e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Στιγμιότυπα χαρμολύπης από την κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Χρυσοστόμου



Μέ αἰσθήματα χαρμολύπης καί μεγάλη συγκίνηση, Κλῆρος καί Λαός προέπεμψε την Παρασκευή, 12η Ἰανουαρίου 2018, τόν μακαριστό Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κυρό Χρυσόστομο στήν αἰωνιότητα. 
     Ἀπό τό πρωί τό ποίμνιο τῆς Σύμης προσερχόταν στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου γιά νά ἀποτίσει φόρο τιμῆς καί νά δώσει τό «ὕστατο χαῖρε» στόν ἐκλιπόντα Ποιμενάρχη του. Νωρίς τό πρωΐ ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ Σεβ. Τοποτηρητοῦ κ. Ναθαναήλ, συλλειτουργούντων τῶν Κληρικῶν τῆς Ἐπαρχίας καί τῶν φιλοξενουμένων. 
     Μετά τήν ἄφιξη τῶν ἐκ Ρόδου προερχομένων Ἐπισήμων Ἀρχῶν καί ὥρα 10:30 ἔγινε ἡ ἔναρξη τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας, στήν ὁποία προεξήρχε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ἐκπροσωπῶν τήν Α.Θ.Π. τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαῖον. Συμμετεῖχαν οἱ Σεβ. Μητροπολίτες: Μιλήτου κ. Ἀπόστολος, Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Ἰωαννίνων κ. Μάξιμος καί ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, ὁ ὁποῖος θά παραμείνει μέχρι πληρώσεως αὐτῆς μέ τήν ἐκλογή νέου Μητροπολίτου, ἐκ τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. Συμμετεῖχαν επίσης οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι: Λεύκης κ. Εὐμένιος, Ἀριανζοῦ κ. Βαρθολομαῖος, Στρατονικείας κ. Στέφανος καί Ὀλύμπου κ. Κύριλλος. 
     Ὁ μεταστάς ἐνταφιάσθη στήν Ἱερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ τοῦ Πανορμίτου, όπως ἐπιθυμοῦσε. Ἐκεί τέλος, Ἄγημα καί Φιλαρμονική τῆς 95 ΑΔΤΕ ἀπέδωσαν τίς πρέπουσες τιμές.














































Η Εκκλησία της Εσθονίας εόρτασε τον Προστάτη της Άγιο Ιερομάρτυρα Πλάτωνα






















Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ταλλίνη ο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας, πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.

Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος συλλειτούργησε με τους Θεοφ. Επισκόπους Τάρτου κ. Ηλία, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπληθές ποίμνιο της Εσθονίας, η πρέσβης της Ελλάδος κ. Μαρία Καρνούτσου, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως, καθώς και ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίνκι.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη, κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κομουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημο Γ´ Βαθμού του Αγίου Πλάτωνος, τρεις άξιες γυναίκες της Εσθονικής κοινωνίας, τις πρεσβυτέρες κ. Ελένη Τόλτ και κ. Μαρίνα  Τρέιμα, καθώς και την κ. Κίιρα Άαβ για την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτωνας γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1869, στην επαρχία Πάρνου της Εσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικά κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού σε πολλές Ορθόδοξες ενορίες της Εσθονίας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου του 1917. Ως Επίσκοπος επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ζήλο για την ανόρθωση των Ορθοδόξων Ενοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού. Το 1919 συλλαμβάνεται από το άθεο κομουνιστικό καθεστώς της Μόσχας και αφού φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφωθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός Του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστικότητας και αγιότητας.

Ποίηση Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Μητροπολίτου Πέργης, π. Π. Καποδίστρια και Μωυσή Αγιορείτου στο Ινστιτούτο Γκαίτε [πλήρες video]


ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ 
Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες μελοποιούν Ορθόδοξους κληρικούς ποιητές 
[Ινστιτούτο Γκαίτε, 11 Ιανουαρίου 2018]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Ωδή ζ΄ (από το ποίημα Της αγάπης μέγας χορηγός
Μέλος βυζαντινό στα ελληνικά και αραβικά 
Απολογία στον άνεμο 
• Προεόρτιο 
• Ανάθημα 
Μουσική: Ιάκωβος Κονιτόπουλος 

 Σ. Σ. Χαρκιανάκης (Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός) 
Το αναφιλητό της Αλήθειας 
Μουσική: Αλέξανδρος Μούζας (Μεταγραφή για φωνή και πιάνο: Βίκυ Στυλιανού) 
Αd Fontes 
Μουσική: Βασιλική Φιλιππαίου 

Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος Γαλάνης 
Απόψε 
Μουσική: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου  

Μωυσής Αγιορείτης 
Σιωπή
Μουσική: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Σ. Σ. Χαρκιανάκης (Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός) 
ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ – Τρία ποιήματα στα αγγλικά 
Aphorisms, Cold mooon, Hymn to the Anonymous
Μουσική: Λεωνίδας Κανάρης (α΄ εκτέλεση)  

Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο 
Μάριος Καζάς, πιάνο 
Roni Bou Saba, ψάλτης – απαγγελία στα αραβικά και ελληνικά
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, πρόλογος – γενική επιμέλεια 
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον"


ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ. Ένα φόρουμ του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη σύγχρονη δουλεία (Μπουένος Άιρες, 5-8.5.2018)


OLD PROBLEMS IN THE NEW WORLD: A Forum on Modern Slavery
(Buenos Aires, May 5-8, 2018)

 PRESS RELEASE

Under the auspices of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, the Ecumenical Patriarchate will be hosting a forum on modern slavery in Buenos Aires, Argentina, from May 5-8, 2018. This forum—entitled Old Problems in the New World—will be co-sponsored by the Archdiocese of Buenos Aires and the Patriarch Athenagoras Orthodox Institute (Berkeley, California). The purpose of this gathering is to bring together distinguished practitioners and policymakers, as well as theologians and scholars, from within Latin America and other regions of the New World in order to continue the conversation of the first forum, while including other issues, such as public health, technology and vulnerable communities.

The forum is a natural continuation of the Holy and Great Council of the Orthodox Church (Crete, June 2016), as well as the first forum, Sins Before our Eyes, which was a collaborative effort of Ecumenical Patriarch Bartholomew and His Grace Archbishop Justin (Welby) of Canterbury held in Istanbul from February 6-7, 2017. The original idea for their forum arose during the official visit of the Patriarch to Lambeth Palace in 2015, which followed the visit of the Archbishop to the Phanar in 2014. At the conclusion of the first forum, which largely focused on the issue of human trafficking, Ecumenical Patriarch Bartholomew and Archbishop Justin signed a Joint Declaration, expressing their shared commitment to eradicating all forms of human enslavement.


Τι είναι η αγάπη;

• Γέροντα, τι είναι η αγάπη;

Αγάπη είναι η απόλυτη έκφραση της ενότητας. Θέλεις να ενωθείς με κάποιον, να επικοινωνήσεις, να ενδιαφερθείς. Θέλεις να ασχοληθείς με κάτι, να περιποιηθείς, να προσφέρεις. Όλα αυτά, για να τα καταφέρεις, προϋποθέτουν την αγάπη. Χωρίς την αγάπη δεν υπάρχει διάθεση για τίποτα. Επικρατεί μουντάδα, ανορεξία και μιζέρια.

• Γέροντα, τι σχέση έχει η ενότητα με την αγάπη;

Ενότητα είναι η σχέση που δημιουργείται μεταξύ τουλάχιστον δύο ανθρώπων, η σχέση του ανθρώπου με την φύση, με τα ζώα. Αυτή η σχέση είναι η ένωση που δημιουργείται και η αγάπη είναι η «κόλλα» που πραγματοποιεί την συγκόλληση αυτή. Η αγάπη είναι που καλύπτει τα κενά και τις ατέλειες, ενώνοντας και τα πιο «αταίριαστα». Η αγάπη είναι που συγκρατεί την ενότητα. Η αγάπη είναι που σε ενώνει με τον πλησίον σου, με την φύση, με τα ζώα.

