e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Την Έκθεση «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης [+ video]

  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 1 μ.μ.  








Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», πραγματοποίησε το μεσημέρι στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, του πρέσβη της Κύπρου, ιεραρχών και αξιωματούχων.

«Ο Άγιος Μάμας τιμάται επί δεκαεπτά συναπτούς αιώνας υπό των πιστών εις άπασαν τη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην ενιαία λατρευτική παράδοση, η οποία - όπως είπε - «επικράτησεν από της Καππαδοκίας, μέχρι της Ισπανίας και από της Κωνταντινουπόλεως, μέχρι της Κύπρου, επί αιώνες». Πρόσθεσε, ότι η μνήμη του «δεν υστέρησε κατά πολύ τούτου του Αγίου Δημητρίου, αλλά εταξίδεψε εις διαφόρους λαούς, που εξέφρασαν την αγάπη τους για τον άγιο, με απεικονίσεις και δια της διατηρήσεως της τιμής και της μνήμης του, από της πρωτοβυζαντινής εποχής μέχρι και σήμερα».

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο της Μόρφου, μεταξύ άλλων, δίνει την αφορμή «για την υπενθύμιση της τραγικής μοίρας, της πόλεως και του λαού της Μόρφου, που βιώνουν την καθ' όλα παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και προσβλητική για τις πανανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σύγχρονο οικουμενικό πολιτισμό, κατοχή» και πρόσθεσε: «Η παρουσία του δημάρχου και του μητροπολίτη Μόρφου στη σημερινή εκδήλωση, μας δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό, μιας λύσης που θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου, θα αποκαταστήσει τη διεθνή έννομη τάξη, θα διασφαλίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία επιτέλους Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα δώσουν τα χέρια, θα ομονοήσουν και θα ζήσουν ελεύθεροι και αδελφωμένοι».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής υπηρεσιών Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Παύλος Παρασκευάς, μεταφέροντας χαιρετισμό του αρμοδίου υπουργού της κ. Κενεβέζου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κυπριακό και στη Μόρφου, που «αποτελεί μια μικρογραφία της τραγικής μοίρας ολόκληρης της Κύπρου», ενώ συνεχάρη το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το δήμο και τη μητρόπολη Μόρφου, για την διοργάνωση της έκθεσης για τον πολιούχο της Μόρφου αγίου Μάμαντα.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και η Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Η έκθεση περιέχει, μεταξύ άλλων, απεικονίσεις του αγίου σε ποικίλα υλικά, φυλακτά, προσκυνήματα, διάφορα αντικείμενα και τοπωνύμια, αναφερόμενα στον άγιο, διάσπαρτα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, από την ανατολή ως τη δύση.

Φ.Γ. / ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.










Σημειώσεις ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ
* Ολόκληρη την Πατριαρχική Ομιλία δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να αναγνώσετε μ' ένα κλικ ΕΔΩ



** Την Ομιλία Βαρθολομαίου, κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, μετά τα Εγκαίνια της ανωτέρω Έκθεσης, αναρτήσαμε επίσης στην Βιβλιοθήκη μας. Για να την δείτε, κλικάρετε ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: