e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Περαστικοί από τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Pirogoscha Κιέβου | Церква Успіння Богородиці Пирогощої (Пирогоща) у Києві


Ταξίδεψε, λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο παρουσιαζόμενος σήμερα ναός βρίσκεται στην περιοχή Kontraktovaya, στην πόλη του Κιέβου, είναι θεομητορικός (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και υπάγεται στην επίσημη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Βρίσκεται στο κέντρο μιας υποτιθέμενης πλατείας και διακρίνεται για την αυστηρότητα του αρχιτεκτονικού ύφους του.








Καθώς πληροφορούμαστε από τη Βικιπαίδεια, το εν λόγω ιερό κτίσμα είναι γνωστό ως Pirogoscha (Пирогоща). Η ονομασία προήλθε είτε από την ελληνική λέξη Πύργος, οπότε θα μπορούσε να μεταφρασθεί ως "Πυργότισσα", είτε από την σύνθεση των λέξεων "Pyro" και "Goshcha". "Goshcha" προέρχεται από τη λέξη "guest" - ο έμπορος. Η λέξη "Pyro" αποδίδεται στην ελληνική μετάφραση ως "σιτάρι". Η ερμηνεία αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ναός χτίστηκε από τους εμπόρους ψωμιού.


Πρωτοοικοδομήθηκε ως πέτρινος ναός τον ΙΒ΄ αιώνα (1132-1136) από τους πρίγκιπες Mstislav και Yaropolk, γιους του πρίγκιπα Βλαδίμηρου του Μονομάχου (αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στο ανωτέρω χειρόγραφο). Το 1935 καταστράφηκε -δυστυχώς- από τους Μπολσεβίκους. Το 1998, στον ίδιο ιστορικό χώρο, χτίστηκε το οικοδόμημα, το οποίο εμείς φωτοαποτυπώσαμε κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στην ουκρανική πρωτεύουσα (δείτε ανωτέρω, τις 5 πρώτες φωτογραφίες).

Κατά την επίσκεψή μας, παρότι μπήκαμε στο Ναό, δεν αποτυπώσαμε το εσωτερικό, διότι ήταν ιδιαίτερα σκοτεινό κι εμείς ιδιαίτερα κουρασμένοι, ώστε να επιμείνουμε. Για να λάβετε όμως κι εσείς γνώση του εσωτερικού του ναού της Pirogoscha καταφύγαμε στο διαδίκτυο, απ' όπου σταχυολογήσαμε μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες. 








Δεν υπάρχουν σχόλια: