e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η εορτή και λιτανεία Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη της Ζακύνθου

Συντάκτης: Ημέρα τση Ζάκυθος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ






Τίμησε και φέτος το νησί μας τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή. Οι πιστοί αρχικά παρακολούθησαν με κατάνυξη τη θεία λειτουργία στον ομώνυμο ναό, κοντά στο λιμάνι, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης του νησιού, Διονύσιος.

Στη συνέχεια και, παρά το δυνατό άνεμο και την απειλή για δυνατή μπόρα, οι πιστοί ακολούθησαν τη λιτανεία του εικονίσματος πάνω από την πέτρινη γέφυρα και στα στενά καντούνια γύρω από το Ναό του Αγίου Διονυσίου. Εκεί η λιτανεία έκανε την καθιερωμένη στάση της πίσω από το ναό, με τους πιστούς να προσκυνούν και τους ιερείς να τελούν δέηση.

Στη λειτουργία και τη λιτανεία παρευρέθηκε ο δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Γενικά τιμάται στην πατρίδα μας σε πολλά μέρη (λ.χ. στην Πρέβεζα, της οποιας επίσης τυγχάνει πολιούχος, και στoν Πύργο) ως προστάτης από τα λοιμώδη νοσήματα και ιδιαίτερα από την πανώλη (πανούκλα), η οποία συχνά στις εικόνες παριστάνεται με δαιμονική μορφή την οποία καταπατά ο Άγιος. Πολλές είναι οι διηγήσεις για την απομάκρυνση της πανώλης και τη σωτηρία διαφόρων πόλεων και χωριών της πατρίδας μας χάρη στις πρεσβείες του.

Όπως είναι γνωστό, η Ζάκυνθος τιμά με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευγνωμοσύνη τον Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο. Σύμφωνα με το θρύλο, Άγιος Χαράλαμπος, με την επίσκεψή του στο νησί, το 1728, το έσωσε, με θαυματουργό τρόπο, από την επιδημία πανώλης που είχε ενσκήψει για τέταρτη φορά.

Για τη χάρη του και για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, οι κάτοικοι, ένα χρόνο αργότερα, οικοδόμησαν ναό στο όνομά του, ξύλινο αρχικά και λίθινο στη συνέχεια. Ο ναός δεν κατάφερε να γλιτώσει από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, έτσι στη θέση του σήμερα βρίσκεται ο καινούριος, μετασεισμικός ναός στον οποίο τιμάται ο σωτήρας Άγιος.






Δεν υπάρχουν σχόλια: