e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο euronews: «Αφήνω την καρδιά μου στην Κωνσταντινούπολη» [+video]






Από την Χάλκη της Κωνσταντινούπολης, στην ηγεσία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αμερικής. Λίγες ημέρες πριν από την τελετή ενθρόνισης του στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε στο euronews. Γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Το 1991 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το 1994 χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ το 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Το «αντίο» στην Κωνσταντινούπολη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στενοχωριέται που φεύγει από την Κωνσταντινούπολη, μα δεν θλίβεται αφού σύντομα θα τον υποδεχθεί το νέο του ποίμνιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, πάντα θα επιστρέφει στην Πόλη, αφού είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1977 η οικογένεια του έφυγε από την Πόλη. Εκείνος μεγάλωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη μετά την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,γεγονός που χαρακτηρίζει «κοσμογονικό». Όσο για το αντίο που πρέπει να πει: «Έχω αφήσει την καρδιά μου στην Κωνσταντινούπολη, αφήνω τον πατέρα μου που τον έθαψα πριν από δύο χρόνια στα χώματα της Πόλης».

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης

«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην Τουρκία κοστίζει ακριβά αυτή η κατάσταση, ενώ δεν έχει κανένα όφελος», υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και προσθέτει πως το κλείσιμο της σχολής αποτελεί αναχρονισμό που σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Καλό σημάδι αποτελεί και η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνοδευόταν από εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας. Ακόμη, ο Άγιος Αμερικής εκτιμά πως η σχολή θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό σπουδαστών, γι' αυτό και όταν ανοίξει τις πύλες της, θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια ως προς την επιλογή των σπουδαστών.

Οι προκλήσεις στην Αμερική

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομογένεια και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, όμως δηλώνει αισιόδοξος αφού πιστεύει στις δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας. Σημειώνει πως οι Έλληνες της Αμερικής διαπρέπουν στην πολιτική, επιχειρηματική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει μετά την ενθρόνιση του, είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο ''σημείο μηδέν'' στη Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνει, «ο ημιτελής ναός σε ένα ιερό σημείο για τους Αμερικανούς πολίτες και για την κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να είναι καύχημα για εμάς».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η ομογένεια

Ο Άγιος Αμερικής δεν ξεχνά και τις επιτυχίες των Ελλήνων του εξωτερικού στον τομέα του αθλητισμού. Ανάμεσα τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. «Ο Γιάννης είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε ολόκληρη την ομογένεια και όχι στους Έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι τον αγαπούν όχι μόνο γιατί είναι καλός παίκτης, αλλά κυρίως γιατί έχει ήθος και είναι ιδιαίτερα ταπεινός». 

Ο δρόμος της Τουρκίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατανοεί την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με την πορεία της Τουρκίας. Πολλοί υποστηρίζουν πως η Άγκυρα απομακρύνεται από την Δύση, κάτι που ο Άγιος Αμερικής παραδέχεται. Όμως υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, αφού τα θεμέλια που έχει θέσει ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Η κρίση με τη Μόσχα λόγω Ουκρανίας

«Η απομάκρυνση της Ουκρανίας από το ρωσικό άρμα αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ρωσία»σημειώνει ο Άγιος Αμερικής και προσθέτει πως η αντίδραση της Μόσχας, υπήρξε βίαιη και άμετρη, αν και απολύτως αναμενόμενη. Ο Σεβασμιότατος υποστηρίζει πως με εκκλησιαστικούς όρους, η συμπεριφορά της Μόσχας είναι ακατανόητη, ενώ τονίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο μελέτησε προσεκτικά όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακόμη, εκφράζει την ελπίδα, πως σύντομα η Ρωσία θα αναθεωρήσει την στάση της, διότι όπως σημειώνει «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Η «επιστροφή» στην Πόλη

«Είμαι Κωνσταντινοπολίτης, εδώ είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Οπότε θα έρχομαι συχνά να προσκυνώ τον πατέρα μου και να φιλώ το χέρι του Πατριάρχη μου», εξομολογείται ο Άγιος Αμερικής. Σημειώνει ακόμη πως τον έχει σημαδέψει η διακονία του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, ενώ γνωρίζει πότε έχει φυτευτεί κάθε φυτό και δέντρο και πότε έχει γεννηθεί κάθε κατσικάκι. Τέλος, σημειώνει πως θα εργαστεί σκληρά στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη, μπορείτε να κάνετε κλικ στο βίντεο που ακολουθεί.

Κάμερα: Γιάννης Δήμας – Χρήστος Μπράτσος

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην Θρονική Εορτή της Κύπρου κομίζων Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου


Του Α. Βικέτου 

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «υπηρετούμε την αλήθεια μόνη, άνευ υπολογισμών και δευτέρων σκέψεων, άνευ άλλων ιταμών συμφερόντων και αναξιοπρεπών σκοπιμοτήτων», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο μήνυμα του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε μήνυμα του με την ευκαιρία χθες της μνήμης του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα. Το μήνυμα ανέγνωσε στο τέλος της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Δασούπολη ο εκπρόσωπος του κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος έλαβε μέρος στο Συνοδικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του σημείωσε ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία (Κωνσταντινούπολης) γέννησε όλες τις νεότερες Εκκλησίες και είναι «η διασώσασα και διασώζουσα και το υμέτερον (Εκκλησίας Κύπρου) εκ της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου καθεστώς αυτοκεφαλίας». 

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας, τονίζοντας: «Σε σκοτεινές μέρες της Ιστορίας η δική μας πονεμένη και ευγενική στάση, η κοσμιότητα μας απέναντι στην ψευδώνυμη, όπως φάνηκε τελικά πανορθόδοξη ενότητα, θεωρήθηκε (από κάποιους) ότι διαλέξαμε την παραίτηση του Θρόνου μας από τις ευθύνες, με τις οποίες κόσμησε Αυτόν η Εκκλησία, αλλά όχι! Στην Κωνσταντινούπολη δεν βρίσκεται κάποιο συντονιστικό όργανο, υπό τύπο χοράρχου, αλλά η αγαπώσα καρδία και ο νους της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Το Φανάρι ζει και αυτό ήλθαμε να υπενθυμίσουμε αγαπητικώς, αφενός προς την υμετέρα φίλη Μακαριότητα, αφετέρου δε προς πάσα κατεύθυνση μισούντων και αγαπώντων ημάς». 

Καταλήγοντας, στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι στην Κύπρο «ζει τιμαλφές μέρος της Οικουμενικής Ρωμηοσύνης, εξ εκείνης της Μεγαλομάρτυρος Ρωμηοσύνης». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ζήτησε από τον Μητροπολίτη Γαλλίας να μεταφέρει στον κ. Βαρθολομαίο για την ονομαστική Του εορτή «και ο Θεός να του δώσει ό,τι καλό και για την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και για όλη την Ορθοδοξία». 

Ο κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία Κύπρου «στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έτσι και τώρα θα το στηρίξουμε… Δεν μας χωρίζει τίποτε. Είμαστε πάντοτε προσανατολισμένοι στην Κωνσταντινούπολη και στο κέντρο της Ορθοδοξίας μας». 

Κατά την έξοδο από τον ναό  ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, γιατί, με βάση όσα είπε και όσα άκουσε στο μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου, δεν μνημονεύει ακόμη τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Μας απάντησε ότι η Εκκλησία Κύπρου «ανέλαβε μια σταυροφορία, η οποία δεν τελείωσε ακόμη». Εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει κάτι καλύτερο για όλη την Ορθοδοξία για να χαρεί πρώτα ο Θεός και μετά εμείς οι άνθρωποι. «Όταν έλθει η ώρα θα τον μνημονεύσουμε (τον Αρχιεπίσκοπο Επιφάνιο). Δεν βιαζόμαστε», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι χθες, στον Μέγα Εσπερινό στην Πόλη για την εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, πήγαν και του ευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, οι οποίοι είχαν εγκάρδια συνομιλία.








ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ:








ΜΗΝΥΜΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄

Μακαριώτατε καί Ἁγιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Νέας Ἰουστινιανῆς καί πάσης Κύπρου, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ τῆς ἡμῶν Μετριότητος κύριε Χρυσόστομε, τήν Ὑμετέραν σεβασμίαν Μακαριότητα ἀδελφικῶς ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.

«Ἐπειδή ἡ ἁγία Μεγάλη Ἐκκλησία, κοινή Μήτηρ τῶν ὅλων καί προνοητής καθέστηκεν εὐλόγως καί ἡ κατά Κύπρον μερική Ἐκκλησία, τήν ἐνσκήψασαν αὐτῇ λοιμικήν καί ψυχώλεθρον νόσον καί ἔκ τινων κακοτρόπων ἐπήρειαν, ἀναφέρει αὐτῇ τῇ κοινῇ Μητρί Μεγάλῃ Ἐκκλησίᾳ πρός παῦσιν ταύτης καί διόρθωσιν διά τῆς ἀμφιστόμου μαχαίρας ἥν αὐτῇ ὁ Κύριος μέχρι τοῦ νῦν ἐχαρίσατο....» (Ἀναφορά τῶν Κυπρίων, ὑπέρ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου αὐτῶν Φιλοθέου, Καλ. Δελικάνη, "Ἐπίσημα Ἐκκλησιαστικά Ἔγγραφα", Τόμος ΙΙ, σελ. 586-587)

Διά τῶν ἐμπνευσμένων τούτων λόγων οἱ ἀείμνηστοι Μητροπολῖται Πάφου Ἰωακείμ, Κιτίου Μακάριος, καί Κυρηνείας Νικηφόρος ὡς καί εἴκοσι καί εἷς κληρικοί καί σάριθμοι πρόκριτοι λαϊκοί ἐκ τῆς Ὑμετέρας εὐλογημένης νήσου, ἀπηυθύνθησαν ἐν ἔτει 1759 πρός τήν καθ΄ἡμᾶς Ἁγίαν τοῦ Χριστοῦ Μεγάλην Ἐκκλησίαν διά τήν ἐπίλυσιν τοῦ τότε ἐκκλησιαστικοῦ παρ΄ ἐκείνοις προβλήματος.

Καί διατηροῦμεν τά τοιαῦτα ὡς κειμήλια ἱερά, κληροδοτηθέντα ἡμῖν παρά τῶν ἀοιδίμων Προκατόχων ἡμῶν, τῶν Ἀρχιεπισκόπων Κωνταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικῶν Πατριαρχῶν, σειρᾶς ὅλης τιμίων ἀνδρῶν ἐκδαπανησάντων τό ζῆν αὐτῶν διά τήν δόξαν τοῦ Θεοῦ καί εἰς τήν διακονίαν τῆς Ἐκκλησίας.

Διά τῆς ἀναγνώσεως καί ἀναδιφήσεως τοιούτων ἐκκλησιαστικῶν κειμένων ἀναβαπτιζόμεθα εἰς ὅσα ἔχομεν ἐνσυνειδήτως ὑποχρέωσιν ὅπως διακονῶμεν ἐκ τῆς ἕδρας τοῦ μαρτυρικοῦ Φαναρίου. Διότι εἴμεθα μεγαλομάρτυς Ἐκκλησία, οὐχί τόσον ὡς ἐκ τῶν ἐξωτερικῶν λόγων ἀλλά κυρίως διότι ἔχομεν παντοῦ καί πάντοτε τήν εὐθύνην ἔκ τε τῶν Θείων καί Ἱερῶν Κανόνων καί ἐξ αὐτῆς ταύτης τῆς καθηγιασμένης πράξεως τῆς Ἐκκλησίας νά ὑπηρετῶμεν τήν ἀλήθειαν μόνην, ἄνευ ὑπολογισμῶν καί δευτέρων σκέψεων, ἄνευ ἄλλων ἰταμῶν συμφερόντων καί ἀναξιοπρεπῶν σκοπιμοτήτων.

Εἴμεθα ἡ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, ἡ γεννήσασα πάσας τάς νεωτέρας τοιαύτας, ἡ διασώσασα καί διασώζουσα καί τό ὑμέτερον ἐκ τῆς Γ΄ἐν Ἐφέσῳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου καθεστώς αὐτοκεφαλίας, ἡ ἔχουσα τήν ὑποχρέωσιν προνοίας πάσης ἄλλης Ἐκκλησίας, τῶν τε ἀδελφῶν Πρεσβυγενῶν καί τῶν θυγατέρων νεωτέρων τοιούτων, τῶν ἐκ τοῦ ἡμετέρου Κανονικοῦ σώματος ἐν κόποις, ἐν στερήσεσιν, ἐν θλίψει, πλήν μετ΄ ἐνδιαφέροντος καί προνοίας ἀπογαλακτισθεισῶν, διά νά ἔχωσι τήν ἰδικήν των ἐσωτερικήν αὐτοτέλειαν.

Ὑπό τήν ἔννοιαν ταύτην ἀντιλαμβανόμεθα καί μετ΄ἐγκαυχήσεως μνημονεύομεν ταύτην τήν ἱεράν καί πανεπίσημον ὥραν τῆς Θρονικῆς ὑμῶν Ἑορτῆς, τῆς ἀναφορᾶς τῶν προγόνων Ὑμῶν, Μακαριώτατε ἅγιε ἀδελφέ, ὅτι ἡ Ἐκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ἡ Μεγάλη τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία, εἶναι «κοινή Μήτηρ τῶν ὅλων καί προνοητής».

Καί ὄντως εἶναι. Ἀληθῶς ἐστι. Λυπούμεθα δέ ὅτι ἐφθάσαμεν εἰς τό σημεῖον νά ἐπαναλαμβάνωμεν τά αὐτονόητα καί τά καθεστῶτα ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ, πλήν ἀναγκαζόμεθα, διότι ἐκ τῶν ποιμαντικῶν ὑποχωρήσεων καί μάλιστα ἐν ἡμέραις ζοφεραῖς τῆς ἱστορίας, ἡ ἡμετέρα παθητική καί εὐγενής στάσις, ἡ κοσμιότης ἡμῶν ἔναντι ποιᾶς τινος ψευδωνύμου, ὡς ἐφάνη τελικῶς, Πανορθοδόξου ἑνότητος, ἐθεωρήθησαν ὅτι ἐπελέξαμεν τήν παραίτησιν τοῦ Θρόνου ἡμῶν ἐκ τῶν εὐθυνῶν μεθ΄ὧν ἐκόσμησεν αὐτόν ἡ Ἐκκλησία, ἀλλ΄οὐχί.

Ἕως τῆς συντελείας τῶν αἰώνων, εἰς πεῖσμα καί καταισχύνην τοῦ μισοκάλου καί ἀντιδίκου πνεύματος καί τῶν ὑπ΄αὐτοῦ ἐμπνεομένων, εἰς τήν Κωνσταντινούπολιν θά ζῇ ἑδραῖον καί ἀμετακίνητον τό τιμαλφέστερον καί ἁγιώτερον τοῦ εὐσεβοῦς ἡμῶν Γένους καί τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως, ἡ καθ΄ ἡμᾶς Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, ἡ Μήτηρ καί ποτνία ἐν Ἐκκλησίαις.

Ἐν Κωνσταντινουπόλει δέν εὑρίσκεται συντονιστικόν τι ὄργανον ὑπό τύπον χοράρχου ἀλλ΄ αὐτή αὕτη ἡ ἀγαπῶσα καρδία καί ὁ πολυμήχανος νοῦς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Τό Φανάριον ζῇ, Μακαριώτατε, καί τοῦτο ἤλθομεν σήμερον ἐνταῦθα νά ὑπενθυμίσωμεν ἀγαπητικῶς ἀφ’ ἑνός μέν πρός τήν γνωρίζουσαν αὐτό καί ἔχουσαν ἀγάπην δι΄ ἡμᾶς Ὑμετέραν φίλην Μακαριότητα, ἀφ’ ἑτέρου δέ πρός πᾶσαν κατεύθυνσιν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς.

Τό Φανάριον ζῇ ἐπειδή τό θέλει ὁ Κύριος τῆς Δόξης, ὁ Ἐσταυρωμένος καί μή ἀποκαθηλούμενος ἐνταῦθα, ὁ ἀναστάς καί ἐν δόξῃ ἀναληφθείς ἀφ΄ἡμῶν εἰς τούς Οὐρανούς. Ζῇ, διότι ἔχει τάς εὐχάς τῶν Θεοφόρων Πατέρων τῶν ἁγίων Συνόδων, αἵτινες ἀπέδωκαν αὐτῷ ἱεράς ἀπαραβιάστους καί ἀδιαπραγματεύτους προνομίας διακονίας.

Διό καί τοιούτοις αἰσθήμασιν ἀγάπης καί τιμῆς συμμετέχομεν ἐξ ὅλης ψυχῆς καί διανοίας εἰς τάς λαμπράς καί εὐχαριστιακάς τελετάς τῆς Θρονικῆς ὑμῶν ἑορτῆς, γνωρίζοντες ὅτι ἐν τῇ γῇ ταύτῃ, τῇ πιανθείσῃ τοῖς αἵμασιν εὐσεβῶν τέκνων τῆς Ἐκκλησίας ζῇ ἀπό τῶν Ἀποστολικῶν ἀκόμη χρόνων ἡ Ρωμέηκη συνείδησις καί ἡ εὐλάβεια αὐτῆς εἰς τάς καρδίας τῶν πιστῶν τέκνων ἡμῶν.

Ζῇ ἡ εὐωδία τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς. Ἐν Κύπρῳ ζῇ τιμαλφές μέρος τῆς Οἰκουμενικῆς Ρωμηοσύνης, ἐξ ἐκείνης τῆς Μεγαλομάρτυρος Ρωμηοσύνης, ἧστινος τό δένδρον ἐτρανώθη διά τῶν αἱμάτων καί θυσιῶν τῶν τέκνων αὐτῆς ὑπέρ τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί ὑψηλῶν ἰδανικῶν.

Ἤλθομεν διά τοῦ ἡμετέρου ἐκπροσώπου, Ἱερωτάτου ἀδελφοῦ Μητροπολίτου Γαλλίας κυρίου Ἐμμανουήλ, διά νά ἀσπασθῶμεν ἐν Κυρίῳ τήν Ὑμετέραν πολιάν Μακαριότητα καί τούς ἁγίους ἀρχιερεῖς, ἀλλά καί νά ἐπιδαψιλεύσωμεν τάς Πατριαρχικάς ἡμῶν εὐχάς καί τήν εὐλογίαν ἀπό τῆς Μητρός Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως πρός τήν Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν τῆς Κύπρου.

Ἤλθομεν διά νά ἁσπασθῶμεν Ὑμᾶς, Ἀποστολικῷ πνεύματι, ὡς Ἀνδρέας τόν Βαρνάβαν. Συγχαίροντες οὖν ἐγκαρδίως, εὐχόμεθα, ἐκ Φαναρίου πᾶν ἀπό Κυρίου ἀγαθόν καί Αὐτῷ εὐάρεστον, Ὅστις καί κρατύνοι τήν Ὑμετέραν γερασμίαν Μακαριότητα, τούς περί Αὐτήν ἀδελφούς ἀρχιερεῖς, τόν εὐαγῆ κλῆρον καί τόν φιλόχριστον λαόν ἐν ὑγιείᾳ καί εὐλογίαις πολλαῖς. Γένοιτο.

‚βιθ´ Ἰουνίου θ’


Τῆς Ὑμετέρας σεβασμίας Μακαριότητος
ἀγαπητός ἐν Χριστῷ ἀδελφός

Ευχετήρια ακροστιχίδα για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου


Βαρθολομαίος στα ονομαστήριά του: “Το θέμα του Αυτοκεφάλου είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”































ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, που εορτάζει τα ονομαστήριά του, μετά τη Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό, παρουσία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, και εκπροσώπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών

“Εάν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκινείτο επί τη βάσει άλλων, μη εκκλησιαστικών, κριτηρίων, θα ανέμενε την έκβασιν των προεδρικών εκλογών εν Ουκρανία. Το θέμα του Αυτοκεφάλου, όμως, είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στον Πατριαρχικό Ναό, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Τρίτη, 11 Ιουνίου, για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά του.

“Το σπουδαιότερον εκκλησιαστικόν γεγονός κατά την περίοδον αυτήν υπήρξεν η χορήγησις υπό του Οικουμενικού Θρόνου Αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας, προιόν της αγαπητικής και ποιμαντικής μερίμνης της Μητρός Εκκλησίας προς τον χειμαζόμενον, λόγω ποικίλων διασπάσεων, ευσεβή ουκρανικόν λαόν. Ουδέν άλλο κίνητρον είχομεν εις την πρωτοβουλίαν αυτήν, τα δε περί του αντιθέτου διαδιδόμενα εις το διαδίκτυον και αλλαχού, όχι μόνον δεν έχουν ίχνος αληθείας, αλλά διαστρεβλώνουν σκοπίμως την πραγματικότητα, είναι fake news”, είπε ο Παναγιώτατος, ο οποίος καλωσόρισε εγκαρδίως τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, και την τιμία συνοδεία του, συγχαίροντάς τον “διά την πιστότητά Του εις την Μητέρα Εκκλησίαν και διά τον καλόν αγώνα του διά τα εκκλησιαστικά πράγματα εν Ουκρανία”.

“Αι εορταί είναι πάντοτε και καιρός ενθυμήσεως και μνήμης”, σημείωσε ο Πατριάρχης, και πρόσθεσε ότι πάντα θυμάται και μνημονεύει με ευγνωμοσύνη όλους όσοι τους οφείλει, “μετά Θεόν, τα πάντα, το ζην και το ευ ζην, την ανατροφήν και την μόρφωσιν, την αγάπην διά τα γράμματα και διά την Εκκλησίαν και διά την φύσιν, την θύραθεν και την θεολογικήν παιδείαν, τον φόβον Θεού και την ενθάρρυνσιν εις την πορείαν προς την ιερωσύνην.

“Το όραμα ημών και η ελπίς, όταν εισήλθομεν εις τον ιερόν κλήρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήτο η εκκλησιαστική διακονία. Η πεμπτουσία της ιερωσύνης είναι η διακονία του Θεού και του ανθρώπου, του επιγείου βίου και του ουρανίου προορισμού του, η αυτοπροσφορά, και η ταπεινοφροσύνη. Ανήκομεν εις τον Χριστόν”, τόνισε και, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στην αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο:

“Εις την εποχήν μας, η Εκκλησία δίδει την φιλόθεον και φιλάνθρωπον μαρτυρίαν αυτής έναντι των μεγάλων προκλήσεων, θρησκευτικών, ανθρωπολογικών και ηθικών, πολιτισμικών, τεχνολογικών και οικονομικών, έναντι των πολυμόρφων απειλών κατά της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου. Μέσα εις την οικονομοκεντρικήν παγκόσμιον κοινωνίαν και την «παντοκρατορίαν της αγοράς», ο λόγος της Εκκλησίας είναι λόγος αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Εις το πεδίον της αλληλεγγύης δοκιμάζεται σήμερον η πίστις μας. Δεν πείθει η «αδάπανος ευλάβεια», και η αυτάρεσκος πνευματικότης. «Πλησίον» αναδεικνυόμεθα προς τους αδελφούς πάντοτε εμπράκτως, συγκεκριμένως, προσωπικώς. Η Εκκλησία οφείλει να λειτουργή ως θετική πρόκλησις και εναλλακτική πρότασις ζωής, η οποία βασίζεται εις την αδιάρρηκτον ενότητα της πίστεως εις τον Θεόν και της αγάπης προς τον συνάνθρωπον. Πρέπει να προβάλλη το κοινοτικόν πνεύμα έναντι του ατομοκεντρισμού, την ασκητικήν απλότητα και την ευχαριστιακήν χρήσιν του κόσμου έναντι του ευδαιμονισμού και του καταναλωτισμού, την δικαιοσύνην έναντι της κοινωνικής αναλγησίας και αδικίας, την ειρήνην των πολιτισμών και των θρησκειών έναντι της «συγκρούσεως των πολιτισμών» και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Επί τη βάσει του ευαγγελικού ήθους δυνάμεθα να ζήσωμεν εις τον κόσμον, χωρίς να τον καταστρέφωμεν, να συνυπάρχωμεν, χωρίς να περιορίζωμεν ο εις την ελευθερίαν του άλλου.
Δοξάζομεν τον φιλάνθρωπον Θεόν, δι᾿ όσα εχαρίσατο εις την Αγίαν Αυτού Εκκλησίαν και εις ημάς προσωπικώς κατά το διαρρεύσαν έτος από της περυσινής συνάξεως ενταύθα επί τη ονομαστική ημών εορτή, κρατύνων την ταπεινήν εκκλησιαστικήν ημών διακονίαν. Μεθ᾿ ικανοποιήσεως καταγράφομεν ότι αι πρωτοβουλίαι του Οικουμενικού Πατριαρχείου καρποφορούν και αναδεικνύουν την δύναμιν της Ορθοδόξου μαρτυρίας έναντι των σημείων των καιρών”.

Της ομιλίας του Παναγιωτάτου προηγήθηκε η προσφώνηση του Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Ιεραρχίας του Θρόνου.

Τις θερμές ευχές του ιδίου προσωπικώς, της Ιεραρχίας και του Ιερού Κλήρου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του πιστού λαού της χώρας του εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος και πάλι ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για όλα όσα με αυτοθυσία έπραξε και πράττει χάριν των δικαίων και της ενότητας συνολικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Όλοι ημείς που παρευρεθήκαμεν σήμερον εδώ, ανήκομεν σε διάφορες αυτοκέφαλες τοπικές Εκκλησίες και όμως αποτελούμεν όλοι μίαν Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, έχομεν μία σωτήρια ορθόδοξη πίστη, αγωνιζόμαστε καθημερινά να κάνουμε βίωμα στον σύγχρονο κόσμο την Αγία Γραφή και ακολουθούμε τους ενιαίους κανόνες των Συνόδων και των αγίων Πατέρων. Και παρόλο που τα θυελλώδη κύματα της σημερινής εποχής, όπως βλέπουμε, προσπαθούν να ανισορροπήσουν το ενιαίο πλοίο της Εκκλησίας, ημείς πιστεύουμε, ότι χάρις εις την σοφωτάτην καθοδήγησιν εκ της Υμετέρας Παναγιότητας, καθώς και των αδελφών Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, το πλοίο αυτό θα κατευθυνθεί στον ήρεμο όρμο της ειρήνης και της αμοιβαίας αγάπης”.

Στη συνέχεια τις θερμές ευχές της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και του Προκαθημένου της, Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, μετέφερε ο εκπρόσωπός του στην εορτή και Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος.

Παρέστησαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Vasyl Bodnar, ως εκπρόσωπος του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, o Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Andrii Sybiha, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου και κ.Oleksandr Gaman, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, μαθητές ομογενειακών σχολείων, καθώς και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο, τις ευχές από τους εν τη Πόλει Ιεράρχες του Θρόνου και, ακολούθως, από την Πατριαρχική Αυλή, υπό τον Μ. Πρωτοσύγκελλο Ανδρέα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο και την τιμία Συνοδεία του, όπου είχαν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν στον Παναγιώτατο τις εγκάρδιες ευχές τους και τα αισθήματα ευγνωμοσύνης για τις ενέργειες του Οικουμενικού Θρόνου υπέρ της Εκκλησίας τους.

Στη συνέχεια δέχθηκε τις υιικές ευχές για πολλά και πολύκαρπα έτη από την πολυμελή Αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη ημιαυτονόμου Εκκλησίας.

“Ο Άγιος Απόστολος και Υμέτερος Πάτρων Βαρθολομαίος εσταυρώθη. Και Υμείς διαρκώς σταυρούσθε υπό των ανθρωπίνων αδυναμιών και των πολλαχόθεν ανακυπτόντων προβλημάτων, και δη των πέραν της αμέσου δικαιοδοσίας Υμών. Ευλόγως, όθεν, παραλληλίζοντες την ζωήν Υμών, “Μέγα της Οικουμένης και Άκρε Αρχιερεύ”, την μετά του προστάτου Σας Αγίου ομοιότητα διαπιστούμεν ζωήν”, επισήμανε στην προσφώνηση του, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου και σε άλλο σημείο της, τόνισε: “Υμείς, Παναγιώτατε, εσημειώσατε κατά την 22αν Οκτωβρίου του έτους 2016, ότι ο ρόλος του Πατριαρχείου δεν είναι πολιτικός και ούτε θα γίνει ποτέ. Και όντως ούτως εστίν, καθώς η Μήτηρ Εκκλησία διά αοιδίμων προκατόχων Υμων, πολλάκις προετίμησεν το μαρτύριον παρά την προστασίαν του Πατριάρχου, τον θάνατον υπέρ του ποιμνίου παρά την ζωήν του Πατριάρχου”.

Ο Παναγιώτατος δέχθηκε, επίσης, τις εγκάρδιες ευχές, κατά τη διάρκεια διαδοχικών κατ’ ιδίαν ακροάσεων, του Υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, εκ προσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, και του βουλευτού Γεωργίου Κουμουτσάκου, εκ προσώπου του Προέδρου της ΝΔ και επί κεφαλής του Τομέα Εξωτερικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.
















ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τά ὀνομαστήρια τῆς Α. Θ. Παναγιότητος 
τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
Ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἡμέρᾳ τῶν σεπτῶν Πατριαρχικῶν Ὀνομαστηρίων, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Δευτέραν, 10ην Ἰουνίου, ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ. 
     Κατ᾿ αὐτόν ἐκκλησιάσθησαν οἱ ἐπί τοῦτο τιμητικῶς  προσελθόντες Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος, συνοδεύομενος ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου καί Γρεβενῶν κ. Δαβίδ, τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Θεσπιῶν κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, καί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Φιλοθέου Θεοχάρη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱ. Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, καί Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κ. Ἐπιφάνιος, μετά τῆς τιμίας Συνοδείας αὐτοῦ, πλεῖστοι Ἱεράρχαι, ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, ὁ Ἐντιμ. κ. Oleksandr Gaman, Γεν. Πρόξενος τῆς Οὐκρανίας ἐν τῇ Πόλει, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι καί πλῆθος πιστῶν ἐκ τῆς Πόλεως καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 
     Μετά τήν Ἀπόλυσιν, ὁ Πατριάρχης ἐτέλεσε Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τοῦ ἐκ τῶν προκατόχων Του ἀοιδίμου Πατριάρχου Ἰωσήφ καί τοῦ ἀειμνήστου Ἱερομονάχου Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανοῦ, τοῦ Ἰμβρίου, οὗτινος τό ὄνομα φέρει, ἐν συνεχείᾳ δέ ὡμίλησε πρός τό ἐκκλησίασμα καλωσορίσας ὅλως ἐξαιρέτως τούς Μακαριωτάτους ἁγίους Ἀθηνῶν καί Κιέβου, ἐκφράσας τάς εὐχαριστίας Αὐτοῦ πρός τόν ἱ. Κλῆρον καί τόν λαόν διά τήν παρουσίαν των κατά τήν εὔσημον ταύτην ἡμέραν καί ἀπευθύνας κάλεσμα πρός πάντας ὅπως φυλάσσουν ὡς κόρην ὀφθαλμοῦ τήν εὐλογημένην παράδοσιν πίστεως, ἀγάπης καί ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς τῆς Ἁγίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.   
     Ὁ Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ἐπιφάνιος, κατά τήν ὁμιλίαν του, ἐξέφρασε τάς εὐγνώμονας εὐχαριστίας του, ὡς καί σύμπαντος τοῦ Οὐκρανικοῦ λαοῦ, διά τήν ἐπ’ ἐσχάτων ὅλως ἰδιαιτέρως ἐπιδειχθεῖσαν πρός τήν ὑπ’ αὐτόν Ἐκκλησίαν μητρικήν στοργήν καί τήν κανονικήν προστασίαν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, πρός θεραπείαν τῶν ἐκκλησιαστικῶν πληγῶν ἐν Οὐκρανίᾳ, ἀπευθυνθείς δέ καί πρός τόν Μακ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν, ᾧτινι καί ἐπέδωκεν ἐγκόλπιον καί ἐνθύμια τῆς ἐνθρονίσεώς του, διεζωγράφησε τήν προσδοκίαν του διά τήν ἐν τῷ ἐγγύς μέλλοντι συλλειτουργίαν μετ’ αὐτοῦ, ἐνῷ ἀκολούθως, ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ, ἐτέλεσε καί Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἐν αὐτῷ ἀναπαυομένων, ἐπ’ ἐλπίδι ζωῆς αἰωνίου, ἀοιδίμων Πατριαρχῶν καί ἀειμνήστων Ἀρχιερέων.  
     Ἠκολούθησεν ἐν τῷ προαυλείῳ χώρῳ δεξίωσις, καθ᾿ ἥν ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη τόν ἱ. κλῆρον καί τούς πολυαρίθμους προσκυνητάς ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ καί τούς ὁμογενεῖς, οἵτινες ὑπέβαλον Αὐτῷ τά ἑόρτια σέβη καί τά συγχαρητήριά των.  
     Τήν ἑπομένην, Τρίτην, 11ην ἰδίου, ὁ Πατριάρχης ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, συγχοροστατούντων Αὐτῷ τῶν Ἱεραρχῶν Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου, Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ, Τορόντο κ. Σωτηρίου, Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου, Ἀνέων κ. Μακαρίου, Προικονήσσου κ. Ἰωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Πισιδίας κ. Σωτηρίου, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Σασίμων κ. Γενναδίου, Νιγηρίας κ. Ἀλεξάνδρου, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου, Ρόδου κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου, Γάνου καί Χώρας κ. Ἀμφιλοχίου, Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ. Ἰωάννου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρου, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, Ἰωανίνων κ. Μαξίμου, Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Αὐστραλίας κ. Μακαρίου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Σύμης κ. Χρυσοστόμου Ἑλβετίας κ. Μαξίμου, Chernihiv καί Nizhyn κ. Εὐστρατίου καί Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ.
     Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κ. Ἐπιφάνιος, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου  Τάφου ἐν τῇ Πόλει, ἐκ προσώπου τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιος καί Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Ἀλέξανδρος, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Λεύκης κ. Εὐμένιος, Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, Ἀβύδου κ. Κύριλλος, Πατάρων κ. Ἰωσήφ, Ρηγίου κ. Εἰρηναῖος, Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος, Ὀλύμπου κ. Κύριλλος, Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανός, Ἀπαμείας κ. Παΐσιος, Μελιτηνῆς κ. Μάξιμος καί Τεγέας κ. Θεόκλητος, Κληρικοί τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως καί τῶν παρακειμένων αὐτῇ Ἱ. Μητροπόλεων καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, Μοναχοί καί Μοναχαί, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, ὁ Ἐξοχ. κ. Vasyl Bodnar, Ἀν. Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Οὐκρανίας, κομίσας συγχαρητήριον γράμμα τοῦ νεοεκλεγέντος Προέδρου τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχ. κ. Volodymyr Ζelensky, ὁ Ἐξοχ. κ. Μᾶρκος Μπόλαρης, Ὑφυπουργός Ἐξωτερικῶν, ἐκ προσώπου τῆς ἐντίμου Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, ὁ Ἐξοχ. κ. Πέτρος Μαυροειδῆς, Πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἀγκύρᾳ, ὁ Ἐξοχ. κ. Andrii Sybiha, Πρέσβυς τῆς Οὐκρανίας ἐν Ἀγκύρᾳ, ὁ Ἐξοχ. κ. Γεώργιος Κουμουτσᾶκος, Βουλευτής, ἐκ προσώπου τῆς Ἀξιω-ματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως τῆς Ἑλλάδος, ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Δανάης Βασιλάκη καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Γαϊτάνη, Προξένων, ὁ Ἐντιμ. κ. Oleksandr Gaman, Γεν. Πρόξενος τῆς Οὐκρανίας ἐν τῇ Πόλει, Ἐκπαιδευτικοί καί μαθηταί τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων, παράγοντες τῶν Κοινοτήτων τῆς Ὁμογενείας καί πλῆθος προσκυνητῶν ἐξ Ἑλλάδος, Γερμανίας, Ἑλβετίας καί ἐκ τῆς Πόλεως. 
     Ἐν τῷ τέλει, τήν Α. Θ. Παναγιότητα προσεφώνησε κατά τό ἔθος ἐκ μέρους τῆς σεβασμίας Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου ὁ α´ τῇ τάξει αὐτῆς Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος καί ἀντεφώνησεν ὁ Πατριάρχης, ἀναφερθείς εἰς τάς πρωτοβουλίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κατά τό διαρρεῦσαν ἀπό τῶν περυσινῶν ὀνομαστηρίων Του ἕως σήμερον διάστημα, κυριωτέρα τῶν ὁποίων ἦτο ἡ χορήγησις τοῦ ἀυτοκεφάλου καθεστῶτος εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας, προϊόν τῆς ἀγαπητικῆς καί ποιμαντικῆς μερίμνης τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός τόν χειμαζόμενον, λόγῳ ποικίλων διασπάσεων, εὐσεβῆ οὐκρανικόν λαόν. 
     Χαιρετισμούς ἀπηύθυνον ὁ Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ἐπιφάνιος καί ὁ ἅγιος Ἀνθηδῶνος, ἐκ μέρους τοῦ Προκαθημένου τῆς Σιωνίτιδος Ἐκκλησίας. 
     Ἠκολούθησεν ἡ ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ ὑποβολή σεβασμάτων καί ἑορτίων συγχαρητηρίων τῆς ἐνταῦθα σεβασμίας Ἱεραρχίας, ἡ ὁποία ἐπέδωκεν Αὐτῷ ἀναμνηστικόν δῶρον, εἶτα δέ οἱ Κληρικοί καί οἱ λαϊκοί ὑπάλληλοι τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς ὑπέβαλον τά ἑόρτια σέβη αὐτῶν, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, ὅστις καί προσεφώνησε τόν Πατριάρχην, ἀπαντήσαντα μέ πολλήν πατρικήν στοργήν.
     Τήν μεσημβρίαν, ὁ Παναγιώτατος παρέθεσεν ἑόρτιον γεῦμα ἐν τῷ ἐν Μεσαχώρῳ ἑστιατορίῳ «Feriye», πρός τιμήν τῶν πολυαρίθμων φιλοξενουμένων Αὐτοῦ.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
 - Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Τορόντο κ. Σωτήριον. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δωδώνης κ. Χρυσόστομον, Πρόεδρον τῆς εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Προσκυνηματικῶν Περιηγήσεων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μετά Κληρικῶν καί λαϊκῶν μελῶν καί συνεργατῶν αὐτοῦ. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Ἀλέξανδρον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ταγέας κ. Θεοκλήτου, ᾧτινι συνεχάρη ἐπί τῇ προσφάτῳ ἐκλογῇ αὐτοῦ ὡς βοηθοῦ τοῦ ἁγίου Μαντινείας. 
- Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιον, Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλόχιον, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνόν, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Προδρόμου Ξενάκη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου, καί τοῦ Ἐντιμολ. Ἄρχοντος Πρωτεκδίκου κ. Δημητρίου Μηλαθιανάκη, ἐκπροσωποῦντας τήν Ἐκκλησίαν Κρήτης κατά τά ὀνομαστήρια Αὐτοῦ.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ρόδου κ. Κύριλλον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ὀλύμπου κ. Κυρίλλου.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Αὐστρίας κ. Ἀρσένιον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀπαμείας κ. Παϊσίου καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Λάμπρου Νιζάμη, Ἁγιογράφου, ἐξ Ἀθηνῶν.  
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπαν. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἑλβετίας κ. Μάξιμον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, Κοσμήτορος, καί τοῦ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντῆ, Ἄρχοντος Διδασκάλου τοῦ Γένους, Καθηγητοῦ, καί τῶν ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ἰνστιτούτῳ φοιτώντων μεταπτυχιακῶν Θεολόγων. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Χριστόδουλον, Καθηγούμενον τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱ. Μονῆς Κουτλουμουσίου, μετά τῶν συνοδῶν αὐτοῦ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Βαρθολομαῖον Ἰατρίδην, Ἱεροκήρυκα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νεκτάριον Μητρόπουλον, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Σπηλιᾶς Καρδίτσης, μετά τοῦ Ἐλλογ. κ. Γρηγορίου Λιάντα, Ἐπ. Καθηγητοῦ ἐν τῇ Ἀνωτάτῃ Ἐκκλησιαστικῇ Ἀκαδημίᾳ Θεσσαλονίκης.  
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νικόδημον Ἀναγνωστόπουλον, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Δημήτριον Καββαδίαν, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης.   
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Γεδεών Μαγκριώτην, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Καισαριανῆς, Βύρωνος καί Ὑμηττοῦ.  
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Λάζαρον Γεωργίου, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λεμεσοῦ, μετά τοῦ Ἐλλογ. κ. Κυριακοῦ Μιχαήλ, Διευθυντοῦ τῆς Τεχνικῆς Σχολῆς Λάρνακας, καί μελῶν ἐκ τοῦ διδακτικοῦ προσωπικοῦ αὐτῆς. 
- Τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Στυλιανόν Κελαϊδίτην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Περιστερίου.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Παπαηλίαν, Σύμβουλον Ἐπιχειρήσεων, ἐξ Ἀθηνῶν.  
- Τόν Μουσικολ. κ. Ἐλευθέριον Νέσερην, Ἱεροψάλτην, ἐκ Θεσσαλονίκης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Μενέλαον Σουλτάνην, Ἱερορράπτην, ἐκ Θεσσαλονίκης.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, κατά τάς, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἑορταστικάς ἐκδηλώσεις τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Κύπρου, ἐξ ἀφορμῆς τῆς Θρονικῆς Ἑορτῆς αὐτῆς, τήν Τρίτην, 11ην Ἰουνίου. 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀμορίου κ. Νικηφόρου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Βλατάδων, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κέντρου Βυζαντινῶν καί Μεταβυζαντινῶν Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) πρώτην συνάντησιν ἐργασίας διά τήν ἔναρξιν τοῦ ἔργου «Μο. Νa: Monuments in Nature - A Creative Coexistence», μεταξύ 10ης καί 11ης ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν διογανωθεῖσαν ὑπό τῆς Ζαππείου Σχολῆς τελετήν ἀποφοιτήσεως τῶν τελειοφοίτων τοῦ σχολικοῦ ἔτους 2018 - 2019, ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν αὐτῆς, τήν Δευτέραν, 10ην τ.μ..

Μ. Μπόλαρης: "Είμαστε υπερήφανοι για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου"


Του Α. Ρομπόπουλου

«Έχω την τιμή, τη χαρά και την ευλογία να εκπροσωπώ την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν τη μεγάλη μέρα των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Μια μορφή της Εκκλησίας, του πρώτου μεταξύ ίσων στην ορθόδοξη εκκλησία, ο οποίος σημάδεψε στα χρόνια της πατριαρχίας του τον Θρόνο. Άνοιξε δρόμους, οργάνωσε τα εκκλησιαστικά, με αποκορύφωση τη διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Σύνοδου στην Κρήτη πριν από τρία χρόνια. Ήταν ένας σταθμός στην εκκλησιαστική ιστορία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό». Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην ονομαστική εορτή του παναγιώτατου, κατά τη θεία λειτουργία σήμερα το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφανίου, του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, πλήθους ιεραρχών, κληρικών και πιστών.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ταυτόχρονα ενώνουμε τη φωνή μας με όλον τον κόσμο, με το παγκόσμιο κοινό, για να συγχαρούμε και να πούμε ότι είμαστε υπερήφανοι για τις πρωτοβουλίες του (Οικουμενικού Πατριάρχη) για την προστασία του περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των δυσμενών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή». «Μια πρωτοβουλία, η οποία ακολουθήθηκε από πολλούς. Και στον εκκλησιαστικό και στον οικολογικό χώρο. Και βέβαια να υπογραμμίσω τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αφορούν την αντιμετώπιση μιας άλλης μεγάλης μάστιγας του 21ου αιώνα, που μας έρχεται από παλιά, η αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών δουλείας. Η αντιμετώπιση του trafficking. Μια πρωτοβουλία, για την οποία ο Πατριάρχης εργάζεται στον χώρο της Ευρώπης ως και στον χώρο της Αφρικής και της Αμερικής. Μια πρωτοβουλία που επίσης βρίσκει μιμητές και συνεργάτες, οι οποίοι πληθαίνουν. Του ευχόμαστε τα καλύτερα. Του ευχόμαστε να 'ναι πολλά τα έτη του, του ευχόμαστε να είναι υγιής και δημιουργικός και καρποφόρος, όπως μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπόλαρης, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, του δώρισε μία λήκυθο από αθηναϊκό εργαστήρι που ακολουθεί την αρχαία μέθοδο παρασκευής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η λειτουργική Σύναξη στο Φανάρι για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου [photos + live video]


Πρωί 11ης Ιουνίου 2019, εορτής του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, χοροστατούντος του άγοντος τα ονομαστήριά Του, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Συνοδικών Αρχιερέων, παρόντων πολλών Αρχιερέων και λοιπών Κληρικών και λαϊκών εκ περάτων, κυρίως δε του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 


















































Митрополит Епіфаній взяв участь у відзначенні тезоіменитства Вселенського Патріарха Варфоломія


11 Червня 2019

В день пам’яті св. апостолів Варфоломія і Варнави (за новим стилем), 11 червня 2019 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній з делегацією Православної Церкви України молився під час літургії у Патріаршому храмі св. Георгія на Фанарі (Стамбул).

За богослужінням молилися Вселенський Патріарх Варфоломій, представник Олександрійського Патріарха митрополит Нігерійський Олександр, представник Єрусалимського Патріарха архієпископ Антідонський Нектарій, ієрархи Вселенського Патріархату та Церкви Еллади.

Серед почесних гостей були присутні заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар, Посол України в Туреччині Андрій Сибіга, Генеральний консул в Стамбулі Олександр Гаман.

Після богослужіння Блаженнійший Митрополит Епіфаній виголосив привітальне слово та вручив Його Всесвятості пам’ятний подарунок.

Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)