e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ποιος είναι ο Δρ Διονύσης Γ. Κάρδαρης, ο ομιλητής του Δ9 λαογραφικού "Αληθώς"

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, αύριο, βράδυ Σαββάτου, στις 8.15 μ.μ., στο πλάτωμα του Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", θα παρουσιάσει την καταληκτήρια για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εκδήλωσή του, αυτή τη φορά λαογραφικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται να ασχοληθεί με τους παραδοσιακούς χορούς της Ζακύνθου, στο πλαίσιο μάλιστα των 20ών γενεθλίων του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος "Υακίνθη", του εκπαιδευτικού Νίκου Αρβανιτάκη

Για το μορφωτικό μέρος της δράσης αυτής του "Αληθώς" προσκλήθηκε να ομιλήσει ο κατεξοχήν ειδικός επιστήμονας περί των ζακυνθινών χορών, ο κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ Γ. ΚΑΡΔΑΡΗΣ, Δρ Χορολογίας – Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών – Διευθυντής Τομέα Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ο κ. Κάρδαρης, ένας λαμπρός επιστήμονας, χρησιμοποιώντας αρχειακό και σύγχρονο εποπτικό υλικό, θα αναπτύξει το θέμα: «Χορευτικές αναζητήσεις στη Ζάκυνθο»

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι πριν μια δεκαετία κυκλοφορήθηκε η διδακτορική διατριβή του κ. Κάρδαρη, με τίτλο "Ο Χορός στη Ζάκυνθο μέσα από την πολιτική κοινωνική  από την Ενετοκρατία (1485) έως το 1925". [εκδ. Έντυπο, Ζάκυνθος 2005].

Επειδή όμως πίσω από κάθε επιστημοσύνη βρίσκεται μια μακρά και βαθεία διαδρομή, αξίζει να ανατρέξουμε στην βιοεργογραφία του εκλεκτού αυτού Ζακυνθινού! 

Who is Who Διονύσης Γ. Κάρδαρης

Ο Διονύσιος Κάρδαρης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στην περιοχή Καμίνια του Αγίου Λαζάρου, το 1959. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Ζάκυνθο, το Λύκειο στην Αθήνα και πήρε το πτυχίο του από το ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών το 1983. Ειδικεύτηκε στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Το 1986 διορίστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο Κατασταρίου Ζακύνθου. Το 1989 αποσπάστηκε στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών και δίδαξε χορούς, στην ειδικότητα Ελληνικών παραδοσιακών χορών μέχρι και το 2000.
    Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το ΤΕΦΑΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με βαθμό άριστα και με θέμα: «Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1485 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 1925».
  Τα πρώτα χορευτικά βήματά του τα οφείλει στον γυμναστή του Νίκο Κεφαλληνό, ενώ η συστηματική ενασχόλησή του με τους χορούς ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια του με τη συμμετοχή του στο περίφημο τότε χορευτικό τμήμα της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών από το 1979 μέχρι και το 1983.
  Διετέλεσε διαχρονικά δάσκαλος χορού σε αρκετούς πολιτιστικούς συλλόγους και υπήρξε καλλιτεχνικός υπεύθυνος σε πνευματικά κέντρα δήμων όπως: του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, του ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ και του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, από τους οποίους και έχει τιμηθεί για την προσφορά του.              
    Έχει εργαστεί επίσης για αρκετά χρόνια ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη θεματική ενότητα «Ελληνική μουσική και χορός».
   Διετέλεσε μέλος της Πανελλήνιας επιτροπής των μαθητικών καλλιτεχνικών αγώνων χορού και έχει διδάξει παραδοσιακούς χορούς σε αρκετά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό 
    Στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται τέσσερα βιβλία για τον ελληνικό χορό (τα δύο εκ των οποίων αφορούν τη Ζάκυνθο), ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, με θέμα τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.
   Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών παραδοσιακών χορών, Διευθυντής του Τομέα Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και υπεύθυνος των χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου το Κούγκι και της Νέας Σμύρνης «Η Τιτάνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: