e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Απόψε η Μαγδαληνή Μαρία επέστρεψε στις Μαριές της Ζακύνθου


Με μια σεμνή, αλλά πάνδημη υποδοχή στα όρια του χωριού των Μαριών Ζακύνθου υποδέχτηκαν σήμερα το απόγευμα οι κάτοικοι και πολλοί προσκυνητές απ' όλο το νησί το αγιασμένο Χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής.


Λίγο μετά τη συνάντησή Της με τον Αναστημένο Χριστό, πλέοντας προς Ρώμη, προσορμίστηκε σ' ετούτη τη θαλάσσια περιοχή, όπου ευαγγελίσθηκε την Πίστη που ήδη συνείχε αγαπητικά την ύπαρξή Της.


Σχηματίσθηκε πομπή ιεροφορεμένων Κληρικών, ενώ το Λείψανο κρατούσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, κάτω από την παραδοσιακή "Ουρανία".


Πλην του οικείου Μητροπολίτου, στη λιτάνευση συμμετείχαν και οι παρεπιδημούντες Αρχιερείς: Ο Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, ο Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, ο Ελαίας κ. Θεοδώρητος, ο Μαραθώνος κ. Μελίτων και ο Φωτικής κ. Διονύσιος.


Προπομπός της Λιτανείας ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου Αρκαδίων, ενώ παρίσταντο και οι Αρχές του τόπου: Νομάρχης και τρεις εκ των Δήμαρχων της Ζακύνθου (Ελατίων, Αρκαδίων και Αλυκών).


Παντού κυριαρχούσε καταφανέστατη συγκίνηση και συναίσθηση της μεγάλης στιγμής! 1977 χρόνια μετά επιστρέφει στο ίδιο χωριό η Ευαγγελίστριά του!


Τα ταπεινές γειτονιές, τα γραφικά σπίτια και τα πλακόστρωτα καντούνια των Μαριών υποκλίνονταν λες, σεβαστικά, στη Μαρία από τα Μάγδαλα, την δική τους Αγία! 


Μόλις η πομπή έφθασε στον ναό, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ευλόγησε τον πιστό λαό με τη Λειψανοθήκη, που κρατούσε!
Εννοείται ότι άγρυπνοι φρουροί της Τιμίας Χειρός της Μαγδαληνής (αλλά και των άλλων τιμαλφών της λειψανοθήκης: Τιμίου Ξύλου και λειψάνου του Αγίου Κηρύκου) ήταν οι Σιμωνοπετρίτες Πατέρες, οι οποίοι ανέλαβαν τον μόχθο της ιεραποδημίας αυτής!


Μέσα στον ναό και, μετά την εναπόθεση των Λειψάνων στον αρμόδιο τόπο, έγινε Δέηση υπέρ υγείας πάντων και πασών, ιδιαιτέρως υπέρ των Μοναστών της Σιμωνόπετρας! 


Ο Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για μιαν ακόμη φορά τους Αγιορείτες Πατέρες για την πνευματική ευκαιρία που παρείξαν στο νησί μας και επεσήμανε ότι η Μαγδαληνή από το χωριό αυτό των Μαριών κήρυξε πρώτη τον Χριστό σ' ευρωπαϊκό έδαφος!


Οι προσκυνητές είχαν κατακλύσει τον όμορφο και καλοκαμωμένο ναό, αναμένοντας πότε θα αισθανθούν το αγιοπνευματικό άρωμα από την προσκύνηση (και εν σώματι) της Αγίας που τούς ενέταξε στο Σώμα του Χριστού, δηλαδή την Εκκλησία Του!


Ακολούθησε κέρασμα στο νεόδμητο Κελί του ναού, με κύριο έδεσμα το παραδοσιακό "Φτάζυμο" ή "Εφτάζυμο".


Ο ήλιος -πασίχαρος συνεορταστής και αυτός- χάριζε στους παρευρισκόμενους τα τελευταία για σήμερα χαροποιά χαμόγελά του...


... ενώ σε λίγο έγερνε μεγαλοπρεπής και πολύχρωμα ευχαριστημένος στην Ιόνια Θάλασσα, εκεί ακριβώς, απ' όπου είχαν πρωτοέρθει οι δύο Μαρίες (η Μαγδαληνή και η του Κλωπά)! Τα ηλιοτρόπια των Μαριών, προτού δύσουν και αυτά, στρέφονται προς τον ναό, όπου ήδη αρχίζει η Αγρυπνία!!!

Φωτογραφίες: Νίκος Κεφαλληνός - π. Π. Κ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΣΑΝ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ!!!