e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Γ΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο στη Σμύρνη και την Έφεσο (4-8.5.2017), με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου


To Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης διοργανώνουν το Γ΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο στη Σμύρνη και την Έφεσο από 4-8 Μαΐου 2017, με θέμα «Οι αποστολικοί πατέρες και η εποχή τους», υπό την αιγίδα της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 4 ΜΑΪΟΥ 2017
17.30 ΕΝΑΡΞΗ. ΥΜΝΟΙ (Χορωδία) «Χριστός Ἀνέστη». Ἀπολυτίκια: τῶν ἐν Σμύρνῃ διαλαμψάντων Ἁγίων – τῶν ἐν Ἰωνίᾳ διαλαμψάντων Ἁγίων
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
–   τοῦ δημάρχου Σμύρνης κ. Aziz Koçaoglu
–   τοῦ προέδρου τοῦ Ἐμπορικοῦ Ἐπιμελητηρίου  Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas
–   τοῦ προέδρου τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης κ. Γεωργίου Θεοδωρίδη
–   ἐκπροσώπων μικρασιατικῶν Συλλόγων
Κήρυξη Ἐνάρξεως τοῦ Συνεδρίου ἀπό τόν Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖο
Ἐναρκτήρια Εἰσήγηση ἀπό τόν Ὁμότ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Γαλίτη: «Οἱ  Ἀποστολικοὶ Πατέρες καὶ ἡ ἐποχή τους»
18.30-19.00 Διάλειμμα
19.00-20.30 Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – Πρόεδρος: ὁ ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος
Καθηγητής Σίμος Πασχαλίδης: «Ἡ πρόσληψη τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων στὴν παράδοση τῆς χριστιανικῆς Ἀνατολῆς»
Ὁμότ. Καθηγητής Ἰβάν Δημητρώφ: «Ἀνανέωση τῆς τιμῆς τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων στὴ σύγχρονη λειτουργικὴ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας»
Ἀναπλ. Καθηγητὴς Κωνσταντῖνος Κορναράκης: «Πρώιμες ἀρχὲς θεολογικῆς Βιοηθικῆς στὸ ἔργο τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
Συζήτηση
Παρασκευή 5 ΜΑΪΟΥ 2017
9.30-11.00 Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – Πρόεδρος: Ἰβάν Δημητρώφ
Λέκτωρ Ἀθανάσιος Ἀντωνόπουλος: «Ἡ διακονία τῆς χριστιανικῆς ἀπολογίας στήν ἀπόκρυφη βιβλική γραμματεία καί στήν παράδοση τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
Καθηγήτρια Ἄννα Κόλτσιου-Νικήτα: «Τὸ μοτίβο ‘’τῶν δύο ὁδῶν’’ καὶ ὁ λειτουργικός του ρόλος στὴν Γραμματεία τῆς ἐποχῆς τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
Ἐπίκ. Καθηγητής Μόσχος Γκουτζιούδης: «Ἡ ἀλληγορικὴ ἑρμηνεία τῆς βιοποικιλότητας στὴν Ἐπιστολὴ Βαρνάβα»
Συζήτηση – Διάλειμμα
11.30-13.00 Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – Πρόεδρος: Ἄννα Κόλτσιου-Νικήτα
Ὁμότ. Καθηγητὴς Παναγιώτης Νικολόπουλος: «Ὁ Ποιμὴν τοῦ Ἑρμᾶ: Τὰ νέα εὑρήματα καὶ ἡ σημασία τους»
Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος: «Οἱ ναοὶ τοῦ ἁγίου Πολυκάρπου στὴ Σμύρνη καὶ ἡ «εὕρεση’’ τοῦ τάφου του»
Ἀναπλ. Καθηγητὴς Δημήτριος Ν. Μόσχος:  «Ἱεροσύνη καὶ Μαρτύριο στὸ Μαρτύριο Πολυκάρπου καὶ τὶς ἐπιστολὲς Ἰγνατίου Ἀντιοχείας».
Συζήτηση
13.30 Γεῦμα
17.00-18.30 Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – Πρόεδρος: Παναγιώτης Νικολόπουλος
Καθηγητής Φώτιος Ἰωαννίδης: «Ἡ πρὸς Σμυρναίους Ἐπιστολὴ τοῦ ἁγίου Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου»
Ἐπίκ. Καθηγητὴς Γεώργιος Κουντούρης: «Οὐσιαστικὲς προϋποθέσεις τῆς ἀσκήσεως τοῦ ποιμαντικοῦ λειτουργήματος, σύμφωνα μὲ τὶς ἐπιστολὲς τοῦ Ἰγνατίου Ἀντιοχείας»
Ἀναπλ. Καθηγητὴς  Θωμᾶς Ιωαννίδης: «Ἡ περὶ Ἐκκλησίας διδασκαλία τοῦ Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου σὲ σχέση μὲ τὴν πρὸς Ἐφεσίους ἐπιστολή»
Συζήτηση
19.00-20.30 Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – Πρόεδρος: Θωμᾶς Ιωαννίδης
Ἀναπλ. Καθηγητὴς Χαράλαμπος Ἀτματζίδης: «Οἱ ἐμφανίσεις τοῦ ἀναστημένου Ἰησοῦ στὰ Εὐαγγέλια καὶ στὶς Ἐπιστολὲς τοῦ Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου»
Ἐπίκ. Καθηγήτρια Ἀλεξάνδρα Παλάντζα: «Ἡ προσευχὴ στὶς ἐπιστολὲς τοῦ ἁγίου Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου»
Ἀναπλ. Καθηγητὴς Κωνσταντῖνος Μπελέζος: «Ὁ ‘’ἔρως’’ στὶς ἐπιστολὲς Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου»
Συζήτηση
Σάββατο 6 ΜΑΪΟΥ 2017
Ἐκδρομὴ στὴν Ἐρυθραία: Ἀλάτσατα, Τσεσμές, Ἐρυθρές (Λυθρί). Γεύμα. Ἐπιστροφή στή Σμύρνη
19.30-20.30 ΣΤ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – Πρόεδρος: Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος
Λέκτωρ Γιώργος Σταυρόπουλος-Γιουσπάσογλου: «Ἡ σημασία τοῦ ἐπισκόπου γιὰ τὴν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας κατὰ τὸν Κλήμεντα Ρώμης»
Καθηγητής Χρῆστος Ἀραμπατζῆς: «Ἡ ἐν Πνεύματι ζωὴ στὴν Πρὸς Κορινθίους Ἐπιστολὴ τοῦ Κλήμεντος Ρώμης»
Συζήτηση
Κυριακὴ 7 ΜΑΪΟΥ 2017
Ἐκκλησιασμὸς στὸν Ἱ. Ναὸ Ἁγίας Φωτεινῆς
Ἀπόγευμα. Ὑποδοχή τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου
19.00  Ἑσπερινὸς στόν Ἅγιο Ἰωάννη στό Κιρκιντζέ
Δευτέρα 8 ΜΑΪΟΥ 2017
Πατριαρχικὴ θ. Λειτουργία στὸν τάφο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στὴν Ἔφεσο
Γεῦμα
Ἑσπερινὸς
Ζ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ) – Πρόεδρος: Κωνσταντῖνος Μπελέζος
Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος: «Οἱ Ἀποστολικοὶ Πατέρες στὴν ὑμνολογία»
Συμπεράσματα συνεδρίου
Κήρυξη λήξεως συνεδρίου ἀπό τήν Α.Θ.Π. τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο
***
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Ὁμότιμος Καθηγητής Γεώργιος Γαλίτης
Ἀντιπρόεδρος: Ὁμότιμος Καθηγητής Ἰωάννης Καραβιδόπουλος
Γραμματεύς: Ἀναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντῖνος Μπελέζος
Μέλη: Ἀναπλ. Καθηγητής Θωμᾶς Ἰωαννίδης – Ἐπίκ. Καθηγήτρια Ἀλεξάνδρα Παλάντζα

Ενότητα και φανατισμός

Η χερσόνησος του Άθω είναι ένας ξεχωριστός τόπος που συνδυάζει, με απόλυτη αρμονία, την μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, την πνευματική παρουσία, την προσκόλληση στην παράδοση και την συνέχισή της μαζί με την ιδιομορφία και ιδιαιτερότητα του διοικητικού συστήματος της μοναστικής πολιτείας, γνωστή σε όλη την οικουμένη. Αυτό είναι το Άγιο Όρος!
       Οι καθημερινές ακολουθίες και οι αμέτρητες λειτουργίες που τελούνται καθημερινά στις Μονές, τα κελιά και τις Σκήτες, οι ατελείωτες προσευχές και οι μετάνοιες, οι αμέτρητοι κόμποι από τα κομποσκοίνια των Μοναχών που, περνώντας ένας – ένας από τα δάχτυλα του χεριού τους, συνοδεύουν την ευχή του Ιησού... «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό», δημιουργούν μια πνευματική ενότητα που αγκαλιάζει όλη την χερσόνησο του Άθω, το Άγιο Όρος.
       Όλοι μαζί οι αγιορείτες πατέρες, χωρίς να καταργείται η μοναδικότητα και η πολυφωνία των απόψεων, ενωμένοι για τον ίδιο σκοπό, με την ίδια προσευχή, με την κοινή συνείδηση του αγιορείτου μοναχού, κάτω από την σκέπη της Παναγίας, στέλνουν στον σύγχρονο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από το άγχος και την απελπισία, το διαχρονικό μήνυμα της ενότητας και της αγάπης.
      Γεωγραφικά, αν προσέξει κανείς, το Άγιο Όρος βρίσκεται στην κορυφή του Αρχιπελάγους, σε περίοπτη θέση. Σαν φάρος στέκεται και ορθώνει το ανάστημά του μέσα από την «σιωπή της προσευχής», φωτίζοντας και αγκαλιάζοντας νοητά με το φως του όχι μόνο τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και ολόκληρη την οικουμένη.
      Αυτό το αγκάλιασμα του Αγίου Όρους είναι το διαχρονικό του μήνυμα, η ενότητα! ​
       Ο μόνος εχθρός της ενότητος είναι ο διάβολος. Πασχίζει με κάθε τρόπο να διασπάσει την ενότητα δημιουργώντας σχίσματα και διχόνοιες. Το πρώτο σχίσμα που δημιούργησε ο διάβολος ήταν η πτώση των πρωτοπλάστων. Κατάφερε, πλανώντας τους πρωτοπλάστους, να διασπάσει την ενότητα που είχαν με τον Θεό. Το αποτέλεσμα ήταν η έξοδος από τον παράδεισο.​
       Μεγάλο πλήγμα στην ενότητα της Εκκλησίας ήταν και ο χωρισμός των πιστών το 1924 εξαιτίας του ημερολογίου. Εκμεταλλευόμενος την ανθρώπινη αδυναμία ο διάβολος, έπεισε τους ανθρώπους ότι, ένα εργαλείο που δημιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος για δική του εξυπηρέτηση, γι᾿ αυτό και είναι ατελές, το ημερολόγιο, ήταν ανώτερο από την ενότητα των χριστιανών, ώστε στο δίλημμα «ενότητα ή ημερολόγιο», προτίμησαν το ημερολόγιο, μαζί με τα επακόλουθα που είχε η απόφαση αυτή, η οποία έχει στοιχειώσει μέχρι και σήμερα την Εκκλησία μας!​
       Εργαλείο του διαβόλου για την διάσπαση της ενότητας είναι ο θρησκευτικός φανατισμός. Ο φανατικός έχει χάσει αυτομάτως την ιδιότητα του πιστού· δεν έχει διάθεση διαλόγου, αλλά μονολόγου· έχει παντελή έλλειψη αγάπης· κάθε του λόγος κυριαρχείται από μίσος για τον... κατά την γνώμη του, αμαρτωλό και όχι για την αμαρτία. Χρησιμοποιεί το Ευαγγέλιο και τους Πατέρες της Εκκλησίας με μεγάλη άνεση, με επιλογή όμως των χωρίων και όχι στο σύνολό τους, για να καταδικάσει και όχι να αναπαύσει.​
       Ο φανατικός διακρίνεται εύκολα από την ταραχή που τον διακατέχει στο βλέμμα, τις κινήσεις και τον λόγο του. Μπορείς άραγε να μιλάς για Χριστό και να είσαι ταραγμένος; Κάτι δεν ταιριάζει!​
       Με τον θρησκευτικό φανατισμό προσπάθησε ο διάβολος να εισχωρήσει και στο Άγιο Όρος. Πλανώντας ορισμένους, και με το πρόσχημα ότι κρατούν ανόθευτη την πίστη, τους φανατίζει, μετατρέποντάς τους από αδελφούς σε αυτόκλητους δικαστές, μακρυά όμως από το πνεύμα της αγάπης και της ενότητος, με σκοπό την αυστηρή καταδίκη των «ενόχων» και όχι την αδελφική επικοινωνία του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων, μέσα από την αγάπη που έφερε ο Χριστός κατά την εδώ παρουσία Του... «αγαπάτε αλλήλους».​
       Όταν ο συγκεκριμένος αδελφός δεν νιώσει πραγματικά αγιορείτης, όταν δεν μπορεί να βιώσει και να καταλάβει το νόημα του Αγίου Όρους, όταν δεν καταλάβει τι σημαίνει να κρατά ακοίμητο έστω ένα καντηλάκι στο κελί του ο μοναχός, αλλά θεωρεί τον εαυτό του μόνο γνήσιο ορθόδοξο και αποκόπτεται από τους αδελφούς του, επειδή είναι κατά την γνώμη του αιρετικοί, έχει ήδη τοποθετήσει τον εαυτό του, μόνος του, εκτός του Αγίου Όρους. Απέναντί του έχει βάλει όλο το Άγιο Όρος.​
