e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Επιτυχής η βραδιά “Αρχιερέων κλέος, ώ Διονύσιε”, αφιερωματική του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" στον Άγιο της Συγγνώμης





















































































Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, η 2η εκδήλωση του η΄ κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”.

Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης ήταν “Αρχιερέων κλέος, ώ Διονύσιε” κι επρόκειτο για ένα ακόμη αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο, Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης, προστάτη και πολιούχο της Ζακύνθου, εν όψει μάλιστα του τριήμερου εορτασμού της ιερής μνήμης του (16-19.12.2018). Μάλιστα δε, στο κέντρο της ομήγυρης δέσποζε ένα μεγάλου μεγέθους καλαίσθητο νέο εικόνισμα του Αγίου της Συγγνώμης, βασισμένο σε παλαιό πρότυπο, διά χειρός του αγιογράφου Νικολάου Μπιάζη-Σεντή.

Παρέστησαν ικανός αριθμός φίλων και θιασωτών του Μορφωτικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, του Μητροπολίτου Ζακύνθου Σεβ. Διονυσίου Δ΄ απουσιάζοντος στην Αθήνα, εξαιτίας ασθενείας στενού συγγενικού του προσώπου. Παρόντες ήταν επίσης ο Καθηγούμενος της σεβασμίας Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ευάριθμοι Ιερείς, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ομίλησε, μετά πολλής επιστημοσύνης, ο Δρ Χρήστος Καρύδης (Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου - Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης), ο οποίος ανέπτυξε το ειδικό θέμα: "Η μελέτη και η συντήρηση των λειτουργικών ενδυμάτων του Αγίου Διονυσίου". Ο άριστα εξειδικευμένος ομιλητής, χρησιμοποιώντας μάλιστα πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσίασε την διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των λειτουργικών – αρχιερατικών ενδυμάτων του Αγίου Διονυσίου, τα οποία απόκεινται κι εκτίθενται τόσο στον Ναό του Αγίου Νικολάου του Μόλου, όσο και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο "Θ. Κουρκουμέλης - Κοθρής", υπό την διεύθυνση του έγκριτου μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου, απέδωσε -κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος- κοσμαγάπητα ψάλματα, προερχόμενα από την Υμνολογία περί του Αγίου Διονυσίου. Ιδιαίτερα πάντως ευχαρίστησε και συγκίνησε το κοινό, το τελευταίο μουσικό άκουσμα, το οποίο αποδόθηκε ως “αρέκια” κι επρόκειτο το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού “Εις τον Άγιον Διονύσιον”. Σημειωτέον ότι το ποίημα αυτό, γραμμένο από τον εθνικό Ποιητή μας στα ιταλικά και μεταφρασμένο από τον ποιητή Στέφανο Μαρτζώκη, αφορά στους σεισμούς του 1820. Δεδομένων, λοιπόν, των πρόσφατων σεισμών και της συνεχιζόμενης ακόμη σεισμικής ακολουθίας στο νησί μας, το εν λόγω μελοποιημένο ποίημα ήταν κάτι περισσότερο από επίκαιρο.

Τόσον ο διαπρεπής καθηγητής, όσο και η καλλίφωνη χορωδία καταχειροκροτήθηκαν ενθουσιωδώς από το κοινό, ο δε υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όλους για την ευγενική και αθρόα συμμετοχή τους, είτε ως συντελεστών, είτε ως ακροατών, στην επιτυχία ενός ακόμη “Αληθώς”.

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: