e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

3ήμερες εκδηλώσεις στη Ζάμπια προς τιμήν του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας




















Με τις ευλογίες του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β', έλαβαν χώρα οι παρακάτω θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προς τιμήν του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου.
Την Κυριακή του Αντίπασχα, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων του Θεοφ. Επισκόπου Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, επί τη εορτή του Αποστόλου Θωμά και του Αγίου Γεωργίου, στο Ιερό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου, της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Λουσάκας. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο Πρωθιερέας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Νικόλαος Γουρδούπης, Συνταγματάρχης, ο οποίος τέλεσε τις ιερές Ακολουθίες της Μ.Εβδομάδος στην Ελληνική Κοινότητα Κίτουε της Β. Ζάμπιας, καθώς και Ιερείς της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λουσάκας.
Παρέστησαν οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου κύριοι Μιχαήλ Κρούπνικ και Χρήστος Σπάιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ.Ανδρέας Δάμαλης και πλήθος πιστών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αρτοκλασία υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ.Θεοδώρου του Β' και λιτάνευση τμήματος Λειψάνου του Αγίου Μάρκου.
Την Δευτέρα 24η Απριλίου, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στον Άγιο Μάρκο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προς τιμήν του Αγίου Μάρκου, πραγματοποιήθηκε επίσημη εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και Πρέσβεις διαφόρων κρατών. Ο Σεβ. κ.Ιωάννης τους καλωσόρισε και τους ξενάγησε στην Έκθεση αφιέρωμα της Δ.Σ.Ο. με θέμα «Πάσχα στην Ορθόδοξη Ανατολή», μεταφέροντάς τους τις ευχές και τις ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου, επισημαίνοντάς τους τον ρόλο, την θέση και την προσφορά του Πατριαρχείου στα δυο χιλιάδες χρόνια της ύπαρξης του στην Αφρικανική Ήπειρο.
Την Τρίτη 25η Απριλίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Μάρκου, με την συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην χώρα, του Πανεπιστημίου της Ζάμπια (UNZA), καθώς και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ.Αθανάσιο και με θέμα: «O Ευαγγελιστής Μάρκος και η συνεισφορά του στην Αφρικανική Θεολογία».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Dr. O.C. Chakulimba, Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Dr.Ziva, Επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών, ο Λέκτορας Dr. Hambulo, Καθηγητής του Τμήματος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Ζάμπιας κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και ο Σεβ. Ζάμπιας κ. Ιωάννης.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί Καθηγητές του Πανεπιστημίου και πλήθος φοιτητών, που κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο. Η ομιλία κέντρισε το ενδιαφέρον όλων αφού, στο τέλος της, ο Θεοφ. κ. Αθανάσιος απήντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του υπεβλήθησαν. 

Έφτασε στην Αίγυπτο για τριήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Ελ Άζχαρ










Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Χάρης Μορίτσης, σήμερα το μεσημέρι, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που είναι προσκεκλημένος να μιλήσει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώνει το Θρησκευτικό Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, το Ελ Άζχαρ, έγινε θερμά δεκτός από αιγυπτιακής πλευράς, και από τον Γενικό Γραμματέα του Κέντρου Ισλαμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ Καθηγητή Μόχι Ελ Ντιν Αφίφι Άχμεντ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τη μεγάλη τιμή για την πρόσκληση στο διεθνές αυτό συνέδριο κορυφής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Διαθρησκειακές Συναντήσεις, που διοργανώνει το Ελ Άζχαρ και το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων Μουσουλμάνων, όπου θα μιλήσει αύριο ο Πρώτος τη τάξει της Ορθοδοξίας και της οποίας τις εργασίες θα κλείσει με ομιλία του ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, το παρών έδωσαν και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια κ.κ. Λαμπρινή Κομίνη και Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τελευταία φορά που είχε έρθει πάλι στο Κάιρο ήταν το 2006, με τα εγκαίνια του Κοινοτικού Ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου παραβρέθηκε και στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Παράλληλα, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που θα επισκεφθεί αύριο το Ελ Άζχαρ, το οποίο είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί στον Οικουμενικό Θρόνο.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη που έφτασε στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 2 το μεσημέρι, συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Υπογραμματεύς της Μεγάλης και Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διάκονος π. Ιωακείμ.

Καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο Έλληνας Πρέσβης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του και τιμή που τον υποδέχεται στην Αίγυπτο, τη Χώρα του Νείλου που διατηρεί τις πλέον αδελφικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συλλυπήθηκε από κοντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο για την πρόσφατη εκδημία της σεβαστής μητρός του Κλεοπάτρας, ενώ οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες μίλησαν για τη μεγάλη σημασία του Συνεδρίου που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Διόρθοδοξου Κέντρου του Σαμπεζύ.

Να σημειωθεί τέλος ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχθεί σήμερα το βράδυ σε επίσημο δείπνο στην Ελληνική Πρεσβευτική κατοικία, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, όπου εκτός των διπλωματικών και εκκλησιαστικών αρχών, θα παραβρίσκονται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Αντρέας Βαφειάδης. 

[πηγή: ΠΥΡΑΜΙΣ NEWS]

π. Κων. Ν. Καλλιανός: Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ἤ, Ποιός θυμᾶται σήμερα νὰ χαιρετίσει τὸν ἄλλον μὲ τό «Χριστὸς Ἀνέστη»

Μέρες ἀναστάσιμες, αἰσιόδοξες, φωτεινὲς καὶ μὲ τὴν Ἄνοιξη νὰ μεριμνᾶ, ὥστε ν᾿ ἀποτινάξουμε τὴν ὅποια στάχτη τοῦ χειμώνα καὶ νὰ εὐελπιστοῦμε, ὅτι ὅλα θὰ δρομολογηθοῦν στὸν ἔγκοπο βίο μας, μὲ τὴ σφραγίδα τῆς ἀδιάλειπτης Παρουσίας Του καὶ στοργῆς.
Οἱ Ἐκκλησιὲς ἀκόμα εὐωδιάζουν ἀπὸ τὰ μῦρα τοῦ Ἐπιταφίου καὶ τῆς Ἀνάστασης. Τὰ κεριὰ στὰ μανουάλια ἀκόμα φωτίζουν μὲ τὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Ἀναστάσεως καὶ φωταγωγοῦν τὶς ψυχὲς τῶν πιστῶν, ὅμως μέσα στὸν κόσμο, στὸν κόσμο ποὺ δέχτηκε τὸν Ἐπιτάφιο, ποὺ χάρηκε τὴν Ἀνάσταση, ποὺ γιόρτασε καὶ χάρηκε, μιὰ ἀδιαφορία γιὰ ὅλ᾿ αὐτὰ πλανᾶται. Ἀδιαφορία ντυμένη μὲ τὸ ἔνδυμα τῆς προοδευτικότητας καὶ τοῦ συγχρονισμοῦ, ὥστε νὰ μὴ φανοῦμε πὼς εἴμαστε καθυστερημένοι ἤ ἀνακόλουθοι τῶν ὅσων συμβαίνουν ἤ ἐξελίσσονται γύρω μας. Ἔτσι, μέρες ποὺ εἶναι, δὲν μπορεῖ νὰ θεωρεῖται σωστὸ ὥστε ὁ χαιρετισμὸς μεταξὺ τῶν πιστῶν νὰ εἶναι:
-Χριστὸς Ἀνέστη!
-Ἀληθῶς, ὁ Κύριος!
Γιατὶ κάτι τέτοιο εἶναι παρωχημένο πιά. Δὲ χρειάζεται, γι᾿ αὐτὸ καὶ λέγεται ἡ ἀόριστη φράση «Χρόνια Πολλά», ἔτσι ὥστε νὰ τὰ καλύψει ὅλα.
Ὅμως, ἔτσι ἔπρεπε νὰ ἐξελιχτοῦν τὰ πράγματα καὶ γιατί, τάχα;
Γιὰ νὰ εἴαστε τίμιοι μὲ αὐτὰ ποὺ πιστεύουμε καλὸ θὰ εἶναι νὰ σεβόμαστε ὅ,τι μᾶς παραδίδεται κι ὄχι νὰ τὸ ἀπορρίπτουμε χωρὶς νὰ τὸ ἐρευνήσουμε καλῶς.
Ἐπειδὴ, ἄν σταθοῦμε μὲ σύνεση καὶ προσοχὴ πάνω στὸν χαιρετισμὸ αὐτόν, τότε θὰ καταλάβουμε πραγματικὰ τί σημαίνει Ἀνάσταση καὶ γιατὶ ἡ Ἐκκλησία γιὰ σαράντα ὁλόκληρες μέρες πανηγυρίζει τὸ μέγα αὐτὸ γεγονός: ὅτι δηλαδή, «Χριστὸς ἐγερθεὶς ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχὴ τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο» (ἱ. Χρυσόστομος). Αὐτὸ ἄλλωστε δὲν εἶναι καὶ τὸ μέγα ζητούμενο γιὰ τὸν κάθε θνητό;
Ἑπομένως, γιατὶ νὰ πάψουμε νὰ τιμᾶμε τὴν μορφη αὐτὴ συνήθεια τν προγόνων μας, ἡ ὁποία σὺν τος ἄλλοις εἶναι καὶ μιὰ ὁμολογία γιὰ τὸν κάθε πιστὸ ὁ ὁποῖος, σύμφωνα μὲ τὰ σα διακήρυξε τὴν ὥρα τοῦ Βαπτίσματός του καὶ τὸ ἀνανεώνει σὲ κάθε εὐχαριστιακὴ σύναξη, «προσδοκᾶ Ἀνάσταση νεκρῶν...» (Σύμβολο τῆς Πίστεως»).
Ἄς πάψουμε, λοιπόν, νὰ εἴμαστε συντονισμένοι μὲ τὸ πνεῦμα τοῦ κόσμου, ποὺ εὔχεται ἀόριστα «Χρόνια πολλὰ» κι ἄς ζήσουμε τὴ χαρὰ τῆς Ἀναστάσεως μὲ τὸν ἀξεπέραστο χαιρετισμό,
-Χριστὸς Ἀνέστη!
-Ἀληθῶς Ἀνέστη!

π. κ. ν. κ. Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ 2017