e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Βαρθολομαίος: Να αγωνιζόμαστε για την πνευματική και κοινωνική ελευθερία του ανθρώπου


Είναι υποχρέωση όλων να αγωνιζόμαστε, στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας, για την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον αρχαιολογικό χώρο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), το οποίο προϋπήρξε για πολλά χρόνια φυλακή και τόπος μαρτυρίου.



     Επεσήμανε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να δίνεται, τόσο για την πνευματική ελευθερία, όσο και για την κοινωνική, δηλαδή, με αιτήματα υπέρ της κατάργησης της δουλείας, της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης υπόστασης, ή «της φυλακίσεως δι' αδυναμίαν εξοφλήσεως χρεών κατά τους χαλεπούς τούτους καιρούς». 
     «Η ελπίς της ελευθερίας δεν φυλακίζεται, αλλά και ότι η αληθής ελευθερία είναι δώρον του Αγίου Πνεύματος και αποτελεί εσωτερική και καρδιακή υπόθεση, ακόμη και όταν οι εξωτερικαί συνθήκαι δεν είναι πρόσφοροι» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: 
     «Είναι υποχρέωσις όλων ημών να αγωνιζώμεθα, έκαστος κατά το μέτρον των δυνατοτήτων αυτού, υπέρ της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου, τόσο από πνευματικής απόψεως, ήτοι της απελευθερώσεως εκ της αιχμαλωσίας των παθών, όσο και από κοινωνικής τοιαύτης, εννοούντες την κατάργηση της δουλείας, της εκμεταλλεύσεως της ανθρωπίνης υποστάσεως, της φυλακίσεως δι' αδυναμίαν εξοφλήσεως χρεών κατά τους χαλεπούς τούτους καιρούς και τον σεβασμόν της μοναδικότητας του προσώπου».
     «Η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν παύει να αγωνίζεται, παντί τρόπω, για την επικράτηση των ως άνω πνευματικών και κοινωνικών αιτημάτων και αξιών» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος. 
     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε τα παραπάνω σε ομιλία του μέσα στο Επταπύργιο, αφού τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο εντός του κτιρίου και ο οποίος κτίστηκε από τον καταγόμενο από τη Δουμπιά Χαλκιδικής, πρώην κρατούμενο για κοινωνικά φρονήματα το 1918, ιερομόναχο αρχιμανδρίτη, Μελχισεδεκ Μακρή. Ο κτήτορας του παρεκκλησίου ενημέρωνε τότε με επιστολή του - ή οποία αναγνώστηκε στην εκδήλωση -  την Ι. Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, για την πρόθεση του να κτίσει αυτό το παρεκκλήσι, εντός του περιβόλου των τότε φυλακών. 
     Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι διαχρονικά το Γένος ανήγειρε ναούς στις πόλεις, παρεκκλήσια σε ιδρύματα, νοσοκομεία και εκπαιδευτήρια, εξωκλήσια στην ύπαιθρο και προσκυνητάρια στους δρόμους «ως ευχαριστία, ως ενθύμισις, εις μνήμην».
     «Δε γνωρίζει ο Έλλην να ζει κεχωρισμένος από τις εκκλησίες του. Και προσφυώς επιλέγει και τους αγίους δια πάσαν περίστασιν, συνδέων το όνομα, ή την ιδιότητα, ή τα χαρίσματα ενός εκάστου αγίου μετά της επιθυμίας της καρδίας του, ώστε να τύχη των προς Κύριον πρεσβειών αυτού» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:  
     «Ούτως και εδώ. Ο πετρώδης τόπος της Ακροπόλεως της Θεσσαλονίκης, του Επταπυργίου, τόπος συνδεδεμένος μετά του πόνου και των δακρύων  πολλών αδελφών, οι οποίοι εγνώρισαν εδώ την στέρησιν της πολυποθήτου ελευθερίας, αλλά και την αφαίρεση της ζωής έχει τον ιδικό του άγιον Ελευθέριο».
     Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο Επταπύργιο και προσφώνησε ο αναπληρωτής προϊστάμενος Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργιος Σκιαδαρέσης, ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών Συμεών Δανιηλίδης, αρχαιολόγοι, κληρικοί, πολίτες, καθώς και οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, Στέλιος Νέστωρ και Ακης Μαλτσίδης.
     Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Μονή Βλατάδων και ετέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος μητροπολίτη πρώην ηγουμένου της μονής, Παντελεήμονος, παρουσία του μητροπολίτη και ηγουμένου της μονής Νικηφόρου, μητροπολιτών, του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, κ.α.
     Ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε στη συνέχεια τα εγκαίνια του ηγουμενείου της Μονής Βλατάδων, το οποίο ανεγέρθηκε και ανακαινίσθηκε πρόσφατα από τον εκλιπόντα ηγούμενο.

Φάνης Γρηγοριάδης









Δεν υπάρχουν σχόλια: