e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Μέγας Συνοδικός Εσπερινός στην Κόρινθο προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου [πλήρες video + φωτογραφίες]


28.6.2019   Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάζει και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από Συνοδικούς Μητροπολίτες και άλλους Αρχιερείς. 

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο διαχρονικό δώρο του ουρανού προς την γη τονίζοντας πως «την μνήμη του τιμά σύμπασα η Ορθοδοξία, κυρίως, όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία τον γνώρισε, τον αποδέχεται και τον υπακούει, καθώς είναι ο πάτρωνάς της και ο ιδρυτής της».

Αναφέρθηκε, επίσης, στους Κορίνθιους Αγίους, αλλά και στην Αγία Ζώνη που εκόμισε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους Γέροντας Εφραίμ και στο πλήθος του κόσμου που συρρέει καθημερινά για να ασπαστεί το ιερό κειμήλιο. 

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες με την παρουσία τους διαδηλώνουν ότι στον Παύλο υπάρχει ο θεμέλιος λίθος της Σωτηρίας του Κυρίου και όλοι κατά την ρήση του Παύλου προσπαθούμε να είμαστε μιμητές. Το απαιτεί από εμάς».

Μίλησε, ακόμη, για το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής τονίζοντας πως «ο Μακαριώτατος μας διδάσκει ότι πρέπει να γεμίζουμε τις καρδιές των Χριστιανών από Χριστό και Ελλάδα». 

Κατόπιν, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο βίο, στη μόρφωση και στη δράση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ήταν φανατικός Φαρισαίος, νομοδιδάσκαλος και διώκτης της Εκκλησίας του Χριστού. Στην συνέχεια μίλησε για την μεταστροφή του Αποστόλου των Εθνών που έγινε, στον δρόμο προς την Δαμασκό με την εμφάνιση του ίδιου του Αναστάντος Κυρίου και η απόφασή του να διαδώσει το Ευαγγέλιο του Χριστού σε ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο. 

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας μίλησε, εξάλλου, για τη μεγάλη πίστη του Αποστόλου Παύλου στον Τριαδικό Θεό, στη Θεότητα του Αναστάντος και στην ιερότητα της δικής του αποστολής, στην αγάπη του προς τον Αναστάντα Χριστό και προς τους συνανθρώπους του, που ήταν η φωτιά που φλόγιζε την αποστολική του καρδιά για να κηρύσσει αδιάκοπα το ευαγγέλιο, αλλά και στην ιερή ανησυχία που είχε μέσα του ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος αγωνιούσε, ανησυχούσε, ήθελε το ευαγγέλιο του Χριστού, το ευαγγέλιο της σωτηρίας, να κηρύσσεται, να ομολογείται, να βιώνεται καθαρό, ανόθευτο, απερίτμητο, χωρίς αιρετικές πλάνες και κοσμικούς συμβιβασμούς και αλλοιώσεις, όπως το παρέδωσε ο Κύριος, όπως το κήρυσσε ο ίδιος, για να μη ματαιώνεται η σωτηρία των ψυχών.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «ο Απόστολος Παύλος ήταν πατέρας στοργικός. Πονούσε για την παραχάραξη και την παρακοή του Ευαγγελίου, αλλά και για την αμαρτία, που απέκλειε τη σωτηρία. Ήθελε όλοι, όλοι να σωθούν. Ήθελε όλοι να μη μείνουν στη φθορά, αλλά να γίνουν αιώνια μέλη της «μελλούσης πόλεως». Ο Απόστολος Παύλος «ηρπάγη εις τον παράδεισον και ήκουσεν άρρητα ρήματα, α ουκ εξόν ανθρώπω λαλήσαι» (Β’ Κορ. ιβ , 4). Έγινε ουρανοβάμων. Είδε, εγνώρισε το κάλλος το άρρητον του παραδείσου. Η πίστις του στον Τριαδικό Θεό, η αγάπη του στον Αναστάντα Κύριο και Θεό του, ο οποίος «ήνοιξε παραδείσου τας πύλας», η αγάπη του στον κάθε άνθρωπο τον έκαναν να τρέχη παντού και να συνιστά το φάρμακο που σώζει και ετοιμάζει την ψυχή για τον παράδεισο. Αυτό ήταν και είναι η μετάνοια». 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αυτή η μεγάλη, η μοναδική, η φωτισμένη, η ενωμένη με τον Χριστό, τον σαρκωθέντα Θεό μας, η αγιασμένη καρδιά του Αποστόλου Παύλου κατώρθωσε τα ακατόρθωτα για την λογική και κοσμική σκέψη: έφερε τον χριστιανικό πολιτισμό στην Ευρώπη. Αν δεν ερχόταν ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα προσκυνούσαμε ίσως ακόμη δαιμόνια. Κυρίως όμως μας υπέδειξε το δρόμο της σωτηρίας μας, το δρόμο που οδηγεί στην Ανάστασι, την αφθαρσία, στην αθανασία, στην αιώνια του Χριστού μας βασιλεία. «Τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονεν καινά τα πάντα» (Β Κορ. ε , 17)», ενώ κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς να ευχηθούν «ο Αναστάς Κύριος και Θεός μας, ο μόνος Λυτρωτής μας, να χαρίζει πάντοτε και σήμερα στους συγχρόνους κήρυκας και διακόνους του Ευαγγελίου, καρδιές με φλόγα πίστεως, με αγάπη θερμή προς το Χριστό και τους συνανθρώπους μας, με καθαρότητα και αγιασμό, για να προσφέρουν το Ευαγγέλιο ανόθευτο στις ψυχές των συγχρόνων Ελλήνων οι οποίοι ζητούν επανευαγγελισμό. Ευχηθείτε κι εμείς όλοι μας, οι Πανέλληνες, να αγαπήσουμε, να μαθητεύσουμε να φέρουμε στην καρδιά και τη ζωή μας το ιερό Ευαγγέλιο, όπως ο Απόστολος Παύλος, και να ομολογούμε παντού και πάντοτε ότι μόνο ο Σαρκωθείς και Αναστάς Κύριος και Θεός μας, Ιησούς Χριστός μπορεί να λυτρώσει σήμερα τον καθένα μας, την οικογένειά μας, την πατρίδα μας».

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, προερχομένης εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους, των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Παύλου, Ιάσονος και Ακύλα, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ του εν Κορίνθω και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων ημών Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας Αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.

Αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου, με την συμμετοχή των Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα μιλήσει ο Συνοδικός Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, με την συμμετοχή των Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ομοίως εορτάζουν και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, και κυρίως εκείνες εκ της περιοχής των οποίων διέβη και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: