e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Εόρτιος Εσπερινός για την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα ή Μερτιώτισσα στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου

Φωτογραφίες - κείμενο: Γιάννης Δεμέτης, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ιερός Μητροπολιτικός ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων. Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη αυριανή εορτή του θαύματος της ιάσεως του παραλυτικού υπό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.








Η εφέστιος εικόνα του ναού συνδέει την προσεισμική πόλη της Ζακύνθου με τη μετασεισμική. Μυρτιδιώτισσα, Μερτιώτισσα ή του Χρυσοπλεύρη. Φυλασσόταν στο ναό των Αγίων Πάντων. Η εικόνα και η καθέδρα της κάηκαν στη σεισμοπυρκαγιά του 1953, ενώ σώθηκε μόνο το ασημένιο πουκάμισο και η ασημένια στέψη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να στολίσουν τη νέα εικόνα, που σήμερα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό ναό. Το ασημένιο πουκάμισο και η στέψη είχαν περισυλλεγεί από τα αποκαΐδια του ναού των Αγίων Πάντων, από τον ιερέα Σπυρίδωνα Νέγκα και στάλθηκαν στη Αθήνα, όπου αποκαταστάθηκαν και προσαρμόστηκαν σε ξύλινη κατασκευή στο εργαστήριο των αδελφών Σκιαδόπουλου (ζακυνθινής καταγωγής). 

Στη συνέχεια ανετέθη στο ζωγράφο - αγιογράφο Χρήστο Ρουσέα, να ζωγραφίσει τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού. 

Στην πίσω πλευρά της εικόνας έχει εικονογραφηθεί νεότερη σύνθεση με την παράσταση του θαύματος ίασης του παραλυτικού, από τον αγιογράφο Κ. Ν. Μαλλιά το 1982. Και φέρει την επιγραφή "Δέησις Γεωργίου Φουρτούνη και Σκοπιώτη Επισκοπόπουλου εις μνήμη των γονέων τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: