e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Αναστάσιμος Εσπερινός επί τη Κυριακή του Θωμά στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας


Δειλινό Σαββάτου της Διακαινησίμου, 14ης Απριλίου 2018, εσπερίζοντας επί τη αυριανή Κυριακή του Αντίπασχα ή του Θωμά. Το Εσπερινό τέλεσε ο οικείος Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, ο οποίος αύριο θα συλλειτουργήσει στον ίδιο Ναό με τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου.














Ειρήνη, το μέγα δώρο της θείας Αναστάσεως

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής του Θωμά
15 Απριλίου 2018
(Ιωαν. κ΄ 19-31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


«Ειρήνη υμίν», είπε ο Κύριος, όταν, μετά την Ανάστασή Του, παρουσιάστηκε στους μαθητές Του. Ο ένδοξος νικητής του θανάτου και αρχηγός της ζωής, ο Σωτήρας του κόσμου και εξολοθρευτής των σκοτεινών και βλαβερών σατανικών δυνάμεων, οι οποίες καταδυνάστευαν το ανθρώπινο γένος, προσέφερε σε όλη την γη την ειρήνη!

Η ειρήνη είναι η πολυτιμότερη δωρεά του Θεού προς τους ανθρώπους, όποια μόρφωση κι αν έχουν και σε όποια τάξη ή φυλή κι αν ανήκουν. Είναι το υπέρτατο, το πολυτιμότερο και το ύψιστο αγαθό, το οποίο δίνει αξεπέραστη ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή και την μεταμορφώνει σε επίγειο παράδεισο. Και αποτέλεσε βάλσαμο στις καρδιές των φοβισμένων και κυνηγημένων μαθητών, οι οποίοι, σκόρπιοι και πανικόβλητοι μετά την Ανάσταση, μετακινούντο με μυστικότητα τη νύχτα, αλλάζοντας διαρκώς τόπους διαμονής, εξαιτίας του φόβου των Ιουδαίων.

Η ειρήνη όμως αποτελεί βάλσαμο και για όλους εμάς, ιδιαίτερα στους ανήσυχους και άκρως ταραγμένους καιρούς, στους οποίους ζούμε. Σήμερα, που γυμνές η αμαρτία και η αδικία θριαμβεύουν, επιδεικνυόμενες παντού και μολύνοντας την ανθρώπινη ψυχή, αλλά και κάθε πτυχή της οικογενειακής, επαγγελματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και εθνικής ζωής. Το συμφέρον και η ιδιοτέλεια διασαλεύουν ακόμη και τις σχέσεις γονιών και παιδιών.  Τα δίκαια των ανθρώπων έχουν ξεπουληθεί  και προδοθεί από αυτούς τους οποίους εμπιστεύθηκαν, ενώ τα έθνη αλαζονικά προετοιμάζονται διαρκώς για εξοντωτικούς πολέμους.

Η ειρήνη προσφέρεται από τον Κύριο στον καθένα μας ατομικά και κατ’ επέκτασιν στην οικογένεια, στην κοινωνία, στα έθνη στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Πρώτα όμως καλό θα ήταν να επικρατήσει μέσα μας. Η αγάπη, η καλοσύνη, η πίστη, η υπομονή, η ανεξικακία, η φιλανθρωπία έχοντας βλαστήσει στην ψυχή μας, θα επεκταθούν κατόπιν και σε όλη την γη. Πολλές φορές, βέβαια, ως άνθρωποι μπορεί να είμαστε δύσπιστοι, όπως ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, ο οποίος ζήτησε να αγγίξει τις νωπές πληγές του Κυρίου για να πεισθεί  για την Αγία Του Ανάσταση. Όμως, δεν πρέπει να εμμείνουμε πεισματικά και κακόπιστα στην αμφιβολία. Αλλά, όπως εκείνος, να μετανοήσουμε και να αναφωνήσουμε με θέρμη: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου»! Να ελπίζουμε με ακλόνητη πίστη στα αγαθά του Ουρανού και, εμπιστευόμενοι τους Αγίους Πατέρες, να πιστέψουμε χωρίς καν να δούμε. Γένοιτο!

Προσκύνημα στην πανηγυρίζουσα Μονή της Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας


Δειλινό Παρασκευής της Διακαινησίμου, 13ης Απριλίου 2018, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. 
[Φωτογραφίες: π. Π. Κ.]

Το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το 1225, μολονότι το κτίσμα που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι της εποχής της Τουρκοκρατίας. Τα πρώτα κτίσματα φαίνεται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης κάστρου, από όπου και το όνομα "Παλαιοκαστρίτσα". Καταστράφηκε από τους Γενοβέζους το 1403. Ξανακτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε εκ νέου το 1537 από τους Τούρκους. Το 1572 ξανακτίστηκε και διατηρείται έως σήμερα με αρκετές προσθήκες και επισκευές, όπως η βόρεια είσοδος του 1722. Αφορμή για το κτίσιμο της μονής έγινε η εύρεση της ιερής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον 19ο αιώνα κέντρισε το ενδιαφέρον των Άγγλων Αρμοστών του νησιού, οι οποίοι διάνοιξαν δρόμο για την πρόσβαση στη Παλαιοκαστρίτσα. Το μοναστήρι διαθέτει ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές - μεταβυζαντινές εικόνες και μια συλλογή από ιερά άμφια, ιερά βιβλία, καθώς και θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη. Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και της Ζωοδόχου Πηγής μετά το Πάσχα. Η Μονή απέχει 25 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας και είναι χτισμένη σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, στην δεξιά πλευρά του κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό εξαιτίας της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που το περιβάλλει.