e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η 11η επέτειος εκλογής του Αλεξανδρινού Προκαθημένου γιορτάστηκε στη Ζιμπάμπουε
















Σαν σήμερα, την 9η Οκτωβρίου 2004, ο από Ζιμπάμπουε Μητροπολίτης Θεόδωρος εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου για να συνεχίσει τον ευαγγελισμό των λαών της αφρικανικής ηπείρου, που άρχισε στα αποστολικά χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι την εποχή μας. 

Επί τη ευκαιρία της επετείου της εκλογής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και πνευματικού Πατρός ημών κ. κ. Θεοδώρου Β’ πριν ένδεκα έτη, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε με πολύ συγκίνηση και χαρά στο Χαράρε στη Ζιμπάμπουε τον αγιασμό της αποπερατώσεως της Ελληνικής Ακαδημίας της Παροικίας μας. Η Ελληνική Ακαδημία, έργο πρωτοποριακό των Μελών της Παροικίας μας, και με την ηθική και υλική στήριξη του Πατριαρχείου μας, και των Κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελείται από νηπιαγωγείο, δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Φοιτούν 1000 παιδιά, μεταξύ των οποίων και εκατό είκοσι ελληνόπουλα, ενώ ανάμεσα στη διδακτέα ύλη είναι το μάθημα των Ελληνικών και της Ορθόδοξης Διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.

Του αγιασμού προηγήθηκε εις τον πρόσφατα κτισθέντα εις τους χώρους της Ελληνικής Ακαδημίας Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσομυρρούσας Ποταμίτισσας Κύπρου (του οποίου τα θεμέλια έθεσε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος σε προηγούμενη ποιμαντική του επίσκεψη) Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β’, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ και Γουϊνέας κ. Γεωργίου, των πρωτοπρεσβυτέρων π. Αθηνοδώρου, εξάρχου του Πατριάρχη μας στην Κύπρο, π. Γεωργίου, Γενικού Αρχιεραρικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και των ιθαγενών Πρεσβυτέρων π. Αυγουστίνου, π. Δημητρίου, π. Ιωάννη και π. Νεκταρίου, του ιθαγενούς Διακόνου π. Σάββα. Εκατοντάδες μαθητές όλων των τάξεων, το Διδακτικό προσωπικό, γονείς και μέλη της Παροικίας μας υποδέχθησαν με πολύ αγάπη τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ο οποίος τους κάλεσε να προσευχηθούν διά την εν Χριστώ ενίσχυσή του στο θεάρεστο πολύπλευρο Ιεραποστολικό και ποιμαντικό του έργο διά την ταπεινή του διακονία διά την σωτηρία των ψυχών μας και για τη βελτίωση των βιοτικού επιπέδου των Αφρικανικών Λαών και ιδιαίτερα για τη προστασία των άπορων και των ορφανών παιδιών.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στο γνωστό σε όλους πολύπλευρο έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την εκλογή επί Πατριαρχείας του είκοσι αξιόλογων κληρικών εκ των 34 εν ενεργεία Αρχιερέων του Αλεξανδρινού Θρόνου, όσο και στο διπλασιασμό των ιθαγενών κληρικών, που διακονούν σήμερα σε πολλές χώρες της Αφρικής με τη παράλληλη δημιουργία νέων Μητροπόλεων και νέων Επισκοπών για το καλύτερο συντονισμό και διακονία των Αφρικανών αδελφών μας και των Ορθοδόξων πιστών που ζουν στην Αφρικανική Ήπειρο και προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο και άλλες Ορθόδοξες χώρες, όπως από Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Λίβανο, Πολωνία κτλ. 

Το έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου επεκτείνεται στην οικοδομή και επιδιόρθωση Ιερών Ναών, στο κτίσιμο σχολείων και μικρών κλινικών και στο άνοιγμα πηγαδιών για πόσιμο νερό για την αντιμετώπιση της μεγάλης θνησιμότητας παιδιών λόγω των μολυσμένων επίγειων νερών (κάθε είκοσι λεπτά ένα παιδί πεθαίνει και αρκετά από αυτά είναι στην Αφρική). Ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποπεράτωση των κτιρίων του Πατριαρχείου μας στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο βελτιώνοντας έτσι το έργο της καλύτερης διοίκησης της Ιεραποστολικής δράσεως του Πατριαρχείου μας για την Αφρικανική Ήπειρο. Οργανώθηκε με επιτυχία η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου μας, ως επίσης και η λειτουργία δύο αξιόλογων Ιστορικών εκκλησιαστικών Μουσείων στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, με τη παράλληλη λειτουργία εκκλησιαστικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως της Εκκλησιαστικής Σχολής του Μεγάλου Αθανασίου στον άγιο Σάββα στην Αλεξάνδρεια και Ορθόδοξα Πανεπιστήμια στις Ιερές Μητροπόλεις της Κεντρώας Αφρικής στην Κινσάσα και της Μαδαγασκάρης.

Έγινε ανακαίνιση και αναστύλωση της Ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, ως επίσης και η ανακαίνιση και οικοδομική ενίσχυση στους χώρους του Μετοχίου του Πατριαρχείου στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης, όπου στεγάζεται η Εξαρχία του Πατριαρχείου μας. Οι εκδόσεις και οι μεταφράσεις σε τοπικές αφρικανικές διαλέκτους του Πατριαρχείου μας έγιναν αφορμή για τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να προχωρήσει σε αξιόλογες πρωτοβουλίες για την οργάνωση αξιόλογων εκδόσεων που συμβάλλουν γόνιμα στην καλύτερη οργάνωση του κατηχητικού και ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ολοκλήρωσε τον λόγο του αναφερόμενος και στην συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ για την ενίσχυση της Ορθόδοξης ενότητας, αλλά και για τις διακριτικές παρεμβάσεις του για την ενίσχυση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου για να επικρατήσει παντού η ειρήνη και η ευημερία των Λαών. Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου κατά τη συναντήσεις του με Αρχηγούς Κρατών και Θρησκευτικούς Αρχηγούς για την κοινή αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας και της προσφοράς ίσων ευκαιριών για θέματα υγείας, διατροφής και εκπαιδεύσεως στα άπορα και ορφανά παιδιά.

Για τον ιστορικό εκκλησιαστικό θεσμό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και το πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Α.Θ.Μ. και στις μεγάλες αρετές που τον διακρίνουν ως ένα ευσεβή ταπεινό Ιεράρχη της Προσευχής, της Αγάπης και της Ταπείνωσης που διακονεί νυχθημερόν τον πονεμένο άνθρωπο και ιδιαίτερα τα άπορα και ορφανά παιδιά, αποκαλώντας τον ήδη ο ευσεβής Λαός ως τον «Πατριάρχη της Αγάπης», ως τον «Πατριάρχη των ορφανών».

Μεταξύ των πολλών παρευρισκομένων ήσαν και οι Διπλωματικές αρχές της Ελλάδος, της Ρωσίας και της Κύπρου και η Ηγεσία της Παροικίας μας.

Ο Μακαριώτατος κ. Θεόδωρος Β΄ πρόσφερε στην Ελληνική Ακαδημία την εικόνα του Μεγάλου Αθανασίου τονίζοντας το σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών μας και των γονέων για τη διαμόρφωση ευσεβών ψυχών έτσι ώστε στις καρδιές της μαθητιώσας νεολαίας να υπάρχει πρόσφορος χώρος για τη παρουσία της αγάπης του Θεού για να είναι έτοιμα στο μέλλον τα παιδιά μας να δημιουργήσουν υπεύθυνη χριστιανική οικογένεια και επαγγελματική αποκατάσταση και ενασχόληση με προοπτική κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπικής αλληλοστήριξης, κάνοντας έκκληση να μη τον ξεχνούμε στις προσευχές μας για να τον ενισχύει το Άγιο Πνεύμα να διακονεί με αυτοθυσία τους Αφρικανούς Αδελφούς μας και να συνεχίζει με τις ασθενικές ανθρώπινες δυνάμεις του να διακονεί το πολύπλευρο ιστορικό έργο των Προκατόχων του μέσα από την κατηχητική, Ιεραποστολική, φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική διακονία του Πατριαρχείου μας.

Στις προσφωνήσεις τους ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Λεωνίδας Κοντοβουνήσιος κάλεσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να προσεύχεται για την υπόθεση της ομόνοιας και της ενότητας όλων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στο χώρο των Αποδήμων για να προοδεύσει το Έθνος. Ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αγάπη του για τους Αποδήμους και την ευαισθησία του για τη δικαίωση του Λαού της Κύπρου με το τερματισμό της βάρβαρης τουρκικής Εισβολής.

Εκ μέρους της Παροικίας μας η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων κ. Ελένη Κουμίδου, η οποία πρόσφατα έχασε και τον υιόν της μακαριστό Παύλο με ανακοπή καρδίας σε ηλικία 52 ετών, προσφωνώντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο τόνισε τα ακόλουθα: «Θέλουμε να γνωρίζετε, Μακαριώτατε, ότι ο ερχομός σας γεμίζει όλους εμάς με ανείπωτη παρηγοριά και χαρά. Η παρουσία σας προκαλεί ψυχική ανάταση, θερμαίνει τις ψυχές μας, μας ενδυναμώνει και μας εμψυχώνει. Με τον ερχομό σας ήλθατε να επιδαψιλεύσετε τις πατρικές σας ευλογίες και να δώσετε και πάλιν κουράγιο και μια ηλιακτίδα φωτός και ελπίδας στη κουρασμένη παροικία μας και σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της υποφέρει. Έτσι ανακτούμε νέες δυνάμεις για να συνεχίσουμε τον δύσκολο και άνισον αγώνα της επίγειας ζωής μας». 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε

Ποιος είναι ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος Αργυρός

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος (κατά κόσμον Σπυρίδων-Ιωάννης) Αργυρός γεννήθηκε στό Φτερνό Λευκάδος το έτος 1958, υιός του Δημητρίου και της Αλεξάνδρας. Μετά την εγκύκλιο μόρφωσή του εισήχθη στο Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. κατά την τετραετή φοίτησή του (1982-1986).

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη από το έτος 1986 έως το 1991, στο Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, με εξειδίκευση στην Πρωτοχριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη και ακολούθως αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Επίσης έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Εκκλησιαστική Ιστορία (Pontificio Istituto Orientale). Έλαβε, εξάλλου, πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μοναχός εκάρη την 23η Δεκεμβρίου 1980 στην Ιερά Μονή Βελλάς, Διάκονος εχειροτονήθη την 25η Δεκεμβρίου 1980 και Πρεσβύτερος την 26η Φεβρουαρίου 1987 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο. Διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, Διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς (1993-2007) και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς από το έτος 2007 έως σήμερα. Το έτος 2008 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας στην Α.Ε.Α Βελλάς. Ομιλεί την ιταλική και την γαλλική γλώσσα.

Νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός


Νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εξελέγη πριν από λίγα λεπτά από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με 69 ψήφους ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, μέχρι τώρα διαπρεπής Σχολάρχης της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων. 

Έλκοντας την καταγωγή του από τη Φτερνού της Λευκάδας ο θεοφιλέστατος Εψηφισμένος είναι βέβαιο ότι θα καλύψει τον πόθο των Κεφαλλήνων για Επτανήσιο Ιεράρχη, η δε τοπική Μητρόπολη -σε διαδοχή του πρόωρα φευγάτου και αλησμόνητου Μητροπολίτου Γερασίμου Φωκά-, θα γνωρίσει ημέρες εκκλησιαστικής ευπρέπειας και κλέους, διότι ο π. Δημήτριος περικοσμείται με εκκλησιαστικό ήθος, λιπαρά μόρφωση και επτανησιακή ευγένεια! 

Του ευχόμαστε να αναδειχθεί άξιος του υψίστου υπουργήματος, το οποίο αναλαμβάνει σε καιρό και τόπο εμπερίστατο!!!

π. Π. Κ.

Για πρώτη φορά η ιστορία της ελληνικής παροικίας της Μοζαμβίκης σε βιβλίο


Το βιβλίο του, με τίτλο «H ελληνική παροικία της Μοζαμβίκης. Οργάνωση, συγκρότηση, επιχειρηματικότητα», παρουσιάζει ο ιστορικός και συγγραφέας Αντώνης Χαλδαίος, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 19:00, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ομογενών Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μαλάουι, Μοζαμβίκης, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 7, στο Σύνταγμα. 

Ο ίδιος ο συγγραφέας μάς πληροφορεί σχετικά: "Τα τελευταία χρόνια μελετώ την παρουσία των Ελλήνων στην Ανατολική Αφρική. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, βρέθηκα στην Μοζαμβίκη, όπου τα βήματα των πρώτων Ελλήνων εντοπίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι η περίοδος που Έλληνες από την Λήμνο, την Κάσο, τη Λακωνία, τη Λέσβο, την Κρήτη, αλλά και αρκετοί Αιγυπτιώτες, μεταναστεύουν στην Νοτιοανατολική Αφρική και συγκεκριμένα στην Μοζαμβίκη. 

Η παρούσα μελέτη αναλύει την ελληνική παρουσία στην Μοζαμβίκη, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Αφρική μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα. Αναλύονται οι θεσμοί που ανέπτυξαν οι Έλληνες, ενώ μελετάται ο τρόπος έκφρασης και το φάσμα δραστηριοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας. Το βιβλίο αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας σε πορτογαλικά, ελληνικά και μοζαμβικάνικα αρχεία, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια για πρώτη φορά. 

Περιλαμβάνει επίσης πρωτότυπες φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα της εποχής, που συνθέτουν την εικόνα με τον λόγο και τεκμηριώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι".