσει επίσης τη “νέα Κωνσταντινούπολη” του 11ου αιώνα, μετά τη ιστορική βάπτιση του αγίου Βλαδίμηρου, το 988. 

Άρχισε να οικοδομείται το 1037 από τον Μεγάλο Πρίγκιπα του Κιέβου Γιαροσλάβ τον Σοφό και τελείωσε είκοσι χρόνια αργότερα. Με τους 13 τρούλους της και την ανάλαφρη κατασκευή της, η Αγία Σοφία διήλθε μες από πάμπολλες περιπέτειες, μέχρι τη σημερινή τελική διάσωσή της: Οι Τάρταροι Μογγόλοι πρώτα, οι Ουνίτες αργότερα και τέλος το Σοβιετικό Καθεστώς του 1917, το οποίο διέταξε την κατεδάφισή της, ήταν ορισμένοι από τους κινδύνους αυτούς. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση διεθνών οργανώσεων, επιστημόνων και καλλιτεχνών. Σήμερα προστατεύεται από την Ουνέσκο και λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ κάποιες φορές τίθεται και σε λατρεία.

Επειδή η βιντεο-φωτογράφιση στο εσωτερικό του μνημείου απαγορεύεται με πολλή αυστηρότητα, δεν κατορθώσαμε να έχουμε στην παρούσα δημοσίευση σχετικό υλικό. Για να θεραπευθεί όμως η έλλειψή μας αυτή αναδημοσιεύουμε ευθύς παρακάτω ολόκληρο τον Πατριαρχικό Εσπερινό, που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εκεί, στις 25 Ιουλίου 2008, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για την συμπλήρωση 1020 ετών από τον εγχριστιανισμό των Ρώσων στο Κίεβο, με την παρουσία όλων των υψηλά ισταμένων αρχόντων της Ουκρανίας και με ψάλτες τα μέλη της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο! Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε την Ακολουθία!











Βγαίνοντας από τη μεγάλη πύλη!

Αυτή είναι η βορινή πύλη του συγκροτήματος της Αγίας Σοφίας. Απλούστερη της κύριας, που διακρίνεται στο βάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: