e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Εσπερινός για την Ενότητα των Χριστιανών στη Σμύρνη

Εσπέρας 18ης Ιανουαρίου 2017, στον Ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης. Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφ. Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος 














Ο Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης προήχθη σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


Όπως πληροφορούμαστε από το παλαίφατο δευτερόθρονο Πατριαρχείο των Αλεξανδρέων, ο Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης προήχθη σήμερα και χειροθετήθηκε από τον ίδιο του Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Η προαγωγή (μαζί με άλλες) έλαβε χώρα στο τέλος της σημερινής (18.1.2017) Πατριαρχικής Χοροστασίας για την εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.

Η είδηση πλημμυρίζει με πολλή χαρά όλη τη Ζάκυνθο -Μητροπολίτες, Ιερατείο, Λαό και τη Μονή της μετανοίας του- από τη θέση αυτή μάλιστα του ευχόμαστε εκ βάθους αγαλλομένης καρδίας και σε ανώτερα να συγχαρούμε οσονούπω!!! Άξιος!!!
π. Π. Κ. 








Βιογραφικό Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Δανιήλ Μπιάζη

Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ Μπιάζης (κατά κόσμον Δημήτριος) γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το έτος 1977. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στην γενέτειρά του, φοίτησε στην Α.Ε.Σ. Βελλάς Ιωαννίνων και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 25 Δεκεμβρίου 1997 και Πρεσβύτερος στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄(νυν Δωδώνης). Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενώ διακόνησε επί πενταετία ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Ζακύνθου, με εφημεριακά καθήκοντα στον ιστορικό Ναό Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου. 

Διακόνησε κατά καιρούς ιεραποστολικά το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής σε Επαρχίες του στην Μοζαμβίκη, στην Ζάμπια και στο Μαλάουι. Απεσπάσθη με προτροπή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι, ως Πρωτοσύγκελός της και Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα Ζάμπιας. Κληθείς υπό της Α.Θ.Μ. στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, διορίσθηκε Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας. 

Στις 18 Ιανουαρίου 2017, προήχθη υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

-->

Προαγωγές στο δευτερόθρονο Πατριαρχείο των Αλεξανδρέων






Την 18η Ιανουαρίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, επί τη μνήμη των σοφών Διδασκάλων και προμάχων της Εκκλησίας του Χριστού Μεγάλων Αγίων Πατέρων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, οι οποίοι έχουν σφραγίσει κι οι δυο τους με το πέρασμά τους από τον Θρόνο της Αλεξάνδρειας την ιστορία και την ζωή της Εκκλησίας.

Παρόντες ήσαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος, ενώ παρευρέθηκε και ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Στην ομιλία του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στην ζωή και την πολιτεία του Αγίου Αθανασίου, κάνοντας αναφορά για την γνωριμία του με τον Μεγάλο Καθηγητή της ερήμου Όσιο Αντώνιο, του οποίου συνέγραψε τον βίο, στα σπουδαία θεολογικά συγγράμματα που μας κληρονόμησε, στους διωγμούς και στις κακουχίες που αντιμετώπισε κατά τους αγώνες του υπέρ της Ορθόδοξης πίστης και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, «η νίκη της Εκκλησίας εναντίων του Αρείου ήταν κυρίως νίκη του αγίου Αθανασίου».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Κύριλλο, στους αγώνες του εναντίων των αιρέσεων, στα θεολογικά του συγγράμματα, τα οποία είναι πολύτιμη πηγή Ορθόδοξης Θεολογίας, στην καταλυτική συμμετοχή του στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο (431 μ.Χ.) και στην αγάπη του για το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Θεού, της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας.

Προ της απολύσεως της Θείας Ευχαριστίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προήγαγε και τέλεσε τις Χειροθεσίες των:

Α.Του Πανοσιολ. Αρχιμαδρίτου κ. Δανιήλ Μπιάζη, αποσπασμένου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Β. Του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Φωτίου Χατζηαντωνίου, αποσπασμένου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, σε Προϊστάμενο και Πνευματικό της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με την τάξη της Λαύρας του Αγίου Σάββα των Ιεροσολύμων, στην ομώνυμη Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας Ηγούμενος διατελεί πάντοτε ο εκάστοτε Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Γ. Του Ιερολογ. Διακόνου κ. Αθανασίου Πογιατζή, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, σε Αρχιδιάκονο του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.

Τους απένειμε δε τα κατά την τάξη Πατριαρχικά διοριστήρια πιττάκια.

Ωσαύτως, ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον παρόντα Θεοφιλ. Επίσκοπο Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο, αποχαιρετώντας τον και ευχαριστώντας τον δια την καρποφόρα έως τώρα διακονία του στην Έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, δωρίζοντάς του ζεύγος αρχιερατικών αμφίων.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, ως πράξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο και την Μονή του, αφιέρωσε ενώπιον της Ιεράς Εικόνας του την Πατριαρχική του ράβδο, η οποία ήταν προσωπικό δώρο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, κατά την εφετινή επέτειο των γενεθλίων του.

-->

Εγκύκλιος και Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Μὲ τὴ χάρη τοῦ παναγάθου Θεοῦ καὶ Πατρός, μὲ τὴ συνέργεια τοῦ Κυρίου Ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, κεφαλῆς τῆς Ἐκκλησίας, καὶ μὲ τὸ φωτισμὸ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ἡ γιὰ περισσότερο ἀπὸ πέντε δεκαετίες προετοιμαζόμενη Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος ἔγινε πραγματικότητα καὶ ἀποτελεῖ πλέον σημαντικὸ ἱστορικὸ γεγονὸς καὶ ἐμπειρία τῆς ζωῆς τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, ὅπως καὶ γιὰ ἕνα ἕκαστο γιὰ τοὺς Ὀρθοδόξους πιστούς. 

Ἐπειδὴ ἔχουν λεχθεῖ καὶ γραφεῖ πολλὰ γιὰ τὸ τί εἶναι ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος, ἡ ὁποία συνῆλθε στὴν Κρήτη, ἐπιθυμοῦμε, ὡς Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, νὰ ἐνημερώσουμε ὑπευθύνως τὸ πλήρωμα τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας μας, ὅτι ὁ χαρακτηρισμός της ὡς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, ὅπως εἶχε ἀποφασισθεῖ ἀπὸ τὴν ἀρχή, ἐκφράζει τὴν πίστη ὅτι δὲν ὑπολείπεται σὲ τίποτα ὅσον ἀφορᾶ τὸ κῦρος καὶ τὴν ἀξία ἀπὸ τὶς ἀρχαῖες Οἰκουμενικὲς ἢ καὶ τοπικὲς Συνόδους, οἱ ὁποῖες διατύπωσαν τὸ περιεχόμενο τῆς πίστεως καὶ ρύθμισαν τὰ τῆς διοικήσεως τῶν Ἐκκλησιῶν καὶ τὴν ἐκκλησιαστικὴ ζωὴ τῶν πιστῶν. Ὁ χαρακτηρισμὸς αὐτὸς τῆς Συνόδου δὲν ἀποτελεῖ νεωτερισμό. Ἡ Α΄ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος συνῆλθε ὡς «Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος» καὶ ἀργότερα ὀνομάσθηκε Οἰκουμενική. Ὅπως οἱ Οἰκουμενικὲς Σύνοδοι εἶχαν τὴν ἐξουσία, τὸ κῦρος καὶ τὸ φωτισμὸ νὰ λάβουν τὶς ἀποφάσεις ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι, ἔτσι καὶ τώρα ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία διαθέτει τὴ χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ τὴν ἱκανότητα νὰ ἀποφασίζει γιὰ τὰ πράγματα ποὺ ἀφοροῦν τὴν ἀποστολή της μέσα στὸν κόσμο. Εἶχε ἐξ ἄλλου ὅλα τὰ ἐκκλησιολογικὰ ἐχέγγυα καὶ συγκέντρωνε ὅλα τὰ κριτήρια ποὺ προβλέπονται ἀπὸ τὴ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας, τῶν Ἁγίων Πατέρων καὶ τὴν κανονικὴ παράδοση γιὰ τὴ σημασία καὶ τὴν ἀξία τῶν Συνόδων γιὰ νὰ εἶναι ἔγκυρες οἱ ἀποφάσεις της καὶ νὰ ἀφοροῦν τὸ σύνολο τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν.

Διαβάστε όλη την Εγκύκλιο και το Μήνυμα κατωτέρω:

Η σημερινή τελετή της Βαπτίσεως στην δυτική όχθη του Ιορδάνη, όπως φαινόταν από την ανατολική όχθη


Σήμερα, 18 Ιανουαρίου (5/1, με το παλαιό ημερολόγιο), προεστώτος του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου. Ο Αγιασμός έγινε στο Ισραήλ, οι δε φωτογραφίες ελήφθησαν από την άλλη όχθη, που είναι Ιορδανία. Ο ανάλογος Αγιασμός στην ανατολική όχθη θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Σημείωση: Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες αποτυπώνουν την παρακολούθηση της Τελετής από την ανατολική (ιορδανική) όχθη.


















-->