e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Μετά από ασυμφωνία των Ιεραρχών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας για τον τόπο συνάντησης με Ποροσένκο αποφάσισαν να απέχουν από το Συμβούλιο Ενότητας


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Σε σίριαλ εξελίχτηκε σήμερα η... συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με τους Ιεράρχες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. 

Ο Πρόεδρος, με πρωτοβουλία του, είχε συμφωνήσει να συναντηθεί στο "Σπίτι της Ουκρανίας" με τον Μητροπολίτη Ονούφριο κι ενδεχομένως και με άλλους περί αυτόν Ιεράρχες, ώστε να έχουν μιαν εκ του σύνεγγυς συζήτηση εν όψει του διοργανούμενου Συμβουλίου για την ενοποίηση των εκκλησιαστικών παρατάξεων της χώρας, στην προσπάθειά του να συμμετάσχει και αυτή η παράταξη στην προσπάθεια, η οποία οδηγεί στην απονομή Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Εκείνοι σήμερα, 13.11.2018, μετά από έκτακτη σύσκεψή τους, διεμήνυσαν στον Πρόεδρο ότι δεν έχουν την πρόθεση να μεταβούν στο πολιτιστικό "Σπίτι της Ουκρανίας", αντιπροτείνοντας η συνάντηση να γίνει σε εκκλησιαστικό έδαφος, δηλαδή στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου είχαν συγκεντρωθεί 83 από τους 90 Επισκόπους και βοηθούς Επισκόπους - με δικαίωμα ψήφου, υπαγόμενους στο Πατριαρχείο Μόσχας. 

Εδώ είναι καταφανές ότι οι Ιεράρχες αυτοί έχουν -τρόπον τινά- οχυρωθεί στην περιώνυμη και περίκλειστη αυτή μοναστική κοινότητα, την οποία κατέχουν από το κράτος για πενήντα χρόνια, θεωρώντας ότι καλό θα ήταν να μην... εκτεθούν δημοσίως και να μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Με άλλους όρους: θέλησαν να... παίξουν εντός έδρας!... 

Ο Ποροσένκο όμως αρνήθηκε να μεταβεί εκεί, για λόγους ασφαλείας (και γοήτρου, θα προσθέταμε εμείς), οπότε μόνοι τους οι του Πατριαρχείου Μόσχας, έχοντας απαρτία, συσκέφτηκαν και αποφάσισαν οριστικώς να μη συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ενότητας των τοπικών Εκκλησιών και την εκλογή κοινού Προκαθημένου. 

Σε σχετικό ψήφισμά τους, επισημαίνουν μάλιστα ότι με κάθε νόμιμο μέσο θα αντιταχθούν σε αποφάσεις του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, που ενδεχομένως θα προσβάλουν την Εκκλησία τους (π.χ. αλλαγή ονομασίας κλπ), και στην επιχειρούμενη χορήγηση Αυτοκεφαλίας. Δεν παραλείπουν επίσης να ξιφουλκήσουν προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (sic), το οποίο -κατ' αυτούς- "οδήγησε σε βαθιά κρίση τόσο την Ουκρανία όσο και τον κόσμο της Ορθοδοξίας", καλώντας το μάλιστα σε διάλογο της Ουκρανικής Εκκλησίας και με τη συμμετοχή όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την εξεύρεση λύσης στο δημιουργηθέν πρόβλημα. Ως εκ τούτων, η ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του την θεωρούν αδύνατη και παύεται.







Δεν υπάρχουν σχόλια: