e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε τελικά με κάποιους Ιεράρχες του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας αναφέραμε ότι σήμερα (13.11.2018), δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με εκπροσώπους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, επειδή υπήρξε ασυμφωνία ως προς τον τόπο συνάντησής τους... Ο μεν Πρόεδρος επιθυμούσε να συναντηθούν στο πολιτιστικό "Σπίτι της Ουκρανίας", οι δε Ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας, κεκλεισμένοι όντες στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, επέμεναν να δεχτούν τον Ποροσένκο εκεί. Έτσι δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση...

Νεότερες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τελικώς ο Ποροσένκο συναντήθηκε με ένα μέρος των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Αυτό μεταδίδεται  από το BBC News Ουκρανίας. Η συνάντηση διεξήχθη στο "Ουκρανικό Σπίτι", του οποίου η περίμετρος φυλασσόταν από δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις Ιεράρχες του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά τη συνάντηση, ο Ροστισλάβ Παβλένκο, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ιεράρχες που παραστάθηκαν  στη συνάντηση ήταν από εκείνους που υποστηρίζουν την εκκλησιαστική ενοποίηση. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εν όψει παροχής Αυτοκεφαλίας σε μια ενοποιημένη Εκκλησία της χώρας. 

Τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των Ιεραρχών - υποστηρικτών της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που παρέστησαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο. "Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας υποστηρίζει την δημιουργία μιας ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", ανέφερε ο Παβλένκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης, εκ προσώπου της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη συνάντηση αυτή και, θέλοντας μάλλον να την απομειώσει, πρόσθεσε: "Όλοι μπορούν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο, έχουμε επισκόπους ελεύθερους ανθρώπους, πολίτες της Ουκρανίας με όλο το φάσμα όλων των δικαιωμάτων και μπορούν να συναντηθούν με οποιονδήποτε".

Βαρθολομαίος προς Ουκρανούς: «Όποια και να είναι η πολιτική κατάσταση, τα πολιτικά πάθη, τα παιδιά δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως»

επισήμανε στην ομιλία του, μετά τη σημερινή Θεία Λειτουργία, υποδεχόμενος πολυπληθή ομάδα παιδιών από την Ουκρανία 








Μήνυμα για τον σεβασμό των παιδιών στην Ουκρανία αλλά και σε όλο τον κόσμο απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καλώντας όλους να μην τα εμπλέκουν σε πολεμικές συγκρούσεις και κάθε είδους αντιπαραθέσεις. Στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου τα ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην παρουσία ομάδας παιδιών και νέων από την Ουκρανία.

«Τα παιδιά που μόλις κατέφθασαν εις τον Πατριαρχικόν μας Ναόν είναι από την Ουκρανία, την πολύπαθη Ουκρανία, και ανήκουν σε μία Κίνηση που λέγεται «Το βιβλίον της καλοσύνης». Είναι μία Κίνησις που προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά τις αξίες τις πανανθρώπινες, τις αξίες του Χριστιανισμού, της πίστεώς μας, και να τα κάνει καλούς χριστιανούς και καλούς πολίτας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και σημείωσε: «Θέλουμε αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν με αυτά τα ιδεώδη, με αυτές τις αξίες τις πανανθρώπινες και όχι να τους δίδουν όπλα από αυτής της τρυφεράς ηλικίας, όπως είδα χθές το βράδυ εις την τηλεόραση, ότι εξτρεμιστικές ομάδες εις την χώρα τους, επιστρατεύουν αυτά τα παιδιά σε πολύ μικρά και τρυφερά ηλικία και τα μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν τα όπλα και πως να σκοτώνουν τους συνανθρώπους τους. Όποια και να είναι η πολιτική κατάστασις, τα πολιτικά πάθη, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως αυτά τα παιδιά σε αυτή την αθώα ηλικία. Ελυπήθην που είδα αυτό το θέαμα, χθες το βράδυ, κατά σύμπτωσιν εις την τηλεόρασιν.  Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τέτοιες σκέψεις, τέτοια διδάγματα και τέτοια πιστεύματα ώστε να γίνουν όργανα δημιουργίας ενός καλυτέρου κόσμου, όπου δεν θα υπάρχουν αυτές οι αντεγκλήσεις, οι αιματοχυσίες, οι πόλεμοι, όπως τα ζούμε σήμερα ακόμη, δυστυχώς, στον 21ον αιώνα. Εύχομαι αυτό «Το βιβλίον της καλοσύνης», όπως λέγεται η Κίνησις, η οποία έφερε τα παιδιά εδώ εις το Κέντρο της Ορθοδοξίας, να είναι πάντοτε ανοιχτό, να το διαβάζουν, να το βιώνουν και να το πραγματώνουν εις την καθημερινήν τους ζωήν, όχι μόνον εις την Ουκρανία, αλλά οι συνομήλικοί τους σε όλον το κόσμον».

Αμέσως μετά, τα παιδιά τραγούδησαν ένα παραδοσιακό ουκρανικό τραγούδι και προσέφεραν δώρα που έφτιαξαν τα ίδια για τον Πατριάρχη, ο οποίος τα ευλόγησε και ευχήθηκε να προοδεύουν και να ζουν πάντοτε σε ειρήνη. «Είμαστε πολύ κοντά στον Θεό και πρέπει να παραμείνουμε», προέτρεψε πατρικώς τα παιδιά ο Παναγιώτατος.

Σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κατά την Θεία Λειτουργία της σημερινής εορτής, στον θρόνο τίθεται τιμητικώς η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος παραμένει πάντοτε ζωντανός στη μνήμη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί από το παραθρόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ιερά λείψανα του σπουδαίου αυτού Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αμφοτέρων μεγάλων οικουμενικών διδασκάλων, μεταφέρθηκαν στην Πόλη από τη Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004, ύστερα από ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αφού παρέμειναν εκεί για οκτώ ολόκληρους αιώνες.

Εκκλησιάστηκαν Αρχιερείς του Θρόνου, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας Oleksandr Gaman, κληρικοί και πλήθος πιστών από την Πόλη αλλά και την Ελλάδα και άλλες χώρες.

 [Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο]


Μετά από ασυμφωνία των Ιεραρχών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας για τον τόπο συνάντησης με Ποροσένκο αποφάσισαν να απέχουν από το Συμβούλιο Ενότητας


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Σε σίριαλ εξελίχτηκε σήμερα η... συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με τους Ιεράρχες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. 

Ο Πρόεδρος, με πρωτοβουλία του, είχε συμφωνήσει να συναντηθεί στο "Σπίτι της Ουκρανίας" με τον Μητροπολίτη Ονούφριο κι ενδεχομένως και με άλλους περί αυτόν Ιεράρχες, ώστε να έχουν μιαν εκ του σύνεγγυς συζήτηση εν όψει του διοργανούμενου Συμβουλίου για την ενοποίηση των εκκλησιαστικών παρατάξεων της χώρας, στην προσπάθειά του να συμμετάσχει και αυτή η παράταξη στην προσπάθεια, η οποία οδηγεί στην απονομή Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Εκείνοι σήμερα, 13.11.2018, μετά από έκτακτη σύσκεψή τους, διεμήνυσαν στον Πρόεδρο ότι δεν έχουν την πρόθεση να μεταβούν στο πολιτιστικό "Σπίτι της Ουκρανίας", αντιπροτείνοντας η συνάντηση να γίνει σε εκκλησιαστικό έδαφος, δηλαδή στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου είχαν συγκεντρωθεί 83 από τους 90 Επισκόπους και βοηθούς Επισκόπους - με δικαίωμα ψήφου, υπαγόμενους στο Πατριαρχείο Μόσχας. 

Εδώ είναι καταφανές ότι οι Ιεράρχες αυτοί έχουν -τρόπον τινά- οχυρωθεί στην περιώνυμη και περίκλειστη αυτή μοναστική κοινότητα, την οποία κατέχουν από το κράτος για πενήντα χρόνια, θεωρώντας ότι καλό θα ήταν να μην... εκτεθούν δημοσίως και να μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Με άλλους όρους: θέλησαν να... παίξουν εντός έδρας!... 

Ο Ποροσένκο όμως αρνήθηκε να μεταβεί εκεί, για λόγους ασφαλείας (και γοήτρου, θα προσθέταμε εμείς), οπότε μόνοι τους οι του Πατριαρχείου Μόσχας, έχοντας απαρτία, συσκέφτηκαν και αποφάσισαν οριστικώς να μη συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ενότητας των τοπικών Εκκλησιών και την εκλογή κοινού Προκαθημένου. 

Σε σχετικό ψήφισμά τους, επισημαίνουν μάλιστα ότι με κάθε νόμιμο μέσο θα αντιταχθούν σε αποφάσεις του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, που ενδεχομένως θα προσβάλουν την Εκκλησία τους (π.χ. αλλαγή ονομασίας κλπ), και στην επιχειρούμενη χορήγηση Αυτοκεφαλίας. Δεν παραλείπουν επίσης να ξιφουλκήσουν προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (sic), το οποίο -κατ' αυτούς- "οδήγησε σε βαθιά κρίση τόσο την Ουκρανία όσο και τον κόσμο της Ορθοδοξίας", καλώντας το μάλιστα σε διάλογο της Ουκρανικής Εκκλησίας και με τη συμμετοχή όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την εξεύρεση λύσης στο δημιουργηθέν πρόβλημα. Ως εκ τούτων, η ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του την θεωρούν αδύνατη και παύεται.







Ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
















13.11.2018     Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποιεί από σήμερα έως 17 Νοεμβρίου ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β’.

Ο Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β’ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 

Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Συρίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη και αναφέρθηκε στις τραγωδίες και στον πόνο στην Συρία τονίζοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «η επικοινωνία και η συνεργασία αυτές τις ημέρες μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωριστούμε περισσότερο, αλλά και να προβληματιστούμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Αυτήν την στιγμή το μεγάλο "όπλο" στα χέρια και στην καρδιά των Χριστιανών είναι η προσευχή του ενός για τον άλλον και κυρίως η συνεργασία και η ενότητα σε πολλά πράγματα που είναι απαραίτητα σήμερα».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έχει συγκλονιστεί από τα φαινόμενα αγριότητας, τα οποία δείχνουν την άσχημη εικόνα του ανθρώπου στην εποχή μας. 

Ο Πατριάρχης από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμησή του στην Εκκλησία της Ελλάδος και αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση των δύο Εκκλησιών τονίζοντας πως «πολλοί Ιεράρχες και κληρικοί του Πατριαρχείου σπούδασαν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη». Έκανε λόγο για ενότητα υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Εκτιμούμε κάθε προσπάθεια από την Εκκλησία, την Κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδος».

Μιλώντας για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα εξήρε την συμπαράσταση και την στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πέρασαν στην Ελλάδα. Προσδοκούμε και προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση των σχέσεων. Έτσι θα είμαστε δυνατότεροι».

Στην συνάντηση παρόντες ήταν, επίσης, οι Μητροπολίτες Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής και οι Αρχιερείς που συνοδεύουν τον Πατριάρχη στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. 

Το απόγευμα ο Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β’ θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αύριο το πρωί ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, στην συνέχεια τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αλέξιο Τσίπρα και αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας.

Ευχαριστιακή Σύναξη για τα Ονομαστήρια 2018 του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄


Σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2018, η Αποστολική και παλαίφατη  Εκκλησία της Κύπρου σεμνύνεται με την ευκαιρία των σεπτών ονομαστηρίων του Μακ. Προκαθημένου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Ακολουθεί το κήρυγμα του θείου λόγου που εκφώνησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Μουσουρούλης, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου.














Ὁ ἱερός Χρυσόστομος γιά τίς θλίψεις

 « Τήν σοφίαν ἐξ ὕψους καταμαθών,… τοῖς πᾶσιν ἐξέλαμψας, ὡς χρυσός ἐν καμίνῳ,… Ἰωάννη Χρυσόστομε» (Κάθισμα Ὄρθρου)

9 χρό­νια καί 7 μῆ­νες χρημάτισεν Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κωνσταντινουπόλεως, Μακαριώτατε, Ἅγι­οι Ἀρχι­ερεῖς, ἔντιμοι ἄρχοντες, σεβα­στοί πατέ­ρες, ἀγαπητοί χρι­στιανοί, ὁ γιός τοῦ Σεκούνδου καί τῆς Ἀνθούσας, «ὁ εὐτελής μειρακίσκος», ὅπως ἀποκαλοῦσε τόν ἑαυτό του, στό ξεκίνημα τῆς δι­ακονίας του, ὁ ἱερός Χρυσόστομος, τοῦ ὁποίου τή μνήμη ἑορτάζουμε σήμερα. Κι ἀπ᾽ αὐτά πάλι τά 3 χρόνια καί 3 μῆ­νες τά πέρασε στήν ἐ­ξο­ρί­α. Τό μαρτύριό του ὅμως, πού θά κρατήσει πέντε χρόνια,  ξεκινᾶ τό ἔτος 402, τότε πού ὁ αὐτοκρά­τορας ὑπογράφει τό διάταγμα τῆς πρώτης ἐξο­ρίας του, ἡ ὁποία γιὰ λόγους συγκυρίας ἦταν πο­λύ σύντομη. Καί θά λάμψει, ὅπως ὁ χρυσός στό χωνευτήρι καί θά γεμίσει φῶς τήν οἰκουμένη καί τούς αἰῶνες. Καί θά εἶναι τό φῶς αὐτό πιό γλυκό καί πιό ἔνδοξο, διότι ἔχει στή λάμψη του μέρος ἀπό τίς ἀνταύγειες τοῦ αἵματος τῶν Μαρτύρων. Ὁ Θεός τῆς ἀγάπης του, πού ὑπῆρξεν ὁ πρῶτος Μάρτυρας τῆς Ἀλήθειας, θέλησε νά τόν περιβάλει μέ τήν ἁλουργίδα πού φόρεσε κι Ἐκεῖνος: τήν ἁλουργίδα τῆς συκοφαντίας καί τῆς παράνομης καταδίκης, πρίν τοῦ φορέσει τόν στεφάνο τοῦ μαρτυρίου. Πόσο ἀκριβά, ἀλήθεια, ἀμείβει ὁ Θεός ὅσους τόν ἀγαποῦν!

Ὁ ἱερός Χρυσόστομος ἀναδείχθηκεν ἄξιος τοῦ Θεοῦ στήν ἔρημο, ἄξιος στόν στίβο τῆς ἀγάπης, ἄξιος στόν ἄμβωνα, ἄξιος καί στόν θρόνο. Ἀπό τό στέμμα, πού ἤδη λαμπρύνει τό ἅγιο μέτωπό του, λείπει τό πιό λαμπερό διαμάντι· τό μαρτύριο. Καί ἐπειδή εἶναι ἄξιος, γι᾽αὐτό πρέπει τό διαμάντι του νά εἶναι μεγάλο· αὐτοκρατορικό.

«Ὁ αὐτοκράτωρ δέν θέλει πλέον νά ἐπιβρα­δύνεις· τό πλοῖο εἶναι ἕτοιμο νά σέ ὁδηγήσει στόν ὁρισμένο τόπο τῆς ἐξορίας σου», τοῦ λέγει ὁ αὐ­τοκρατορικός ἀπεσταλμένος. «Ἐάν  εἰς τό μι­κρόν ἀντιστῇς, ἔχω διαταγήν νά σέ ἀπαγάγω διά τῶν στρατιωτῶν». «Ἰδού ἐγώ. Ὁδηγήσατέ με, ὅπου θέλετε» παίρνει σταθερή τήν ἀπάντηση τοῦ Ἀρχιεπισκόπου.

Ἀπ΄ ἐδῶ ἀρχίζει τό μαρτύριο. Ὁ ἱερός ἄνδρας θά πολεμήσει ἀπό τά κατάβαθα τῆς ὕπαρξής του μέ τά στοιχεῖα τῆς φύσης, μέ τίς ἀφάνταστες ταλαιπωρίες τῆς ὁδοιπορίας ἀνάμεσα ἀπό τίς σταχτιές ἐρημιές τῆς Μ.Ἀσίας, γιά νά φθάσει στόν τόπο τῆς ἐξορίας του∙ ἀνάμεσα ἀπό γκρεμούς καί χαράδρες, ἀπό ἄγρια βουνά καί σκοτεινά δάση καί βαθιά ποτάμια, μέσα στή βροχή καί τό χιόνι καί πάλι στήν κάψα τοῦ καλοκαιριοῦ… Καί θά πολεμήσει μέ ἀχώριστη συντρόφισσά του τήν ἀρρώστεια, πού τοῦ ἔμεινε μόνη «πιστή» στήν πεζοπορία του, – ἀφόρητοι πόνοι στομαχικοί μέ κρίσεις πυρετοῦ, γιά τούς ὁποίους τὸ μόνο φάρμακο ἦταν νά προλάβει νά πάρει ἕνα λουτρό ὅπως- ὅπως, ἔστω καί μέσα σ᾽ ἕνα σπασμένο πυθάρι ἀκόμη∙ καί ἐπί πλέον, χαλασμένοι νεφροί καί ἀδύνατα πόδια. Θά πολεμήσει μέ τή μοναξιά, τόν ἀπαίσιο δυνάστη τῶν εὐαίσθητων πνευμά­των, θά πολεμήσει μέ τήν κακότητα τῶν δεύτε­ρων φρουρῶν του καί τίς ἐπιδρομές τῶν Ἰσαύ­ρων. Ἕναν ὁλόκληρο χειμώνα, τόν χειμώνα τοῦ 405 μ.Χ. τόν βγάζει σ᾽ἕνα δωμάτιο, ὅπου ὁ κα­πνός ἀπό τή φωτιά σταματᾶ τήν ἀναπνοή. Ἄν δέν πνιγόταν ἀπό τόν βήχα, ἄν δέν συσποῦσε τό πρόσωπο  ἀπό τό σφυροκόπημα ἀνηλεῶν πονο­κεφάλων, ἐάν ἡ ναυτία τόν ἄφηνεν ἥσυχο, θά τόν νόμιζες νεκρό. Ριγεῖ ἀπό τό κρύο καί λυώνει. Ἀλλὰ συνεχῶς  τὰ χείλη του ψιθυρίζουν: «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν».

*****

Λόγος πού μαρτυρεῖ τό πῶς ἀντιλαμβάνεται ὁ μαρτυρικός Πρωθιεράρχης τό νόημα τῶν θλίψε­ων καί πῶς βιώνει ἡ θεοφιλής ψυχή του τό μεγά­λο αὐτό ἀγώνισμα.  Ἄς τό παρακολουθή­σουμε  στό ξεδίπλωμα τῆς σκέψης του, πού εἶναι καί τό ἀπαύγασμα τῆς ἐσωτερικῆς ζωῆς του.

 Ὅταν ἐπιστρέφει ἀπό τήν πρώτη ἐξορία, στήν Κωνσταντινούπολη καί οἱ πιστοί σηκώνοντάς τον στά χέρια τόν ἀνεβάζουν στόν Ἀρχιεπισκοπικό θρόνο, ἀναφωνεῖ:  «τί εἴπω καί τί λαλήσω;  εὐλο­γητός ὁ Θεός… ἐλαυνόμενος ηύλόγουν, ἐπανε­λ­θών εὐλογῶ… εὐλογητός ὁ Θεός ὁ συγχωρήσας ἐξελθεῖν, εὐλογητός πάλιν ὁ καλέσας ἐπανελ­θεῖν… Μηδέποτε φοβηθῇς πειρασμόν, ἐάν γεν­ναίαν ἔχῃς ψυχήν… Εὐχαριστοῦμεν ἐπί πᾶσι τῷ φιλανθρώπῳ Θεῷ».

Στήν πιστή καί  ἀφοσιωμένη διακόνισσα τήν Ὀλυμπιάδα γράφει: «ἡ θλίψη ἔχει καί αὐτό τό γνώρισμα: ἐκείνους πού τήν ὑποφέρουν μέ γεν­ναιότητα καί πραότητα, τούς ἀνεβάζει ψηλότερα ἀπό τίς θλιβερές καταστάσεις, ὥστε νά μή τούς φθάνουν τοῦ διαβόλου τά βέλη∙ ἀλλά τούς ἐκπαι­δεύει νά περιφρονοῦν τίς δολοπλοκίες του». Ἡ θλίψη εἶναι ἡ πραγματικότητα τῶν δύο ἐπιπέδων, πού ἀνάμεσά τους ὁ ἄνθρωπος συμπιέζεται – συνθλίβεται- ὅπως ἡ ἐλιά στό ἐλαιοτριβεῖο.

Ἔτσι ὅμως  ἡ θλίψη καθίσταται «τεκμήριον» (ἀπόδειξη) τῆς «πολλῆς κηδεμονίας τοῦ φιλαν­θρώπου Θεοῦ πρός ἡμᾶς» (ΕΠΕ 4, 692). Κανείς δέν ἑνώνεται μέ τόν Χριστόν, δι­δάσκει ὁ ἱερός ἄνδρας, «τρυφῶν καί καθεύδων… ἀλλ᾽ ὁ ἐν θλί­ψει καί πειρασμῷ» (ΕΠΕ 19,26). Κανείς δέν ἐνώ­νεται μέ τόν Χριστό καλοπερνώντας καί κοιμώ­μενος, παρά μόνο ἐκεῖνος πού περνᾶ μέσα ἀπό τό καμίνι τῆς θλίψης καί τῶν πειρασμῶν. Κι ἔτσι ἡ θλίψη γίνεται ἕνα ἀκόμη διυλιστήριο τοῦ βίου.   

Σ᾽ ἕναν κόσμο «πεπτωκότα», ἡ θλίψη ἀποδει­κνύεται ἡ δύναμη πού διαλέγει ὁ Θεός γιά νά ἀποκαλύψει στούς ἑαυτούς μας τόν ἑαυτό μας. Ἡ θλίψη περιορίζει τίς ἐπιφάνειες, γι᾽αὐτό κρατάει τήν ψυχή σέ μιά ἐνδοστρέφεια γόνιμη γιά τή σύλληψη τοῦ νοήματος τῆς ζωῆς, πού εἶναι ἡ καρτερία καί ἡ ἀποδέσμευση ἀπό τίς ἐφήμερες ἀνάγκες καί τά θνητά πάθη.

Καί προβάλλουν, ἔτσι, στό δένδρο τῆς ζωῆς ἡ περισυλλογή, ἡ αὐτογνωσία, ἡ μετάνοια ἡ προσ­ευχή, ἡ ἐμπιστοσύνη στή Θεία Πρόνοια, ἡ ἐλπίδα τῆς σωτηρίας. Μή τή θλίψη γινόμαστε πιό εὐαί­σθητοι στόν πόνο τοῦ πλησίον, καταλαβαίνουμε καλύτερα τούς ἄλλους καί ἀποκτοῦμε χαρακτη­ριστικά πού δέν τά εἴχαμε προηγουμένως. Γινό­μαστε  πιό ἀνθεκτικοί, ἀνεξίκακοι. Τά καταλαβαί­νουμε ὅλα καί τά συγχωροῦμε ὅλα.

 Ἀκόμη, στόν καιρό τῶν θλίψεων ὁ Θεός «πο­θεινότερος φαίνεται». Τόν ποθεῖ πιό πολύ ἡ εὐ­σεβής ψυχή πού ὑποφέρει. Τρέχει νά τόν συναν­τήσει καί πέφτοντας στή θεϊκή ἀγκαλιά νιώθει πώς βρίσκεται σέ καταφύγιο ἀπροσπέλαστο ἀπό τίς δυνάμεις τοῦ κακοῦ (ΕΠΕ 16 Β, 116).

Στοιχώντας στόν λόγο τῆς Γραφῆς ὅτι «διὰ πολλῶν θλίψεων δεῖ ἡμᾶς εἰσελθεῖν εἰς τὴν βα­σιλείαν τοῦ Θεοῦ» (Πράξ. ιδ΄2) διδάσκει πώς εἶναι  ἀδύνατο «θλίψεως χωρίς… τόν παρόντα βί­ον διελθεῖν» (ΕΠΕ 22, 68).  Μέ τίς θλίψεις, συμ­πληρώνει, «ἀφανίζονται καί κατακαίονται ραδί­ως» οἱ ἁμαρτίες μας καί λαμπρύνεται περισσό­τε­ρο ἡ ἀρετή μας.

 Ὁ «ἰσχυρός» γίνεται «ἰσχυρότερος» (ΕΠΕ 32, 66-70). Ἡ θλίψη εἶναι τό «ἄριστον φάρμακον τῆς ταπεινοφροσύνης» (ΕΠΕ 33,214). Βοηθεῖ τήν ψυχή μας νά ταπεινοφρονεῖ καί τήν ἑτοιμάζει γιά τήν αἰώνια δόξα τοῦ οὐρανοῦ, τή «διηνεκῆ καί μεγάλην» (ΕΠΕ 36,114).

****

«Τήν σοφίαν ἐξ ὕψους καταμαθών,… τοῖς πᾶσιν ἐξέλαμψας, ὡς χρυσός ἐν καμίνῳ,… Ἰωάννη Χρυσόστομε»

    Οἱ ἅγιοι τοῦ Θεοῦ, πού μυήθηκαν στά μυ­στικά τοῦ μυστηρίου τῆς θλίψεως καί γνωρίζουν τόν πλοῦτο πού προσπορίζουν στήν ψυχή, μαζί μέ τόν Ἀπόστολο Παῦλο «εὐδοκοῦν ἐν ἀσθε­νείαις»  ἀποδέχονται τίς ἀσθένειες, τίς θλίψεις καί τίς περιπέτειες, γιατί τότε «ἐπισκηνώνει» μέσα τους «ἡ δύναμις τοῦ Χριστοῦ»∙  καί τότε  νιώ­θουν δυνατοί (Β´Κορ. ιβ´9), καυχώμενοι «ἐν ταῖς θλίψεσιν» (Ρωμ. ε´3).

Δύσκολο τό μάθημα, Μακαριώτατε∙ ὅμως, κα­θώς σᾶς βλέπουμε νά ἀκολουθεῖτε τά ἴχνη τοῦ Προστάτου Σας ἁγίου, ἀντιμετωπίζοντας μέ γεν­ναιότητα ψυχῆς τήν πρόσφατη δοκιμασία τῆς ὑγείας σας, καί μέ τελεία ἐμπιστοσύνη  στήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ∙ διδασκόμαστε καί παραδειγματιζόμαστε ὅ­λοι· οἱ ἐγγύς καί οἱ μακράν. Οἱ ἐγγύς, διότι αὐτή­κοοι τυγχάνομεν τῆς ὁμολογίας σας: «εὐχα­ριστῶ τόν Θεό, δοξάζω τόν Θεό,  πού μοῦ ἔδωσε αὐτή τήν εὐκαιρία νά δῶ τόν ἑαυτό μου».  Καί πάλιν « ὁ Θεός μᾶς ἀγαπᾶ περισσότερο τοῦ κανονικοῦ»∙ καί οἱ μακράν ἀπό τίς δηλώσεις σας καί τούς παρηγορητικούς σας λόγους πρός τούς πά­σχοντες ἀδελφούς μας.

 Ἐμεῖς, Μακαριώτατε,  υἱικῶς εὐχόμεθα,  ὅπως ὁ Κύριος, τόν Ὁποῖο ἀγαπᾶτε καί στόν Ὁποῖο ἔχετε παραδοθεῖ ὁλοκληρωτικά, σᾶς χαρίζει πλή­ρη καί ἀμφιλαφῆ ὑγεία, ἔτη πολλά καί εὐλογη­μέ­να, ὥστε νά ποιμαίνετε τόν λαό τοῦ πονεμένου νησιοῦ μας θεοφιλῶς. Προσευχόμεθα ἀκόμη, νά σᾶς ἀξιώσει ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ,  νά δεῖτε τήν Κύ­προ ἐλεύθερη, ὅπως τήν ὀνειρεύεσθε καί τόν λαό της ἑνωμένο στόν δρόμο τοῦ Μόνου Ἀληθινοῦ Θεοῦ.

 Πολλά καί καρποφόρα τά ἔτη Σας, Μακα­ριώτατε.

Πατριαρχική Χοροστασία, από του παραθρονίου, προς τιμήν του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου εν Φαναρίω [video]


Πρωί Τρίτης, 13ης Νοεμβρίου 2018, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. 
     Κατά το έθος της Μεγάλης Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί από του Παραθρονίου, "παραχωρώντας" -τρόπον τινα- τον Θρόνο στον προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
     Εν μέσω εκκλησίας τίθεται για προσκύνηση η λειψανοθήκη με τα ιερά λείψανα του Αγίου Χρυσοστόμου, τα οποία μετακομίστηκαν από την Ρώμη του 2004, μαζί με εκείνα του επίσης Αρχιεπισκόπου Κ/Πόλεως αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Αμφοτέρων τα λείψανα θησαυρίζονται έκτοτε εντός του Πατριαρχικού Ναού.



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 12ης Νοεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Αὐτοῦ Γραφείου, διεπεραιώθη εἰς Χάλκην καί ἀνῆλθεν εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ἁγίας Τριάδος, ἔνθα ηὐλόγησε τάς ἐργασίας τῆς ὑπό τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης διοργανωθείσης Ἐπιστημονικῆς Ἡμερίδος ἐπί τοῦ θέματος «Ὁ ἀπό Ἴμβρου Μητροπολίτης Μηθύμνης Νικηφόρος Γλυκᾶς ὁ Ἴμβριος», ὁμιλήσας καταλλήλως περί τῆς προσωπικότητος καί τῆς προσφορᾶς τοῦ τιμωμένου Ἱεράρχου εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν καί εἰς τήν γενέτειράν του. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Ἀρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, οὗτινος τά ἱερά λείψανα ἐξετέθησαν πρός προσκύνησιν ὑπό τῶν πιστῶν, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ἀπό τοῦ Παραθρονίου, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς Δευτέρας, 12ης Νοεμβρίου, καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Τρίτης, 13ης ἰδίου, καθ᾿ ἥν ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, Ἀλεξανδρουπόλεως κ. Ἄνθιμος, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, μέλη τοῦ Συλλόγου «Παναγία Γάλαξα ἡ Θαλασσοκρατοῦσα» καί τοῦ Συλλόγου Ἀρβανιτῶν Καλάμου Ἀττικῆς, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Λουκᾶ Γκούλτα, καί ὅμιλοι προσκυνητῶν ἐκ Θεσσαλονίκης, Οὐκρανίας καί Ρουμανίας.

Μετά τό πέρας τῆς Θ. Λειτουργίας, ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισε πατρικῶς πάντας τούς προσκυνητάς, ἰδιατέρως δέ 70μελῆ ὅμιλον παίδων ἐξ Οὐκρανίας, μελῶν τοῦ Διεθνοῦς κοινωνικοῦ προγράμματος «Book of Goodness», ἅτινα κατά τόν παρελθόντα Αὔγουστον ἐπεσκέφθησαν ἐν Βατικανῷ τήν Α. Ἁγιότητα τόν Πάπαν Ρώμης Φραγκῖσκον. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Τρανουπόλεως κ. Γερμανόν, Ἀρχιερατικῶς Προϊστάμενον τῆς Κοινότητος Σταυροδρομίου, μετά τῶν Αἰδεσιμ. Οἰκονόμων κ.κ. Φωτίου Ζωγραφίδου, Δημητρίου Μαγιόγλου καί Γενναδίου Μαυράκη, ἐφημερίους αὐτῆς, ἐκφράσαντας εὐγνώμονας εὐχαριστίας ἐπί τῇ προσφάτῳ χειροθεσίᾳ αὐτῶν, τοῦ Εὐλαβ. Διακόνου κ. Νικοδήμου Σαϊδάμ, τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Παπαλιάρη, Προέδρου τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, καί μελῶν αὐτῆς, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ πανηγύρει τοῦ Ἱ. Καθεδρικοῦ Ναοῦ Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀγαθαγγέλου Σίσκου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τῆς Κοινότητος Νεοχωρίου, καί τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὑπό τήν προεδρείαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀλεξάνδρου Καπούνταγ, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ ἑορτῇ τοῦ Ἱ. Ναοῦ τούτου. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μύρων κ. Χρυσόστομον, ἐκζητήσαντα τάς σεπτάς Πατριαρχικάς εὐχάς ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον κ. Efraim Manguiat Tendero, Γεν. Γραμματέα τῆς Παγκοσμίου Εὐαγγελικῆς Ὁμοσπονδίας, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Αἰδεσιμολ. Παστόρων κ.κ. Vahan İsaoğlu καί Behenan Konupgan καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Daniel Brown, ἐντεῦθεν.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νήφωνα Καψάλην, Πρωτοσύγκελλον τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Σταγῶν καί Μετεώρων - Ἡγούμενον τοῦ Μεγάλου Μετεώρου, μετά τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου Μαντζαβέλα, ἀδελφοῦ αὐτῆς, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀνδρέου Γιαννάκη, δοκίμου ἐν αὐτῇ.  
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Δομέτιον Ντελῆν, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Μετεώρων. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀρίσταρχον Γκρέκαν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, Καθηγητήν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.  
- Τόν Ἐξοχ. κ. Ἰωάννην Γλαβάκην, πρῴην Εὐρωβουλευτήν, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Γεωργίου, ἐξ Ἀριδαίας. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Elena Sgarbi, νέαν Γεν. Πρόξενον τῆς Ἰταλίας ἐνταῦθα, ᾗτινι καί ηὐχήθη εὐδόκιμον ἐνταῦθα ὑπηρεσίαν. 
- Τήν Ἐλλογ. κ. Εὐαγγελίαν Ἁμοιρίδου, Καθηγήτριαν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τῶν Ἐλλογ. κ.κ. Ἀθανασίου Τζιερτζῆ καί Θωμαῆς Χουβαρδᾶ, Δρων Θεολογίας.  
- Τόν Ἐλλογ. Δρα κ. Ἐμμανουήλ Χατζηγιακουμῆν, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Βασιλείου Ράπανου, Προέδρου τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Τραπεζικοῦ Ἱδρύματος «ALPHA BANK», ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Χαράλαμπον Χοτζάκογλου, Ἀρχαιολόγον – Βυζαντινολόγον, ἐκ Κύπρου, καί τάς Εὐγεν. κυρίας Δήμητρα Γουριώτου, Ἀρχιτέκτονα, καί Φλώραν Καραγιάννη, Ἀρχαιολόγον – Βυζαντινολόγον, ἐκ Θεσσαλονίκης, ὑποβαλόντας Αὐτῷ Μουσειολογικήν – Μουσιογραφικήν Μελέτην περί τοῦ Πατριαρχικοῦ Σκευο-φυλακίου. 
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Θεοφάνη Ἰσακίδην, Πρόεδρον τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Καππαδοκικῶν Σωματείων, Δημήτριον Σταματάκην, Δημοσιογράφον, ἐξ Ἀλεξανδρουπόλεως, καί Ἀπόστολον Βερβέρογλου, Πρόεδρον τοῦ Ἱδρύματος «Φίλοι τῆς Ἀρχαίας Ἐλευθέρνας», ἐξ Ἀθηνῶν. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίου Γεωργίου Ἐπανωσήφη, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ζαχαρίου Πιτσούλη, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους Ἀηδονοχωρίου Κρήτης. 

Άνευ ουσίας και αντικειμένου η απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ήπια και υποτονική η επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου Σερβίας για το Ουκρανικό Ζήτημα. Σίγουρα όχι αυτή που θα ήθελαν οι Ρώσοι...

Σε μια απόφαση, που δημοσιεύθηκε πέντε ημέρες μετά την λήψη της με πρόσχημα τις... μεταφράσεις, το Πατριαρχείο των Σέρβων ουσιαστικά περιορίζεται στο να εκφράσει την αντίθεσή του στην αποκατάσταση των πρώην σχισματικών Φιλαρέτου και Μακαρίου... Μια αντίθεση που πλέον καθίσταται άνευ ουσίας και νοήματος, αφού ήδη οι δύο αυτοί άνδρες, με αυτοθυσιαστική υπέρβαση και αγάπη για την Πατρίδα τους και την Εκκλησία της, έχουν αποφασίσει ότι δεν θα διεκδικήσουν τη θέση του Αρχιεπισκόπου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οπότε δεν θα είναι αυτοί που θα λάβουν τον Τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Άσφαιρα λοιπόν τα πυρά όσων επιμένουν να υποδεικνύουν το δένδρο αντί του δάσους στο Ουκρανικό Ζήτημα, δηλαδή τα περί Φιλαρέτου και Μακαρίου αντί του αναφαίρετου δικαιώματος μιας Ανεξάρτητης και Κυρίαρχης χώρας να έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ταυτόχρονα με το απαράγραπτο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδίδει αυτήν την Αυτοκεφαλία όπου, όπως και όταν εκείνο κρίνει.

Ως προς το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας, οι Σέρβοι απλά απευθύνουν έκκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές τοπικές Εκκλησίες, ώστε να παραπεμφθεί σε Πανορθόδοξη Σύνοδο... Το έχουν πράξει και στο παρελθόν με δηλώσεις τους. Και τότε είχα επισημάνει ότι αυτή η έκκληση-ευχή δεν δεσμεύει και δεν υποχρεώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε καμία ιεροκανονική πράξη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μόνον έχει το αποκλειστικό, αρχαίο, απαράγραπτο προνόμιο της παροχής Αυτοκεφαλίας. Ουδείς μπορεί να το υποχρεώσει να αρνηθεί αυτό το δικαίωμα ή να το παραπέμψει σε Συνόδους και Διασκέψεις. Μόνο εάν το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το επιθυμεί, μπορεί να το πράξει.

Κάτι που ίσως θα είχε γίνει, εάν οι Ρώσοι και οι κανοναρχούμενοι από αυτούς δορυφόροι τους δεν είχαν υπονομεύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απουσιάζοντας εν τέλει από τις εργασίες της. Αυτή η Σύνοδος ήταν Πανορθόδοξη. Έγινε το 2016 στην Μεγαλόνησο Κρήτη.

Οι Ρώσοι με δική τους ευθύνη αρνήθηκαν να προσέλθουν. Σήμερα πληρώνουν αυτή την αυθάδειά τους προς την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Πληρώνουν τις αυστηρές συνέπειες του Πνευματικού Νόμου. Και θα τις πληρώνουν για πολύ καιρό ακόμη και σε διάφορα επίπεδα, εάν δεν μετανοήσουν και δεν προσέλθουν ταπεινά στην κανονική τάξη της Εκκλησίας, η οποία εδώ και αιώνες, από την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, έχει αναθέσει ειδικές και αποκλειστικές ευθύνες και αρμοδιότητες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επί όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταβαίνει στη Βενετία στις 17.11.2018


Ο πρωτοκορυφαίος των Ορθοδόξων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα, θα ταξιδέψει κατ' αυτάς στην Ιταλία και μάλιστα στη Βενετία, ώστε εκεί, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, το ερχόμενο Σάββατο, 17η Νοεμβρίου 2018, να παραβρεθεί στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, αρχαίου φίλου του και αγαπητού αδελφού! 

Ιδού, η σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως Ιταλίας: 

la Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta è lieta di annunciare che Sua Santità il Patriarca Ecumenico Bartolomeo, Vertice del mondo Ortodosso, sarà presente a Venezia il 17 novembre c.a. per la festa di San Gennadios di Costantinopoli il Confessore, in occasione della festa onomastica di Sua Eminenza Reverendissima il Metropolita Gennadios, Arcivescovo Ortodosso d’Italia e Malta: un grande onore riservato al nostro Metropolita dal Patriarca di Costantinopoli. 

La Divina Liturgia presso la Cattedrale Ortodossa di San Giorgio dei Greci a Venezia inizierà sabato 17 novembre alle ore 10.30 e si concluderà verso le 12.30 con i saluti personali da parte di Sua Santità il Patriarca Bartolomeo alle autorità intervenute e a tutti i fedeli presenti. 

Considerata l’importanza di tale Visita, e del riconoscimento mondiale quale Leader religioso del mondo Ortodosso, di Sua Santità il Patriarca Ecumenico Bartolomeo, preghiamo la S.V. è gentilmente invitata a partecipare a questo avvenimento storico per la nostra terra e a incontrare il Patriarca Ecumenico Bartolomeo.