e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2019 στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης










Ευρισκόμενοι στο κέντρο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάνοντας δε τον ευλογημένο αγώνα μας, ο καθένας όσο μπορεί καλύτερα για να ζήσουμε και φέτος όσο γίνεται πνευματικά και με χαρά Χριστού, αυτή την ευλογημένη και κατανυκτική λειτουργική περίοδο, προκειμένου να φθάσουμε έτσι επάξια στην ένδοξο και λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, μέσα σε κλίμα Ιεράς κατανύξεως και Θρησκευτικής ευλαβείας, τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου (Γ'  Νηστειών), ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου. Στο Κατανυκτικό  Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεως.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος στην  ομιλία του για τον Τίμιο Σταυρό και την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης τόνισε  τα εξής: «Είναι θεμελιώδης  αλήθεια της πίστεώς μας, ότι ο Σταυρός του Κυρίου δεν είναι το τέρμα του σωτηρίου έργου του, αλλά η συνακολουθούμενη ανάσταση αυτού, δια της οποίας επιτυγχάνεται η συνανάσταση και απολύτρωση όλου του ανθρωπίνου γένους. Σύμφωνα με τους ερμηνευτές υπάρχουν κυρίως τέσσερις λόγοι δια τους οποίους η Εκκλησία μας τοποθετεί σήμερα την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών τον τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας προς προσκύνηση.  
     1) Επειδή με την τεσσαρακονθήμερη νηστεία κατά κάποιο τρόπο και εμείς σταυρώνουμε τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας, προβάλει ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός για να μας ανακουφίσει τρόπον τινά, να μας ενθαρρύνει, να μας στηρίξει, υπενθυμίζοντας σε εμάς το πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, διότι αν ο Θεάνθρωπος Χριστός Σταυρώθηκε για εμάς πόσο πρέπει να πράττουμε εμείς για εκείνον. 
     2) Μια άλλη άποψη είναι ότι όπως ακριβώς εκείνοι που διανύουν έναν κακοτράχαλο και μακρύ δρόμο και είναι εξαντλημένοι από την κόπωση, αν κάπου βρουν ευσκιόφυλλο δέντρο, κάθονται λίγο και αναπαύονται και έτσι συνεχίζουν διανύοντας τον υπόλοιπο δρόμο, έτσι και τώρα στην περίπτωση της νηστείας, στον επίπονο αυτό δρόμο φυτεύτηκε κατά κάποιο τρόπο ανάμεσα μας από τους θείους Πατέρες ο ζωοποιός Σταυρός του Χριστού ώστε να προσφέρει ανάσα κάνοντας τους κουρασμένους πιο ευκίνητους και ανάλαφρους για τον υπόλοιπο δρόμο. 
     3) Μια άλλη ερμηνεία που δίδουν οι ερμηνευτές είναι η εξής. Όπως συμβαίνει με την παρουσία ενός βασιλέως, όπου προπορεύονται τα διακριτικά του και τα σκήπτρα του και έπειτα εμφανίζεται και αυτός αγγελλόμενος για μια νίκη του, τοιουτοτρόπως και ο Κύριος Ιησούς Χριστός, επειδή πρόκειται οσονούπω να δείξει το τρόπαιο του κατά του θανάτου με την Ανάστασή του, προπέμπει το σκήπτρο του, τον ζωοποιών Σταυρό για να μας γεμίσει με μεγάλη χαρά και να μας ετοιμάσει να υποδεχθούμε σε λίγο και τον ίδιο τον Βασιλέα ως ένδοξο θριαμβευτή.  (ως τον βασιλέα των όλων υποδεξόμενοι) και 
     4) Επειδή ο Σταυρός καλείται Ξύλο ζωής, όπως εκείνο το ξύλο, το δέντρο ήταν φυτεμένο μέσα στον παράδεισο της Εδέμ,  έτσι και οι θεοφόροι Πατέρες καταφύτεψαν το σταυρικό ξύλο στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, υπενθυμίζοντας επίσης ότι ο πρώτος Αδάμ με την λαιμαργία του και την παρακοή του έχασε τον παράδεισο και συνεπήρε έτσι όλα το ανθρώπινο γένος, ενώ τώρα ο δεύτερος Αδάμ, ο Χριστός με την Σταυρική του θυσία, επαναφέρει τον άνθρωπο εντός του παραδείσου και έτσι εμείς προσκυνώντας και τιμώντας το ζωοποιό Σταυρό όχι μόνο δεν πεθαίνουμε αλλά ζωογονούμαστε».

Αξίζει να σημειωθεί η αθρόα προσέλευση φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της Ενορίας μας, αλλά και κατοίκων της πόλεως, οι οποίοι διακατεχόμενοι από πνεύμα κατανύξεως και περισυλλογής, μέσα στη Κιβωτό και το Λιμάνι της σωτηρίας μας, την Αγία Ορθόδοξη  Εκκλησία μας, διανύοντας το ευλογημένο πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συνεχίζοντας την κοπιώδη αλλά ψυχωφελή οδοιπορία μας, για να φθάσουμε μετά από (28 ημέρες),  στην κορυφή του πνευματικού αγώνος το Άγιο Πάσχα, παρακολούθησαν την Ιερή αυτή ακολουθία. Στην συνέχεια προσφέρθηκαν καφές και γλυκίσματα στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού.

 Ο  Ε΄  Κατανυκτικός Εσπερινός, θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου (Δ΄ Νηστειών), στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πύργου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Λαμπρόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Γνήσια και η Νόθος Μετάνοια».

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια: