e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Νεότεροι στίχοι για τον μακαριστό Ποιητή Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό


Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

ΤΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

Γρεγολεβάντες φυσάει στον τόπο μας

στην ου-τοπία σου τί;

Δείλι Τρίτων Χαιρετισμών
δειλά-δειλά ξημερώνεσαι Αλλού
μεταξύ του Ενθάδε και του Επέκεινα

εντός ολίγου ανάερο θα σε θυμούνται οι προσευχές
το χωνευτήρι εξοντώνει ονόματα και δόξες

μόνον η Ποίηση
          μητέρα όλων των μαχών παρηγορήτισσα
          και θαλασσομαχούσα
          των ηττημένων στέγαστρο
          δρόμος εκ του μη όντος
          χώμα πατρίδας εν γη αλλοτρία
θα διενεργεί αντί για 'σε
αναψηλάφηση ανθών δεδικασμένων
διόρθωση παθών
λέξεων σωθικών εξάσκηση

-μια τέτοια υστεροφημία λοιπόν ασήμαντη δεν είναι.

[Ζάκυνθος, 30.3-2.4.2019, συν-ομιλώντας με τον Ποιητή Σ. Σ. Χαρκιανάκη, γνωστόν ως Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, ο οποίος απεβίωσε στις 25 Μαρτίου 2019.]

Η Καππαδοκία από αερόστατο και βόλτα στα ελληνικά χωριά [Vlog Μητροπολίτου Σιγκαπούρης, 2.4.2019]






Συνεχίζουμε το ταξίδι στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Η μέρα ξεκινά από ψηλά με τη βοήθεια των αερόστατων, συνεχίζουμε χαμηλά με την επίσκεψή μας στην υπόγεια πόλη και ολοκληρώνουμε με την βόλτα μας στα άλλοτε "ελληνικά χωριά" της περιοχής όπως ήταν το Προκόπι, Σινασός και η Καρβάλη.

................

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 2ας Απριλίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Tόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Μιχαήλ Anishchenko, Ἔξαρχον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐν Οὐκρανίᾳ καί ἐπί κεφαλῆς τοῦ ἐν Κιέβῳ ἀνασυσταθέντος Ἱ. Σταυροπηγίου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου.
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Μιχαήλ Νεονάκην, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γερμανίας, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν,  ἐξ Esslingen. 
- Τόν Ἱερολ. Ἀρχιδιάκονον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννην Χρυσαυγῆν, Καθηγητήν, ἐξ Ἀμερικῆς.  
- Τόν Ἐντιμολ. κ. Εὐάγγελον Χρόνην, Ἄρχοντα Μαΐστορα τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Tόν Ἐξοχ. κ. Egemen Bağış, πρ. Ὑπουργόν, ἐντεῦθεν. 
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Παναγιώτην Εὐαγγελινόν, Παναγιώτην Μαργέτην, Βασίλειον Κωτσίμπαν, Ἀναστάσιον Βαζάκον, Ἠλίαν Σκανδάλην καί Βασίλειον Μπελέκον, Ἐπιχειρηματίας, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Ζουμπούλην Παπαπαρασκευᾶν, Διευθυντήν τοῦ 1ου ΕΠΑ.Λ Λαγκαδᾶ, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου Καθηγητῶν καί μαθητῶν. 
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Ἀποστόλου, Ἡγουμένου τῆς ἐν Χαλκιδικῇ Ἱ. Μονῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολυτρίας, κατά τήν συνδιοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Ἰμβριακῆς Ἑνώσεως Μακεδονίας - Θρᾴκης καί τοῦ Δήμου Νέας Μηχανιώνας ἐκδήλωσιν, ἐπί τοῦ θέματος «Ἡ Ἴμβρος σήμερα ἀνταμώνει μέ τήν Νέα Μηχανιώνα», ἐν τῷ Ἀμφιθεάτρῳ τοῦ Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, τό Σάββατον, 30ήν λήξαντος μηνός Μαρτίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, κατά τήν ὑπό τῆς Γενικῆς Συνομοσπονδίας Ἐπαγγελματιῶν Βιοτεχνῶν Ἐμπόρων Ἑλλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) διοργανωθεῖσαν ἐπετειακήν ἐκδήλωσιν, ἐπί τῇ συμπληρώσει 100ετίας ἀπό τῆς ἱδρύσεως τῆς Συνομοσπονδίας (1919-2019), ἐν τῷ Μεγάρῳ Μουσικῆς Ἀθηνῶν, τήν Τρίτην, 2αν ἀρξαμένου μηνός Ἀπριλίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, κατά τάς συνδιοργανωθείσας ὑπό τοῦ Πολιτιστικοῦ καί Ἀθλητικοῦ Συλλόγου Πυροσβεστῶν Νομοῦ Ξάνθης καί τοῦ Δήμου Ξάνθης ἐκδηλώσεις, ὑπό τόν τίτλον «Ἡ Πόλη στήν Ξάνθη», μεταξύ 29ης καί 31ης λήξαντος μηνός Μαρτίου.
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, κατά τό διοργανωθέν ὑπό τοῦ Ἱδρύματος «Covergences Greece Forum» ἐναρκτήριον διεθνές συνέδριον, ἐν τῷ Μεγάρῳ Μουσικῆς Ἀθηνῶν, τήν Δευτέραν, 1ην τ.μ. Ἀπριλίου.   

Η Αυστραλία και η Ελληνορθόδοξη Οµογένεια


Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Γραµµατέας ΣΑΕ 1995-2001 | ethnos.gr, 2.4.2019

Με τον θάνατο του µακαριστού Στυλιανού, Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, ανοίγει ένα κεφάλαιο για τον Ελληνισµό της Αυστραλίας. Πολλά µπορούν να ειπωθούν για τον µακαριστό Στυλιανό, θετικά και αρνητικά, αλλά αυτό ενέχει πάντα τον κίνδυνο της υποκειµενικότητας και δεν θα αποπειραθώ σήµερα να το πράξω. Το αύριο όµως του Ελληνισµού της Αυστραλίας, είτε αρέσει σε κάποιους από εµάς είτε όχι, είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Ωκεανίας.

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Εκκλησία της Αυστραλίας δεν είχε σχεδόν καµιά επαφή τόσο µε το Φανάρι όσο και µε την Αθήνα. Η αποµάκρυνση αυτή µακροπρόθεσµα θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον Ελληνισµό της Αυστραλίας. Κυρίως γιατί πλέον δεν µιλάµε για µετανάστες που έχουν προσωπικές και συναισθηµατικές αναφορές στα δύο κέντρα, αλλά για ανθρώπους δεύτερης και τρίτης γενιάς που η προσέγγισή τους θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική.

Και µπορεί οι παλαιότεροι εξ ηµών να ανατροφοδοτούσαµε την ύπαρξή µας µέσα από τις κόντρες για να ισχυροποιούµε την προσωπική µας θέση, όµως η σηµερινή κατάσταση καθιστά απαγορευτικές τις άγονες αντιπαραθέσεις, που δεν ελκύουν τη νέα γενιά αλλά αντιθέτως την αποµακρύνουν, µε αρνητικά αποτελέσµατα για τον Ελληνισµό και την Ορθοδοξία. Η συζήτηση που έχει ανοίξει εγκυµονεί κινδύνους για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισµό της Αυστραλίας.

Η πρόταση για διάσπαση της Αρχιεπισκοπής όχι µόνο δεν θα λύσει τα άλυτα προβλήµατα δεκαετιών, αλλά, θα τα µεγεθύνει. Τα θέµατα που ταλανίζουν την Εκκλησία της Ωκεανίας µε την αυτοαποκαλούµενη «Αυτοκέφαλο», µε την ανύπαρκτη ή ελάχιστη συνεργασία µε τις ελληνικές κοινότητες, δεν µπορούν να αντιµετωπισθούν µε πολλές µικρές Αρχιεπισκοπές, µε διαφορετικούς στόχους που θα αναπτύξουν οι ιεράρχες που φιλοδοξούν να γίνουν µικροί Αρχιεπίσκοποι. Θεµιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά το ζητούµενο είναι το αύριο και η συλλογική φιλοδοξία για διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας.

Το τρίγωνο Οµογένεια – Αθήνα – Φανάρι πρέπει να ενδυναµωθεί εάν θέλουµε σε 50 ή 100 χρόνια να υπάρχει Ελληνισµός στην Αυστραλία. Από µόνος του ο Ελληνισµός δεν θα τα καταφέρει εάν δεν είναι σε µια διαρκή επαφή µε το Φανάρι και την Αθήνα. Για να ενδυναµωθεί, χρειάζεται να σταµατήσουµε τις άγονες αντιπαραθέσεις. Και εκεί ακριβώς χρειάζεται µια προσωπικότητα που από τη θέση του Αρχιεπισκόπου θα πρέπει να συµβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενός Αρχιεπισκόπου χωρίς το υπερτροφικό ΕΓΩ, αλλά µε το συνθετικό ΕΜΕΙΣ. Ενός Ιεράρχη που θα πείσει την παροικία να τον στηρίξει και να προχωρήσουν όλοι µαζί τον σχεδιασµό της αυριανής µέρας. Είµαι σίγουρος ότι η Ελληνορθόδοξη Οµογένεια έχει και το ανθρώπινο δυναµικό αλλά και τη θέληση να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος και ενωτικά να διαµορφώσει ένα καλύτερο µέλλον.