       Μέσα στην δίνη του φανατισμού του επιδίδεται σε ατελείωτους μονολόγους, προσπαθεί να φέρει με το μέρος του και άλλους, εκμεταλλεύεται την διακριτική και γεμάτη υπομονή στάση των Αγιορειτών, θεωρεί την οικονομία του Αγίου Όρους ως αδυναμία και παρουσιάζει τον εαυτό του ως μοναδικό αγωνιστή και ομολογητή της πίστης. Το πιο ακραίο όμως είναι ότι παρουσιάζει τον εαυτό του ως γνήσιο αγιορείτη, ενώ ο αγώνας του είναι εναντίον του Αγίου Όρους, αφού με την στάση του χτυπάει το Άγιο Όρος στα θεμέλιά του, την ενότητα!​
       Η χάρη όμως της Εφόρου του Αγίου Όρους, της Παναγιάς μας, η αγιορείτικη συνείδηση των αγιορειτών πατέρων, καθώς και «η φωνή των κεκοιμημένων πατέρων», σφυρηλατούν την ενότητα και υψώνουν τείχος, εμποδίζοντας κάθε φαινόμενο ζηλωτισμού – φανατισμού να πλήξει το Άγιο Όρος.​
       Η φωνή του Αγίου Όρους εκφράζεται μέσα από το κοινό του Σώμα, την Ιερά Κοινότητα. Κάθε άλλη φωνή εκφράζει προσωπική άποψη κάποιου, αλλά όχι του Αγίου Όρους!
        Σεβαστές οι απόψεις όλων, αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστό και το καθεστώς του Αγίου Όρους!

  Εφιστούμε την προσοχή του κάθε χριστιανού:
  • ο φανατισμός δεν ταιριάζει στην πίστη μας,
  • ο φανατικός εκμεταλλεύεται την άγνοια που επικρατεί και παρουσιάζεται σαν γνήσιος αγωνιστής, πλανώντας πολλούς.
       Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και πονηρές. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μας παρουσιάζεται. Δεν είναι καιρός για διχασμούς και σχίσματα. Στο πνεύμα της αγάπης και της ενότητος το λάθος δεν είναι προς καταδίκη, αλλά προς επανεκκίνηση και διόρθωση! Το λάθος ανθρώπινο· η εμμονή στο λάθος δαιμονική!
       Το Άγιο Όρος, πιστό στην παράδοση του, στέκεται όρθιο, παρά τα εμπόδια που του βάζουν διάφοροι στην πορεία του, προσεύχεται για όλους και καλεί όλους να ενωθούμε κάτω από την κοινή πίστη στον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό, δια πρεσβειών της Παναχράντου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και πάντων των Αγιορειτών Αγίων. Αμήν!
        +Αρχιμ. Βαρθολομαίος
         Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Αρχιερατική Λειτουργία για τους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα στο Μαχαιράδο Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 3ης Μαΐου 2017, η κωμόπολη Μαχαιράδο και όλη η Ζάκυνθος τίμησε τους Αγίους Μάρτυρες Τιμόθεο και Μαύρας, στον φερώνυμο περικαλλή Ναό τους, ο οποίος -ως γνωστόν- αποκαθίσταται συν τω χρόνω μετά το ολοσχερές ολοκαύτωμά του, το 2005. [Θυμηθείτε ΕΔΩ, το αποτρόπαιο εκείνο γεγονός]

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ ομίλησε απ' άμβωνος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Ακολούθησε Λιτάνευση της περίπυστης νέας Εικόνας της Αγίας Μαύρας στους δρόμους του Μαχαιράδου και η εόρτια σύναξη έκλεισε με Δέηση ενώπιον της αγαπημένης Αγίας. Παρούσες ήταν οι τοπικές Αρχές, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ζακυνθίων κ. Παύλο Κολοκοτσά. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Μπράτης, Παναγιώτης Κλάδης και π. Π. Κ.]