e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Γιατί κάποιες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Η αναγνώριση της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια μεγάλη διεθνής διαδικασία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει. Μια τέτοια άποψη εξέφρασε ο Yaroslav Kotsyuba, συνεργατικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ουκρανικό Κέντρο Τύπου "Glavkom", σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2019.

"Όπως βλέπουμε, σήμερα η Ρωσική Εκκλησία στέκεται σταθερά κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζεται από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Αντιοχειανή Ορθόδοξη Εκκλησία. Αβέβαιη είναι η θέση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, καθώς και η στάση της Πολωνίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, εκκλησίες που είναι από καιρό δορυφόροι, όπως τις ονομάζω, της Σοβιετικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία", λέει ο εμπειρογνώμονας.

Η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. "Οι πρώτες εκκλησίες το καλοκαίρι θα αναγνωρίσουν ήδη τη νεοδημιουργημένη εκκλησία μας. Νομίζω ότι θα είναι ελληνική, κυπριακή, ρουμανική", συνεχίζει ο Kotsyuba.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε επίσης γιατί άλλες τοπικές εκκλησίες στοιχίζονται με τη Μόσχα: "Είναι απλό. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έσπασε την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη. Η εκκλησία της Αντιοχείας είναι συριακή εκκλησία. Βρίσκονται στη Δαμασκό. Είναι πολύ εξαρτημένη από το καθεστώς του Assad. Όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, η Ρωσία συνεισέφερε στην Αντιοχειανή Εκκλησία όσο το δυνατόν περισσότερο. Την υποστηρίζει, ιδιαίτερα οικονομικά", λέει ο εμπειρογνώμονας.

Η Σερβική Εκκλησία έχει επίσης οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία. "Η Σερβική Εκκλησία έχει επίσης μακρά περίοδο χρηματοδότησης από τη Ρωσία. Μπορείτε να ανοίξετε το Διαδίκτυο και να ανοίξετε πηγές για να μάθετε πόσες ρωσικές κρατικές εταιρείες επενδύουν στην ανοικοδόμηση εκκλησιών στο Βελιγράδι. Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τον οικονομικό παράγοντα", εξήγησε ο Kotsyuba. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: