e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 
 6 Αυγούστου 2017
(Ματθ. ιζ΄ 1- 9 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μέγιστο γεγονός για την Χριστιανοσύνη αποτελεί ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, η οποία έλαβε χώρα στο όρος Θαβώρ ενώπιον των τριών μαθητών Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννη, τους οποίους ο Ιησούς θεώρησε ως πιο έτοιμους και ώριμους, για να παραστούν στο υπερκόσμιο αυτό γεγονός.

Τότε τα ενδύματά Του έλαμψαν σαν το φως και το πρόσωπό Του σαν ήλιος και εκατέρωθέν Του παρουσιάστηκαν οι δύο παλαιοδιαθηκικές μορφές του Μωυσή και του Ηλία. Οι μορφές αυτές δεν είναι τυχαίες. Ο μεν Μωυσής υπήρξε ο μέγας πνευματικός ηγέτης και νομοθέτης, ο οποίος έλαβε στο όρος Σινά τον θείο νόμο και βάσει αυτού καθοδήγησε στον δρόμο της ευσέβειας και του θείου δικαίου τον λαό του. Ο δε Ηλίας υπήρξε ο μέγιστος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, που έλεγξε με δριμύτητα και αφοβία τους ασεβείς ηγεμόνες και τυράννους της εποχής του, γινόμενος παράδειγμα και για κάθε εποχή. Δεν δίστασε να επικρίνει σφοδρά τον ασεβή και άδικο Βασιλέα Αχαάβ και την σύζυγό του Ιεζάβελ, κυνηγήθηκε, έζησε στην ερημιά, δίδαξε, θαυματοποίησε και τέλος οδηγήθηκε στον ουρανό μέσα σε φωτεινό άρμα, χωρίς φυσικό θάνατο.

Έτσι, με το γεγονός της Μεταμορφώσεως, όχι μόνον ενώνονται άρρητα οι δύο εποχές, η παλαιά και η νέα, της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, αλλά καθίσταται πλέον δυνατή η μετοχή του ανθρώπου στις άκτιστες θείες ενέργειες και το άκτιστο θείο φως. Δίνεται πλέον το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει «κατά χάριν» Θεός και να πετύχει το «καθ’ ομοίωσιν».

Ο Θεός τού αποκαλύπτει ό,τι κρίνει απαραίτητο για την σωτηρία του και τον κάνει μέτοχο, όχι βέβαια της Ουσίας Του -πράγμα αδύνατον, λόγω της θνητότητας και ατέλειας τού ανθρώπου- αλλά των ενεργειών κι εκδηλώσεων της θεότητας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει απ’ ευθείας τον ήλιο διότι τον καίει, μπορεί όμως να μετέχει των ευεργετημάτων, των ακτίνων του φωτός του.

Το θαβώριο άκτιστο φως αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης εκ μέρους των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας και σ’ αυτό θεμελιώθηκε η υψηλή θεολογία των μεγάλων νηπτικών, όπως του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Αυτό ας ευχηθούμε να φωτίζει, να κατακλύζει και να καθοδηγεί τις ζωές όλων μας. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: