e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, "Πρόσωπο προς πρόσωπο", στη Ρόδο [συνέντευξη - TharriTv]

6 Σεπτεμβρίου 2017, συνέντευξη με τον π. Νεκτάριο Πόκια 





Προσκύνημα του Μητροπολίτη Σουηδίας στον Άγιο Μηνά Εμπορίου Εορδαίας






























Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Ναθαναήλ Φίλιου, Ι. Προισταμένου της Ενορίας του Αγίου Μηνά Εμπορίου Εορδαίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε επίσκεψη στην ως άνω ενορία από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου 2017.

Πρώτος σταθμός της προσκυνηματικής περιοδείας στην περιοχή ήταν η Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, τόπος ασκήσεως της Οσίας Σοφίας. Ακολούθησε επίσκεψη στην Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α΄ και δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά, καθώς και κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

Στη συνέχεια, ο επίσκοπος ξεναγήθηκε στην μικρογραφία του Πύργου του Γαλατά, την θεμελίωση του οποίου ευλόγησε η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, στις διαβατικές στοές της Αγίας Θεοδοσίας, παρεκκλησίου του Πύργου, στα τείχη του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά (μικρογραφία των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως) και στον Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας (μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως).

Το πρωί της επομένης, 22 Αυγούστου 2017, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την οικογένεια του κ. Αθανάσιου Μπόζια, Προέδρου της τοπικής κοινότητος Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας και αμέσως μετά μετέβη στην Φλώρινα, όπου επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, τον οποίο συνεγχάρη για τις δραστηριότητές του και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία του.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ι. Μονή του Αγίου Μάρκου Πρώτης Φλώρινας και απηύλαυσε την φιλοξενία της Καθηγουμένης Γερόντισσας Μαριάμ και της συνοδείας της.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το χωριό Ψαράδες στις Λίμνες των Πρεσπών και ξεναγήθηκε με βάρκα στα ασκητήρια των Βράχων των Πρεσπών του 14ου αιώνος, στο ασκητήριο της Παναγίας Ελεούσης και στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί. Στην ως άνω περιοδεία, τον Μητροπολίτη Σουηδίας συνόδευσαν, μαζί με τον π. Ναθαναήλ, οι κ.κ. Παύλος Ανθίδης, Αλέξανδρος Αλεξόπουλος και Κλέαρχος Γκέσσας.

Την τελευταία ημέρα της επισκέψεως, 23 Αυγούστου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά Εμπορίου, στο τέλος της οποίας διεβίβασε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο για την φιλοξενία και συνεγχάρη τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Ναθαναήλ Φίλιο για το θαυμαστό έργο που επιτελεί στην περιοχή, με την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά και την ανέγερση σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του Πύργου του Γαλατά και των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ότι, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως, υπάρχουν οραματιστές που τιμούν την Εκκλησία και την πατρίδα με την υποδειγματική τους δράση, όπως ο π. Ναθαναήλ. Συνεγχάρη, επίσης, την ομάδα εθελοντών της ενορίας, οι οποίοι στηρίζουν το έργο του εφημερίου τους και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες προς ολοκλήρωσιν της ιστορικής αυτής προσπάθειας.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος κόσμου, καθώς και ο Εντιμ. Βουλευτής του Νομού Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης και ο Εντιμ. Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κωτσίδης. Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού με την φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών της ενορίας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του Παν. Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ Φίλιου και των κ.κ. Παύλου Ανθίδη, Αλέξανδρου Αλεξόπουλου, Κλέαρχου Γκέσσα, Ζήση Κωτσίδη και Κωνσταντίνου Κρυσταλλίδη.

Επίδοση συλλογικού τόμου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας από το CEMES

Μπόζε, 6 Σεπτεμβρίου 2017












Το Κέντρο Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Mελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο ετήσιο συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας που διοργανώνει η Μοναστική Κοινότητα του Bose από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου 2017, με θέμα «Το δώρο της φιλοξενίας», είχε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επιδώσει στον Μακαριώτατο Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, στο πλαίσιο ιδιαίτερης συνάντησης μαζί του, το μόλις εκδοθέν έργο του Κέντρου «Διακόνισσες, χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία». 

Ο συλλογικός τόμος αποτελεί καρπό της προσπάθειας του CEMES να καταγράψει και να παρουσιάσει με επιστημονική εγκυρότητα και σεβασμό στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας την πραγματικότητα ως προς το θεσμό των διακονισσών. Μετά από απόφαση του Κέντρου, ο τόμος έχει αφιερωθεί στον Μακαριώτατο ως έκφραση ελάχιστης ευγνωμοσύνης για τις προσπάθειες που ο ίδιος και το σεπτό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καταβάλουν για τη αναβίωση του θεσμού σε κανονικό πλαίσιο και σε πλήρη αρμονία με τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας.

Ο Μακαριώτατος εξήρε τη συμβολή της Ορθόδοξης θεολογικής κοινότητας και ιδιαίτερα των μελών του Κέντρου ως προς τη διασαφήνιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το θεσμό των διακονισσών. Σε άλλο σημείο, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η πρωτοβουλία της αναβίωσης του θεσμού των Διακονισσών είναι συνυφασμένη με τις ιδιαίτερες ποιμαντικές και ιεραποστολικές ανάγκες της Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί και από άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. 

Ο πρόεδρος του Κέντρου, ομότιμος καθηγ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης, παράλληλα με την επίδοση του τόμου προσκάλεσε το Μακαριώτατο να επισκεφτεί τα γραφεία του Κέντρου στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη, την οποία πρόσκληση ο Πατριάρχης ασμένως αποδέχθηκε. 

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από τις Εκδόσεις Επίκεντρο Α.Ε. Αθήνα: Κιάφας 5, τηλ. 2103811077 και Θεσσαλονίκη: Καμβουνίων 9, τηλ. 2310256146.

Πατριαρχικές εισηγήσεις σήμερα, περί του "Δώρου της Φιλοξενίας", στο Bose της Λομβαρδίας


Κείμενο: π. Π. Κ.

Αν και μέσα σε ρωμαιοκαθολική κυψέλη, αυτήν της Μοναστικής Κοινότητας του Bose, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, προσωπικότητες της Ορθοδοξίας συναντώνται επί το αυτό, για να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις περί του Δώρου της Φιλοξενίας, όπως ακριβώς είναι το θέμα της εφετινής, 25ης Οικουμενικής Διάσκεψης για την Ορθόδοξη Πνευματικότητα, την οποία οργανώνει και συγκαλεί στις εγκαταστάσεις της η Μοναστική αυτή Κοινότητα των Καθολικών. 

Κορυφαίοι της Διάσκεψης οι δύο τα πρώτα φέροντες του Ορθόδοξου Κόσμου, δηλαδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Και οι δύο πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί (6.9.2017), κατά την εναρκτήρια συνεδρία, πολυσήμαντες ομιλίες. Ο μεν Οικουμενικός Πατριάρχης ομίλησε με θέμα "Φιλοξενώντας την ανθρωπότητα σε μία κατοικήσιμη γη", ο δε Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εισηγήθηκε το θέμα "Διακρίνοντας την ευλογία του ξένου"

Οι φωτο-αποτυπώσεις ανήκουν στους: CEISO, Καθ. Πέτρο Βασιλειάδη, π. Ιουστίνο Κεφαλούρο και Νίκο Κουρεμένο 






























Μπουχούρα, καπνούρα κι ο κόσμος ανάποδα!

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ
Ήταν εκείνος ο Αύγουστος. Ο Αύγουστος της καταστροφής και της συμφοράς. Ο Αύγουστος, του 1953! Χρονολογία ορόσημο. Που για τα λατρεμένα μας νησιά του Ιονίου, φυσικά και την Ζάκυνθο, ο χρόνος έπαψε πια να μετριέται όπως μέχρι τότε, προπολεμικά/μεταπολεμικά κι έγινε προσεισμικά/μετασεισμικά.
Ήταν τότε που σε λίγες ώρες μέσα, μετατράπηκαν όλα σε ερείπια. Τότε που δεν ισοπεδώθηκε ο τόπος μόνο αλλά και οι άνθρωποι, οι αξίες, η πολιτιστική μας κληρονομιά… όλα λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. (…Με το σεισμό και την πυρκαγιά του 1953, μέσα στις φλόγες και τα ερείπια ενταφιάστηκαν πολύτιμα και ανεκτίμητα στοιχεία, απτά δείγματα ενός μακρόχρονου πολιτισμού. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, παίρνοντας σε μια πρόχειρη βαντάκα μισοκαμένους σπόρους και θύμησες, αν και γνώριζαν πως δεν θα ευδοκιμήσουν μακρυά από κείνο το χώμα…). Βλ. Λενέτα Στράνη, Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων, 2010.
Ξέρω ότι πολλά, πάρα πολλά έχουν γραφτεί για το θέμα αυτό! Πολύ μελάνι έχει χυθεί, πλείστοι όσοι, άξιοι και ικανοί, έχουν καταθέσει την δική τους αναφορά. Μα, το θέμα είναι ανεξάντλητο κι όσο υπάρχουμε, ακόμα, εμείς που βιώσαμε λεπτό προς λεπτό τα τραγικά εκείνα γεγονότα, νομίζω, οφείλουμε να συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις μνήμες μας, αλλιώς θα χαθούν.
Η ιστορία καταγράφει, συνήθως, τα γεγονότα. Έτσι ξερά και ρεαλιστικά χωρίς συναισθηματισμούς. Είμαι σίγουρη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μπορεί να αφιερώθηκαν ή αφιερωθούν δυο άντε πέντε αράδες, για την καταστροφή αυτή. Για εμάς όμως που τα ζήσαμε και που αναπόφευκτα επηρέασαν τη ζωή μας, τολμώ να πω, την διαμόρφωσαν ώς ένα μεγάλο σημείο, οπότε δεν είναι τόσο απλό το θέμα, όπως θα το αναφέρει η ιστορία.
Ήμουν 13 χρονών. Τον προηγούμενο χρόνο, μετά από πολύ αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις, όπως επιβαλλόταν τότε, είχα εισαχθεί στο μοναδικό Γυμνάσιο Ζακύνθου. Λίγους μήνες πριν αρχίσει η Σχολική Χρονιά, άνοιξε το πρώτο Ιδιωτικό Κολέγιο στη Ζάκυνθο, από τους αδελφούς Πλέσσα, το Ιόνιον Κολέγιο. Ο παπάκης μου στη μέση περίπου της χρονιάς, αποφάσισε να με γράψει στο Ιόνιον Κολέγιο, πιστεύοντας πως εκεί θα γινόταν καλύτερη δουλειά, γιατί ήταν καινούριο και οι νέοι καθηγητές θα είχαν ζήλο κι ενδιαφέρον ή γιατί αναπόφευκτα δεν θα είχε σε κάθε τάξη τόσα πολλά παιδιά όπως το δημόσιο. Όμως, δεν ήταν γραφτό να συνεχίσω εκεί γιατί τον Αύγουστο του '53, έγινε η μεγάλη καταστροφή, το Κολέγιο δεν άνοιξε τον Σεπτέμβρη που άρχιζε η σχολική χρονιά, οπότε εγώ, πίσω στο Δημόσιο, που στεγάστηκε στα προχειροφτιαγμένα Τολ, στου Ξιφίτα.
Τα τολ αυτά ήταν σαν τεράστια βαρέλια κομμένα στη μέση. Το Καλοκαίρι τα πυρπολούσε ο ήλιος κι έβραζαν, το δε Χειμώνα τα χτυπούσε ανελέητα η βροχή, το κρύο, ο αέρας και γινόταν ψυγείο! Τουρτουρίζαμε εκεί μέσα. Ας ληφθεί δε υπόψη το γεγονός ότι ο συνοικισμός του Ξιφίτα ήταν πολύ έξω από τη χώρα και τα ερείπια και φυσικά πολύ μακριά κι από τα χωριά, πράγμα που σήμαινε ότι περπατούσαμε μεγάλες αποστάσεις, πάνω από ώρα, για να φτάσουμε σχολείο κάθε πρωί. Περπατούσαμε, όχι μόνο εκτεθειμένα στα στοιχειά της φύσης πρωί-απόγευμα, αλλά, όταν βρεχόμαστε στην πρωινή πορεία και γινόμαστε μούσκεμα από την κορφή μέχρι τα νύχια, έτσι με τα μουσκεμένα καθόμαστε που πολλές φορές στεγνώνανε επάνω μας, μέχρι αργά μετά τις 5 το απόγευμα, που φτάναμε σπίτι μας. Μόνο οι κάλτσες και τα παπούτσια μας δεν προλάβαιναν να στεγνώσουν και ξυλιάζανε τα πόδια μας όλη μέρα! Σπίτι μας, σχήμα λόγου δηλαδή, σε μια σκηνή μέναμε. Σκηνές, οι οποίες στήθηκαν μέσα σε περιβόλια και ανοιχτούς, αλλά προφυλαγμένους χώρους.

Εμείς στην Μπόχαλη, μαζευτήκαμε κάμποσες οικογένειες σε ένα μεγάλο περιβόλι, στο περιβόλι του Λάτα, όπου γίναμε ένα μικρό χωριό! Οι σκηνές ανάμεσα από τα δέντρα για σχετική προστασία από τους θυελλώδεις ανέμους, ώστε να μην τις «παίρνει» ο άνεμος. Κάθε οικογένεια διάλεξε κι από ένα δέντρο, όπου κρεμάστηκαν τα μπρίκια κι οι κατσαρόλες, κουτσές, μισές όπως ξεθάφτηκαν από τα ερείπια των σπιτιών μας. Τα μαγερέματα λίγα και καθόλου για πολλούς μήνες. Τις πρώτες μέρες περνούσαν αεροπλάνα και πετούσαν ψωμί, γαλέτες και κονσέρβες.
Λίγο μετά που κάπως συγκροτηθήκαμε, δημιουργήθηκαν εστίες συσσιτίων. Εμείς και πολλοί άλλοι πηγαίναμε στο Σταυρό, κόμβος, ώστε μαζεύονταν κι από τις γύρω περιοχές, Βαρρές, Ακρωτήρι, Ψήλωμα κ.ά. Πενιχρό το γεύμα μας, πενιχρό το ντύσιμο, με ό,τι γλίτωσε, ό,τι ρούχα από τα λίγα που διαθέταμε, προλάβαμε να αρπάξουμε από τα χαλάσματα των σπιτιών μας.
Δυστυχώς, είναι τέτοια η ανθρώπινη φύση, που ακόμα και στην μεγαλύτερη καταστροφή, θα βρεθούν οι ασυνείδητοι, οι εκμεταλλευτές. Έτσι και τότε, βρέθηκαν πολλοί που λυμαίνονταν τα ερείπια κι εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατούσε, λεηλατούσαν ό,τι είχε απομείνει. Έπαιρναν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν και μπορούσαν, συνήθως, κοσμήματα, χρήματα, πολλοί βρήκαν και λίρες, ρούχα αξίας, αρχαίες εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ακόμη και μικρά χρηματοκιβώτια κι άλλα. Πολλοί από αυτούς, πλήρωσαν με τη ζωή τους την βδελυρή αυτή πράξη, αφού από τους απανωτούς σεισμούς έπεφταν ντουβάρια και τους πλάκωναν. Κάποιοι, κάηκαν ζωντανοί... Θεία δίκη; Ποιος να πει;
Οι επίσημοι καταγεγραμμένοι νεκροί από τη σεισμοπυρκαγιά, της 11ης και 12ης Αυγούστου του 1953, ανέρχονται σε 82... Έτσι αναφέρει ο Διονύσιος Στραβόλεμος, στο βιβλίο του Η Ζάκυνθος υπό τα ερείπια και τας φλόγας, Αθήναι 1958. Μολαταύτα, ο αριθμός των νεκρών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί, όταν έσβησαν οι φλόγες κι η φωτιά που κουφόκαιγε και μπόρεσαν τα συνεργεία να πλησιάσουν, βρέθηκαν πολλά αποτεφρωμένα πτώματα που δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή τους.
Όμως, αναφερόμενη ξανά στην ανθρώπινη φύση, θα πω και το εξής: Ο άνθρωπος, ακόμα και μέσα στη μεγαλύτερη καταστροφή και δυστυχία, βρίσκει τον τρόπο να δει και την κάπως «εύθυμη» πλευρά του πράγματος, σαν αντιπερισπασμό στη μεγάλη συμφορά που δεν την αντέχει η ψυχή! Όταν πρόκειται δε για τον Ζακυνθινό, γνωστό το χιούμορ του που δεν το χάνει εύκολα, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, τότε αποφορτίζεται, έστω και προσωρινά, η πολύ βαριά ατμόσφαιρα.
«Ωρέ ωρέ, τι έκαμε στα γυαλικά του Δάφνου!», αναφώνησε μετά τον μεγάλο σεισμό ο Νικολής! Έβλεπε το χαμόσπιτό του να κείτεται ένας σωρός κάτω κι αυτός σκέφτηκε «τα γυαλικά του Δάφνου»! Έμεινε στην ιστορία και το λέγανε οι Ζακυνθινοί για χρόνια. Κι ο Παναγιώτης, με το πρώτο κούνημα, βγαίνοντας τρομοκρατημένος έξω, φώναξε: «Γυναίκαααααα, την μπότσα με το λάδι...». Εδώ καιγόταν το σύμπαν και δεν έμενε λίθος επί λίθου κι εκείνος γνοιάστηκε για την μπότσα με το λάδι! Και πλείστα όσα άλλα τέτοια ευτράπελα!
Όμως, ένας απλοϊκός Ζακυνθινός συνόψισε την μεγάλη, την απερίγραπτη καταστροφή, που προξένησε στην πανέμορφη Ζάκυνθο η σεισμοπυρκαγιά της 12ης Αυγούστου του 1953, σε λίγες λέξεις μόνο:
Μπουχούρα, καπνούρα κι ο κόσμος ανάποδα!
δ.μ.