e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ο Καθηγητής Αριστείδης Πανώτης, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στο intv.gr


Μια συνέντευξη με τον θεολόγο καθηγητή Αριστείδη Πανώτη, Άρχοντα Μ. Ιερομνήμονα της Μ.τ.Χ.Ε.  Κύριο θέμα της συνέντευξης η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, η οποία αρχίζει τις εργασίες της σε λίγες μέρες στην Κρήτη. 
Την συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθήσετε στο διαδικτυακό κανάλι intv.gr, ΕΔΩ!
Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. ΑνδριόπουλοςΣκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης





Με ποιο σκεπτικό η Σερβική Εκκλησία θα συμμετάσχει εντέλει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

15 Ιουνίου 2016


THE HOLY SYNOD OF BISHOPS OF THE SERBIAN ORTHODOX CHURCH
Syn. No. 840

15th June 2016

C O M M U N I Q U E

In brotherly love, while with responsibility and hopes preparing for the participation in the Holy and Great Council of the Orthodox Church, which, God willing, is to be held at the Orthodox Academy at Crete around the Pentecost, from 17 until 26 June 2016, the Holy Synod of Bishops in its broader composition at its session held at the Serbian Patriarchate in Belgrade, on June 15, 2016, regarding the situation created after the ordinary convocation of the Holy Assembly of Bishops of the Serbian Orthodox Church, passes the following decision:

First of all, having in mind the importance and significance of the Council, our Church wants, in a spirit of ecclesial upbuilding, to contribute in the way that also this Holy and Great Council fulfills criteria and the measure of true Councils in the history of the Orthodox Church and justifies its title.

On the other hand, our Church requests that problems and matters not only of the Serbian Orthodox Church, but also of the other most Holy Churches that cancelled their participation in the Council, be considered at that Council.

With this aim in mind, the Holy and Great Council should last as long as these questions have not been considered, and it cannot be a hostage of in advance layed out and accepted rules. Exclusively with the full consensus the Council can be considered as Holy and Great Council.

At last, our Church insists that the gathering on the island of Crete be a beginning of a Conciliar process, that the matters in question should be solved during its working process, but in the spirit of synodic tradition of the Church of Christ.

In case that the Churches present at the Council, with the Ecumenical Patriarchate at head, persist in the position that the absent Churches without a real reason boycott the work of the Council, and in case that the already present Churches reject to take into consideration all the matters in question, problems and disagreements, the representatives of the Serbian Orthodox Church at the Council will be, regretfully, forced to leave the sessions of that Council and in that way join the Churches that are already absent.

This is by no means a threat or ransom, but a consequent implementation of the position and decisions of the Holy Assembly of Bishops of the Serbian Orthodox Church held in May 2016.

In the spirit of our ecclesial and pastoral responsibility, we present these positions hoping in the illuminating action of the All-Holy Spirit.

Archbishop of Pec, Metropolitan of Belgrade - Karlovci
and Serbian Patriarch
President of the Holy Assembly of Bishops
sign. I R I N E J

Ο Ψυχρός Πόλεμος της Ορθοδοξίας

Δογματική έριδα ή πολιτική διαμάχη; Μετά από 55 χρόνια προετοιμασίας η ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας καταρρέει λόγω ενός ακήρυχτου πολέμου ισχύος μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων.


Θα έπρεπε να αποτελεί σημείο ενότητας· όμως κινδυνεύει να γίνει αφορμή διχασμού. Λίγο πριν από την πρώτη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά από 1200 χρόνια ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος καλεί της ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας σε έκτακτη συνέλευση. Σε μία αίθουσα πεποικιλμένη με χρυσή διακόσμηση οι αρχιερείς αποφασίζουν εάν θα συμμετάσχει η μεγαλύτερη ορθόδοξη Εκκλησία στην ιστορική συνάντηση. Το αποτέλεσμα: άρνηση. Ο λόγος: μια εκκλησιαστική διαμάχη στα παρασκήνια, η οποία πυροδοτείται από την πολιτική κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Η Σύνοδος της Κρήτης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανό μήνυμα ενότητας της Ορθοδοξίας, η οποία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε αυτόνομες και ημιαυτόνομες τοπικές Εκκλησίας. Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 787 στη Νίκαια, το Ιζνίκ της σημερινής Τουρκίας. Ωστόσο τώρα οι Εκκλησίες της Γεωργίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Αντιόχειας ακύρωσαν τη συμμετοχή τους η μία μετά την άλλη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την οπισθοδρόμηση της Ρωσίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων από το Πατριαρχείο της Μόσχας κατακρίνει την επιμονή των Ελλήνων να πραγματοποιήσουν τελικά τη Σύνοδο μεταξύ των εννέα Εκκλησιών που απομένουν: «Δεν θα ευοδωθεί» πιστεύει. «Θα έπρεπε να συμμετάσχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, μόνο τότε οι αποφάσεις της Συνόδου θα ήταν έγκυρες», τονίζει ο αρχιερέας με την πυκνή μαύρη γενειάδα. Η Μόσχα επιθυμεί την αναβολή της Συνόδου, ώσπου να ξεκαθαριστούν κάποια θέματα, αν και η συνάντηση προετοιμάζεται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1961. Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτιμά ότι η αναβολή οφείλεται σε έναν αγώνα ισχύος από την πλευρά της Μόσχας. «Θα ήθελαν να γίνουν η τρίτη Ρώμη, επειδή έχουν τη δύναμη» λέγεται στους ελληνικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.

Οι Εκκλησίες στη δίνη της ουκρανικής κρίσης

Το ζήτημα είναι κυρίως εμφανές στην Ουκρανία. Εκεί το Πατριαρχείο Κιέβου θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση μιας αυτόνομης ενωμένης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαμάχη με τη Ρωσία για την κυριαρχία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Μόσχας εγείρει αξιώσεις για συγκεκριμένα μοναστήρια και εκκλησιαστικές κοινότητες της Ουκρανίας. Ο αγώνας για άσκηση επιρροής των μεγάλων επί των μικρότερων εκκλησιών σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες στα παρασκήνια. Οι παρατηρητές μιλούν για έναν πόλεμο ανάμεσα στις φιλελεύθερες (Κωνσταντινούπολη) και τις αντιφιλελεύθερες (Μόσχα) τάσεις. Πρόκειται για έναν πόλεμο που αναθερμαίνεται από τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και Ρωσίας και Δύσης.

Μέσα σε όλα αυτά υφέρπει η έριδα με τη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και ο πόλεμος με τους φιλορώσους αποσχιστές στα ανατολικά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε πρόσφατα την αναγνώριση του Πατριαρχείου Κιέβου από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο η επιρροή του Βαρθολομαίου είναι περιορισμένη σε σχέση με τη δύναμη του Κύριλλου που έχει ένα ποίμνιο 100 εκατομμυρίων πιστών.

Ο Κύριλλος, ο Πούτιν και η Δύση

Σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, οι Εκκλησίες ερίζουν και για τις θέσεις των Πατριαρχών στη Σύνοδο. Ενώ οι Έλληνες διοργανωτές επιθυμούν να κάθεται στην κεφαλή της τραπέζης ο Βαρθολομαίος, οι σλαβόφωνες Εκκλησίες αποδοκίμασαν αυτή την επιλογή. «Πρόκειται για παπικές πρακτικές» διαμαρτύρονται οι επικριτές, καθώς αυτό είναι ενάντια στην αρχή της ισοτιμίας ανάμεσα στους προκαθήμενους των Εκκλησιών. Επιπλέον η Κωνσταντινούπολη τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο. Ο Κύριλλος από την πλευρά του είναι έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρικτής των ιδεών του για την αποκήρυξη των δυτικών αξιών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Σε αυτό το πλαίσιο οι παρατηρητές μιλούν για έναν «Ψυχρό Πόλεμο της Ορθοδοξίας».

Ίσως τελικά η Μόσχα επιδιώξει κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η ιστορική Σύνοδος στη Ρωσία. Τα αρχικά σχέδια για διεξαγωγή της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη είχαν άλλωστε καταρρεύσει, λόγω της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού. Η Κρήτη ήταν ένας συμβιβασμός, ο οποίος ωστόσο δεν έμελλε να διαρκέσει.

Πηγή: DW / dpa / Δημήτρης Ελευθεράκης

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο με τον φακό του Sean Hawkey

The arrival of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at Chania airport in Crete for the Holy and Great Council
©2016 Sean Hawkey































Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (video)



Γ. Αμανατίδης στην υποδοχή Βαρθολομαίου για "το σημαντικότερο γεγονός της Εκκλησίας τους τελευταίους αιώνες"

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη 
κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου 
(15 Ιουνίου 2016) 


«Υποδέχτηκα σήμερα εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος ως ο πρώτος της Ορθοδοξίας θα προεδρεύσει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, του σημαντικότερου γεγονότος της Εκκλησίας τους τελευταίους αιώνες, που πραγματοποιείται εδώ στη φιλόξενη Κρήτη. 

 Από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας, έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τον άρτιο συντονισμό και λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συνεισφέρουν στη διεξαγωγή της Συνόδου».

π. Αλέξανδρος Καρλούτσος για τους απέχοντες Ρώσους: "Εάν απαιτούν Σύναξη, έχει ήδη μια προγραμματισμένη στις 17 Ιουνίου"


Δήλωση με νόημα
«Οι αποφάσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δε θα επηρεάσουν την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη. Με βάση τις αποφάσεις του Ιανουαρίου της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα συνεχιστεί», είπε στο RIA Novosti το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Πανορθοδόξου, πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και υπεύθυνος για το συντονισμό των συναντήσεων - η "ψυχή" ουσιαστικά στο τεχνικό κομμάτι της οργάνωσης της Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι.
«Θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το μήνυμα της Πανορθόδοξης. Αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα, θα είμαστε επίσης σε θέση να τα συζητήσουμε πριν από την Πανορθόδοξη», είπε ο ιερέας.
Σημείωσε ακόμη πως η απόφαση της 28ης Ιανουαρίου εγκρίθηκε σε συμφωνία με τους Προκαθημένους όλων των 14 τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και έλεγε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. «Έχουμε μια απόφαση που προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στη Σύνοδο. Και τώρα περιμένουμε ότι θα έρθουν όλοι οι Προκαθήμενοι, όπως συμφωνήθηκε από όλες τις 14 Εκκλησίες», είπε ο πατήρ Αλέξανδρος.
Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ζητήσει να αναβληθεί η Πανορθόδοξη, απάντησε: «Μπορούμε να δούμε ότι αυτό που αποφασίσθηκε στις 28 Ιανουαρίου παραμένει σε ισχύ. Έτσι, εάν απαιτούν Σύναξη, έχει ήδη μια προγραμματισμένη στις 17 Ιουνίου».
Με την παρατήρηση ότι πέντε Εκκλησίες μιλούν για τη μη συμμετοχή στο Σύνοδο, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής σχολίασε: «Αναμένουμε ότι θα έρθουν μαζί».
[πηγή: neakriti.gr]

Η βαρυσήμαντη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου άμα τη αφίξει του στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


"Ευλογημένοι οι Κρήτες οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούν καύχημα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ήρθα πολλές φορές στην Κρήτη και ξαναέρχομαι με μεγαλύτερη χαρά και ενθουσιασμό διότι στην Κρήτη βιώνω την φιλοξενία των κατοίκων της.

Βεβαίως στην χαρά του ιστορικού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μην είναι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απόφαση η οποία βαραίνει τους ίδιους και μόνο. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το πρόγραμμα που έχουμε όλες οι εκκλησίες στην Κρήτη και να εξετάσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον ορθόδοξο κόσμο. Εύχομαι οι εκκλησίες αυτές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να βρεθούν στην Κρήτη οι οποίοι θα έχουν επίσης τη χαρά να γευτούν την φιλοξενία όλων των Κρητών και το λέω αυτό γιατί έχω προσωπική πείρα από την συμπεριφορά τους.

Εύχομαι το Πανάγιο Πνεύμα να μας φωτίσει να πράξωμε το χρέος και το καθήκον μας στο ακέραιο από το μήνυμα που έχει δώσει σε εμάς ο κόσμος. Όλοι κοπίασαν πολύ για την προετοιμασία της Συνόδου και ειδικά το ελληνικό κράτος και η ελληνική εκκλησία αλλά και οι τοπικοί άρχοντες και όσοι ήρθαν από την Αθήνα που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο γεγονός.

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και εύχομαι να περάσουμε αλησμόνητες ημέρες."

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Κρήτη: "Η απόφαση κάποιων να μην έρθουν, θα τους βαραίνει" [φωτοσυλλλογή από την άφιξή του]

Πηγή: cretalive.gr, neakriti.gr και άλλα ΜΜΕ 

























Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του

Στην Κρήτη έφτασε,σήμερα το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  Στο αεροδρόμιο παρέστησαν πολλοί επίσημοι ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και έντονη η παρουσία αστυνομικής δύναμης. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνομίλησε  με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, δημοσιογράφους και πολιτικούς που τον περίμεναν.

O  Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε μία σύντομη δήλωση λέγοντας ότι η απόφαση κάποιων να μην έρθουν θα τους βαραίνει. Τόνισε δε πως αυτή η απόφαση επισκιάζει το ιστορικό γεγονός. Ευχήθηκε μάλιστα οι εκκλησίες να αναθεωρήσουν την απόφαση τους ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Κρήτη αλλά και στη φιλοξενία των κατοίκων. Τέλος, αναφέρθηκε στον κόπο που χρειάστηκε για τη προετοιμασία της Συνόδου και ευχαρίστησε όσους παρέστησαν για την υποδοχή. Στη συνέχεια, αποχώρησε από το αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης".

Ο Περιφερειάρχης στην υποδοχή άφιξης 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ήταν παρόν  στην υποδοχή άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο αεροδρόμιο Χανίων. Ο Περιφερειάρχης για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και την σημασία της ιστορικής Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που πραγματοποιείται στην Κρήτη δήλωσε: «Η Κρήτη με αισθήματα σεβασμού υποδέχεται την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ορθοδοξία, με την Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί μας, σηματοδοτείται η έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων. Ενός ιστορικού γεγονότος  η σημασία του οποίου θα ξεπεράσει τα όρια του Ελλαδικού χώρου και θα φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε κάθε Ορθόδοξη εκκλησία και ενορία.Για την Περιφέρεια Κρήτης, η επικείμενη Σύνοδος, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που αναμφισβήτητα θα προβάλλει διεθνώς το νησί μας και θα καταγραφεί στις σελίδες της ιστορίας.Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στο νησί του Αποστόλου Τίτου, ως Περιφέρεια Κρήτης με σεβασμό καλωσορίζουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς επίσης και όλους τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών με την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία».


Το πρόγραμμα

Παρασκευή 17 Ιουνίου

09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς. 11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.

Τρίτη 21 Ιουνίου

Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ. Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ. Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι. Μ. Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.

Σάββατο 25 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι. Μ. Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Κυριακή 26 Ιουνίου

Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Οι διασπαστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ | 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 | ΑΝΑΛΥΣΗ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ


Τελικά το Πατριαρχείο της Μόσχας μπήκε φωναχτά και επίσημα πλέον στον ανίερο χορό των διασπαστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μαζί με τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας, Αντιοχείας και Γεωργίας.

Οπως σημειώσαμε από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν οι πρώτες ενστάσεις από τη Βουλγαρία και την Αντιόχεια «ο κακός δαίμων» είναι η Μόσχα, διότι οι λοιποί κατ’ ουσία τελούν σε παρακμιακή κατάσταση και απλά συντάσσονται με τη Μόσχα για να αποκτούν κάποια υπόσταση.

Ακόμα και μία πρόχειρη και φευγαλέα έστω ματιά στους λόγους που επικαλούνται οι Ρώσοι είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως είναι παιδαριωδώς προσχηματικοί, απλώς και μόνο για να τορπιλίσουν τη Μεγάλη Σύνοδο. Δεν μπόρεσαν ποτέ να δεχθούν ότι τη Μεγάλη Σύνοδο την έβαλε στην τελική της ευθεία προς πραγματοποίηση το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο σημερινός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Σίγουρα συνιστά μια προσπάθεια 93 ολόκληρων χρόνων, αλλά η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια αυτή ωρίμασε επί Πατριαρχίας του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Φυσικά και θα μπορούσε η θεματολογία της Μεγάλης Συνόδου να ήταν ευρύτερη και με θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο του 21ου αιώνα, πάνω και πέρα από τα νομικίστικα και κανονιστικά, όπως σημειώσαμε και σε πρότερα σχόλια. Θα θυμίσω ότι υποβάλλαμε ανάλογες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις κορυφαίων εκκλησιαστικών ανδρών, όπως στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο και φυσικά στον ημέτερο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

Ωστόσο, η Μεγάλη Σύνοδος δρομολογήθηκε κοινή συναινέσει και συναποφάσει των Προκαθημένων των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και των αντιπροσώπων τους και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη προσυνοδική διαδικασία. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πασιφανές ότι η Μόσχα και οι υποτακτικοί της οι οποίοι πλέον έχουν αναχθεί σε «αυλόδουλους» παίζουν τα γνωστά τους παίγνια.

Και για να μιλήσουμε καθαρά και ευθέως. όπως πάντοτε άλλωστε, οι ενστάσεις και οι δικαιολογίες δεν εδράζονται ούτε σε διαφωνίες επί των κειμένων της θεματολογίας, αλλά ούτε και στην «ομοφωνία», αλλά η στόχευση είναι μία να πληγεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να δειχθεί ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας διαθέτει ηγεμονία. Θέλει να δείξει ότι έχει τη δύναμη να ματαιώσει ακόμα και μία Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανυποψίαστο πως περνά στην ιστορία ως ο διασπαστής της Εκκλησίας. Είναι ένα στίγμα που θα σημαδέψει την ιστορία του για πάντα και δεν θα ξεπλυθεί ποτέ.

Στους Βούλγαρους δεν αναφέρομαι καν διότι αυτοί πλέον είναι συνηθισμένοι από σχίσματα, ειδικεύονται σ’ αυτά. Κι είναι κρίμα διότι ο Πατριάρχης κ. Νεόφυτος δείχνει να είναι ένας ψύχραιμος και σύννους ιεράρχης, ο οποίος δυστυχώς επιτρέπει στον εαυτό του να άγεται και να φέρεται από μία θλιβερή μερίδα φονταμενταλιστών ιεραρχών που τον έχουν εγκλωβίσει. Εκκλησιαστικός ηγέτης, τον οποίον τιμώ και σέβομαι, μου έλεγε το πρωινό της Δευτέρας πως ο Πατριάρχης Νεόφυτος αναζητούσε τρόπους διεξόδου διότι ο ίδιος θέλει να παρευρεθεί στη Μεγάλη Σύνοδο.

Από την άλλη μεριά, ειλικρινά απορώ με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, τον δεύτερο στο Πατριαρχείο Μόσχας, διότι γράμματα γνωρίζει και ευρύνους είναι, και αντίληψη των πραγμάτων έχει, είναι αδύνατο να μην κατανοεί ότι η διάσπαση υψώνεται απειλητική και πως το Πατριαρχείο του θα βρεθεί στην απομόνωση αφού η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα προσέλθουν στη Σύνοδο.

Βέβαια ό καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις και τις πράξεις του και το Πατριαρχείο της Μόσχας αν δεν έλθει εις εαυτόν έστω και την εσχάτη ώρα και προσέλθει στη Μεγάλη Σύνοδο, δεν θα μπορέσει ποτέ πλέον να μιλήσει για ενότητα διότι απλώς θα είναι μία πομφόλυγα αδολεσχίας.

Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων-Φεγιέ «ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»




Το επίκεντρο της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο θα γίνει η Κρήτη από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου, αφού στο νησί θα συγκληθεί η πρώτη μετά το σχίσμα Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, 1.229 χρόνια μετά την 7η Οικουμενική Σύνοδο.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτυπώνουν το ιστορικό γεγονός και κυκλοφορούν Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων με ένα Φεγιέ, συνοδευόμενο από Φάκελο Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, Λεύκωμα της σειράς και Φύλλο Προσωπικού Γραμματοσήμου με την μορφή και την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Παράλληλα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δίνουν τη δυνατότητα στους συλλέκτες και στους φίλους του γραμματοσήμου να αποκτήσουν το δικό τους προσωπικό γραμματόσημο με σχετική παράσταση-μοναδικό ενθύμιο του γεγονότος.

 «Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτελεί αυθεντική προέκταση του τρόπου υπάρξεως αυτής. Το Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας μας θεμελιώθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν οι Απόστολοι σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου «ἦσαν πάντες ὁμοῦ ἐπὶ τὸ αὐτό» (Πραξ. 2,1), αναμένοντας την έλευση του Παναγίου Πνεύματος. Αυτή η παρακαταθήκη επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε κατά την Αποστολική Σύνοδο στα τέλη του έτους 48 μ.Χ. και στη συνέχεια αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε με τις επτά μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους. Έχουν περάσει ήδη πολλοί αιώνες από την τελευταία φορά που συγκλήθηκε Σύνοδος με πανορθόδοξο χαρακτήρα. 

     Για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εργάστηκε, επί πολλές δεκαετίες, κυρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε συνεργασία και συνοδοιπορία με τα ανά τον κόσμο Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

     Με την ομόθυμο απόφαση των Προκαθημένων τον Ιανουάριο του 2016 απεφασίσθηκε και επιλέγει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ως τόπος διεξαγωγής των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από 16-26 Ιουνίου 2016.»

Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς,
Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης


11 επικίνδυνες βλακείες συνεργάτη του Πούτιν κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Επίθεση στην Πανορθόδοξη Σύνοδο εξαπέλυσε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου ηγέτη, Αλεξάντερ Ντούγκιν. Ουσιαστικά, το «think tank» αναφέρει 11 λόγους, για τους οποίους δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, βάσει των ισχυρισμών του κ. Ντούγκιν.


Δείτε ολόκληρο το κείμενο: 

«Η Πανορθόδοξη  Σύνοδος είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου στην Κρήτη. Η ιδέα ενός νέου Συμβουλίου που θα μπορούσε να επιλύσει τα νέα προβλήματα και αντιθέσεις μεταξύ των ορθόδοξων αρμοδιοτήτων συζητείται για 100 χρόνια.
Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει πολλές και σοβαρές αντιθέσεις. Η κύρια αντίθεση είναι η προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί «οικουμενιστική ατζέντα» ως μακροπρόθεσμη προτεραιότητα της Εκκλησίας.
Αυτή είναι η θέληση του Πατριάρχη Κων/πολης, να μεταμορφώσει την εξουσία του σε «Ορθόδοξο Παπισμό».

Πρώτον, αδικαιολόγητοι ισχυρισμοί του Πατριάρχη Κων/πολης για πρωτοκαθεδρία στον Ορθόδοξο κόσμο από τη στιγμή που ελέγχει μόνο ένα μικρό τέταρτο του Φαναρίου στην Κων/πολη και ένα μικρό αριθμό ενοριών στο εξωτερικό.
Ο Πατριάρχης σιώπησε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δεν υπερασπίστηκε και δεν τόλμησε καν να υπερασπιστεί το ιερό μέρος του Χριστιανισμού, τότε πως θα προσποιηθεί ότι θα ενώσει τον Ορθόδοξο Κόσμο;

Δεύτερον, η άρνηση του Συμβουλίου να επιλύσει ζητήματα που χωρίζουν τον Ορθόδοξο Κόσμο. Η αποτυχία του Πατριάρχη Κων/πολης να συνεισφέρει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Αντιόχειας.

Τρίτον, ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί,  δεν θα επιλύονταν. Τα προαναφερόμενα προβλήματα δεν ήταν καν στην ατζέντα του Συμβουλίου. Έτσι το Συμβούλιο δεν θα είχε εκπληρώσει ένα από τους προηγούμενους σκοπούς του. Ο Πατριάρχης Κων/πολεως δεν άκουγε καμία άποψη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ούτε της Γεωργίας ούτε του Άγιου Όρους.

Τέταρτον, Οικουμενισμός. Η κοινή προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα η οποία θεωρείται από πολλούς ως αιρετική.
Σύμφωνα με τους κανόνες, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έπρεπε να είχε καθαιρεθεί. Με τη συμμετοχή στο Συμβούλιο την οποία συγκαλεί ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όλες οι άλλες τοπικές εκκλησίες αναγνωρίζουν την αρχαιότητα του και γι αυτό ευνοούν μια πολιτική προσέγγισης με τους αιρετικούς.

Πέμπτον, η απουσία νόμιμης αρχής που θα συγκαλεί το Συμβούλιο.

Έκτον, προκαλεί περαιτέρω διαμάχες στην Εκκλησία ως αποτέλεσμα του Συμβουλίου.

Έβδομον, στο Συμβούλιο, πράκτορες δυτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα (δηλαδή κατασκοπεία) με σκοπό να διευρύνουν τον διαχωρισμό και την διαφωνία της Ορθοδοξίας και να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο για αποφάσεις που δεν συνάδουν με το Ορθόδοξο σύστημα αξιών. Έτσι θα πλήξουν την ενότητα του Ορθόδοξου Κόσμου. Ήδη Αμερικανοί πράκτορες βρίσκονται στη Κρήτη με σκοπό να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο σε ότι συμβεί στο Συμβούλιο.

Όγδοον, ο έλεγχος των «δυτικών ελίτ» σε κάποιες Ορθόδοξες Εκκλησίες πχ η ΕΕ χτίζει «οικουμενικά κέντρα» σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος. Επιπλέον υπάρχουν οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας για είσοδο στην ΕΕ, της ΕΕ στην Ουκρανία, στην Εσθονία και σε όλη τη διασπορά. Στην ουσία πρόκειται για μια δημιουργία της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ένατον,  η αβέβαιη θέση του Συμβουλίου. Αρχικά είχε τεθεί ως η Όγδοη Οικουμενική αλλά αργότερα ανακοινώθηκε ότι δεν θα εξέταζε δογματικά ζητήματα.

Δέκατον, το 22ο σημείο του εγγράφου «Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο Ορθόδοξο Κόσμο» είναι μπερδεμένο. Προαναγγέλλει ότι οι αποφάσεις του Πανορθόδοξου Συμβουλίου θα είναι αλάνθαστες και τις προστατεύει από πιθανή νόμιμη κριτική.  Απόρρητες αποφάσεις του Συμβουλίου πριν την αποδοχή τους από τον Ορθόδοξο Κόσμο είναι αντίθετες με τον πνεύμα της Ορθοδοξίας για πολλούς Χριστιανούς…
Καμία συνάντηση των εκπροσώπων των Τοπικών Εκκλησιών δεν κατονομάζεται ως Συμβούλιο πριν γίνει. Να το λέμε έτσι είναι καθαρή πολιτική. Αυτό που είναι σημαντικό είναι αν το Άγιο Πνεύμα εμπνέει  μια τέτοια συνεδρίαση…

Ενδέκατον, το Συμβούλιο αυτό δεν είναι το σχήμα που θα δείξει την «ενότητα του Ορθόδοξου Κόσμου» για πολιτικούς σκοπούς».

[Πηγή: voicenews.gr  και tilegrafima.gr]