e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Το Ραμίνι και το Γαδίνι

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ από τη Μελβούρνη

Είμαι σίγουρη ότι οι παλιοί, θυμούνται οπωσδήποτε το «σετάκι» αυτό, απαραίτητο για κάθε νοικοκυρά που σέβονταν τον εαυτό της! Συνήθως, βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα! Σε κάθε σχεδόν κρεβατοκάμαρα, υπήρχε ο Λαβαμάς. Ήταν ένα μακρόστενο, άσπρο τραπεζάκι με ένα-δυο συρτάρια στο πλάι κι ένα μικρό σκαλιστό ράφι κατά μήκος του Λαβαμά προς τη μεριά του τοίχου, αφού η θέση του ήταν πάντα στον τοίχο.
Κάτω είχε ένα μεγάλο ράφι, λίγο πιο πάνω από το πάτωμα, που έπιανε όλο το μήκος και πλάτος του Λαβαμά, όπου έβαζαν οι παλιές νοικοκυρές τις «μπόλιες», (πετσέτες) κι από πάνω κρεμασμένη η ειδική θήκη για την πετσέτα που συνήθως ήταν υφαντή στον Αργαλειό κι έγραφε με κεντητά καλλιτεχνικά γράμματα “Καλημέρα”.
Στη μέση είχε μια μεγάλη κυκλική τρύπα για να χωράει το Γαδίνι.
Τόσο το Ραμίνι, μεγάλη κανάτα με ζωγραφιές ολόγυρα, όσο και το γαδίνι, η μεγάλη στρογγυλή λεκάνη μέσα στην οποία τοποθετείτο το Ραμίνι, σκεπασμένο πάντα με ένα μικρό πετσετάκι κεντητό ή πλεχτό στο βελονάκι, ήταν συνήθως «φανφουρένια» δηλαδή από πορσελάνη και στις πιο φτωχές οικογένειες, πιθανόν από πηλό που στην εξωτερική επιφάνεια είχε επικαλυφθεί με ειδικό μίγμα και χρώμα που γυάλιζε λίγο, ώστε να φαίνεται καλής ποιότητας. Το Ραμίνι, ήταν σχεδόν πάντα γεμάτο νερό ώστε να «νίβεται» (πλένεται), το ζευγάρι μόλις ξυπνήσει. Τα νερά έπεφταν στο γαδίνι. Με λίγα λόγια, ο Λαβαμάς, ήταν κάτι παρόμοιο με τον σημερινό νιπτήρα που υπάρχει στο μπάνιο.
Η Μαρνέτα, καταγόταν από ένα χωριό της Ζακύνθου, αλλά πήγαινε στο Γυμνάσιο, έτσι έμενε για χρόνια στη χώρα με τη θεία της τη Βασιλική, που ζούσε μόνη και δούλευε τραπεζοκόμα στο Νοσοκομείο.
Από χρόνια τη γυρόφερνε ο Νικόλας, ένα παιδί από τα καμποχώρια. Στηνόταν με το ποδήλατο του λίγο πιο πέρα από κει που θα περνούσε σχολώντας το μεσημέρι η Μαρνέτα μόνο και μόνο για να ΄χει τη χαρά να την δει, αλλά κι εκείνη να δει πως βρέξει χιονίσει, εκείνος πιστός στο ραντεβού της καρδιάς, ήταν εκεί. Το πρώτο χτυποκάρδι της κοπέλας!
Tον έβλεπε εκεί κάθε μεσημέρι και κοβόταν τα πόδια της από τη συγκίνηση! Μα ούτε που σήκωνε τα μάτια να τον κοιτάξει. Την κοίταζε εκείνος, όμως, κι όχι μόνο την κοίταζε αλλά και προχωρούσε αργά σχεδόν δίπλα της, αλλά διακριτικά πάντα για να μην την εκθέσει, και της ψιθύριζε λόγια γλυκά και όμορφα που της έπαιρναν το μυαλό!
Όμως, ο αυθορμητισμός της νιότης κι ο έρωτας, παραμερίζουν συνήθως τους ενδοιασμούς της λογικής, έστω και άσκεφτα, κατά την κρίση των μεγάλων, κάποιες φορές. Όταν βρήκε αρκετό θάρρος ο Νικόλας να της εκμυστηρευτεί πως την αγαπούσε και να βεβαιωθεί πως κι η Μαρνέτα κάθε άλλο ήταν παρά αδιάφορη, βρήκαν τρόπο να επικοινωνούν και να σμίγουν. Ανηφορίζοντας για τη Σαρτζάδα, το μονοπάτι που ακολουθούσε η Μαρνέτα, σε μια μικρή εσοχή στον πέτρινο φράχτη, άφηνε ένα γράμμα για να το πάρει περνώντας η Μαρνέτα το μεσημέρι κι άφηνε εκείνη ένα δικό της για να περάσει να το πάρει ο Νικόλας.
Λίγο αργότερα ξεθάρρεψαν. Ο Νικόλας, περνούσε τη νύχτα που κοιμόταν η θεία Βασιλική κι η Μαρνέτα ξενυχτούσε για να διαβάζει, της πετούσε ένα πετραδάκι στο τζάμι κι εκείνη έβγαινε και περνούσαν όμορφες στιγμές τα δυο ερωτευμένα παιδιά!
Όταν ο Νικόλας ζήτησε σε γάμο τη Μαρνέτα από τη θεία της, η Βασιλική αγρίεψε. Δεν την μεγάλωνε και σπούδαζε εκείνη τόσο χρόνια για να την παντρέψει τόσο μικρή και μάλιστα με ένα χωριατόπαιδο κι ας είχε περιουσία ο πατέρας του! Η Μαρνέτα της, όταν ερχόταν η ώρα, θα έπαιρνε σπουδαγμένον όπως της ταίριαζε. Είχε εκείνη την έγνοια, θα παντρεύονταν και θα έμεναν μαζί της να τους αφήσει το σπίτι κι ό,τι άλλο είχε αλλά και να ΄χει κι εκείνη ένα αποκούμπι στα γεράματα της.
Έλα μου όμως που άλλα σκέφτονταν οι ερωτευμένοι! Περνούσε ο καιρός κι η θεία ανένδοτη ό,τι και όσα κι αν της είπαν. Έτσι μια μέρα, κλέφτηκαν τα παιδιά, πήγαν σπίτι του και παντρεύτηκαν με κουμπάρους και παπά. Με τον καιρό, μαλάκωσε κι η θεία Βασιλική κι όλα μέλι γάλα!
Η Μαρνέτα, όμως, άμαθη από χωριό κι από τις ελλείψεις του αφού ούτε ηλεκτρικό ρεύμα δεν είχε πάει στο χωριό ακόμα. Στην κρεβατοκάμαρα της ο λαβαμάς με το ραμίνι και το γαδίνι! Πράγματα που ούτε είχε δει άλλη φορά η κοπέλα, ούτε και πού ήξερε σε τι χρησιμεύουν. Της εξήγησε ο Νικόλας τι και πώς, της σύστησε με τρυφερότητα να είναι λίγο προσεχτική, αλλά ένιωσε κάπως άβολα με όλα αυτά. Είχε συνηθίσει στη χώρα, να γυρίζει τη στρόφιγγα στη βρυσούλα που γέμιζε η θεία της, όπου είχε μια λεκάνη από κάτω για να πέφτουν τα νερά και να πλένεται μια χαρά. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να σκορπάει τα νερά της λεκάνης όταν γέμιζε και να γεμίζει τη βρυσούλα βγάζοντας νερό από τη στέρνα, ώστε να την βρίσκει έτοιμη η θεία της όταν γύριζε από τη δουλειά. Όλα αυτά τώρα με ραμίνια και γαδίνια της φαίνονταν λίγο πρωτόγονα και δύσκολα. Τι να κάνει όμως, έπρεπε να προσαρμοστεί στο «όχι όπως ήξερες νυφούλα μου αλλά όπως εύρηκες», όπως μεταξύ αστείου και σοβαρού της είπε μια μέρα η πεθερά της.
Έτρεμε η ψυχή της κάθε φορά που το έπιανε στα χέρια της και της είχε γίνει εφιάλτης το πρωινό νίψιμο. Ήταν πάντα εξαιρετικά προσεκτική. Αλλά, ως συνήθως, όσο πιο προσεκτικός και να είσαι καμιά φορά από κείνο που φοβάσαι, δεν γλιτώνεις!
Μια μέρα, πάει να σηκώσει το ραμίνι χωρίς να προσέξει ότι είναι γεμάτο μέχρι επάνω. Πολύ βαρύ για το λεπτοκαμωμένο κορίτσι, της πέφτει στο μωσαϊκό και γίνεται θρύψαλα! Ντροπιάστηκε και την έπιασαν τα κλάματα. Η πεθερά της η καημένη, μολονότι κι εκείνη στενοχωρήθηκε γιατί το είχε πάρει προίκα η ίδια κι ήταν κειμήλιο από τη Νόνα της τη μακαρίτισσα, έκρυψε όσο καλύτερα μπορούσε την δυσαρέσκεια της και προσπάθησε να την παρηγορήσει, με τα γνωστά «εσύ να είσαι καλά κ.λπ.» . Έμεινε μόνο του το γαδίνι πια χωρίς το σύντροφό του, το ραμίνι!
Και τότε η θεία Βασιλική θυμήθηκε πως η συχωρεμένη η Μάνα της είχε παλιά ραμίνι και γαδίνι, που μάλλον θα υπήρχαν ακόμη στο πατρικό της σπίτι στο χωριό που ήταν έρημο από χρόνια αφού ο μοναδικός αδελφός που είχε έφυγε χρόνια πριν για το Σίδνεϊ Αυστραλίας, όπου παντρεύτηκε μια κοπέλα από την Πάτρα κι είχαν ήδη δυο χαριτωμένα παιδάκια! Το κλειδί του σπιτιού το είχε, αλλά αφότου έφυγε ο αδελφός της δεν είχε πατήσει στο χωριό.
Σώα και αβλαβή ή το γαδίνι και το ραμίνι στο πατρικό! Τα πήρε, τα έπλυνε τα περιποιήθηκε έγιναν σαν καινούρια!
Όταν τα πήγε στην ανιψιά της, τρόμαξε το κορίτσι. Α πα πα πα πα, όχι άλλες λαχτάρες! Με τη σύμφωνη γνώμη της θείας της τα πρόσφερε στην πεθερά της να τα έχει εκείνη στην κάμαρα της, μια και από απροσεξία της έσπασε το δικό της!
Εδώ θα μπορούσα να τελειώσω με το… και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς εδώ καλύτερα! Μόνο που αυτή η ιστορία σαν όλες που γράφω εδώ, δεν είναι παραμύθι! Μου την διηγήθηκε ο γιος του αδελφού της θείας Βασιλικής, γύρω στην ηλικία μου, που την είχε ακούσει από τον πατέρα του, στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Σίδνεϊ, όπου είχα τη χαρά, εκτός από τους παλιούς μου εκεί φίλους, να γνωρίσω κι άλλους, ανάμεσα τους, δυο Ζακυνθινοί καθώς και να ξανασμίξω με συμμαθητή μου από τα παλιά!
δ.μ.

Εγκαίνια του πρώτου ορθόδοξου ναού στο βόρειο Κονγκό με χειροτονία Πρεσβυτέρου






















































Με κατάνυξη και πνευματική ευφορία ετελέσθησαν την Κυριακή 5η Φεβρουαρίου 2017 τα ιερά εγκαίνια του νεοδμήτου Ιερού Ενοριακού Ναού Τιμίου Προδρόμου - Αγίου Νικολάου πόλεως Impfondo του βορείου Κονγκό, από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα.

Ο εγκαινιασθείς Ναός, που θεμελιώθηκε από τον Θεοφιλέστατο την 21η Νοεμβρίου 2013, είναι ο πρώτος ορθόδοξος Ναός που κτίζεται στον βορρά της χώρας για να εξυπηρετήσει την εν γένει Λειτουργική και πνευματική ζωή και πρόοδο της ορθοδόξου ενοριακής κοινότητος της παραμεθορίου πόλεως Impfondο, η οποία περιλαμβάνει τη φυλή των Μπαντού και την περιλάλητη φυλή των Πυγμαίων - εκ των αρχαιοτέρων φυλών του ανθρωπίνου γένους - και να αποτελέσει το εφαλτήριο της περαιτέρω αναπτύξεως της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά τα ιερά εγκαίνια τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του εγγάμου διακόνου π. Τιμοθέου Ndzebe. Στην προσφώνησή του ο Επίσκοπος ανεφέρθη στην σημασία και την τεράστια ευθύνη της διακονίας του ιερού Θυσιαστηρίου και των πιστών εν πνεύματι ταπεινώσεως, αγάπης και συνέσεως. Ακόμη, επεσήμανε την σπουδαιότητα του γεγονότος της εγκαθιδρύσεως της πρώτης ορθοδόξου Ενορίας στο βόρειο τμήμα της ευγενούς χώρας του Κονγκό-Μπραζαβίλ. 

Απευθυνόμενος στον επίσης πρώτο Εφημέριο του Ναού, π.Τιμόθεο, έδωσε πατρικές συμβουλές και προτροπές, μεταφέρων και την αγάπη του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’, με την ευλογία του Οποίου ετελέσθησαν τα ιερά εγκαίνια και η χειροτονία. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας και του ιδίου προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός», δαπάναις του οποίου ανηγέρθη ο Ιερός Ναός, ενώ ευχαρίστησε τον κ.Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας Likouala, τον Βουλευτή της περιφερείας Likouala κ. Jean-Marie Batheas, τον Δήμαρχο πόλεως Impfondo κ. Clotaire Maniobo, την Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Likouala κ. Ephrasie Dolama, τον κ. Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διευθύνσεως και τους εκπροσώπους άλλων χριστιανικών δογμάτων για την τιμητική τους παρουσία.  

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη του Επισκόπου με τον Εφημέριο και τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής Τιμίου Προδόμου - Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή των Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Μαξίμου Oumba, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Οικον. π. Σεργίου Mabelemo (οι οποίοι συνοδεύουν τον Θεοφιλέστατο από την άφιξή του στο Impfondo, την 1η Φεβρουαρίου) για τη νέα ποιμαντική πορεία της Ενορίας.

Την επομένη, 6η Φεβρουαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασθέντα Ναό, μετά το πέρας της οποίας υπέγραψε τα ιερά αντιμήνσια και ανεχώρησε αεροπορικώς προς Pointe Noire, διά της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ.

Το ανακοινωθέν του Φαναρίου για την εόρτια Πατριαρχική Επίσκεψη στη Μονή και Σχολή της Χάλκης


Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐπί τῇ . Μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Φωτίου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Ὁμολογητοῦ, ἀνιδρυτοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Ναϋδίῳ αὐτῆς κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Δευτέρας, 6ης Φεβρουαρίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Θεόδωρος.

Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Ἔφοροι τῆς Ἱ. Μονῆς ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός καί Ἀρούσης κ. Ἀγαθόνικος, ἐκ τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας, Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, Εὐγεν. κ. Federica Ferrari Bravo, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἰταλίας, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, πιστοί ἐκ τῶν νήσων καί ἐκ τῆς Πόλεως, ὡς καί προσκυνηταί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.



Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας, Πατριάρχης ἐχειροθέτησεν εἰς τό Ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως τόν ἐκ τῶν ἀδελφῶν τῆς Μονῆς Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Καισάριον Χρόνην.











Ἐν συνεχείᾳ, ὁ Παναγιώτατος μετά τῶν ὡς ἄνω ἁγ. Ἀρχιερέων, ἐτέλεσε τά ἀποκαλυπτήρια τῶν ἐν τῇ εἰσόδῳ τῆς Μονῆς νέων προσκυνηταρίων, δωρεᾶς Ἱεραρχῶν ἀποφοίτων τῆς Ἱ. Θεολογικῆς Σχολῆς, καί τῆς ἐν τοῖς κήποις αὐτῆς προτομῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Δωροθέου Γεωργιάδου (1891-1974), καί ἐνεκαινίασε τό νέον μαγειρεῖον τῆς Μονῆς.

Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν, καθ᾿ ἥν ὡμίλησεν Ἡγούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, παρουσιάσας τούς ἐκ τῶν ἐπισκεπτῶν συμβαλόντας ποικιλοτρόπως εἰς τά ἔργα τῆς Μονῆς, καί ἐν συνεχείᾳ Ἐλλογ. κ. Ἀγαμέμνων Τσελίκας, Προϊστάμενος τοῦ Ἱστορικοῦ καί Παλαιογραφικοῦ Ἀρχείου τοῦ Μορφωτικοῦ Ἱδρύματος τῆς Ἐθνικῆς Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος, Ἐλλογ. κ. Ἕλλη Δρούλια, Διευθύντρια τῆς Βιβλιοθήκης τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος καί ἐν τέλει ὁ Παναγιώτατος. Κατ᾿ αὐτήν ἐγένετο καί προβολή συντόμου κινηματογραφικῆς ταινίας διά τήν Σχολήν.

Τήν μεσημβρίαν παρετέθη ἑόρτιος Τράπεζα εὐλογηθεῖσα ὑπό τοῦ Πατριάρχου, εἰς ἥν παρεκάθησαν ἅπαντες οἱ συνεορτασταί.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, κατερχόμενος ἐκ Χάλκης τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, 6ης τ.μ., ἐπεσκέφθη τόν ἐν τῇ Κλινικῇ τοῦ Πανεπιστημίου Koç νοσηλευόμενον Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Νικομηδείας κ. Ἰωακείμ, συμπληρώσαντα τήν ἡμέραν ταύτην ὁλόκληρον δεκαπενταετίαν ἐν τῇ κλίνῃ τῆς ἀσθενείας κατόπιν ἐγκεφαλικοῦ ἐπεισοδίου.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, τό Σάββατον, 4ην τ.μ., μετέβη εἰς τό Κοιμητήριον Ἁγίου Ἐλευθερίου Ταταούλων καί ἐτέλεσε Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ μακαριστοῦ Μάρκου Λ. Ψαροπούλου, Προέδρου τοῦ ΕΡ.Θ.Ο. Φερίκιοϊ, ἀπολέσαντος τήν ζωήν αὐτοῦ κατόπιν τροχαίου ἀτυχήματος εἰς ἡλικίαν 25 ἐτῶν, ἀκριβῶς πρό εἰκοσαετίας.
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:

Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Κασσιανοῦ Νότη, κατά τήν ὑπό τοῦ Ἱδρύματος «Tomurcuk» καί τῆς Ὁμοσπονδίας Μαγείρων Τουρκίας παρουσίασιν τοῦ ἐπιμορφωτικοῦ σχεδίου διά πρόσωπα μέ σύνδρομον «Down», ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «Sheraton Atasehir», τήν Δευτέραν, 6ην Φεβρουαρίου.

Παρουσιάστηκε η αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του αρχείου της Θεολογικής Σχολής και της Μονής της Χάλκης


















































Στο Μεγάλο Συνοδικό της Σχολής με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε ετών Ηγουμενίας του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ Ελπιδοφόρου στην Ι. Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, παρουσιάστηκε ενώπιον του Πατριάρχου και της Εφορείας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το έργο το οποίο πέντε έτη τώρα ο Ηγούμενος μας και με την αρρωγή της Αδελφότητος, υλοποίησε. 

Μέσα σε αυτά τα πέντε έτη ολοκληρώθηκε η αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου της Θεολογικής Σχολής και της Μονής από τον καθηγητή κο Αγαμέμνονα Τσελίκα και των συνεργατών του, με την αρωγή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και του διευθυντού αυτής Πρωτοπρεσβυτέρου Γρηγορίου Σταμκοπούλου, οργανώθηκε η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Σχολής καθώς και αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα καταλογογραφήσεως αυτής, επίσης στο έργο της καταλογογραφήσεως της βιβλιοθήκης μεγάλη και σημαντική ήταν και είναι η προσφορά της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων η οποία εκπροσωπήθηκε από την κ. Ελένη Δρούλια και τον κ. Δημήτριο Ζαζά. Το έργο της ψηφιοποιήσεως έχει εξ ολοκλήρου χρηματοδοτηθεί από τον ΟΠΑΠ ενώ η εταιρεια FUJITSU παρείχε και παρέχει τον εξοπλισμό καθώς και την τεχνικη υποστήριξη του έργου αυτού. 

Ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Αρχιμανδρίτης Καισάριος Χρόνης με φοιτητές του προγραμματος ERASMUS κυριως από τα Πανεπιστήμια Ιονίου, Παντείου και την ΑΕΑΘ υλοποιεί το έργο τούτο. 

Επίσης στον περίπατο όπου πραγματοποίησε ο Πατριάρχης μαζί με τους επισήμους παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα αναπλάσεως των κήπων της Σχολής όπου υπεύθυνος αυτού είναι ο κ. Νικόλαος Θυμάκης και ο Ιεροδιάκονος Γεδεών Βαρυτίμου.