e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος αυτοσυστήνεται [40λεπτη εκπομπή - TRT tv]


Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, λίγες ημέρες πριν την ενθρόνισή του, ήταν καλεσμένος του Σωτήρη Πολύζου στην εκπομπή της TRT "Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα", την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018.



Το δώρο Ποροσένκο στον Βαρθολομαίο | Порошенко подарував патріарху Варфоломію історичне фото




[Επιμέλεια ρεπορτάζ: π. Παν. Καποδίστριας]

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου στο Φανάρι (Σάββατο, 3.11.2018), ο Petro Porosenko προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα φωτογραφικό πορτραίτο του ίδιου του Βαρθολομαίου, το οποίο προερχόταν από την έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει η ουκρανική εφημερίδα "Ημέρα" στο Κίεβο. 

Την παραμονή του ταξιδιού Porosenko στο Πατριαρχείο, η σύζυγός του Marina Porosenko επισκέφτηκε την έκθεση φωτογραφίας και βρέθηκε μπροστά στον Πατριάρχη, ο οποίος τόσο πολύ έχει ενστερνισθεί την υπόθεση της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της χώρας τους. Ανέφερε, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, η υπεύθυνη της έκθεσης Larysa Ivshyna, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, προσέφερε το πορτραίτο, ώστε να δοθεί ως δώρο ευγνωμοσύνης από τον Porosenko στον Βαρθολομαίο. Έτσι κι έγινε!

Η φωτογραφία υπογράφεται από τον Αντρέι Νεστερένκο, φέροντας τον τίτλο "Προκαθήμενος" και αποτυπώθηκε το 2016, όταν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντρέι Parubyi ταξίδεψε στο Φανάρι και είχε συνάντηση με τον πατριάρχη, στο πλαίσιο της εκζήτησης οδού αποδόσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.


Όταν ο Χριστός δεν... αντέχεται

Σχολιάζει ο π. ΙΑΣΩΝ ΚΕΣΕΝ


Μια φορά ο παπάς του χωριού μας, π. Χρυσόστομος, που ήτανε άνθρωπος απλός, χωρίς τα πτυχία του κόσμου τούτου αλλά με αγάπη ανυπέρβλητη Θεού και σοφία βαθιά, ουσιαστική και πρακτική, μου είχε πει: "Παιδάκι μου, αν κηρύξουμε τον Χριστό όπως είναι, όπως μας φανερώθηκε, τότε κανένας την αλήθεια αυτή δεν μπορεί να την αντέξει. Πρώτοι που θα βγούμε τρέχοντας από την εκκλησιά θα 'μαστε 'μεις οι παπάδες. Αν βγάλουμε από τις εκκλησιές τις φιέστες και τις σημαίες τότε κανένας δεν θα μείνει μέσα. Όλοι θα βγούνε όξω, δεν αντέχεται ο Χριστός. Ποιος αντέχει την αλήθεια"; 

Σκέφτηκα τα λόγια του μακαριστού μας του παπά, όταν είδα στο διαδίκτυο τούτη την φωτογραφία. Θυμήθηκα έπειτα έναν σοφό καθηγητή, που έλεγε "όταν ο Χριστός δεν 'αρκεί', τότε η Εκκλησία ακολουθεί τρεις δρόμους: ή θα το ρίξει στα πατριωτικά ή θα το ρίξει στην μαγγανεία ή, το χειρότερο, θα τα συνδυάσει". 

Εμείς, έπειτα, οι αρχαιολόγοι που έχουμε σπουδάσει στην Ελλάδα, γαλουχηθήκαμε μες στο πανεπιστήμιο ως "ιεροφάντες του έθνους", ως κρίκοι αναγκαίοι, ώστε με την ερμηνεία μας πάνω στις αρχαιότητες να μεγαλύνεται η εθνική ιδεολογία, η οποία λαμβάνει διαστάσεις σχεδόν θρησκευτικές. Έννοιες όπως "η συνέχεια της ελληνικής φυλής στους αιώνες" στα μάτια των περισσοτέρων είναι ντυμένες μ' ένα πέπλο ιερότητας που με τη σειρά του εξυπηρετεί την ιεροποίηση της ταυτότητας. 

Οι αδελφοί, λοιπόν, κληρικοί, που τοποθετούν την ελληνική σημαία στην Άγια Τράπεζα, πέφτουν 'θύματα' μιας κατάστασης η οποία περιπλέκεται, πιστεύω, με τα παραπάνω. Ας δείξουμε κατανόηση στους πατέρες, τονίζοντας ωστόσο, το εσφαλμένον της πράξεως. Το γεγονός αυτό είναι μια καλή αρχή για να πάμε πίσω, να βρούμε πάλι τον Χριστό, μακριά από σημαίες εθνικές, οι οποίες ό,τι συμβολίζουν είναι αδύνατο να μέλψει την Βασιλεία Του που χαρίζεται σε όλους απ' την Αγία Τράπεζα.

Η Ουκρανία ευγνωμονεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη σοφή απόφαση [english]

Ukraine is grateful to the Ecumenical Patriarchate for a wise decision - President about granting autocephaly to the Ukrainian Church




Ukraine is thankful to the Ecumenical Patriarchate and His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew for the decision to grant autocephaly to the Ukrainian Orthodox Church. "I am very grateful to His All-Holiness on behalf of the Ukrainian people. I am very grateful to the Synod, to all the hierarchs of the Ecumenical Patriarchate for an extremely important and wise decision to open the doors of the Church and the way to God for the Ukrainian nation," Petro Poroshenko said after the meeting with Patriarch Bartholomew and signing the Agreement on the creation of an independent Ukrainian Church.
The President reminded that the beginning of the final stage of the provision of the Tomos to Ukraine was his meeting with Patriarch Bartholomew in the spring of this year. "Immediately after Easter, on April 9, we met with His All-Holiness in this room and agreed that we are entering the final stage in the provision of autocephaly to Ukraine and the creation of an autocephalous Orthodox Church," he stated.
"A lot has been done. It was my appeal to His All-Holiness, which was supported by the Verkhovna Rada of Ukraine, regional councils, a large number of Ukrainians," the Head of State added.
He also noted that an appeal to His All-Holiness regarding the decision to provide the Tomos was supported by all bishops of the Ukrainian Orthodox Church of Kyiv Patriarchate, the Ukrainian Autocephalous Orthodox Church and some bishops of the Ukrainian Orthodox Church of Moscow Patriarchate. "They made a request for the adoption of the long-awaited decision on autocephaly by the Synod of the Ecumenical Patriarchate. Ukrainians have been waiting for this for 1030 years," the President said.
The Ecumenical Patriarch expressed conviction that the decision on autocephaly would lead to the unity of all Orthodox in Ukraine, as they have been in separation for 30 years already.
"The new autocephalous Church will unite all the Orthodox believers in Ukraine. And this new church will enter the family of Orthodox churches. And we will all work together for the good of our believers and for the glory of God's name," he said.
Patriarch Bartholomew thanked President of Ukraine Petro Poroshenko and the Ukrainian delegation for the visit.
He also thanked for the decision to transfer the St Andrew's Church to the Ecumenical Patriarchate for the permanent representation of the Mother Church in the capital of Ukraine.
"I pray to the Lord that in the near future I will visit your beautiful and hospitable country once again," His All-Holiness noted.
The Ecumenical Patriarch also conveyed blessings to the Ukrainian people through the President of Ukraine as the elected representative of the Ukrainian people.

Σύμφωνο Συντονισμού και Συνεργασίας υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας










  Ενημερωτικό Δελτίο  
  από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  

Την βούλησή τους να εντείνουν την συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανικής Πολιτείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησίας της χώρας, επαναβεβαίωσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  κ. Petro Poroshenko, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι. 

Ο Πρόεδρος κ. Poroshenko, ο οποίος συνοδευόταν από τους Αντιπροέδρους της Κυβερνήσεως του, κ.Stepan Kubiv και κ. Gennadiy Zubko, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Pavlo Klimkin, τον Υπουργό Άμυνας κ.Stepan Poltorak, τον Γενικό Εισαγγελέα κ.Yuriy Lutsenko, πολυμελές κλιμάκιο συνεργατών του και τον Πρέσβη της χώρας του στην Άγκυρα κ. Andriy Sybiga, έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  

Αμέσως μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στο Πατριαρχικό Γραφείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψαν, ενώπιον των συνεργατών τους και των πολυαρίθμων εκπροσώπων των ΜΜΕ στην Αίθουσα του Θρόνου, Διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας.

Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ για την υπογραφείσα Συμφωνία σημείωσε ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία».

«Αυτή η αυτοκεφαλία, την οποία τόσο ενθέρμως και με νοσταλγία περιμένατε επί σειράν ετών, για να μην πω και αιώνων, είναι δικαίωμά σας. Όπως ήτο δικαίωμα και όλων των άλλων λαών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, που οι εκκλησίες τους έλαβαν την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Και είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τους ιερούς κανόνες, να δίνει αυτή την αυτοκεφαλία όταν κρίνει σκόπιμο, όταν οι εκάστοτε συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.

Είμαστε πεπεισμένοι, εδώ εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείο, ότι η απόφασίς μας θα οδηγήσει τον Ουκρανικόν λαό και τους εκεί ορθοδόξους πιστούς εις την περαιτέρω ενότητα, την οποίαν εστερήθησαν τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια, και ότι η καινούργια Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ουκρανίας θα συσπειρώσει περί τον εαυτόν της, σχεδόν όλους του Ορθοδόξους πιστούς της χώρας. Και έτσι αυτή η Εκκλησία, η Αυτοκέφαλος, θα εισέλθει στην οικογένεια των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και θα εργαζόμεθα όλοι μαζί για το καλό των πιστών μας και για τη δόξα του ονόματος του Κυρίου.»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για την παραχώρηση στην Μητέρα Εκκλησία του περικαλλούς Ι. Ν. του Αγίου Ανδρέου στο Κίεβο, «για να είναι εκεί η μόνιμος παρουσία της Μητρός σας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εις την Πρωτεύουσαν της Ουκρανίας», και εξέφρασε την ευχή «να με αξιώσει ο Κύριος να επισκεφθώ εις το εγγύς μέλλον, όπως ελπίζω, για μια ακόμη φορά, την ωραία και φιλόξενον χώραν σας [την Ουκρανία]». Ζήτησε δε, από τον Πρόεδρο Poroshenko, να μεταφέρει σε ολόκληρο τον Ουκρανικό λαό την ευλογία της Μητρός του Εκκλησίας και την αγάπη του Πατριάρχου.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε και εκείνος ιστορική τη σημερινή ημέρα.

«Οι Ουκρανοί ήθελαν και προσεύχονταν για να έχουμε μια ενιαία, τοπική, αυτοκέφαλη Εκκλησία. Μετά το Πάσχα, 9 Απριλίου, σ' αυτό το γραφείο (σημ. εννοεί το Πατριαρχικό Γραφείο) συναντηθήκαμε με τον Παναγιώτατο  και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε για τη χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Προσωπικά εγώ και η Βουλή κάναμε πολλά για να έχει ο ουκρανικός λαός το Αυτοκέφαλο. Όλη η Ιεραρχία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Κιέβου, της αυτοκεφάλου Εκκλησίας, μέρους της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, υπέγραψαν έκκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για χορήγηση του Αυτοκεφάλου και αυτό ήταν το όνειρο για 1030 χρόνια ολόκληρου του Ουκρανικού λαού. Εξ ονόματος του Ουκρανικού λαού εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για αυτή την σοφή απόφαση χορηγήσεως του Αυτοκεφάλου στην ενιαία Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία. Η συμφωνία την οποία σήμερα υπογράψαμε θα μας βοηθήσει ώστε πολύ σύντομα να χορηγηθεί ο Τόμος του Αυτοκεφάλου».

Ο Πρόεδρος Poroshenko είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Διμερής Συμφωνία που υπεγράφη θα βοηθήσει τον Ουκρανικό λαό, στο δρόμο προς την αυτοκεφαλία, και θα σταματήσουν οι αιρέσεις , οι εντάσεις και θα κυριαρχήσει πάλι η ειρήνη στην Ουκρανία.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο Επίσκοπος Edmonton Ιλαρίων.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο προσκύνημά του στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Μ. Σύγκελλο Αμβρόσιο για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. 

Συνάντηση με πιστούς από την Ουκρανία




To απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε όμιλο προσκυνητών Ουκρανικής καταγωγής με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας κ. Αλέξανδρο Σλαπάκ. Στη σύντομη ομιλία του επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναμιγνύεται στην πολιτική αλλά αποκλειστικός οδηγός του είναι οι Ιεροί Κανόνες και οι διατάξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Εμείς δεν είμαστε εδώ μόνο για τους Έλληνες. Είμαστε για όλους τους Ορθοδόξους. Όλα τα έθνη, όλοι οι λαοί, όλες οι φυλές έχουν θέση μέσα στην καρδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γι ‘ αυτό είμαστε όντως οικουμενικό πατριαρχείο που σημαίνει υπερεθνική εκκλησία, η οποία με την σκέψη της, με την αγάπη της και με την προσευχή της καλύπτει όλα τα έθνη και όλους τους λαούς. Σήμερα έχουμε υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου μας Γάλλους, Άγγλους, Ουκρανούς, Καρπαθορώσσους, Κορεάτες και ούτω καθεξής, δεν κάνουμε διάκριση. Κύριε υπουργέ και αγαπητοί Ορθόδοξοι χριστιανοί, έχετε και να έχετε πάντοτε την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Έχετε και θα έχετε την ευχή και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχου. Αυτά τα αιθήματά μας να τα μεταφέρετε στα παιδιά σας, στους συγγενείς σας, σε όλο τον λαό της Ουκρανίας. Πήρατε το βάπτισμα, πήρατε τον Χριστιανισμό από το Τσάριγκραντ, την Βασιλεύουσα. Εκείνο το βάπτισμά σας, πριν από 1030 χρόνια, δημιούργησε έναν πνευματικό δεσμό μεταξύ μας, μεταξύ της Ουκρανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, του Κιέβου και του Βυζαντίου, που είναι και θα μείνει ακατάλυτος εις το διηνεκές.»

Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [video] - Порошенко з Варфоломієм підписали угоду про співпрацю








Σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι της 3ης Νοεμβρίου 2018, στο Φανάρι, έφθασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, έγινε θερμά δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Πατριαρχική Αυλή. Παρόντες ήταν και οι δύο Αρχιερείς, Έξαρχοι του Φαναρίου στην Ουκρανία. Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπογράφτηκε διμερής συμφωνία συντονισμού, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ Φαναρίου και Ουκρανίας, η οποία θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας μιας Ενιαίας Εκκλησίας στην Ουκρανία.


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ:



ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ:







ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τήν πρωΐαν τοῦ Σαββάτου, 3ης Νοεμβρίου, ὁ Ἐξοχ. κ. Petro Poroshenko, Πρόεδρος τῆς Οὐκρανίας, πραγματοποιῶν ἐπίσημον ἐπίσκεψιν εἰς Τουρκίαν ἐν τῷ πλαισίῳ τῶν διμερῶν διακρατικῶν σχέσεων μεταξύ τῶν δύο Χωρῶν, προσῆλθεν εἰς τό σεπτόν τῆς Ὀρθοδοξίας Κέντρον, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Gennadiy Zubko, Ἀναπληρωτοῦ Πρωθυπουργοῦ, κ. Pavlo Klimkin, Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν, κ. Kostiantyn Yelisieiev καί κ. Rostyslav Pavlenko, ἐκ τῶν Ὑπευθύνων Διοικήσεως τῆς Οὐκρανικῆς Προεδρείας, κ. Andrii Sybiha, Πρέσβεως τῆς Χώρας ἐν Ἀγκύρᾳ, καί ἄλλων ὑψηλοβάθμων συνεργατῶν αὐτοῦ.  

Τόν κ. Πρόεδρον, εἰς ὅν ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι τιμαί, ὑπεδέχθη, τῶν κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων, ἐν τῇ εἰσόδῳ τοῦ Πατριαρχικοῦ Οἴκου ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί ὁ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Ἀνδρέας, ἐπί κεφαλῆς τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, καί ἐν συνεχείᾳ ἐγένετο οὗτος δεκτός μετά πάσης τιμῆς ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ, ἔνθα, παρουσίᾳ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί τῶν ἐν Οὐκρανίᾳ Ἐξάρχων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ καί Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Edmonton κ. Ἱλαρίωνος, διεξήχθη μεταξύ αὐτῶν μακρά καί ἐγκάρδιος συζήτησις ἐπί ζητημάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, ὡς ἡ διευθέτησις τοῦ Οὐκρανικοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ζητήματος. 

Εἶτα, ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, ὑπεγράφη μεταξύ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τῆς Α. Ἐξοχότητος Σύμφωνον συνεργασίας καί συντονισμοῦ μεταξύ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς Οὐκρανικῆς Πολιτείας, ἐνώπιον πλήθους ἐκπροσώπων τῶν Μέσων Μαζικῆς Ἐνημερώσεως, ἀναμεταδωσάντων ἀπ’ εὐθείας τήν τελετήν εἰς Οὐκρανίαν. 
  
Ἀκολούθως, ἀντηλλάγησαν δῶρα καί ἐγένετο ἡ ἀναμνηστική φωτογράφησις μεταξύ τῶν δύο ἡγετῶν καί τῶν συνοδειῶν αὐτῶν, τοῦ Ἐξοχωτάτου ἐκφράσαντος τήν βαθεῖαν εὐγνωμοσύνην του διά τήν ἀνύστακτον προσευχήν καί ἔμπρακτον μέριμναν τῆς Μητρός Ἐκκλη-σίας καί τοῦ σεπτοῦ Προκαθημένου αὐτῆς ὑπέρ τῆς εἰρήνης, τῆς ἑνότητος καί τῆς εὐημερίας τοῦ Οὐκρανικοῦ λαοῦ, ἐκδηλουμένην ἐπ’ ἐσχάτων διά τῆς ἱστορικῆς πρωτοβουλίας πρός ὑπέρβασιν τῶν ἀπό μακροῦ ὑφισταμένων ἐκκλησιαστικῶν σχισμάτων ἐν τῇ Χώρᾳ του, μέσῳ τῆς ἀποδόσεως ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Μητρός καί διά τόν Οὐκρανικόν λαόν Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως τοῦ καθεστῶτος τῆς Αὐτοκεφαλίας εἰς τήν Τοπικήν Ἐκκλησίαν. 

Ἀπαντητικῶς, ὁ Παναγιώτατος, ἀφοῦ ηὐχαρίστησε θερμῶς τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην καί διά τήν ἐν λόγῳ ἐπίσκεψίν του εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, ὡς καί διά τήν παραχώρησιν τοῦ ἐν Κιέβῳ περικαλλοῦς Ἱ. Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ὑπεγράμμισε τό κανονικόν δικαίωμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου πρός διευθέτησιν τῶν ἐκκλησιαστικῶν πανορθοδόξων πραγμάτων, κατά τό ὑπόδειγμα τῆς ἀπονομῆς τῆς Αὐτοκεφαλίας εἰς πάσας τάς νεωτέρας ἐν τῇ Βαλκανικῇ Χερσονήσῳ καί ἀλλαχοῦ Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας, ὡς καί τό κατά πάντα δίκαιον καί πάγιον αἴτημα τοῦ πολυπληθοῦς Οὐκρανικοῦ λαοῦ καί τῆς ἡγεσίας αὐτοῦ νά ἀποκτήσῃ τήν ἐκκλησιαστικήν αὐτοῦ ἀνεξαρτησίαν κατά τά κανονικῶς ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ κρατοῦντα, ὅπερ καί ἀπεδέχθη καθηκόντως ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία. Τέλος, ὁ Πατριάρχης ἐξέφρασε τήν εὐχήν ὅπως ἐπισκεφθῇ ἐν τῷ ἐγγύς μέλλοντι καί πάλιν τήν εὐλογημένην ταύτην Χώραν διά νά εὐλογήσῃ ἐκ τοῦ σύνεγγυς τόν εὐσεβῆ Οὐκρανικόν λαόν.      

Τέλος, ἡ Α. Ἐξοχότης προσεκύνησε καί ἐξεναγήθη ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἀμβροσίου, προεπέμφθη δέ μετά τῶν προσηκουσῶν τιμῶν ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου καί τῶν μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς.    













Ο ασεβής πλούσιος και ο ταπεινός Λάζαρος

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ε΄ Λουκά 
4 Νοεμβρίου 2018 
(Λουκ. ιστ΄ 19-31) 


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Τα πλούτη και η τρυφηλή αμαρτωλή ζωή δεν υπήρξαν αρκετά για να σώσουν τον ασεβή πλούσιο της παραβολής, όταν -μετά θάνατον- βρέθηκε να υποφέρει μέσα στην γέεννα του πυρός και την αιώνια κόλαση. Η πικρή αργοπορημένη μετάνοιά του σε τίποτα δεν μπορούσε, πλέον, να τον ωφελήσει και τίποτα δεν ήταν ικανή ν’ αλλάξει ή να διορθώσει. Και τούτο διότι επέλεξε, κατά την διάρκεια της σύντομης και πεπερασμένης ζωής του, να διώξει μακριά την χάρη του Θεού, έχοντας ένα μόνο ιδανικό: την απόλαυση και τον πλούτο.

Τα μόνα τα οποία τον ενδιέφεραν ήταν τα πολυτελή ενδύματα, τα πλούσια συμπόσια, οι ακολασίες συντροφιά με ψεύτικους φίλους και οι πολυτελείς κατοικίες. Περιστοιχιζόταν από ομάδες δούλων, στους οποίους συμπεριφερόταν με σκαιότητα, σκληρότητα και υπεροψία. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμπεριφέρθηκε και στον ρακένδυτο, πάμφτωχο και άρρωστο Λάζαρο, ο οποίος τον εκλιπαρούσε για ένα ψίχουλο από το τραπέζι του και μόνον οι σκύλοι τού έδειχναν αγάπη και ευσπλαχνία, γλείφοντας τις ματωμένες πληγές του.

Όμως, σε αντίθεση με τον πλούσιο, ο φτωχός Λάζαρος (του οποίου το όνομα μονάχα αναφέρεται στην παραβολή, ενώ ο πλούσιος είναι ανώνυμος ως μη έχων προσωπικότητα) οδηγήθηκε στις αγκάλες του Αβραάμ και στην ευδαιμονία του Παραδείσου.

Ας μην διώξουμε, λοιπόν,  μακριά μας την χάρη του Θεού, έχοντας ως στόχο μονάχα τις γήινες απολαύσεις και ας μην ζηλεύουμε αυτούς που έχουν πλούτη, θέλοντας να τους μοιάσουμε. Ο πλούτος οδηγεί ήδη από αυτή τη ζωή σε τραγωδίες: ψυχικές αγωνίες και τύψεις, εγκλήματα, αδικίες, πλεονεξίες, αναταραχές, πολέμους και σκληρότητα. Καλόν είναι να επιθυμούμε τον «άρτον ημών τον επιούσιον» και να μοχθούμε τίμια για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, ελεώντας τους συνανθρώπους μας, γιατί τότε μόνο και εμείς θα ελεηθούμε από τον φιλάνθρωπο Κύριο και Θεό μας. Γένοιτο!

Επίκειται συνάντηση Βαρθολομαίου - Ποροσένκο στο Φανάρι. Οι Ουκρανοί ευελπιστούν ο ίδιος ο Πατριάρχης να παραδώσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας


[Επιμέλεια ρεπορτάζ, βάσει ουκρανικών ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]

Τα ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στην Τουρκία (3-4 Νοεμβρίου 2018), ο Πέτρο Ποροσένκο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αυτό αναφέρθηκε σε εκπομπή Channel 5 από την Irina Lutsenko, εκπρόσωπο του Προέδρου στο Κοινοβούλιο της χώρας, γνωστό ως Verkhovna Rada.

"Ο Πρόεδρος μετέβη στην επιτροπή 'Ουκρανία - Τουρκία', αλλά θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Πρόεδρος έκανε ό, τι μπορούσε μέχρι τώρα", δήλωσε η Lutsenko. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι, αφού εκλεγεί ο Μητροπολίτης της ενοποιημένης Εκκλησίας στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσωπικά θα παραδώσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. 

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι κατά το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου, ο Ποροσένκο πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία. Στην ημερήσια διάταξη αυτής της επίσκεψης περιλαμβάνεται συζήτηση των βασικών θεμάτων του διμερούς πολιτικού διαλόγου, για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ουκρανο-τουρκικής συνεργασίας στα πεδία του εμπορίου, της οικονομίας, της επιστήμης - τεχνολογίας, της στρατιωτικής βιομηχανίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.  

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.