• Γέροντα, αφού υπάρχει η αγάπη, γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι;

Όπου υπάρχει η αγάπη δεν υπάρχει χωρισμός. Αυτό συμβαίνει μόνο στην έλλειψη της αγάπης. Όλα χτίζονται στο ψέμα και την υποκρισία. Τα θεμέλια είναι σαθρά και, με το πρώτο ταρακούνημα, γκρεμίζονται όλα σαν χάρτινος πύργος.

• Γέροντα, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ψεύτικη αγάπη;

Δεν υπάρχει ψεύτικη αγάπη, αλλά υπάρχει το ψέμα. Η αγάπη δεν επιδέχεται επιθετικούς προσδιορισμούς. Είναι μόνο αγάπη, είναι έννοια και βίωμα, γιατί αγάπη είναι ο Θεός. Το αντίθετο είναι η κακία, το μίσος, το ψέμα και όλα τα παράγωγά τους. Θέλοντας ο άνθρωπος για ιδιοτελείς σκοπούς να πετύχει κάτι, φοράει το προσωπείο της αγάπης, για να καλύψει την υποκρισία και το ψέμα που κυριαρχούν στην ζωή του. Έτσι παραπλανεί τον πλησίον του, με το πρόσχημα της αγάπης, περιμένοντας την πρώτη ευκαιρία να τον πληγώσει.

• Πώς μπορείς να κινηθείς με την αγάπη;

Η παρουσία της αγάπης στον άνθρωπο τον μεταμορφώνει, τον επαναφέρει στην πρώτη κατάσταση, όπως πλάσθηκε από τον Θεό. Νιώθει ελεύθερος και κινείται ελεύθερα χωρίς φόβο γιατί η αγάπη «έξω βάλλει τον φόβο». Χαρακτηριστικό της αγάπης είναι η θυσία. Δεν ψάχνει ο άνθρωπος την επιβεβαίωση για να αγαπήσει... απλά αγαπά, θυσιάζοντας και τον εαυτό του για τον πλησίον. Με την αγάπη, ακόμη και τον αμαρτωλό αγκαλιάζει, σκεπάζοντάς τον δίνοντας παρηγοριά και ευκαιρία μετανοίας.

Η έλλειψη της αγάπης αποξενώνει τον άνθρωπο, του στερεί την ελευθερία, οπότε αυτός κυριεύεται από άγχος και απελπισία, κυριαρχεί η μοναξιά, δεν πλησιάζει, ούτε τον πλησιάζει κανείς. Η ζωή του γεμίζει από μια «δυσοσμία», που προκαλεί μόνο λύπη και ταραχή.

Η παρουσία της αγάπης στον άνθρωπο είναι σαν το άρωμα, ευωδιάζει χωρίς να το διαφημίζει. Έτσι και η αγάπη φαίνεται απο την χαρά, την άνεση, το φωτεινό και γαλήνιο πρόσωπο τού ανθρώπου, από την παρουσία του Χριστού στην ζωή του. Με την αγάπη η συγγνώμη γίνεται βίωμα, συγχωρείς εύκολα και ζητάς συγγνώμη αβίαστα. Δεν περιμένεις το λάθος του άλλου, αλλά το σκεπάζεις για να μη πληγωθεί περισσότερο.

Ας διώξουμε το ψεύτικο προσωπείο της δήθεν αγάπης, που προκαλεί πόνο, και ας ενδυθούμε την αγάπη που εξαλείφει τον πόνο, δημιουργεί χαρά, αναπτερώνει το ηθικό, γεμίζει ελπίδα, ενώνει.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου