e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η φωνή του Ιωάννη του Προδρόμου συνεχίζει να στηλιτεύει το κακό κηρύσσοντας μετάνοια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής  4ης Ιανουαρίου 2014
(Προ των Φώτων)
(Μαρκ. α΄ 1-8)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Τον Ιωάννη τον Πρόδρομο προανήγγειλαν οι παλαιοδιαθηκικοί προφήτες και υπήρξε ο συνεκτικός δεσμός μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Ο ίδιος έζησε ασκητικά στην έρημο με φτωχική και απλή ενδυμασία, με λιτή διατροφή, πλούσιος όμως σε θεϊκά χαρίσματα και αρετές. Η φωτεινή καρδιά του ακτινοβολούσε και τα πύρινα λόγια του συγκλόνιζαν όσους έτρεχαν κατά χιλιάδες να τον ακούσουν. Ο ηρωισμός και η αυταπάρνησή του αποτελούσαν και πάντα θα αποτελούν παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους. Η παραμονή του σε αυτές τις άγριες, άγονες και αφιλόξενες περιοχές, στις οποίες ακούγονταν μονάχα οι κραυγές των άγριων θηρίων, είχε ένα βαθύ θεολογικό συμβολισμό. Συμβόλιζε την ηθική ερήμωση, την παρακμή και την διαφθορά του τότε κόσμου.
            Η ανθρωπότητα τότε ήταν πλήρως αποστερημένη από την θεία Χάρη. Στις καρδιές των ανθρώπων υπήρχε άγονη έρημος. Απουσίαζαν τα ευγενικά συναισθήματα, οι αγαθές προθέσεις, οι καλές πράξεις. Στα προηγούμενα χρόνια είχαν συκοφαντηθεί, βασανιστεί, λιθοβοληθεί οι απεσταλμένοι του Θεού. Τέσσερις ολόκληρούς αιώνες είχε να εμφανιστεί προφήτης στην Παλαιστίνη. Η φωνή των αγίων ανδρών σίγησε, τσακισμένη από την βία και την ασέβεια των ισχυρών και των πεπλανημένων. Οι άνθρωποι αλληλομισούνταν και αλληλοεξοντώνονταν ωσάν τα άγρια θηρία.
            Στην άνυδρη, λοιπόν, αυτήν έρημο των άνομων συμφερόντων και της ανηθικότητας, η φωνή του Ιωάννη στηλίτευε ανυποχώρητα το κακό και κήρυττε την μετάνοια. Τούς τόνιζε ότι ο Μεσσίας ερχόταν, ότι η βασιλεία των ουρανών ήταν πλέον κοντά, γι' αυτό όφειλαν να φερθούν με δικαιοσύνη και εντιμότητα, να κάνουν καλά έργα και ελεημοσύνες. Ο Λυτρωτής ερχόταν, ο ίδιος ήταν πολύ μικρός -έλεγε- συγκρινόμενος με Αυτόν. Δεν ήταν άξιος ούτε τα υποδήματα να Του λύσει. Ο Ιωάννης βάπτιζε με νερό, ο Ιησούς Χριστός βάπτιζε με Πνεύμα Άγιο. 
          Σήμερα -αιώνες μετά- η φωνή του Κυρίου Ιησού Χριστού δεν περιορίζεται στην Παλαιστίνη. Ακούγεται σε όλα τα πέρατα της οικουμένης. Καθώς, λοιπόν, το Ευαγγέλιο έχει διαδοθεί και εξακολουθεί να διαδίδεται σε όλο και περισσότερο κόσμο, χρειάζεται να αναλογιστούμε, αν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τα διδάγματά του και αν βρίσκουν έδαφος τα θεόπνευστα λόγια του στις καρδιές μας. Ας ευχηθούμε ότι αυτό συμβαίνει, για το δικό μας καλό και την δική μας σωτηρία! Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν αρκεί μονάχα να γνωρίζουμε θεωρητικά το θείο θέλημα, χρειάζεται προ πάντων η έμπρακτη εφαρμογή του. Γένοιτο!

Ολίγα για το "Εορτολόγιον 2015" της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου

Κυκλοφορείται ήδη μεταξύ των Ενοριών της Ζακύνθου, του Κλήρου και του Λαού του νησιού μας, το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας, με τον τίτλο "Εορτολόγιον Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου 2015", αφιερωμένο στη σχέση του Μοναχισμού με το Φυσικό Περιβάλλον. 

Το ανά χείρας κομψό εορτολόγιο άρχεται με πρωτοχρονιάτικες ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, το δε κύριο κείμενο, με τίτλο "Η διαχρονική στάση του ορθόδοξου Μοναχισμού έναντι του φυσικού περιβάλλοντος", είναι γραμμένο από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει επί σειρά ετών και την ευθύνη του ετήσιου αυτού ημερολογίου, εννοείται και του εφετινού! Το εν λόγω κείμενο αποτελεί ένα κεφάλαιο από την μεταπτυχιακή διατριβή του ίδιου, που τυπώθηκε αυτοτελώς κατά την διάρκεια του λήξαντος έτους. 

Φυλλομετρώντας στη συνέχεια το ημερολόγιο βρίσκουμε τις καθιερωμένες σελίδες του ημεροδείκτη με τις καθημερινές εορτές, αλλά και τις σελίδες του τοπικού εορτολογίου. Ακολουθεί συνοπτικό αλφαβητικό εορτολόγιο, όπως και σελίδες που αφορούν στις περιόδους και τις ημέρες νηστείας και καταλύσεως. 

Στη συνέχεια υπάρχουν οι πληροφορίες για την διοίκηση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, κατάλογος ναών και εφημερίων, μονών, μοναστών και μοναστριών,  αλλά και στοιχεία για το πνευματικό έργο στη Ζάκυνθο. 

Αμέσως μετά, υπάρχει μικρό υπόμνημα της Αρχαιολόγου κ. Ζωής Μυλωνά περί της εικόνας των Αγίων Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και Ονουφρίου, που μάλιστα κοσμεί το εξώφυλλο. 

Το "Εορτολόγιον 2015" κλείνει με ολόκληρο το κείμενο των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, ούτως ώστε οι φιλακόλουθοι να αποκτήσουν ένα επιπλέον κείμενο της Υμνογραφίας μας για κάθε χρήση!