e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Επιτάφιος - Ανάσταση και Λειτουργία - Εσπερινός της Αγάπης 2014 στο Φανάρι [3 πλήρη videos]

 Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα στο κέντρο της Ορθοδοξίας 










Το λεπτομερές Πρόγραμμα του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (Κέρκυρα, 30.4-4.5.2014)

[Πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα έχουν να διαδραματισθούν ως προς τα Γράμματα, τις Επιστήμες, τις Τέχνες και ό,τι άλλο ποιοτικό μπορεί να χαρακτηρίζει τα Ιόνια Νησιά, κατά την διάρκεια του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, που συγκαλείται στην Κέρκυρα, από χθες το απόγευμα, 30 Απριλίου 2014 έως την ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαΐου 2014. 

Την ευθύνη αυτής της τεράστιας -και αξιολογότατης συνήθως- για τους Επτανησίους διοργάνωσης έχουν αυτή τη φορά η δραστήρια Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο ακούραστος πνευματικός εργάτης Περικλής Παγκράτης, ενώ συνδράμουν το δυσχερές έργο του πληθώρα ανθρώπων της κερκυραϊκής διανόησης. 


Περί τους πεντακόσιους (500) ανέρχονται οι ομιλητές - εισηγητές του Συνεδρίου, εξαιτίας όμως της οικονομικής κρίσης και των πολλών εξόδων που απαιτούνται για να ταξιδέψουν και να διανείμουν στην Κέρκυρα πάμπολλοι δεν προσήλθαν αυτοπροσώπως. Κατά πληροφορίες μας, άλλοι απέστειλαν ήδη την εισήγησή τους για ανάγνωση από αντιπροσώπους τους, άλλοι επιφυλάσσονται, ώστε να την υποβάλουν στα Πρακτικά, τα οποία ευελπιστούμε να εκδοθούν. 

Ούτως ή άλλως, το Συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συνάντησης επί το αυτό των σημαντικότερων πνευματικών δυνάμεων της Επτανήσου!

π. Π. Κ.]

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
17.00 Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια και στην προτομή του Διονυσίου Σολωμού.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

17.30 Υποδοχή συνέδρων.

Προεδρείο:
Περικλής Παγκράτης
Γιώργος Ρωμαίος
Γιώργος Ζουπάνος

Κώστας Σουέρεφ: Παρουσίαση του προγράμματος του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου

18.00 Χαιρετισμοί
Τους χαιρετισμούς κλείνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

18.30 Προσφώνηση του προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και προέδρου του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου κ. Περικλή Παγκράτη – Κήρυξη έναρξης των εργασιών.

18.40 Ομιλία του αντιπροέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, καθηγητή κ. Θεοδόση Πυλαρινού, με θέμα: «Το ιστορικό των Πανιονίων Συνεδρίων».

19.00 Ομιλία του επίτιμου προέδρου του Συνεδρίου κ. Σπύρου Ευαγγελάτου, με θέμα: «Επτάνησα: Η πύλη της Δύσης. Ένα διάγραμμα με αφορμή θεατρικές δραστηριότητες».

19.15 Διάλειμμα

19.45 Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Διεύθυνση: Άκης Μπαλντάς.



Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

07.30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Προεδρείο:
Περικλής Παγκράτης
Θεοδόσης Πυλαρινός
Γεώργιος Μοσχόπουλος
Νίκιας Λούντζης
Ευριπίδης Γαραντούδης

10.45 Τιμητικές αναφορές σε εκλιπόντες πρωτεργάτες των Πανιονίων Συνεδρίων.

11.00 Στρογγυλή τράπεζα: «Τα Επτάνησα και η νεοελληνική αναγέννηση».

Συντονιστής: Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς.

Συμμετέχουν: Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Δονάτος, Γιώργος Κοντογιώργης, Νίκος Κουρκουμέλης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Σπύρος Φλογαΐτης.

13.30 Απολογισμός Συνεδρίου.

Κατάθεση ψηφισμάτων.

Απόφαση της ολομέλειας για την ανάθεση του ΙΑ΄ Πανιονίου Συνεδρίου.

14.30 Λήξη Συνεδρίου

Διαμάχες και παράπονα μεταξύ των Χριστιανών

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Μυροφόρων 4ης Μαῒου 2014
(Πραξ. στ’ 1-7)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Όλη η  ζωή του Χριστιανού είναι ένας διαρκής και επίμονος αγώνας κατά του κακού και των ανθρωπίνων αδυναμιών. Γι΄ αυτό, όσο κι αν αγωνιστεί κανείς, ποτέ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έφθασε στην τελειότητα. Υπόδειγμα μέγιστο αποτελεί για εμάς η ζωή των πρώτων Χριστιανών. 
       Αλλά και αυτοί είχαν τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, όπως μας λένε τα ιερά κείμενα και οι μαρτυρίες. Ένας μονάχα υπήρξε στους αιώνες τέλειος και αναμάρτητος κι αυτός είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ο Θεάνθρωπος και Λυτρωτής του κόσμου. Η θεία φύση του Χριστού συντελούσε, ώστε η ανθρώπινη να μην υποπέσει σε σφάλματα και αμαρτίες.
Αυτό όμως -δυστυχώς- δεν συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν μόνο ανθρώπινη φύση και όχι θεϊκή, παρ΄ ότι είναι κατ΄ εικόνα Θεού. Τούτο ήδη φάνηκε στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας, όπως μαρτυρεί και ο ιερός Λουκάς, ως αντικειμενικός και αδέκαστος ιστορικός που είναι.
Αναφέρονται διαμάχες και παράπονα μεταξύ των Χριστιανών, εύνοιες σε κάποιους και παραμερισμοί κάποιων άλλων. Ενώ είχαν υποχρέωση να μοιράζουν με δικαιοσύνη τα βοηθήματα στις χήρες και τους αδύναμους, έκαναν μεροληψίες και διακρίσεις με προσωπικά και τοπικιστικά κριτήρια. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό σφάλμα που έγινε.
Το δεύτερο σφάλμα -αποτέλεσμα του πρώτου- ήταν οι γογγυσμοί και τα παράπονα των αδικημένων, ξεχνώντας τη χριστιανική κατανόηση και υπομονή. Έτσι κάποιοι, βλέποντας το άδικο, παρασύρθηκαν από τον πληγωμένο εγωισμό τους. Δυσφόρησαν, πικράθηκαν και άρχισαν να ψελλίζουν αποδοκιμασίες και να διατυπώνουν αυστηρές επικρίσεις κατά των αδικούντων. Έτσι, με τη σειρά τους, δεχόμενοι την αδικία, έγιναν και αυτοί άδικοι.
Η Αγία Γραφή και η χριστιανική πίστη καταδικάζει και τα δύο σφάλματα: και την αδικία και την προσωποληψία, που μας οδηγεί να κάνουμε διακρίσεις λόγω συγγένειας, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης, θεωρώντας άλλους ανθρώπους ανώτερους και άλλους κατώτερους, ενώ όλοι είναι ίσοι και παιδιά του Θεού.
Αλλά και ο γογγυσμός καταδικάζεται επίσης ως σοβαρή αμαρτία, διότι μαρτυρά έλλειψη αγάπης και οδηγεί στην διάλυση της κοινωνίας, την απομάκρυνση από τον Θεό και την ψυχρότητα. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και αγάπη όλα μπορούν να αποκατασταθούν και να διορθωθούν («μη γογγύζετε μετ’ αλλήλων», Ιω. στ’ 43). Αυτό το παράδειγμα της αγάπης, της υπομονής και της κατανόησης πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς και να απομακρύνουμε αυτά που μας δηλητηριάζουν. Έτσι μόνο θα ευτυχήσουμε πραγματικά «ἐν Χριστῷ»! Γένοιτο! Χριστός Ανέστη!