e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ένα νέο αγιορείτικο πόνημα: «Αγία Μαγδαληνή, το ιερό "κειμήλιο" της Σιμωνόπετρας» (Άγιον Όρος 2012, σελίδες 192)



Πρόκειται για ένα πολύ καλό και επιμελημένο κείμενο, στο οποίο καταγράφεται λεπτομερώς ο βίος και η δραστηριότητα της Αγίας Μαγδαληνής, όσο γίνεται πιο αυθεντικά, με βάση τις υπάρχουσες πηγές.

Η θυσιαστική αγάπη της προς τον μεγάλο Ευεργέτη και θεραπευτή της, από τα επτά δαιμόνια που την βασάνιζαν, την αξίωσε να ακολουθήσει τον Ιησού στην επώδυνη εκείνη πορεία προς το εκούσιο Πάθος, μαζί με την Θεομήτορα, την οποία πρόσεχε και παρηγορούσε. Γι’ αυτό και ο Κύριος την ανέδειξε πρώτη μάρτυρα της Αναστάσεώς Του και Ισαπόστολο. Εκτός από τα βιογραφικά της Αγίας, που είναι τεκμηριωμένα Αγιογραφικά, πατερικά, υμνολογικά και συναξαριακά, το εν λόγω βιβλίο επισημαίνει ιδιαίτερα, την πλάνη και τα μυθεύματα γύρω από το σεπτό πρόσωπο της Αγίας Μαγδαληνής και παρουσιάζει την αληθινή της εικόνα.

Γίνεται ακόμη λόγος για τον Τάφο της Αγίας στην Έφεσο, αλλά και την περιπετειώδη ιστορία του κλαπέντος ιερού λειψάνου της αφθάρτου αριστεράς Χειρός της Αγίας Μαγδαληνής, από Μουσουλμάνους πειρατές, που τελικά επανήλθε στην Ιερά Μονή. Ο Κώδικας της Μονής σημειώνει ότι «επανελθόν ενθάδε, ήταν και είναι μία βρύσις του Μοναστηρίου έως σήμερον». Εννοεί προφανώς ο Κώδικας ότι το τίμιο λείψανο της Αγίας ήταν και είναι βρύση Χάριτος και θαυμάτων συνεχής. Το μήνυμα που εκπέμπει το βιβλίο, είναι να μιμηθούμε την Αγία Μαρία την Μαγδαληνή, στην φλογερή αγάπη της προς τον Χριστό, αλλά και στην αληθινή και δυνατή πίστη της προς τον Θείον Διδάσκαλό της και Σωτήρα μας.

Η συγγραφή του βιβλίου ανατέθηκε, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Ελισαίου, στον Ιερομόναχο Θεολόγο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος θεώρησε ως ευλογία να ασχοληθεί με την ως άνω μελέτη. Την επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε ο Καθηγητής κ. Θ. Γιάγκου. 


Σημείωμα π. Π. Κ.  Ευχαριστούμε από καρδιάς τον π. Θεολόγο για την τιμή της αποστολής του ανά χείρας πονήματος και την θερμή επιστολή που το συνόδευε ως πνοή προσευχητική από τον Άθωνα - ιερό άμβωνα της πατρίδας μας. 

Τον ευχαριστούμε επίσης, διότι συμπεριέλαβε την Ζάκυνθο και δη το ορεινό χωριό Μαριές ως τόπο ιδιαίτερης τιμής προς την Μαγδαληνή, επειδή -ως γνωστόν- υπήρξε ο πρώτος ευρωπαϊκός τόπος όπου κηρύχθηκε ο Χριστός, κατά την διάρκεια του ταξιδιού της (μαζί με την Μαρία του Κλωπά) προς Ρώμη, για να υποβληθεί στον Αυτοκράτορα διαμαρτυρία για την καταφανώς άδικη δίκη και καταδίκη στον δια Σταυρού θάνατο τού Ιησού, από πλευράς Ποντίου Πιλάτου [σ. 149 εξ.]. 

Ο π. Θεολόγος αναφέρεται, εξάλλου, στην άφιξη του Λειψάνου της Αγίας στις Μαριές Ζακύνθου (τον Ιούλιο του 2010), μετά από φιλάγιο αίτημα του Σεβ. Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσοστόμου, με θερμότητα μάλιστα -σε αδρές γραμμές- μιλά για τα της υποδοχής και τις σχετικές πανηγυρικές λειτουργικές συνάξεις [σ. 150].