e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εόρτιος Εσπερινός στο ναΰδριο του Αγίου Αντωνίου στο παλαιό Νοσοκομείο πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Τρίτης, 16ης Ιανουαρίου 2018, στο πανηγυρίζον ναΰδριο του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, στον προαύλιο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου, στην πόλη της Ζακύνθου. 
     Το εκκλησάκι αυτό -δωρεά εκ θεμελίων του κ. Παύλου Κομιώτη, εις μνήμην του πρόωρα εκδημήσαντος γιου του- κείται εντός της Ενορίας της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως. 
     Επειδή όμως η εν λόγω Ενορία τιμά επίσης τον Άγιο Αντώνιο στον κεντρικό Ναό (αναθυμούμενη τον παλαίφατο Ναό του Αγ. Αντωνίου του Ανδρίτση), ο οικείος Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης βρισκόταν σε εκείνο τον εόρτιο Εσπερινό. Εξ αιτίας αυτού, σε τούτο το ιερό ναΰδριο χρέη Εφημερίου κάνει, απόψε και αύριο, ο Ιερομόναχος Ισίδωρος Αρβανιτάκης, Εφημέριος Λαγκαδακίων και Λαγοπόδου. 
[Φωτο-ανταπόκριση: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]






































Επιστημονικό Συνέδριο στην Εκκλησία της Εσθονίας για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πλάτωνα






















Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, αφενός μεν από την ανεξαρτηρία της Εσθονίας (1918-2018), αφετέρου δε από την εις επίσκοπον χειροτονία του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, πρώτου Επισκόπου Ταλλίνης (1918), πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018, στην Ταλλίνη, την εσθονική πρωτεύουσα. Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας, έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Πλάτωνα, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια της ανεξαρτησίας της χώρας και συνέδεσε τη ζωή του με την ελευθερία και την φιλοπατρία.

Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο π. Ματθίας Palli, Πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης, ο οποίος παρουσίασε και τους ομιλητές. Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης κ. Στεφάνου με θέμα: «Μαρτυρία και Μάρτυρες κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία». Ο Σεβασμιώτατος, στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του μαρτυρίου κατά την Ορθόδοξη Θεολογία και τόνισε το στοιχείο της πίστεως και της αγάπης προς το Χριστό, στοιχεία τα οποία ενδυναμώνουν και κατευθύνουν τη ζωή των μαρτύρων.

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Anu Raudsepp, Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τάρτου με θέμα: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας το 1917-1918». Η γνωστή, στην εσθονική κοινωνία, καθηγήτρια αναφέρθηκε στο ρόλο του Αγίου Πλάτωνος, ως ηγέτου των ορθοδόξων πιστών της Εσθονίας, σχετικά με την μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνία καθώς και στη σχέση του με τις άλλες Εκκλησίες, κυρίως με τη Λουθηρανική.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Mart Laar, πρ. Πρωθυπουργού της Εσθονίας και αναγνωρισμένου ιστορικού και συγγραφέως, με θέμα: «Η θρησκευτική πολιτική των κομουνιστών της Εσθονίας στην εποχή του Αγίου Πλάτωνα». Ο πρ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στη βίαιη και σκληρή τακτική του κουμουνιστικού καθεστώτος προς τους κληρικούς και την Εκκλησία και υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της τακτικής όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Κατόπιν ομίλησε ο π. Andrei Sõtsov, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στην Ταλλίνη, ειδικευμένος στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία, με θέμα: «Η ζωή του Επισκόπου Πλάτωνα» και, τέλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Aleksander Serapik με θέμα: «Το μαρτύριο του Επισκόπου Πλάτωνα και η διατήρηση της μνήμης του».

Μετά από κάθε εισήγηση υπήρχαν ερωτήσεις και ανοιχτός διάλογος. Το Συνέδριο παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Λουθηρανών, Urmas Viilma, ο Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής Ove Sander και oι κοσμήτορες των δύο τμημάτων Θεολογίας, της Ορθόδοξης ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος και της Λουθηρανικής ο κ. Randar Tasmuth. Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίας της Εσθονίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ύμνων από την εκκλησιαστική χορωδία του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης.