e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Την ώρα της θείας Λειτουργίας

Γράφει ο π. Ιάσων Κεσέν 


Εμείς οι παπάδες την ώρα της Λειτουργίας βρισκόμαστε στο Ιερό, πλάτη στον κόσμο, κοιτάζοντας προς την Ανατολή. Αυτό μας στερεί σε μεγάλο βαθμό το να προσέχουμε το εκκλησίασμα, να βλέπουμε τη στάση των ανθρώπων: προσεύχονται ή δεν προσεύχονται; Ο κόσμος στέκεται με σεβασμό την ώρα της Λειτουργίας ή βρίσκεται τυπικά μες το ναό; Τι γίνεται τελοσπάντων;

Είναι εντελώς διαφορετικό το να πηγαίνει κανείς στο θέατρο ή στο σινεμά και εντελώς διαφορετικό να πηγαίνει Εκκλησία. Όταν πάμε Εκκλησία, δεν παρακολουθούμε απλώς την Λειτουργία αλλά ενεργά συμμετέχουμε σ' αυτήν. Αυτό φαίνεται στις πολλές λειτουργικές προτροπές του ιερέα προς τον κόσμο: όταν λέμε “τὰς κεφαλὰς ἡμῶν τῷ Κυρίῳ κλίνομεν”, τότε κατεβάζουμε προς τα μπρος ελαφρά το κεφάλι. Όταν λέμε “Σοφία. Ὀρθοί”, αυτό το “ὀρθοί” γράφεται με -οι (και όχι με -η) που θα πει “να σηκωθούμε όρθιοι”. Όταν λέμε επίσης “Δύναμις”, στην ουσία ο παπάς μάς λέει να ψάλουμε πιο δυνατά...

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα συγκέντρωσης. Είναι αρκετά δύσκολο ν᾽ αφεθούμε με τη μία στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας, το χρόνο δηλαδή της αιωνιότητας. Ωστόσο, μόνο και μόνο που βρισκόμαστε στη Λειτουργία φέρουμε ευθύνη. Η δική μας στάση μπορεί να παρακινήσει και τους άλλους.

Πριν ένα μήνα, μια νέα κοπέλα μου είπε ακριβώς αυτό “πάτερ, δε μπορώ να συγκεντρωθώ μέσα στη Λειτουργία. Το μυαλό μου φεύγει σε ό, τι με απασχολεί”. Πριν μια βδομάδα, στο αντίδωρο, ρώτησα την κοπέλα αν βρήκε την χαμένη της συγκέντρωση. Εκείνη, χαρούμενη μου απάντηση ότι “συνήθως, πάτερ, είναι μια κυρία δίπλα μου που προσεύχεται τόσο έντονα, η οποία με παρακινεί με τον τρόπο της να συγκεντρωθώ στα λόγια της Λειτουργίας και να προσευχηθώ κι εγώ”.

Το κορίτσι αυτό, ούτε ο παπάς το παρακίνησε, μήτε η δεξιοτεχνία του ψάλτη. Μια προσευχόμενη γυναίκα έγινε γι' αυτήν το ζωντανό παράδειγμα. Οπότε, να προσέχουμε τη στάση μας μες την Εκκλησία. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον άλλον, ακριβώς γιατί μες την Εκκλησία μόνος του δεν είν᾽ κανένας. Μες στην Εκκλησία είμαστε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Αν δεν έχουμε αυτό το σκοπό, τότε είναι σα να μην πήγαμε στην εκκλησιά ποτέ μας.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Τυάνων Φίλιππο


Το πρωί της Τρίτης, 14ης Νοεμβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στο Κοιμητήριο Σισλή, όπου έψαλε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Τυάνων κυρού Φιλίππου, με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου και τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Ιεράρχου της Μητρός Εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός Τυάνων Φίλιππος υπήρξε ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς υπηρέτησε τη Μητέρα Εκκλησία από τις θέσεις του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και αργότερα του Πρωτοσυγκελλεύοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Λοιπαί Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. ΡΚαθολικόν Ἀρχιεπίσκοπον Πρώτης Ἰουστινιανῆς, Jean-Claude Périsset, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου κληρικῶν ἐκ τῆς  Ἐπαρχίας Φριβούργου Ἐλβετίας.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Σταῦρον Ἀνεστίδην, ἐκ τοῦ ἐν Ἀθήναις Κέντρου Μικρασιατικῶν Σπουδῶν.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Βίκτωρα Ζάκον, Πρόεδρον τοῦ Συνδέσμου Ἀπόρων Ἀσθενῶν καί Γηροκομουμένων τῶν Νοσοκομείων Βαλουκλῆ,  ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ, λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐλογίαν.
* * *
Ἐξεπροσωπήθη: Ὑπό τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Βοσπορίου Μαγκαφᾶ, κατά τήν δοθεῖσαν ὑπό τῆς Εὐγεν. κ. Sophie De Smedt, Γεν. Προξένου τοῦ Βελγίου ἐνταῦθα, δεξίωσιν, ἐν ταῖς αἰθούσαις τοῦ Προξενικοῦ Μεγάρου, ἐπ᾿ εὐκαιρίᾳ τῆς «Ἡμέρας τοῦ Βασιλέως» τῆς χώρας ταύτης, τήν Τρίτην, 14ην Νοεμβρίου.

Συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας σε Διακρατικό Πρόγραμμα | Συνάντηση συνεργασίας Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου




Πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγουμένης εβδομάδας συνάντηση και συνεργασία των δύο Αδελφών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, με θέμα την από κοινού συμμετοχή, για πρώτη φορά, σε Διακρατικό Πρόγραμμα με την επωνυμία INTERREG V-I «Ελλάδα-Κύπρος 2020 - Έργο “RE-CULT Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου”», ύψους Προϋπολογισμού 2.200.000€. Με το όλο εγχείρημα θα ασχοληθούν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.  
Η συνάντηση συνεργασίας θεωρήθηκε απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη από κοινού προετοιμασία των στόχων προβολής, αναπτύξεως και ψηφιοποιήσεως, από της πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων και Κειμηλίων των Ι. Μητροπόλεων της νησιωτικής περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι επιλέξιμα στη πρώτη φάση του ως άνω διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος, και πραγματοποιήθηκε για να επεξεργαστεί την σύνταξη και υποβολή του τελικού  Τεχνικού Δελτίου  Δράσεων.
Από πλευράς των υπηρεσιών του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, και τα Μέλη κ.κ. Γ. Κούρτης, Χ. Πετρέας, Β. Τζέρπος, Αθ. Ραφτόπουλος και Αγγ. Βαρελά, καθώς και τα Στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Δ. Τίκας, Π. Πόγκας και Ι. Ζιάκας. Από πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου παρέστη ο Δρ. Βασίλειος Δρακονάκης, Εκπρόσωπος και του Οργανισμού «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Η συνάντηση εργασίας άρχισε με το καλωσόρισμα εκ μέρους του Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος απηύθυνε στους συμμετέχοντες τις ευχές, ευλογίες και την ευαρέσκεια της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Προέδρου Αυτής, για τη για πρώτη φορά συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, καθώς και στις αρχές, στις αξίες και στις δράσεις που από κοινού πρέπει να τηρηθούν, ώστε η επιτυχία του INTERREG V-I «Ελλάδα-Κύπρος 2020» να μπορέσει να συνεχιστεί και με συμμετοχές σε επόμενα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των κατά τόπους Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι η πρώτη αυτή συνέργεια των δύο Αδελφών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί ένα πρώτο καλό αποτέλεσμα του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δύο Εκκλησιών», το οποίο έχουν συνυπογράψει  στις αρχές του έτους 2015.
Στη συνέχεια  έδωσε το λόγο στον  Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον κ. Δ. Τίκα, Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους αρχικά για την παρουσία και συμμετοχή τους στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής Ευρωπαϊκών Διακρατικών Προγραμμάτων στην Θεσσαλονίκη στις 13 Οκτωβρίου τρ. έτους και στην εν συνεχεία ενημερωτική Ημερίδα συμμετοχής σε Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που έλαβε χώρο την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μετά το τέλος της εκτενούς ενημερώσεως ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της ενάρξεως συμμετοχής στο Διακρατικό Πρόγραμμα και ορίστηκε η Ομάδα Εργασίας, ο Συντονιστής του έργου εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Υπεύθυνος Έργου.