e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Το Φανάρι κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως Λουκά τον ιατρό


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος


Διαρκουσῶν τῶν ἐργασιῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, τό ἀπόγευμα τῆς σήμερον, Πέμπτης, 13ης τ.μ., αὕτη κατέταξεν εἰς τό ἁγιολόγιον τῆς Ἐκκλησίας τόν Ἀρχιεπίσκοπον Συμφερουπόλεως Κριμαίας Λουκᾶν τόν θαυματουργόν ἰατρόν, κατόπιν ἐπισήμου αἰτήσεως τῆς Αὐτοῦ Μακαριότητος τοῦ Μητροπολίτου Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κ. Ἐπιφανίου. 

Ἐπίσης, πρό τῆς λήξεως τῶν συνοδικῶν ἐργασιῶν, ὁ μόλις ἀφιχθείς ἐξ Ἀμερικῆς νέος Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας ἐτέλεσε τό Μικρόν καί τό Μέγα Μήνυμα, ἀποδεχθείς τήν ἐκλογήν αὐτοῦ καί ὑποσχεθείς πιστότητα καί ἀφοσίωσιν εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν.


Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 13ῃ Ἰουνίου 2019

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου



Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας [video + photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσήλθε σήμερα το απόγευμα, 13 Ιουνίου 2019, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας για την τέλεση του μικρού Μηνύματος.  

“Περιχαρής ο Πατριάρχης σου, εν μέσω των ολοθύμως τιμησάντων σε διά της ψήφου αυτών αγίων συνοδικών παρέδρων, σοι αναγγέλλει επισήμως την εκλογήν σου ως ποιμενάρχου της εν Μεγάλη Βρεταννία και Ιρλανδία μεγάλης Επαρχίας του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου”, ανέφερε στην προσφώνησή του, προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και συνέχισε: “Προέβημεν εις τούτο, διότι, σε θεωρούμεν, άγιε αδελφέ, άξιον κατά πάντα διά την θέσιν και την ευθύνην ταύτην. Είσαι άξιος, διότι έχεις ήθος, μόρφωσιν και παιδείαν, γλωσσομάθειαν, ποιμαντορικήν πείραν εκ της εν Ασία δεκαετούς αρχιερατικής διακονίας σου, έχεις τελείαν αφοσίωσιν και ευλάβειαν εις την κοινήν ποτνίαν Μητέρα Εκκλησίαν, και πάντα ταύτα αποτελούν ως τόσα εχέγγυα διά την πλήρη επιτυχίαν του έργου σου εις την νέαν επίζηλον επαρχίαν σου”.  

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πλούσια ποιμαντική διακονία του νέου Αρχιεπισκόπου στην Ασία και την Αμερική, και επισήμανε ότι τον αναμένουν τώρα οι πολυάριθμοι πιστοί στην γηραιάν Αλβιώνα, ιδιαιτέρως εκείνοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, “άπαντες προσβλέπουν εις τον αφικνούμενον εκείσε νέον πατέρα και ποιμενάρχην των και τον αναμένουν διά να τους στηρίζη, να τους αγιάζη, να τους ευλογή, να τους ομιλή διά το νόημα της ζωής, διά τον αιώνιον προορισμόν των”.

“Την Επαρχίαν Θυατείρων”, συνέχισε ο Πατριάρχης, “εποίμαναν διαπρεπείς Ιεράρχαι της Μητρός Εκκλησίας, ως οι Γερμανός Στρηνόπουλος, Αθηναγόρας Καββάδας και Αθηναγόρας Κοκκινάκης, ο δε απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος διεκρίθη διά την εργατικότητά του και την αφοσίωσίν του εις το Ιερόν ημών Κέντρον, διακονήσας την Αρχιεπισκοπήν Θυατείρων επί σειράν πολλών ετών ως ιερεύς, βοηθός Επίσκοπος και άνω των 30 ετών ως ποιμενάρχης αυτής.

Εις σε, φίλτατε άγιε Θυατείρων, εναπόκειται τώρα να γράψης νέας λαμπράς σελίδας δόξης και τιμής διά την Επαρχίαν σου και διά την Μητέρα Εκκλησίαν, να ευαρεστήσης Θεώ και ανθρώποις, να αισθανώμεθα υπερήφανοι διά σε και διά την ποιμαντορίαν σου, ημείς οι επαξίως τιμήσαντές σε κατά την χθεσινήν συνεδρίαν του ιερού τούτου σώματος.

Και σε ετιμήσαμεν, διότι όπως εγράφη προς τον άγγελον της εν Θυατείροις εκκλησίας: “Οίδα σου τα έργα και την αγάπην και την πίστιν και την διακονίαν και την υπομονήν σου, και τα έργα σου τα έσχατα πλείονα των πρώτων”(Αποκ. 2,19).

Λοιπόν, αδελφέ και συνεργέ εν Κυρίω! Πορεύου και εργάζου και πολλαπλασίαζε τα έργα σου πίστεως και αγάπης, διακονίας και υπομονής, και ημείς άπαντες θα είμεθα εις το πλευρόν σου συν-αγωνιζόμενοι και συμπροσευχόμενοι διά την από Θεόν ικάνωσίν σου. Άξιος!”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την εκλογή του.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, και απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας για την γενομένη πρόκριση της Εκκλησίας προς το πρόσωπό του, αποδεχόμενος το γεγονός με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.

























φώτο: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην παρουσίαση του έργου "Φιλοθέου έργα" + άλλα φαναριώτικα 12-13.6.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


















Tό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 12ης Ἰουνίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη εἰς τό Σισμανόγλειον Μέγαρον καί ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ὑπό τοῦ Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει διοργανωθεῖσαν ἐκδήλωσιν παρουσιάσεως τοῦ ἔργου «Φιλοθέου Πάρεργα», καθ’ ἥν ὡμίλησεν ἐπικαίρως, συγχαρείς πατρικῶς τούς διοργανωτάς. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας κ. Νικήταν, ὑποβαλόντα εὐγνώμονας εὐχαριστίας καί σέβη ἐπί τῇ ἐκλογῇ αὐτοῦ εἰς τήν περίπυστον Ἐπαρχίαν ταύτην τοῦ Θρόνου, ὁ δέ Πατριάρχης συνεχάρη αὐτόν, εὐχηθείς αὐτῷ ἀφνειᾶ ποιμαντορίαν.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Βελγίου κ. Ἀθηναγόραν, μεθ’ οὗ ἔσχε συνεργασίαν περί τοῦ προγράμματος τῆς Πατριαρχικῆς ἐπισκέψεως, κατά τόν προσεχῆ Νοέμβριον, εἰς τήν θεόσωστον ταύτην Ἐπαρχίαν τοῦ Θρόνου.  
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Πατάρων κ. Ἰωσήφ, ἐξ Ἀργεντινῆς.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀλέξιον, Καθηγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Ξενοφῶντος, μετά τοῦ Ὁσιωτ. Ἱερομονάχου κ. Μωϋσέως.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἰάκωβον Σάββα καί τούς Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Ἰωσήφ Παλιούραν καί Πρεσβύτερον κ. Σάββαν-Δαβίδ Βασιλειάδην, Κληρικούς τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας, ἐκ Λονδίνου. 
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τήν δοθεῖσαν ὑπό τῆς Εὐγεν. κ. Elena Sgarbi, Γεν. Προξένου τῆς Ἰταλίας ἐνταῦθα, δεξίωσιν, ἐπ᾿εὐκαιρίᾳ τῆς ἐθνικῆς ἡμέρας τῆς χώρας ταύτης, ἐν τῷ Προξενικῷ Μεγάρῳ αὐτῆς, τήν Πέμπτην, 13ην Ἰουνίου. 
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ἀθανασίου Κατζίγκα, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Σμύρνης, κατά τήν παρατεθεῖσαν ὑπό τοῦ ἐκεῖσε Προξενείου τῆς Ἰταλίας δεξίωσιν, ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, ἐν τῷ ἐν Σμύρνῃ Ἐκθεσιακῷ Κέντρῳ «Wyndham Grand İzmir Özdilek», τήν Τετάρτην, 12ην ἰδίου.  

[φώτο: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο]

Την Παρασκευή, 14.6.2019, η μνημόνευση των Κεκοιμημένων, εν όψει Πεντηκοστής


Ανακοινώνεται ότι η μνημόνευση των Ψυχών των προσφιλών Ενοριτών μας και πάντων των απ' αιώνος Κεκοιμημένων Μπανατιωτών και μη, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (κοινώς: Ψυχοπαράσκευο), 12 Ιουνίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, στις 6.30 το απόγευμα ακριβώς.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Ψυχοπαράσκευο ή, όπως το λέει ο λαός μας "Χρυσό Κόλλυβο", είναι η κατεξοχήν Τελετή, αφιερωμένη στους Νεκρούς μας, από τον Αδάμ μέχρι και σήμερα, γίνεται μάλιστα εν όψει της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ "ΧΡΥΣΩΝ ΚΟΛΛΥΒΩΝ"

Η λαϊκή παράδοση, αλλά και οι θρύλοι, αναφέρουν σε σχέση με τα χρυσά κόλλυβα ότι  ο Χριστός το βράδυ της Αναστάσεως δίνει στις ψυχές την ελευθερία να «σεργιανίσουν» στη γη.

Ωστόσο, το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής η ελευθερία τους τελειώνει και οι ψυχές πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους στον ουρανό και μάλιστα χορτάτες!

Οι συγγενείς την παραμονή του Σαββάτου, δηλαδή το πρωί της  Παρασκευής, φτιάχνουν τα κόλλυβα τα οποία πηγαίνουν στην εκκλησία το απόγευμα να τα διαβάσει ο ιερέας, ώστε οι ψυχές των νεκρών τους να «φάνε» και να επιστρέψουν στον ουρανό χορτασμένες από το συχώριο που θα τους δίνει ο κόσμος («Θεός σχωρές τον») στο μοίρασμα.

Εκείνη τη στιγμή, οι ψυχές έχουν συγκεντρωθεί και η μια ρωτάει την άλλη: «εσύ έχεις κόλλυβο να φας;». Όποια ψυχή δεν έχει κόλλυβο, είτε γιατί την ξέχασαν οι συγγενείς, είτε γιατί δεν έχει κανέναν να την θυμηθεί, οι άλλες ψυχές της δίνουν να «φάει» από το δικό τους για να μην επιστρέψει «ξερή» όπως λένε σε κάποια μέρη της Ελλάδας, δηλαδή πεινασμένη.

Η λαϊκή παράδοση που θέλει η μια ψυχή μοιράζεται το κόλλυβό της με την άλλη, έχει τη βάση της στη γενική σημασία που δίνει η Εκκλησία σχετικά με τα κόλλυβα της Πεντηκοστής όπου μνημονεύονται όλοι οι νεκροί, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να τύχουν της ωφελείας των μνημοσύνων.

Σε κάθε παράδοση τα κόλλυβα είναι μέρος της παράδοσης μας, της θρησκείας μας, αλλά και ένα από τα πλέον υγιεινά γλυκά.

Τα υλικά πρέπει να είναι εννιά (9), διότι εννιά είναι τα τάγματα των αγγέλων, ενώ το κάθε υλικό έχει το δικό του συμβολισμό.
1. Σιτάρι: οι νεκροί (το γήινο στοιχείο)
2. Ζάχαρη: η γλυκύτητα του Παραδείσου
3. Σταφίδες: η Άμπελος (ο Χριστός)
4. Μαϊντανός: η ανάπαυση «εν τόπω χλοερώ»
5. Φρυγανιά τριμμένη ή σουσάμι: το χώμα («..ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει..»)
6. Ρόδι: τα ελέη του Παραδείσου, η λαμπρότητα
7. Κανέλλα: η ευωδία, τα αρώματα («...αρώμασι εν μνήματι κηδεύσας απέθετο..», «..μύραναν τον τάφο αι μυροφόροι μύρα...»)
8. Αμύγδαλα: η ευγονία, η ζωή που διαιωνίζεται με τους απογόνους (αντί για αμύγδαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καρύδια)
9. Κουφέτα (ασημένια και λευκά): τα οστά που μένουν αναλλοίωτα, καθώς το σώμα φθείρεται.

Μουλιάζουμε το σιτάρι σε νερό από βραδύς και αφού το σουρώσουμε, το καθαρίζουμε από τις φλούδες που απέβαλε. Κατόπιν το βράζουμε ανάλογα πόσο μαλακό το θέλουμε. Σε κανονική κατσαρόλα ένα καλό βράσιμο διαρκεί δυο-τρεις ώρες, ενώ σε χύτρα περίπου μία ώρα. Όταν βράσει, το ραντίζουμε με δροσερό νερό λέγοντας «δροσιά και έλεος να έχουν οι ψυχές των….» λέγοντας τα ονόματα των νεκρών που θέλουμε να μνημονεύσουμε και το απλώνουμε πάνω σε πετσέτα βαμβακερή για να στεγνώσει. Το ανακατεύουμε με τις σταφίδες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ρόδι, την κανέλα, τα αμύγδαλα και το στρώνουμε στην πιατέλα. Πάνω από το σιτάρι βάζουμε μια στρώση με τη θρυμματισμένη φρυγανιά ή το σουσάμι και στο τέλος την στρώση από ζάχαρη. Με ένα καθαρό χαρτί πιέζουμε την επιφάνεια να γίνει ίσια. Στο τέλος με τα κουφέτα σχηματίζουμε το σχήμα του σταυρού και διάφορα σχέδια, ανάλογα με την πείρα και την φαντασία που έχει η κάθε νοικοκυρά ώστε να το στολίσει.

Και κάτι ιδιαίτερο, το οποίοι οι γιαγιάδες τονίζουν με μεγάλη ευλάβεια:
1. Όση ώρα ετοιμάζουμε τα κόλλυβα πρέπει να είναι αναμμένο το καντήλι και το θυμιατό.
2. Το νερό με το οποίο βράζουμε και ξεπλένουμε το σιτάρι, ΔΕΝ το χύνουμε στο νεροχύτη ώστε να καταλήξει μαζί με τα βρώμικα νερά στις αποχετεύσεις. Το ρίχνουμε ή στην θάλασσα ή στο χώμα.

[πηγή πληροφοριών: kallistorwntas.blogspot.com, 2014]